Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Kako to misliš stock Lion-a? Šta tačno podrazumevaš pod tim...???

Što se tiče kompatibilnosti memorije nemaju ama baš nikakavog uticaja! Možeš eventualno jedino da gledaš dal ćeš da uzimaš ECC memorije, što je nešto što ne verujem da će ti trebati.

GTX460 radi OK. Ne treba ti ništa bolje od toga...

Inače GA-Z68X-UD3H-B3 je ploča koju sam ja upravo uzeo. Ok je, ali ima nekih sitnica koje će morati da se malo zategnu... A pošto si takođe iz Niša, javi mi se na PM ako je budeš uzeo da ti pošaljem Extra folder i DSDT.

Pod "stock" mislim na retail. :D

Pretpostavio sam za memorije, nego bolje da pitam. :)

GTX460 mi u potpunosti radi posao i ne treba mi nista bolje. A samo sto sam je uzeo (pre koji dan), tako da je sigurno necu menjati u skorije vreme. Nego sam pitao da li je kompatibilna.

Odlicno, hvala ti. :)

Suma sumarum: Sa tom konfiguracijom ce odlicno raditi Lion bez muke? Bitna mi je stabilnost.

Imam 10.7.3. Ma RAID je objektivno dobra stvar ko nema SSD, pogotovo što se ovi moji vrte na 10.000 i imaju dobar odziv (Velociraptors), tako da je primetan benefit u brzini i bilo bi šteta da to izgubim. To je rađeno zbog Windowsa. Problem je što Mac OS X ne kapira hardverski RAID, pa ga ti diskovi zbunjuju. Inače, kada dodam još diskova koji nisu vezani, Lion sa njima nema problema. Jedino ga ova dva uvezana nerviraju.
Ja, za razliku od tebe, nisam uopšte familijaran sa tim skriptama...

Dakle ako sam te dobro razumeo, ti želiš da otkačiš ova dva diska od 300GB prilikom podizanja sistema?!

Pa vidi kod tebe je problem taj što pod NAME (kad ukucaš diskutil list) za ta dva diska ne stoji ništa?! Znači OS X im ne vidi imena i verovatno se zato buni!!! Jedini način da ih otkačiš je putem komande koja kaže u prevodu otkači kompletan disk, a ne particiju tu i tu, jer iste ovde nemaju dodeljena imena (ili ih barem OS X ne vidi)...

Dakle za tebe mora drugačije...

U tvom slučaju bi komanda: sudo diskutil unmountDisk /dev/disk0 i sudo diskutil unmountDisk /dev/disk2 trebalo da odrade posao...

Dakle ovako... Otvori onaj fajl što sam ti posalo iz automatora, pa klikni levo na utilities, zatim nađi u spisku Run Shell Script i ubaci je ovamo desno na listu. Ovu staru deonicu za apple script obriši...

Zatim pod shell gore prebaci na /bin/sh

i potom dole obriši ono cat ako ga ima a umesto toga upiši ove dve komande koje sam ti ostavio gore...

Snimi to na desktop recimo i isprobaj, pa javi dal ti ovo fercera...

Ako radi onda je prosto. Samo ubaci ovu aplikaciju u startup listu i svaki put prilikom podizanja sistema OS će ti ove diskove automatski otkačinjati...

Da, baš tako! Pokušavam da otkačim ta dva harda. Ovo sam postavio onako kako sam te razumeo: http://img833.imageshack.us/img833/4900/screendm.png , reci ako sam negde omanuo (ispravio sam na disk0 i disk2 čim sam uslikao). I dalje neće i prijavljuje "The action “Run Shell Script” encountered an error. Check the actionʼs properties and try running the workflow again." Moram li ja da obavim neku specijalnu operaciju u Automatoru pre nego što ga zatvorim (a nisam), pa je tu problem? Vidim gore onaj "Record" itd, ne znam...

Poslednja izmena:
Err... da i kod mene, je... zaboravio sam da treba da se eliminiše ono sudo na početku. Tako mora kada se ukuca u terminal, ali ovde bi trebalo da ide bez toga...

Dakle samo eliminiši komandu sudo na početku pa onda probaj... Ja sam baš maločas probao da izbacim fleš na ovaj način i kod mene ovako radi... trebalo bi i kod tebe da proradi konačno!

i? jel uradio neko update na 10.7.3? :D
ja se nesto ne usudjujem, uglavnom me je tresao zivac da uradim skoro svaki update jos od leoparda, ali sada nesto ne :)

ja se nesto ne usudjujem, uglavnom me je tresao zivac da uradim skoro svaki update jos od leoparda, ali sada nesto ne :)
Slobodno. Ponovo instaliraj kextove za zvuk, a AppleHDA izbaci ako koristiš VoodooHDA. Grafičke kextove ćeš takođe morati ponovo da ubaciš ako koristiniš neku nVidiu iz serije 5xx.

Err... da i kod mene, je... zaboravio sam da treba da se eliminiše ono sudo na početku. Tako mora kada se ukuca u terminal, ali ovde bi trebalo da ide bez toga...

Dakle samo eliminiši komandu sudo na početku pa onda probaj... Ja sam baš maločas probao da izbacim fleš na ovaj način i kod mene ovako radi... trebalo bi i kod tebe da proradi konačno!

Vlado, vidi šta je zanimljivo (i iritantno), ovi problematični diskovi sami nasumice menjaju naziv (broj) po svakom restartovanju mašine, kao diskovi 0,1 i 2. To na stranu, kada u terminalu proverim trenutne nazive i podesim ih u skripti, dobijem pozitivan rezultat klikom na Run: http://img705.imageshack.us/img705/3854/screenshot1by.png , čak i u ovoj drugoj, probnoj opciji: http://img580.imageshack.us/img580/6934/screenshot2pl.png . Jedino što se oni i dalje uredno vide u Disk Utilitiju i ništa ne funkcioniše pri restartovanju (uz grešku), osim onog tvog iChata, koga sam izbacio, kao i ove druge nepotrebne komande. Možda jednostavno komanda nije u stanju da se primeni na nešto što Lion ne može da prepozna...

A pa ne... diskutility će uvek da vidi diskove, ali poenta je da oni budu demontirani, tj da ih OS X otkači po startovanju. A ti naravno možeš po potrebi uvek i da ih ponovo zakačiš tj. montiraš, što se inače i radi kroz diskutility pa zato logično on onda i mora da ih vidi, jer kako bi ih onda montirao ili demontirao!

Dakle ovo si gore dobro napravio i ako ti radi proba onda samo to snimi kao aplikaciju i stavi u startup i to je to...

Unapređena je grafika, tako da je ovaj update apsolutna preporuka... jednostavno bolje rade animatici u okviru OS X-a i bolji je odziv svuda, što odaje utisak dodatne zategnutosti... Ja sam sada tek krenuo sa Lavom. Izgleda da ni jedna verzija OS X-a ne vredi dok ne dogura do verzije 3, heh! ;)

Poslednja izmena:
cheers yap. yap. sve je tip-top! 10.7.3 kao saliven. e ovaj hack je chudo, i neka su batalili motorolu :d

Da se javim i ja (danas podigao hackintosh, 10.7.2) i odmah odradio update na 10.7.3. Sve radi extra (Sleep, SpeedStep)...

Ponovo instaliraj kextove za zvuk, a AppleHDA izbaci ako koristiš VoodooHDA. Grafičke kextove ćeš takođe morati ponovo da ubaciš ako koristiniš neku nVidiu iz serije 5xx.
Pored vec spomenutih promena, ko ima modifikovan appleintelcpupowermanagement.kext (resava patch problem sa Sleep-om i SpeedStepom)
treba da pazi takodje (opis/resenje: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=258611 ).

Inace, samo da proverim, hardverski RAID OS X vidi samo kada se koristi kompatibilna kartica koliko sam razumeo?

Poslednja izmena:
Da se javim i ja (danas podigao hackintosh, 10.7.2) i odmah odradio update na 10.7.3. Sve radi extra (Sleep, SpeedStep)...

Pored vec spomenutih promena, ko ima modifikovan appleintelcpupowermanagement.kext (resava patch problem sa Sleep-om i SpeedStepom)
treba da pazi takodje (opis/resenje: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=258611 ).

Inace, samo da proverim, hardverski RAID OS X vidi samo kada se koristi kompatibilna kartica koliko sam razumeo?

Ne postoji kompatibilna kartica. Mac OS X koristi isključivo softverski RAID. Moj hardverski RAID je napravljen zbog Windowsa, i kao što vidiš, Lion ga ne kapira do te mere da čak ne može ni ime ni redosled diskova da mu fiksira.

I ja sam cekao 10.0.3, instalirao 10.0 pa radio update i sve radi kako treba iz prve na Asus P6T Deluxe V2 i GTX 260. Jedino i dalje iz nekog razloga Final Cut Pro X ne radi tako brzo kao na SLu.

Znači WN951N... vrhunski, hvala na informaciji. To mi je bilo najbitnije i jedino što me je sprečavalo da ponovo sastavim hackintosh. :)

Pronadjoh nešto što mi se nije dopalo, a to je da ta kartica navodno pravi CP sa i5 i i7... Ja sam je isprobao na nekoliko mašina, ali sa 775 socketom i kao što sam i napisao, besprekorno radi OOB. Ovo je novi momenat. U svakom slučaju, postoji još alternativa i zato pogledaj ovo (pod Wireless), ovde sam i pročitao da postoji pomenuti problem: http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.7.2

odradio sam cinebench pre updatea i tri puta mi je bilo 29.99fps, a sa 10.7.3 mi je 26fps

Ja sa 10.7.3 imam poboljšanje 3 frejma i više mi ne zapinje Launchpad. Očigledno je da zavisi od grafičke karte. Inače, koju god kartu da stavim uvek u Mac-u imam oko 20% lošiji rezultat nego u Windowsu. Voleo bih da čujem da je neko kod sebe izmerio manju razliku.

Može li neko da mi potvrdi da je Ati 6850 karta koja radi OoB?

Zna li neko postoji li ozbiljno kompatibilna pci-e zvučna karta (integruša mi ne radi posao), a da se izbegne onaj nesretni voodoo kao kext? Sa njim je uvek kp u najavi i gotovo da je besmisleno počinjati neki složeniji projekat kad je on instaliran...

A jesi li obrisao AppleHDA.kext iz S/L/E nakon instalacije VoodooHDA.kext-a??? Ako nisi eto ti odgovora zašto imaš svako malo KP... Probaj takođe iz multibeasta da instaliraš i neki drugi. Ima ih tamo nekoliko u paketu. Ona prva dva sa spiska bi trebalo da spadaju u kompatibilnije, ali beše idu bez control panela...

Probao sam čak i onu foru sa redosledom: prvo AppleHDA sa 10.6.2, pa Voodoo, pa restart, pa brisanje AppleHDA... ma jok! Samo na L2 iatkosu šta je Voodoo-a, sve sam ih izvukao i isprobao, plus gomilu drugih. Pokušao sam da osposobim Creative X-fi Xtreme Audio i najdalje gde sam stigao je kp (random) prilikom podizanja sistema, umesto u toku rada, što je ipak "nešto". Slušalice u front panelu su kp pod obavezno. To jednostavno nije to! Na ovoj karti nije onaj pravi, kršteni X-fi (EMU20K1) čip, već malo stariji (CA0106). Čitao sam da su Rusi budžili nešto za ovaj prvi, samo ne znam dokle je to otišlo i ima li smisla kupovati. Na mreži nisam našao ništa ispod profi (1000$+), ili usb opcije. Valjda postoji neka kompatibilna karta za Mac, pa ko god da je pravi... Integruša suviše skuplja zvukove sa ploče i ne može da se koristi za bilo šta ozbiljno, pa bi bilo dobro znati da i za ovo postoji neko valjano rešenje. OK, Windos je uvek tu, one reboot away, ali onda ova naša Mac pasija gubi smisao...

Jel se samo meni to desilo ili i ostalima, a to da je su potpunosti uklonili smooth scrolling (Lion 10.7.2 hack)?
Ukljucim u settingsu ali nista skrol ide kao i da je iskljucen? Kako je kod vas?

Jel se samo meni to desilo ili i ostalima, a to da je su potpunosti uklonili smooth scrolling (Lion 10.7.2 hack)?
Ukljucim u settingsu ali nista skrol ide kao i da je iskljucen? Kako je kod vas?

nikad mi nije ni radio smooth scrolling kako treba na hackintoshu xD

Može li neko da mi potvrdi da je Ati 6850 karta koja radi OoB?

OOB ali tek sa apdejtovanjem (sa 10.7.0 nemere).
Dotle butujes sa GraphicsEnabler=No.

U stvari Loaderi odradjuju svoj deo posla sa FrameBufferima...

Meni je moja HD 6850 proradila posle apdejta na 10.7.2 bez upotrebe GraphicsEnabler=No.
(na prethodnoj konfi).

^
A što se mlatiš sa tim Apple-ovim polovičnim rešenjem. Instaliraj lepo Smart Scroll i uživaj...

OOB ali tek sa apdejtovanjem (sa 10.7.0 nemere).
Dotle butujes sa GraphicsEnabler=No.

U stvari Loaderi odradjuju svoj deo posla sa FrameBufferima...

Meni je moja HD 6850 proradila posle apdejta na 10.7.2 bez upotrebe GraphicsEnabler=No.
(na prethodnoj konfi).

Ok, hvala ti za info... a evo baš maločas nađoh i ovaj članak...

Mac OS X may natively support "PC" Radeon graphics cards

Poslednja izmena:
Sta mislite dali je moj PC compatibilan sa Hackintosh-om? Ima sa strane u moja masina sve...

^ Jeste. Pitanje je samo koji BIOS vozi ta ploča i koliko je isti podesan za budženje...

Poslednja izmena:
Konačno uradio... :D

Pa ko velim ajd da to zakačim i ovde, možda zatreba nekom: Gigabyte Z68X-UD3H-B3 install pack :eyebrows:

Stari za Foxconn P35A je još uvek u životu i nalazi se ovde.

Nikad nisam imao mac os x na rachnaru i voleo bih da ubacim ako je nekako moguce preko vmware, mozhe mala pomoc ljudi koji iso fajl da skinem sa kojim ce da radi mac preko vmwarea u pitanju je mashina iz potpisa?

procitah na itsvet da je lik instalirao tiger na pentium d 3ghz 775, a posto i ja imam taj cpu, da pitam dal ce moci da se instal, i na sta da obratim paznju? skinuo sam tiger 10.4.3

Nazad
Vrh Dno