Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

i mene zeza taj weather vec 2 meseca......rekli su da ce srediti...

Ali cu vrlo verovatno uzeti K400 kao sto je predloizio Zoran_KS jer neke stvari je uzasno tesko odraditi daljincem.

btw @ korisnici XBMC jel sam ja jedini .... " xbmc weather script failed" ?

Za xbmc je daljinac dovoljan, ali za surfovanje su ipak tastatura i mis neophodni, a ovde dobijas oba u malom pakovanju. :)

Ja nemam problema sa weather pluginom u xbmc-u, koristim zadnji 11 RC2.

Okačio sam kraći video gde se vidi kako se AMD E-350 bori sa XBMC-om. Ako nekoga zanima evo linka: http://www.youtube.com/watch?v=1CNR-M4Qmbg

Posle nekoliko dana "testiranja" nisam siguran šta da mislim jer najveći problem po pitanju brzine jeste listanje filmova i serija po biblioteci. Dešava mi se, a to možete videti u videu, da mi ponekad sporo prebacuje na sledeći film u listi. Tačnije kursor pređe na sledeći film i promeni se omot a fanart se promeni pola sekunde, sekund kasnije. Ovo me pomalo nervira ali nisam siguran da li je to vezano samo za procesor ili možda ima veze i sa mojim prastarim hard diskom.
Na kraju videa posle one anime može da se vidi kako izgleda kada sporo menja fanart i to mi se često dešava. Napominjem da ne znam da li ima veze isključivo sa procesorom.

AMD E-350 kao platformu za HTPC mogu samo da preporučim. Nisam probao da pokrenem igre ali za sve ostalo odrađuje posao savršeno. Dosta je prednosti u odnosu na komp koji sam koristio pre: tiši je, kompaktniji (staje u svako kućište), manje se greje, jeftiniji, moderniji (USB 3.0, DDR3)...
Ako ne igrate igre na HTPC-u mislim da nema potrebe uzimiti ništa skuplje od ovoga. Ja imam problem sa ovim listanjem stvari po biblioteci ali kada se pusti film onda je sve kako treba i ne može se provaliti da je u pitanju komp od 100-ak €.

MSI kao ploča je ispala kao dobra kupovina jer sam za 8.300 dobio i 2 giga rama. Hlađenje je loše i ja sam svoje preradio ali verujem da bi u nekom bolje provetrenom kućištu bilo sasvim zadovoljavajuće. Ono što me je pozitivno iznenadilo jeste kvalitet integrisane zvučne. Imao sam 5.1 Live! i sada mi se čini da je zvuk bolji?!?

Kućište i napajanje za 3.800 su verovatno najjeftinija opcija koju sam mogao da kupim i zato nemam prava da se žalim. Da bi to bilo kako meni odgovara ja sam bušio dodatne rupe na kućištu, nastavljao kabliće od front panela i seko višak kablova sa napajanja. Namerno sam uzeo sa pasivnim napajanjem i za sada mislim da nisam pogrešio jer još uvek radi. Ono što mi je bilo bitno da radi i da se ne čuje. Videćemo kako će se pokazati na duže staze.

Sve u svemu, ja sam zadovoljan.

@ljubanve

već su stigli da ti uklone video, mora da je bilo nešto što je automatski pronađeno kao piratsko, slepci.
Ja nemam nikakvih problema u XBMC listanju na E-350 (koristim openelec na USB stick-u)

Elec i ja detaljno testirao (perfekrno radi) a i pod win 7 64 bit 4 gb rama, na oba sistema nema ni najmanjeg struca.....sve tece kako treba..

Posle nekoliko dana "testiranja" nisam siguran šta da mislim jer najveći problem po pitanju brzine jeste listanje filmova i serija po biblioteci. Dešava mi se, a to možete videti u videu, da mi ponekad sporo prebacuje na sledeći film u listi. Tačnije kursor pređe na sledeći film i promeni se omot a fanart se promeni pola sekunde, sekund kasnije. Ovo me pomalo nervira ali nisam siguran da li je to vezano samo za procesor ili možda ima veze i sa mojim prastarim hard diskom.
Na kraju videa posle one anime može da se vidi kako izgleda kada sporo menja fanart i to mi se često dešava. Napominjem da ne znam da li ima veze isključivo sa procesorom.
Ja imam isti taj problem,znaci samo prilikom listanja filmova,desava mi se da cover art i fanart kasne sto me nervira,ali kako ja u htpc-u koristim P4 single core,to me i ne cudi.Inace i ja nemam problema prilikom reprodukcije1080p filmova,za to je zaduzena 8500GT.

@potatoe
Snimao sam nekoliko filmova po par sekundi max i čim se upload-ovo stigao mi je mail da moj video možda sadrži Lionsgate kontent. Snimiću drugi bez tog buđavog filma.
Koliko ti imaš RAM-a u mašini?

@seizmos
Reci mi koji hard imaš? Ja imam dva giga rama ali ako bi mi još dva giga rešilo problem to i ne bi bila tako velika investicija. Je l' ti Win instaliran na hard?

@Zoran_KS
Kako te služi ta tastatura? Na njihovom sajtu ima negativnih komentara tipa kako touch pad nije dobar i sl. I ne mogu da nađem na sajtu dimenzije tastature? Je l' možeš da mi otprilike kažeš koja je širina ili dužina kako već gledaš...

@Majstor
Napajanje je LC Power koje je došlo uz kućište.

@ljubanve
probao openelec generic i fusion build na sd card apacer class 6, sve leti, a windows sa istih 4Gb rama na black wd 500GB takodje sve leti, brze ucitavanje wina pri startu i brze otvaranje malih fajlova kao i tisinu sam dobio povezivanjem patriot ssd-a od 64GB kao primaran disk za sistem.
Mozda te nesto na sitemu zeza, ili da probas sa novom verzijom, uskoro ce novi xbmc V11 ?

Poslednja izmena:
@ljubanve
4Gb RAM-a mada koliko shvatam toliko RAM-a je skroz nepotrebno za openelec, ajde možda ako imaš Windows i treba ti, ali meni ovo samo služi kao HTPC pa je openelec bio logičan izbor, USB stick je Corsair Voyager GT koji je od bržih i stvarno sve leti.
Mislim da ti je problem što koristiš Windows, pokušaj da ugasiš sve nepotrebne servise, možda ti pomogne još 2Gb RAMa... možda neko zna više o Win+XBMC na Fusion platformi, sigurno ima info na samom xbmc forumu negde

Posedujem sledecu konfiguraciju
-Asus P5LdD-VM
-intel celeron 420 1,6MHz
-RAM 1GB
te me interesuje nadogradnja da bih mogao koristiti za HTPC, ploca podrzava dvojezgarne procesore, a interesuje me kupovina graficke sa najmanje ulaganja.

Kako te služi ta tastatura? Na njihovom sajtu ima negativnih komentara tipa kako touch pad nije dobar i sl. I ne mogu da nađem na sajtu dimenzije tastature? Je l' možeš da mi otprilike kažeš koja je širina ili dužina kako već gledaš...
Tastatura je odlicna,touchpad je ok,dovoljno osetljiv.Tastatura je dimenzija 35.5 x 14 cm.Debljine je oko 1.5 cm.
Posedujem sledecu konfiguraciju
-Asus P5LdD-VM
-intel celeron 420 1,6MHz
-RAM 1GB
te me interesuje nadogradnja da bih mogao koristiti za HTPC, ploca podrzava dvojezgarne procesore, a interesuje me kupovina graficke sa najmanje ulaganja.
Bilo koji dual core procesor ce ti zavrsiti posao,nesto tipa E2100 serije.Sto se grafike tice,moja preporuka je GT 210,sasvim je dovoljna,ima hdmi izlaz i preuzima svo enkodiranje HD filmova.

Čini mi se boljom kombinacija:

H61 ploča MSI H61I-E35 B3 (http://www.itsvet.com/proizvod/msi-h61i-e35-b3/comp_comp_mboard/24/1940)
+
Celeron G530

od AMD E350 kombinacije:

MSI E350IA-E44, http://www.itsvet.com/proizvod/msi-e350ia-e44/comp_comp_mboard/24/2187

...doduše Intel varijanta je malo i skuplja.

Sve to bih ubacio u CHIEFTEC Flyer FI-02BC 200W (http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-flyer-fi-02bc-200w/comp_comp_case/48/1678), nadam se da bi napajanje bilo dovoljno.

Nisam primetio da postoji još neka miniITX H61 ploča kod nas...?

Pa brza jeste, al' mislim da nije za poredjenje.

Samo da naglas primetim:) da je ova msi ploca sa E350 u emm*** sada 6700 din. sto ispade da je i manja cena od cene na akciji koja je nedavno zavrsena(iako bez rama, ali je opet niza). Ne pratim ovaj segment ali izgleda da je ovo bas dobra cena, pozdrav

Apsolutno!
Da nema alternative bila bi best buy, ovako... E350 za 6700 ili H61+G530 za 10.000... sad, da'l su performanse 50% bolje kod druge... ?
Izgleda da jesu...

Edit:
Digli cenu sa 6700 na 7.499 :(

Poslednja izmena od urednika:
Juce je u jednom trenutku cena bila nesto manje od 6100 din. :d

Pa ja juce ujutro kad sam pogledao bila cena 6060, i rekoh ajde da uzmem, i odradim kupovinu preko sajta i napomenem da bih zeleo da licno preuzmem u radnji. Nedugo zatim ja dobijam na mail potvrdu sa racunom od 6060 din. ali kada sam dosao sinoc u njihovu radnju na n. bgd. radnik mi kaze, nije ovo dobra cena, treba 6700 :) posto je video mail na mom telefonu i posle konsultacije sa sefom uzeh za dogovorenih 6060 :) ma festa

Sent from my HTC HD2

korektno nema sta, nego sto firma menjanjem cena vise puta u toku dana dovodi svoje radnike u problem. Inace decko koji je radio je bio izuzetno korektan

Sent from my HTC HD2

dakle festa sa ovom plocom msi, sad vidim da je u winwinu preko web kupovine 6700 a u emmiju koji uvek ima nize cene je 7500, izgleda mi da su se pogubili :)

Sent from my HTC HD2

odlicna platforma, kod mene radi kao download masina 24h/7, xbmc filmice u 1080p vrti sve u 16. ne greje se , ne galami nista, uzivancija.

tt by ideos s7 slim

seizmos, daj malo više detalja, kako radi FireFox sa otvorenih 20 tabova? Jel' štucne miš na sekundu u windowsu i slično? Kakve su temperature? Jel' CPU fan glasan? Koje kućište i napajanje imaš?
Dvoumim se između te i Intel G530 kombinacije...

Iscitaj ovu temu detaljnije, nacices na vecinu pitanja odgovore jer sam pisao i kacio neke slike...kuleri se kod mene ne cuju jer rade skoro kao da su pasivni.....cuo je se hdd ali kad sam dodao ssd win7 gasi hdd kad je ovaj u idleu....ja sam vrlo zadovoljan posle par meseci koriscenja..

Ne znam kako bi se računar zasnovan na ovom G530 procesoru snašao sa pasivnim napajanjem od 75W!?! Ako bi kojim slučajem to radilo kako treba onda je ne vidim neku prednost E-350 platforme. Neko bi mogao da kaže da je bolja grafika u E-350 ali to je nebitno jer teško da neko uzima AMD da bi igrao igre a sa druge strane Intel nije toliko slab da ne može da pusti 1080p.

Što se tiče cene, mene je E-350 sa 2 giga rama koštao 8.300 a G530 bih sa MSI H61I-E35 pločom i 2 giga rama mogao da kupim za 11.000 dinara. Ne bih morao da budžim hlađenje tj. da plaćam ventilator još 1.000 dinara a imao bih mnogo brži komp.

Sa druge strane i ovo što imam sada radi posao korektno ali nekako mi ovaj Intel deluje kao bolja kupovina.

@dkrstic

Šta bi radio na tom kompu? Je l' to samo za gledanje filmova ili je neki desktop računar?

Ja sam vise htpc racunara sklapao ali cim racunar hoces da ti radi sve poslove skoro kao i desktop pc(tu i zaluta pocetni koncept) onda se uglavnom kasnije javi neki od pratecih problema tipa pregrevanje, galama i jos niz dugih problema (prosto je nemoguce da ih korisnik sistema ne dobije i da iste ne primeti).....i dalje je najbolje imati desktop racunar za poslove na njemu i jedan light racunar koji moze pristojno da obavlja poslove surfa, YT-ba, pustanja HD video materijala ili nekog pes-a u osrednjoj rezoluciji uz apsolutnu tisinu, kompaktnost i krajnju cenu.

Neki od ovih problema se uglavnom jave jer se racunar krene sklapati u malom kucistu, stavi se jaci cpu ili grafika, to uglavnom kasnije dovede do pregrevanja nekih komponenti, sve se usijava a sve tesno (cim su jake komponente treba i jace napajanje kao i veci kuleri a tako i dosta prostora unutar kucista u koje jedva igla da stane, izmedju ostalog ovaj racunar trosi od 5-10 puta vise od integrisanog u idle-u i u full loadu a cuje se kao avion pre nego poleti), kad bi se sve sklapalo u velikom kucistu onda to vise nije zamisljen htpc u malom sa pocetka ove teme to jest kao koncepcija vecina onih koji htpc sklapaju....

Zato mi na full integrisanim resenjima nemamo te probleme, aktivna hlanjenja se lako zamene pasivnim ili se aktivna dovedu na nivo rada besumnim za uho pri zavidnim temperaturama u letnjim uslovima, potrosnja ovih platformi je svima poznata pa necu posebno mnogo govoriti, e sad da jesu ograniceniji od ovih neintegrisanih jesu ali svoj poslic rade vrhunski za koji im zapravo i jeste namena(surf do 20 tabova, 24h/7 rad, ftp server, multimedija xbmc YT..., novije igre u ne velikoj res.)...........tesko i jare i pare idu zajedno.

Ovo pricam kao neki savet onima koji tek sklapaju jer i ja kad sam prvi htpc sklapao sam hteo da bude malih dimenzija, za extremni gejming, pustanje filmova, da radi 24h/7 torrente, tezio da se sto manje cuje.....posle je ispalo nesto sasvim drugo......pa se i pokajao....neke komponenete prodao, zamenio i napravio odvojene masine za razlicite namene...

Ko nema lovu za dve odvojene stavke, nema prostor ili slicno onda je to jos jedan ogranicavajuc faktor u sklapanju i resavanju pomenutih stvari....

Poslednja izmena:
Pa brzi je Intel ako nekome treba za igre i jos nesto. Zato kazem, E350 je za HTPC (iako moze da tera neke igre), treba tu razgraniciti stvari, konkurencija E350 nije taj Pentium vec neki DC Atom.

@ljubanve... sve po malo - browsing, video, storage za data, poneka nezahtevna igrica...

Ovo miniITX kućište, LC POWER LC-1380mi 75W, me oborilo s' nogu izgledom, mnogo lepše uživo nego na slici.

I baš je malecko, kao Prestigio ion nettop, ko je video...

Nema ventilator, nema interno već externo (laptop like) napajanje od 75 w.

Pitanje - da li u njega može ova miniITX - MSI H61I-E35 B3 + G530, pošto pretpostavljam da ova MSI E350IA-E44 o kojoj pričamo sigurno može (valjda)...?

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno