Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Ovaj Antec je zanimljiv a nije skup, nazalost nema ga kod nas. :S:
http://www.silentpcreview.com/article959-page1.html

isk300b.jpg

Poslednja izmena:
Ruzan. :trust:

Ja sam pre za neku varijantu kao sto je Fractal Design Define Mini,posto bih napravio neki htpc/torrent/media server.

Poslednja izmena:
Fractal Design ima odlično dizajnirana kućišta i svakako su preporuka ali ne za budžetske zahteve kakvi ovde preovlađuju.

Slazem se ,cena od stotinak evra nije mala i to bez napajanja,ali mislim da se za ovu varijantu sto sam naveo,isplati.

Zato sam ga i predlozio. ;) Tamo je 65$ sa napajanjem od 65W, al dzabe kad kod nas Anteca nema vec neko vreme. :(

Sklapam gaming HTPC evo sta sam smislio, ako imate neke predloge rado bi ih cuo ;)

kuciste: SilverStone SST-LC16S-MR http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=81&area=en
napajanje : neko CM iz silent pro gold serije koje je modularno ako nadjem
ploca: ASUS Maximus IV GENE-Z
procesor : Intel i7 2600K
kuler za procesor: ako ima neki Noctua koji je malo manji i moze lepo da stane u kuciste
grafika: posto nema para trenutno koristicu HD 3000 koja je deo procesora
RAM: GEiL Black Dragon DDR3 4 GB brzina koju nadjem
Hard: WD Black 2 TB ako nadjem
drajv: neki Pioneer blu ray ako uspem da nadjem
zvucnici: Logitech Z906

jedina prava dilema je oko TV kartice pa bih vas zamolio za preporuku :)

pare nisu male, ali ovo se kupuje sad i 10 godina se nece razmisljati :)

Poslednja izmena:
Meni nekako rec game i HTPC ( Home Theater PC) ne idu zajedno,ali,ok,svako pravi prema svojim potrebama.
Nisam siguran opet s obzirom da kazes za gaming,koliko ces da se naigras za HD3000 integrisanom (preskoci bluray i kupi iole bolju grafiku).
Drugo,kad vec uzimas,uzmi 8GB rama,posto sam kazes,ovo se uzima za 10 godina.
Trece,bolja ti je varijanta neki WD Green za storage + ssd za OS.Manje se greje i tisi je (radi na 5.400 rpm).

Da li si mislio na bluray player ili writer? Uglavnom se nude LG-ovi. Noctue nema vec poduze vreme, jer uvoznik zeza kao sto i svi drugi zezaju za bilo koju "nestandardnu" komponentu - Iran. Sta ce ti TV Tuner ako ces ga kaciti na TV?
Ukoliko je zbog snimanja TV kanala najjednostavnije je pretplatiti se na digitalnu TV, i uzeti DVR uredjaj.....sve ostalo je preveliko cimanje. Ja kad god sam jurio TV Tunere uvek sam zavrsavao sa Leadtekom.

Svaki gejming PC je i HTPC jer moze da pusti video i sl, al' ja kad se kaze HTPC mislim na nesto drugo. Onaj Silverstone odozgo izgleda ekstra ali je i skupo kao djavo, a sama masina sem kucista, po meni, nema mnogo veze sa mojom definicijom HTPCja. :p

Ajmo da ne trolujemo opet sa definicijama. Na forumu XBMC htpc masine su podeljene u 3 ili 4 kategorije u zavisnosti od toga sta kome treba. Cim se vezuje za TV i stoji kao audio/video komponenta je sasvim dovoljno.....

Meni nekako rec game i HTPC ( Home Theater PC) ne idu zajedno,ali,ok,svako pravi prema svojim potrebama.
Nisam siguran opet s obzirom da kazes za gaming,koliko ces da se naigras za HD3000 integrisanom (preskoci bluray i kupi iole bolju grafiku).
Drugo,kad vec uzimas,uzmi 8GB rama,posto sam kazes,ovo se uzima za 10 godina.
Trece,bolja ti je varijanta neki WD Green za storage + ssd za OS.Manje se greje i tisi je (radi na 5.400 rpm).
Znam da je za vecinu ljudi game i HTPC ne idu zajedno :) Vecina ljudi bi sklopila HTPC od starijih komponenti i to bi odlicno zamenilo kucni bioskop. Medjutim ja ne spadam u vecinu po tom pitanju :) Posto mi je namera da gledam diskove koji dolaze sa opcijom gledanja na 3D ekranu moram trenutno da zrtvujem grafiku tj. planiram da uzmem neki Radeon is srednje klase sledece godine . Moja greska da svakako cu uzeti 8 GB RAMa. SSD od 60 GB smatram malo losijom investicijom posto sam WIN drlja non stop po diskovima vise sam za HDD koji ce se provereno odupreti tome. Drugim recima smatram da SSDovi jos uvek pate od nekih decijih bolesti kao i svaka nova tehnologija naravno. Sa pojavom Trim funckije kod istih i sa vecim padom cena nameravam da za koju godinu dodam WDu i SSD svakako.Razlika u buci je mala imam i crni i zeleni vec nekoliko godina tako da to nije problem :)

Da li si mislio na bluray player ili writer? Uglavnom se nude LG-ovi. Noctue nema vec poduze vreme, jer uvoznik zeza kao sto i svi drugi zezaju za bilo koju "nestandardnu" komponentu - Iran. Sta ce ti TV Tuner ako ces ga kaciti na TV?
Ukoliko je zbog snimanja TV kanala najjednostavnije je pretplatiti se na digitalnu TV, i uzeti DVR uredjaj.....sve ostalo je preveliko cimanje. Ja kad god sam jurio TV Tunere uvek sam zavrsavao sa Leadtekom.
Mislio sam i na jedno i na drugo :D LG zaobilazim u sirokom krugu pa cu pokusati da nadjem preko granice. Da poznata mi je situacija sa Noctua-om :( Kod mene jos uvek nije sprovedena digitalna TV,cim bude uzimam DVR. Kad bi znao kad bi to doslo ne bi ni uzimao TV karticu. Ovako sam u nebranom grozdju.

Svaki gejming PC je i HTPC jer moze da pusti video i sl, al' ja kad se kaze HTPC mislim na nesto drugo. Onaj Silverstone odozgo izgleda ekstra ali je i skupo kao djavo, a sama masina sem kucista, po meni, nema mnogo veze sa mojom definicijom HTPCja. :p
Vec sam rekao da imam malo drugaciju definiciju HTPC-a :) Sto se kucista tice nema mnogo price kolko para tolko muzike.

Hvala svima na sugestijama :)

Poslednja izmena:
Vec sam rekao da imam malo drugaciju definiciju HTPC-a :)

Bez obzira šta ti smatrao HTPC-om, konfiguracija ti je totalni promašaj. Apsolutno besmislena. Sve što si ti nabrojao u prvom postu je totalna suprotnost od onoga što ti treba za "gejming HTPC".
Ovo sad što ti kucam, kucam ti sa mog starog "gejming HTPC-a" koji je sada postao desktop mašina a pored njega mi je, još uvek, novi HTPC koji je veličine DVD rezača u "gejming HTPC-u".

Ja sam slično kao ti pre par godina sastavio sebi HTPC na kojem sam planirao da se igram i sve je to OK, podržavam ideju. Problem je u tome što se u mom slučaju ispostavilo kao besmisleno jer sam u proseku pokretao igre jednom godišnje i to kad mi dođe neko dete u goste pa mu dam da igra PES na TV-u. Tako da bi moja preporuka bila dva kompa ali ajde to je totalno individualno i možda u tvom slučaju nema mnogo smisla.

Da pretpostavimo da ćeš se ti igrati redovno odnosno nećeš prvih godinu dana jer ne uzmiš grafičku. Šta će ti procesor od 300 € i ploča od 200 ili ko zna koliko? Pa samo za te dve komponente možeš da kupiš odličan komp koji možeš da spakajuš u neko fino kućište da stoji ispod TV-a i možeš da se igraš do mile volje.
Kažem još jednom, podržavam ideju "gejming HTPC-a" ali mislim da možeš da prođeš sa mnogo manje para a da imaš mnogo funkcionalniju i ujednačeniju mašinu.

Za pare koji ti ostanu možeš da kupiš normalni Onkyo 5.1 sistem zvučnika sa AV receiver-om. Imaš odlične sisteme za 50.000 dinara što je u poređenju sa 30+ hiljada za Logitech po meni mnogo bolja kupovina.

- Konkretno ja bih uzeo neki Core i3 procesor npr. i3-2130 na 3.4 GHz osećam da jede malu decu. Ili možeš za malo više pare neki quad core i5...
- Neku najjeftiniju (Asus, Gigabyte...) ploču sa odgovarajućim čipsetom jer što se tiče brzine sve su iste samo je pitanje da li ti treba 23 USB porta ili ti je dovoljno samo 14. Možeš da uzemš i mATX tako ćeš imati veći izbor kućišta za HTPC a realno ništa ne gubiš.
- Memorija je sada jeftina, uzmi koliko može da stane ;)
- Hard bih uzeo neki SSD za sistem jer ne može da bude gori od ovih "običnih" kad Win krene da drlja i da mi krči svaki put kada pomerim miša.
- Grafiku, ja volim AMD/ATI tako da bilo koju od 150 do 200 € i sve igre ima da lete.
- Kućište, napajanje po volji. Ako imaš keša neko iz Silverstone Grandia serije. mATX imaju da se nađu za 100 €.

Poz.

P.S. Nemoj se ljutiš...

Moja greska da svakako cu uzeti 8 GB RAMa. SSD od 60 GB smatram malo losijom investicijom posto sam WIN drlja non stop po diskovima vise sam za HDD koji ce se provereno odupreti tome. Drugim recima smatram da SSDovi jos uvek pate od nekih decijih bolesti kao i svaka nova tehnologija naravno. Sa pojavom Trim funckije kod istih i sa vecim padom cena nameravam da za koju godinu dodam WDu i SSD svakako.Razlika u buci je mala imam i crni i zeleni vec nekoliko godina tako da to nije problem :)
HDD ce se odupreti drljanju? Win drlja po SSDu? :trust:
TRIM funkcija odavno postoji i to funkcionise onako kako treba.
Nije do buke, vec do brzine. Dzabe Core i7 i 16GB RAMa kad ce drljavi HDD sve to dobrano da uspori.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam se odlucio za htpc i racunar u istoj sobi stim da mi je i racunar u malom kucistu tt lanbox serije a htpc bas u malom htpc kucistu ispod tva, za igre racunar koji je vezan na tv putem hdmi a za filmove htpc ili za skidanje torrenata i slicnog jer je besuman skroz za razliku od klasicnog pa je prava stvar ostaviti ga nocu da radi, naravno u gigabitnoj mrezi je u potkrovlju jedan nas server sa 6 diskova i jos jedan racunar klasican vezan kablom na gb mrezu , oni se pale po potrebi kao i ovaj dole. Tabovi, laptopovi i ostala cuda idu preko wifi rutera na net.

Tako da savetujem onima koji vole podosta game-ing a ne samo pes da ipak idu na htpc i klasican komp kao odvojene varijante ako je moguce jer sam imao jednu varijantu i ubrzo sam prosirio na drugu pa je sve iz licnog iskustva... :)

TT by Galaxy SII

Bez obzira šta ti smatrao HTPC-om, konfiguracija ti je totalni promašaj. Apsolutno besmislena. Sve što si ti nabrojao u prvom postu je totalna suprotnost od onoga što ti treba za "gejming HTPC".
Ovo sad što ti kucam, kucam ti sa mog starog "gejming HTPC-a" koji je sada postao desktop mašina a pored njega mi je, još uvek, novi HTPC koji je veličine DVD rezača u "gejming HTPC-u".

Ja sam slično kao ti pre par godina sastavio sebi HTPC na kojem sam planirao da se igram i sve je to OK, podržavam ideju. Problem je u tome što se u mom slučaju ispostavilo kao besmisleno jer sam u proseku pokretao igre jednom godišnje i to kad mi dođe neko dete u goste pa mu dam da igra PES na TV-u. Tako da bi moja preporuka bila dva kompa ali ajde to je totalno individualno i možda u tvom slučaju nema mnogo smisla.

Da pretpostavimo da ćeš se ti igrati redovno odnosno nećeš prvih godinu dana jer ne uzmiš grafičku. Šta će ti procesor od 300 € i ploča od 200 ili ko zna koliko? Pa samo za te dve komponente možeš da kupiš odličan komp koji možeš da spakajuš u neko fino kućište da stoji ispod TV-a i možeš da se igraš do mile volje.
Kažem još jednom, podržavam ideju "gejming HTPC-a" ali mislim da možeš da prođeš sa mnogo manje para a da imaš mnogo funkcionalniju i ujednačeniju mašinu.

Za pare koji ti ostanu možeš da kupiš normalni Onkyo 5.1 sistem zvučnika sa AV receiver-om. Imaš odlične sisteme za 50.000 dinara što je u poređenju sa 30+ hiljada za Logitech po meni mnogo bolja kupovina.

- Konkretno ja bih uzeo neki Core i3 procesor npr. i3-2130 na 3.4 GHz osećam da jede malu decu. Ili možeš za malo više pare neki quad core i5...
- Neku najjeftiniju (Asus, Gigabyte...) ploču sa odgovarajućim čipsetom jer što se tiče brzine sve su iste samo je pitanje da li ti treba 23 USB porta ili ti je dovoljno samo 14. Možeš da uzemš i mATX tako ćeš imati veći izbor kućišta za HTPC a realno ništa ne gubiš.
- Memorija je sada jeftina, uzmi koliko može da stane ;)
- Hard bih uzeo neki SSD za sistem jer ne može da bude gori od ovih "običnih" kad Win krene da drlja i da mi krči svaki put kada pomerim miša.
- Grafiku, ja volim AMD/ATI tako da bilo koju od 150 do 200 € i sve igre ima da lete.
- Kućište, napajanje po volji. Ako imaš keša neko iz Silverstone Grandia serije. mATX imaju da se nađu za 100 €.

Poz.

P.S. Nemoj se ljutiš...

Zasto bi se ljutio kad mi dajes savet :) Mislim da kupujem ono sto je meni potrebno i jednostavno kada kupim necu o tome da razmisljam dugo vremena sem u slucaju nadogradnje sa SSDom ili diskretnom grafickom kartom. i5 mi se mota po glavi, ali nekako mi i5 ne ide na ROG plocu, ako me razumes :) SSDovi su jos uvek malo prostora nude za svoju cenu kada bude bio neki od na primer 1 TB od 150 evra uzecu svakako, za sada su HDD po meni bolji izbor i pored poplava tj. poskupljenja.

HDD ce se odupreti drljanju? Win drlja po SSDu? :trust:
TRIM funkcija odavno postoji i to funkcionise onako kako treba.
Nije do buke, vec do brzine. Dzabe Core i7 i 16GB RAMa kad ce drljavi HDD sve to dobrano da uspori.

Mozda uspori u manjoj meri, ali nisam rekao da necu uzeti SSD ;)

Ja sam se odlucio za htpc i racunar u istoj sobi stim da mi je i racunar u malom kucistu tt lanbox serije a htpc bas u malom htpc kucistu ispod tva, za igre racunar koji je vezan na tv putem hdmi a za filmove htpc ili za skidanje torrenata i slicnog jer je besuman skroz za razliku od klasicnog pa je prava stvar ostaviti ga nocu da radi, naravno u gigabitnoj mrezi je u potkrovlju jedan nas server sa 6 diskova i jos jedan racunar klasican vezan kablom na gb mrezu , oni se pale po potrebi kao i ovaj dole. Tabovi, laptopovi i ostala cuda idu preko wifi rutera na net.

Tako da savetujem onima koji vole podosta game-ing a ne samo pes da ipak idu na htpc i klasican komp kao odvojene varijante ako je moguce jer sam imao jednu varijantu i ubrzo sam prosirio na drugu pa je sve iz licnog iskustva... :)

TT by Galaxy SII

Mislim da mogu da imam 2 u 1 :)

Poslednja izmena:
Gaming HTPC ima smisla u situaciji kad vam ne treba desktop računar (npr. koristite notebook računare). Takav računar onda objedinjuje sve preostale funkcije koje mogu da vam zatrebaju, a povezujete ga na LCD TV.

Konfiguracija koju sam sastavio svom prijatelju sadrži:

• Phenom II X4 960T
  • CoolerMaster GeminII S
  • Asus M4A785TD-M EVO
  • Kingston SSDNow V+ 100 96GB
  • Caviar Green WD10EADS
  • Powercolor 5850
  • Chieftec A135 APS-750C
  • Chieftec HM-02B-OP
  • Logitech Wireless Keyboard K340
  • Logitech Anywhere Mouse MX

Koliko znam koristi ga da bi puštao filmove i igrao Oblivion, ponekad podigne server u virtuelnoj mašini.

Poslednja izmena:
SSDovi su jos uvek malo prostora nude za svoju cenu kada bude bio neki od na primer 1 TB od 150 evra uzecu svakako, za sada su HDD po meni bolji izbor i pored poplava tj. poskupljenja.
Za 1TB za 150e ces se nacekati koju godinu. :p

Poenta SSDa i nije prostor na kome ces drzati filmove i muziku, poenta je u brzini.

ja se slazem sa ljubom da nije bas racionalno davati toliki novac za plocu i procesor. Kolko god da das, nece te osloboditi razmisljanja "na duzi period". Mozda ta razlika u performansama ti sada deluje velika zbog velike razlike u ceni, ali za par godina razlika u cenama izmedju I3 i I7 ce biti minimalizovane.

I ja sam imao slicne prohteve i zavrsio sa amd apu. Nema graficke ali je integrusa mnogo mnogo bolja nego intelova. Skyrim sa medium detaljima u 1600x900 je potpuno igriv. A kome fali jos moze da doda i graficku....Cena - odlicna.

Je l' ima neko neki novi predlog za daljinac za HTPC? UltraX mi loše radi, izgleda da imam neke smetnje a Sony BD Remote ne mogu da namestim sad kada sam reinstalirao Win i izgleda da ću morati da dam 1.000 dinara za novi Bluetooth dongle a ne daju mi se te pare iz principa.

Pa ako neko ima neki predlog za neki daljinac...

Logitech harmony !
Na duze staze se isplati...all in one resenje po meni.

Sent using Tapatalk

N5902A je primetno poboljsana u odnosu na N5901A (vece baterije, backlight...), e sada ostaje pitanje kako radi point za misa na N5902A posto N5901A ima trackball. Mozda je i cena za N5902A malo previsoka.

N5902A je primetno poboljsana u odnosu na N5901A (vece baterije, backlight...), e sada ostaje pitanje kako radi point za misa na N5902A posto N5901A ima trackball. Mozda je i cena za N5902A malo previsoka.
Da u pravu si,bolja je dosta i mislim da cu nju i uzeti.Jeste cena malo jaca ali mozda je i bolje uzeti kvalitetniju stvar u startu nego uzeti jeftiniju pa se kasnije nervirati ako ti nije sve po taman.Stiglo mi i kuciste LC-1320mi nije neki narocit kvalitet izrade ali nije ni tako lose u odnosu na K-PRO MI-1519B je za 3 klase bolje ovo je bas los kinez. Jos mi fali tastatura,HDMI kabel,mozda promenim hladjenje. Mada kad sam ukljucio ovako bez harda iznenadio sam se. Nije svakako necujna ali nije ni blizu kako sam ocekivao. Slicice i nisu nesto slikano telefonom i jos smanjeno.

Prilozi

• 22022012603.jpg
    22022012603.jpg
    238.4 KB · Pregleda: 109
  • 22022012604.jpg
    22022012604.jpg
    258.8 KB · Pregleda: 78
  • 22022012605.jpg
    22022012605.jpg
    286.9 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena od urednika:
Bolja jeste al ne znam da li je duplo bolja. :p Backlight, to je ok, baterije, e sto kaze milanbb, pitanje je za point za misa, meni ovako na oko trackball deluje bolje. Sve to, opet po meni, vredi max 10e vise.

Taj trackball moze da se zaprlja od ruku i da pocne da proklizava.Kvalitet izrade je ipak na strani N5902A.Slazem se da sve to poboljsanje ne vredi vise od 10 evra,ali na zalost ovde uzimaju koliko hoce a ne koliko to stvarno vredi.Videcu da se prosetam za vikend pa da vidim uzivo i jednu i drugu ako ih budem nasao.

Po nekim klipovima sa yt kazu ljudi da je bolja.Najbolje mi je da odem sam pa vidim.Mada cini se da jeste ipak bolja.N5902A ima i skrol a N5901A mislim da nema.Zatim na N5901A ostaju otisci od prstiju zbog piano finisa.Opet taj trackball kakav ce biti posle duze upotrebe kad se zamasti i isprlja od upotrebe.Seti se kuglicnog misa.Njega si jos i mogao da cistis a ovo pitanje da li moze.Tu je i taj backlight znaci tastaura je citljivija posebno u mracnijoj sobi.Ali opet kazem treba videti uzivo tako je najmerodavnije.

901A imam, 902A sam pipnuo par minuta i nisam bas bio odusevljen tom zamenom za trackball, mozda treba malo vremena da se navikne. Mada moguce je i zato sto sam ocekivao trackpoint sa ThinkPad tastatura :D 902A ima i scroll "pad" ispod tog cuda sto emulira misa koji sluzi da skroluje stranicu gore dole, to je poprilicno dobra stvar ako radi (jer mnogo umara kada se pokusa skrolovati stranica u mraku na 901A) ali opet - nisam imao par sati da to detaljno proverim :(

Nazad
Vrh Dno