Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Kapiram da je ta zamena za trackball nesto poput onog dugmenceta na Nokiji E72.Ja sam se na to navikao.Ma i jedna i druga su dobre samo su u pitanju nijanse.;)

Ne verujem da je izrada bolja na 902A, kontam da je to isto, mat plastika jeste po meni bolja od piano finisa (bolji osecaj u ruci), al to je opet nesto drugo.

Poslednja izmena:
Vec sam pisao u ovoj temi o N5902A. Opticki point je bolji jer se ne moze zaprljati i mislim da je dugotrajniji, a ispod njega imas i levi klik pa je uz scroll koji je odma tu surf ugodan.
Cena je takva kakva je pa ko moze bolje da uzme skuplju varijantu jer ima neke prednosti.

Evo par slika moje budževine...

Nisam nešto zadovoljan hlađenjem iako je dosta bolje nego sa ventilatorom koji je došao uz ploču. Pritom je dosta tiše ali kao da ne može da mu se spusti temperatura ispod 60 stepeni pri opterećenju u zatvorenom kućištu.

Probao sam i sa osmicom na par hiljada obrtaja, koja se drala kao luda ali bez neke veće razlike. Problem je to što kada se osmica postavi direktno na hladnjak i kućište zatvori onda nema odakle da vuče vazduh jer poklopac naleže direktno na ventilator.

Razlika između otvorenog i zatvorenog kućišta je oko 15 stepeni!

Skini taj ASUS vent, a posto si skinuo fabricki, stavi na hladnjak 8icu na recimo 800RPM, verujem da ce bolje da hladi nego taj ASUS. A i trebalo bi da mozes da zatvoris kuciste. ;)

Poslednja izmena:
Probao sam sa osmicom ali sa zatvorenim kućištem slaba vajda jer je efekat isti kao da si rukom poklopio ventilator. Poklopac kućišta naleže direktno na ventilator a na poklopcu nema nikakvih rupica.

Uzeću večeras slim 12-icu pa ću probati da je uglavim nekako i da izbušim rupice na kućištu.

Probaj da nakrivis malo vent, rekao bih da je chipset tj south bridge kuler malo nizi od onog na CPU, pa neka jedan kraj bude na chipset kuleru a drugi na CPU, tako ce imati malo lufta izmedju venta i poklopca kucista.
A mozes i da probas da nadjes tanji vent, bilo je nekih 8ica debljine 15mm, takodje i Scythe Slipstream Slim 12cm.

Poslednja izmena:
Ja bih isao na tu malo extremnu varijantu.Da vidis tacno gde ide vent na poklopcu,obelezis,obelezis rupe za busenje,stavis poklopac na dasku (da se ne bi deformisao) i uzmes OSTRU burgiju i busis rupe od spolja prema unutra.Moze to lepo da se odradi.
Ako bas malo ogrebes poklopac tu je uvek kompresor da se prefarba ili ko nema,farba u spreju.
Ja volim te DIY varijante. :D

Poslednja izmena:
To bi i ja uradio ako je kuciste u nekoj polici ili ima jos neku komponentu na sebi da se te rupe ni ne vide.

I da se vide nije problem ako se lepo odradi.
Jeste da bi imalo malo posla da se lepo obeleze rupe da sve budu u pravcu i mora da se busi polako da ne pobegne burgija ali mislim da to nije problem.

Jel moze neka preporuka za najtisu 8icu koja se moze naci na trzistu. Ja sam snimio Noctua al je nema nigde.....ovi ostali mi svi deluju bucno

@garson

Mislim da ne može ta varijanta da se nakrivi osmica pa da stane ispod pokopca. Prilično je skučeno i ne mogu dovoljno da spustim osmicu prema čipset kuleru da bi stala ispod poklopca.

U međuvremenu sam uzeo slim 12-icu koju si spominjao i počeo sam da bušim rupe na kućištu. Sa otvorenim kućištem temperatura je u XBMC pri puštanju 1080p oko 48-50 stepeni što je sasvim OK. Na ovo moram da dodam poklopac i još neki 7-8 stepeni na ambijent kada dođe leto ali opet je bolje od bilo čega što sam probao.
Zanimljivo je da sam morao da nakosim ventilator, kao što si predlagao za osmicu, da bih dobio ovako fine temperature. Ako ga naslonim sa jedne strane na memoriju a sa druge na back panel onda su mi temperature oko 60 stepeni.

Jedini minus je što je u odnosu na mali Asus ventilator ovaj prilično bučan. Vrti se na 1200 obrtaja i verovatno ću na kraju možda žrtvovati par stepeni zarad tišine.

@Zoran_KS

Spomenuh gore da sam počeo da bušim kućište. Uzeo sam poklopac od starog HTPC-a koji ima na sebi gomilu rupica prečnika 4 mm koje glume rešetku za 12-icu i taj poklopac zašravio na poklopac od novog kućišta. Tako da sam dobio šemu gde trebam da bušim plus te rupice se ponašaju kao "vođice za burgiju" tako da je prilično teško izbušiti pogrešno. Čini mi se da će kada završim izgledati kao fabrički bušene rupe :)
Možda malo sprejom da poprskam i isturpijam i kao novo.

Nisam hteo da predlazem busenje, zbog prasine, kao i dodatne buke koja ce se javiti zbog strujanja vazduha kroz rupice.
12ica nema potreba da radi na vise od 600-800 obrataja. ;)

Samo polako sa busenjem i nema problema.

Umesto bušenja zašto ne isečeš ceo taj deo i eventualno postaviš neku mrežicu :)

Umesto bušenja zašto ne isečeš ceo taj deo i eventualno postaviš neku mrežicu :)
Zato sto ce onda bas da se vidi da je neka budzevina.
Spomenuh gore da sam počeo da bušim kućište. Uzeo sam poklopac od starog HTPC-a koji ima na sebi gomilu rupica prečnika 4 mm koje glume rešetku za 12-icu i taj poklopac zašravio na poklopac od novog kućišta. Tako da sam dobio šemu gde trebam da bušim plus te rupice se ponašaju kao "vođice za burgiju" tako da je prilično teško izbušiti pogrešno. Čini mi se da će kada završim izgledati kao fabrički bušene rupe :)
Možda malo sprejom da poprskam i isturpijam i kao novo.
Super si krenuo.Kazem ti,najvaznije je da je burgija ostra,i obavezno postavi neku dasku ispod poklopca,tako da se sam poklopac ne deformise kad pritiskas sa busilicom.
Inace odlicno ti ide.Postavi sliku celog poklopca kad zavrsis.

Poslednja izmena:
@garson

Probaću da spustim ventilator na pomenutih 600-800 obrtaja ali ne znam koliko će to da utiče na temperature. Sada, na 1200 obrtaja, sa pokrenutim Prime95 temperatura ne prelazi 56 stepeni i bio bih prezadovoljan sa 60-62 stepena na manjem broju obrtaja.

A bio si u pravu za buku zbog rupica. Iako ventilator ne naleže na rupe, nego je postavljen na kuler i back panel, ogromna je razlika u buci sa rupicama i bez. Kada prekrijem rupice sa nečim mnogo je tiši ali i temperatura skoči sa 56 na 67 bez problema a možda bi išla i više ali nisam hteo da forsiram. Ja sam očekivao da će biti manja razlika u buci...

@zechs

To mi je mnogo komplikovanije bilo. Razmišljao sam o tome ali nemam brusilicu i nemam tu mrežu. Zvuči lakše kada tako kažeš ali morao bih da se iscimam dosta da bih to uradio.

@Zoran_KS

Nije ispalo loše... Na par mesta sam ga ogrebao ali to nema veze sa bušenjem i ne vidi se mnogo. Bio si u pravu za dasku jer mi se malo iskrivio poklopac kada sam na kraju sve završio. Srećom lako se ispravi kineski lim.
Morao sam da ga prefarbam i namučio sam se da poskidam opiljke sa donje strane poklopca ali ništa komplikovano. Sve se završi za sat vremena efektivnog rada.

@garson

Probaću da spustim ventilator na pomenutih 600-800 obrtaja ali ne znam koliko će to da utiče na temperature. Sada, na 1200 obrtaja, sa pokrenutim Prime95 temperatura ne prelazi 56 stepeni i bio bih prezadovoljan sa 60-62 stepena na manjem broju obrtaja.

A bio si u pravu za buku zbog rupica. Iako ventilator ne naleže na rupe, nego je postavljen na kuler i back panel, ogromna je razlika u buci sa rupicama i bez. Kada prekrijem rupice sa nečim mnogo je tiši ali i temperatura skoči sa 56 na 67 bez problema a možda bi išla i više ali nisam hteo da forsiram. Ja sam očekivao da će biti manja razlika u buci...
Prime95 ti je situacija koju neces ili ces retko sresti u realnoj primeni. Ja bih granicu u Prime-u postavio na recimo 65C.

@garson

Spustis ga na 800rpm i imaces isti nivo buke kao pre ali nize temperature.
Koliko ima prostora izmedju ventilatora i poklopca?
Sto se tice busenja odlicno si odradio posao.

Stavio sam ventilator na konektor za system fan i spustio u BIOS-u brzinu na 50%. Sada je više nego tih i uopšte ne smeta. Više mi smeta HDD koji zna da zakrči.

Ventilator je postavljen ukoso tako da jednim krajem naleže na back panel a drugim na hladnjak od procesora. Kod back panela ima možda par milimetara do poklopca a napred kod RAM-a ima centimetar i možda koji milimetar.

Mislim da sam ovim završio sa budženjem ovog kompa a mislio sam i da napišem neki kraći review ove platforme u kontekstu HTPC-a. Najviše zbog toga što sam se pomalo razočarao u brzinu a sa druge strane sam i zadovoljan celokupnim utiskom. Mislio sam da malo pojasnim te svoje utiske pa možda može nekome da bude zanimljivo ako planira da kupi nešto slično u budućnosti.

Obavezno to uradi. S obzirom da i ja planiram sličan upgrade prvenstvo me interesuje brzina procesora u HTPC okruženju.

koji daljinac za HTPC ?
dajte neki predlog ali da moze da se kupi kod nas.. sta god sam naso pametno nema...

TT Media Lab, i diskretan daljinski, i diskretan display

@Webb
Ja imam Sony BD remote i njega možeš naći kod nas da kupiš a vidim da se pojavio noviji model koji ima neka poboljšanja u odnosu na ovaj koji sam ja pazario. U odnosu na Logitech UltraX izrada je mnogo bolja i ja lično nemam neke zamerke.

Ono što realno jesu mane i što ti može smetati:

- Moraš imati Bluetooth dongle
- Ne možeš probuditi komp iz sleep-a odnosno uključiti komp
- Ako ti je komp stalno uključen, kažu da brzo potroši baterije. Moj uglavnom u sleep-u i relativno često menjam baterije, jednom mesčeno npr.
- Model koji ja imam nema dugmiće za pojačavanje i smanjivanje zvuka.

Sve ostalo je stvarno OK. Veliki dugmići za play i pauzu kao i za navigaciju. Logičan raspored, izrada. Ja sam generalno zadovoljan ali verovatno bih ga menjao za neki Harmony remote jer već imam IR receiver viška.

Ako možeš da nabaviš neki IR receiver, ja ima sa nekog starog Qosmio laptopa, onda možeš podesiti neki daljinac koji imaš u kući da ti radi sa njim uz pomoć EventGhost-a. Ja sam na taj receiver uperio daljinac za Xwave DVD i sve radi savršeno, probao sam i sa daljinskim za Dreambox i takođe radi. Jednio što nisam probao jeste da probam da probudim komp iz sleep-a.

Moja preporuka i dalje je Logitech K400.

hmm cini mi se da imam neki ir resiver sa stare tv kartice...

u medjuvremenu nadjoh neko jeftinije resnje

http://blueberry-eu.com/main.php?action=filter&group=prod&producer=remote&subgroup=remote 1400 din kosta.

Blueberry remote cat deluje ok e sad ... kako radi i izrada to je pitanje :)

Vizuelno identičan daljinac je ASUS nekad davno davao uz ASUS TV/FM 7134 TV karticu. Odličan daljinski, i dalje ga imam negde po fiokama. Jedina je muka bila što onaj krug koji emulira miša nikako nisam mogao da nateram da radi sa bilo čim osim originalnog softvera... Možda je na Bluberry-u to drugačije rešeno.

Moja preporuka bi ipak bila da se protegneš za neki od onih Lenovo reketa :)

Uzeo sam na kraju Logitech UltraX Media Remote tj dobio ga :)

Ali cu vrlo verovatno uzeti K400 kao sto je predloizio Zoran_KS jer neke stvari je uzasno tesko odraditi daljincem.

btw @ korisnici XBMC jel sam ja jedini .... " xbmc weather script failed" ?

Vrh Dno