Mnogo je krajnje diskutabilnih informacija u celom ovom topicu ali zadrzacu se na ovom delu, jer sam video jedan interesantan detalj, naime-GTX 460.
Na ovom forumu ima jedan thread u kome se mesecima raspravljalo o problemu low gpu usage i u pitanju je bila upravo ova karta. Cini mi se da tu treba potraziti razloge za ove cifre, u suvise mnogo slucajeva a da bi bila slucajnost, pokazalo se da AMD-nVidia kombo(kad je Fermi u pitanju) daje vrlo cudno rezultate.
U tom threadu ja sam na primerima i screenshotovima pokazivao svoj slucaj gde sam sa X6 1090T i GTX470 imao nizi GPU usage nego kad sam s istim tim procesorom terao AMD 6950 i to sa otkljucanu u 6970, u pitanju je bila igra L4D2, sto naoko nema logike buduci bi da postoji problem CPU bottlenecka, isti sa jacom kartom mogao biti izrazen samo vise a nikako manje.
Poenta price je da nije bas jednostavno uporediti dva CPUa i dve razlicite grafike i ustvrditi da je nesto bottleneck a nesto ne jer na celu stvar utice malo vise faktora.
Sto se tice hyperthreadovanog i3 u igrama, ne sumnjam da je vase iskustvo pozitivno i da ste zadovoljni, medjutim postoje i slucajevi gde se vrlo lepo pokazuje da HT nikako ne moze zameniti fizicka jezgra, npr bas na benchu je neko imao dilemu da li uzeti i3 sa HT-om ili Phenom X4 i nakon probe i3 sa igrom NFS, gde je malisa ipak stucao i stutterovao, odluka ipak bila-Phenom X4. Average fps i gpu usage bolji na i3, ali tecnije igranje na-PII X4.
Treba imati u vidu da nesto moze da izgleda jako dobro na benchmark slajdovima a da zivo iskustvo bude bitno losije, a zbog prirode samog hyperthreadinga, to se odnosi ponajvise upravo na igre, npr pojedine konzolne portove koje zahtevaju 4 jezgra. HT ce pomoci, ali misljenja sam da nije to-to, da ce u manjoj ili vecom meri problema sa seckanjem, kocenjem, jeednom recju odsustva smooth gaminga uvek biti.
Uostalom, ukljucite na trenutak zdravu logiku. Ako 2 virtuelna jezgra tako dobro zavrsavaju posao, zasto Intel tako papreno skupo naplacuje recimo ta 2 dodatna fizicka jezgra u i5 u odnosu na i3? Primer sa i7 3930 u odnosu na 2600k tek da ni ne pominjem.
imas pravo za low gpu usage,ali vidi,ja sam malko bio dosadan drugarima kod kojih sam bio pa sam ih smarao i instalirao msi afterburner-kod onih koji imaju amd-a,kod obojice je situacija bila losa sa amd cpu + nvidia gpu,naime kako sam rekao "amd 455 na 3.6ghz sa gtx 260 je imao 60-70% gpu usage" a "amd 925 phenom sa gtx 460 75% gpu usage",ja se slazem za low gpu usage sa nvidia gtx 460 ali ne samo sa tom kartom nego generalno sa svim kartama nvidia,logicno sam razmisljao i ako imam te dve situacije i uzmem ubodem recimo ajde neka je i gtx 460 (umesto sto sam vec napisao gtx 470) dobijem sa i3 99% gpu usage-meni sve govori o cpu bottleneckingu-a da li je neko napisao konkretan problem bottlenecking-a kod amd-a to nisam citao,ni kako,ni zasto,da li cpu zaista spor ili cak da je problem nekog tipa "amd cpu + nvidia kartica" su losa kombinacija sto sam vec cuo dosta puta opet dodjem na zakljucak da sa amd procesorom si vezan za amd graficku jer nvidia ne radi bas najbolje-nadam se da me razumes,a sto se tice HT-a veruj mi da radi perfektno bar sto se tice i3 procesora jer pricam iz licnog iskustva,i7 HT je druga prica i sa upaljenim HT-om dolazi do pada performansi,dobar gpu usage itd ali "ne tako tecan gameplay" bas kao sto si ti rekao gore iliti "smooth" gaminga,igrica NFS na koju mislis nemoj mi samo reci da je THE RUNN,jer je to najodvratnije optimizovana igrica koju sam probao na par racunara i ni na jednom ne radi preko 30 fps i stutteruje na svakom kompu,nego,uzmimo u obzir igrice kao BC2 i BF3 koje su solidno optimizovane za HT (mislim na i3),probao sam recimo NFS shift 2 i radi perfektno,kao da je bocnut quad,BF3,BC2,mislim ja tebe razumem u potpunosti ali kad bi probao negde iznenadio bi se koliko dobro radi,i3 2100 je 95 evrica a i5 2500k je najmanje duplo,sto se tice sirove cpu snage razlika je 10.000 vs 17.000 3d mark vantage physics score,otprilike u procentima i linx score,ne moze da se klokuje i3 naspram 2500k ali u single gpu kombinaciji sa nekom gtx 470 ili gtx 460 ili radeonkom ekvivalent cak i jacom za tih 95 evrica u igricama nudi sasvim dovoljno da opravda tu cenu,govorim ti iz ugla BF3 igraca,gde sam sa prelaska sa 2500k na i3 2100 sa gtx 470 umesto 85 fps spao na 70 fps prosek,minimalni sa 65 na 55 fps,igrica koja zdere svaku konfiguraciju,nemaju svi kesh i 200 evra samo za procesor a mnogo je onih koji bi da igraju bas BF3,malo je i onih koji ce da ocuju i da uzimaju ploce od 120 evra,ima ploca od 60-ak evra,cpu 95,graficka tipa gtx 460 za 100 evra,ili ati 6850 i eto BF3 na full hd preko 60 fps-a.....kad tad svi mi menjamo cpu+mb zajedno,tako da i prica uzmi plojku od 120+ evra nije za svakog,ja dok sam imao 775 mislio sam-e taman cu uzeti neki C2Q umesto tada e5200,djavola sam ja to trazio kad je izasao 1156,posle sam uzeo i5 750 i 1156 pa sam mislo uzedju posle i7 za isti socket ako bude potrebe,medjutim niti je nista specijalno izaslo za taj socket vec je dosao sandy 1155,uzeh ja opet cpu+mb jer se vise isplatilo,sad sam na i3 2100,da teram BF3 godinu dana na full hd,izaci ce nove igrice i moci ce da rade bar jos godinu,2500k da opet uzmem za pola godine kad budu izasli ivy za 1155 mada i to mi sve sumnjivo ali ajd,a izci ce neki novi socket za godinu dana (kao i uvek) koji ce sve ove 1155 da pojede za dorucak i prica se vrti u krug......nego oduzio sam ja previse

polemika je stvarno velika,ja sam cisto hteo da predstavim licno ljudima ovaj cpu i da lakse odluce koji ce da uzmu,jer pre mesec dana kad sam ja uzimao nista nisam mogao da nadjem za isti,nema komentara,niko nista ne pise,i morao sam da ga uzmem pa ako se slomi na meni nek se slomi,nisam se pokajao,cak sam dobio i vise nego sto sam ocekivao,video sam dosta ljudi se dvoumi izmedju i3 2100 i phenoma 955be,necu pokazati prstom ni na jedan cpu,trebalo bi da su dosta shvatili iz ovih nasih "prepucavanja"

cheers