Šta je novo?

Amerikanci uvode SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act)

cenim da ce biti odlozeno. samo da posle ne udje na mala vrata...

al' s druge strane, kako je lepo kad ti ne treba insajder nego: http://www.opencongress.org/bill/112-h3261/money

iliti: svasta se moze kupiti za 100-tinak miliona, mozda je bilo pametnije platiti nego ratovati i izgubiti. al' da ne sirimo temu... :d

Onda nece prodavati fejk patike po internetu.

au koje su sume u pitanju... strasno...

ja isto mislim da ce biti odlozeno...

Za:

Sen. Michael Bennet [D, CO] $1,019,172

Protiv:

Sen. Michael Bennet [D, CO] $1,359,304

kul :D

Sta nas briga sta oni drze na US serverima, nek cenzurisu sta god hoce. To uopste ne pogadja ostale, samo amere

Овај закон је само 1 део закона који су донесени у скорије време у Aмерици, и у суштини сви заједно омогућавају корпорацијама да употребе америчку војску против популације у Америци. Да не ширим, имате све на нету (RT) па се информишите.

Jel ce ovo vaziti samo za teritoriju amerike ili za sve? Jer..ako amercki provajderi bleklistuju odredjeni sajt i preko dns-a onemoguce njegovo prikazivanje..ne znaci da se to odnosi i na nas

Sta nas briga sta oni drze na US serverima, nek cenzurisu sta god hoce. To uopste ne pogadja ostale, samo amere

Informišite se malo bolje. SOPA će omogućavati USA firmama da traže do provajdera bilo gde u svetu da cenzurišu i zatvore sajtove koji krše copyright.

The beating heart of SOPA is the ability of intellectual property owners (read: movie studios and record labels) to effectively pull the plug on foreign sites against whom they have a copyright claim. If Warner Bros., for example, says that a site in Italy is torrenting a copy of The Dark Knight, the studio could demand that Google remove that site from its search results, that PayPal no longer accept payments to or from that site, that ad services pull all ads and finances from it, and—most dangerously—that the site's ISP prevent people from even going there.

Овај закон је само 1 део закона који су донесени у скорије време у Aмерици, и у суштини сви заједно омогућавају корпорацијама да употребе америчку војску против популације у Америци. Да не ширим, имате све на нету (RT) па се информишите.
nisam se udubljivao, ali koliko razumem novi pravni alati ne resavaju problem (filtriraju se imena, ne IP adrese???), a prilicno su grubi i dalekosezni. sto je sumnjivo i smrdi na pripremu na nesto vece i ozbiljnije.

nisam se udubljivao, ali koliko razumem novi pravni alati ne resavaju problem (filtriraju se imena, ne IP adrese???), a prilicno su grubi i dalekosezni. sto je sumnjivo i smrdi na pripremu na nesto vece i ozbiljnije.

То нешто веће је управо ово што сам навео горе, а иначе интересантно је што један део тих нових закона им дозвољава да те на пример дигну у ваздух крстарећом ракетом ако оцене да си информатичка претња "националној сигурности", где год да си на планети. А с`обзиром да је новац и интерес од примарне важности ти закључи шта то значи.

vecina sajtova u kojima svakodnevno uzivas je u americkom vlasnistvu , yt i fb recimo od onih koji su sada za mladje ceo internet :p

Znaci i za nas ce biti ogranicenje? Mislim boli me uvo za Amere nek im sve filtriraju, a nas nek ostave na miru :)

Sent from my Galaxy S 2 powered by ICS Domination

Znaci i za nas ce biti ogranicenje? Mislim boli me uvo za Amere nek im sve filtriraju, a nas nek ostave na miru :)

Kao sto je vec i navedeno, nece niko, izvan USA, biti ostavljen na miru, jer ce korporacije poput filmskih i muzickih kuca, zajedno sa proizvodjacima odece i obuce(nike, adidas, reebok, Ralph Laureen, L'oreal etc) da budu kao 4 jahaca apokalipse po internetu i da gase svaki sajt za koji oni budu "dokazali" da ima nedozvoljenog sadrzaja. Procitaj samo na ovom linku: http://www.opencongress.org/bill/112-h3261/money koje sve grupacija i korporacije podrzavaju ovakav zakon.

Takodje, vrlo ubrzo ce isti takav zakon da bude donesen u UK, pa onda nedugo zatim u vecini EU zemalja i eto ti ga lepo u celoj Evropi... Sajtovi ce se masovno hostovati u Rusiji i Kini(gde nema, jos uvek, dovoljno dobre infrastrukture za ogromne sajtove poput youtube i facebook), kako bi mogli da izbegnu SOPA-u. Na gornjem linku imas i spisak korporacija/kompanija/organizacija koje su protiv.
Google, Wikipedia, Mozilla, Microsoft, Facebook, AOL, eBay, Twitter, Yahoo... itd

Ono sto moze da se zakljuci iz spiska "protiv" je da su u pitanju organizacija koje najvise posluju preko interneta, mnoge od istih su i sinonim za internet. Ako je jedan Microsoft odlucio da stane protiv, a mislim da svi znamo koliko MS ima problema sa piraterijom, onda ti je jasno da nesto u ovom zakonu "ne stima". Ne moras niti jedan drugi argument da uzmes u obzir, osim toga da je MS, od sinoc, odlucio da lobira protiv izglasavanja ovog zakona.

@moderatori: Da li biste mogli da promenite naziv teme, odnosno da dodate u naslov SOPA(Stop Online Piracy Act) i PIPA(Protect IP Act), posto se tako zovu zakoni.

Poslednja izmena:
@moderatori: Da li biste mogli da promenite naziv teme, odnosno da dodate u naslov SOPA(Stop Online Piracy Act) i PIPA(Protect IP Act), posto se tako zovu zakoni.

+1 Ovo je bitna tema cije posledice cemo osetiti svi i mislim da poluzavrsen naslov teme ne stima :p

^Vrlo dobro znam kako se zovu akti, jednostavno sam naslovom hteo da kazem o cemu se radi. Whatever, nije ni bitno, najbitnije je da ljude koje zanima IT svet daju svoje misljenje na ovom forumu bar, dok postoji ikakvo pravo na slobodno izrazavanje misljenja.

Ovo je vrlo bitna stvar jer se tice cak i onih ljudi koje ovo uopste ne zanima. Imate sa jedne strane situaciju da UN proglasavaju pristup internetu za osnovno ljudsko pravo (link), a sa druge strane cemo imati to da ce polako mocne korporacije staviti internet pod svoju sapu i na taj nacin cemo na netu imati isto onoliko slobode koliko i zivotinje u ZOO vrtu.

Ove stvari, mic po mic, vode ceo svet u novi totalitarizam, a za to ako se ne spreci na vreme, jedini lek ce biti neka potencijalna revolucija. A ko zna kolike ce zrtve biti potrebne da se onda nesto promeni...

Ove stvari, mic po mic, vode ceo svet u novi totalitarizam, a za to ako se ne spreci na vreme, jedini lek ce biti neka potencijalna revolucija. A ko zna kolike ce zrtve biti potrebne da se onda nesto promeni...
A nekada smo mislili da se ovo može videti samo u SF filmovima ....

Evo predloga za FB i Twitter statuse:

███████ ████ ███ █████. Stop censorship, stop SOPA!

Pa i za privatnost se sad kaze da je "overrated", jednostavno takvo je okruzenje, a i za ovo ce vec naci resenje.

Bas bih voleo da se usvoji ova SOPA,pa umesto sto gubimo vreme buljeci u monitore,provedemo ga u druzenju,radu i raznim drugim aktivnostima!Citao sam nedavno clanak da se zavisnost od racunara moze slobodno svrstati u grupu narkotika,alkohola,duvana i ostalih cuda!Ovo ce dobro doci najmladjima,a i nama!

ju naopako,pa di cu onda skidati hornice,i piratske igrice?????!!!!!!:d:d:d:d

^
Bices primoran da pravis sam svoje hornice,a igraces se sa devojkom ili zenom!:p

Bas bih voleo da se usvoji ova SOPA,pa umesto sto gubimo vreme buljeci u monitore,provedemo ga u druzenju,radu i raznim drugim aktivnostima!Citao sam nedavno clanak da se zavisnost od racunara moze slobodno svrstati u grupu narkotika,alkohola,duvana i ostalih cuda!Ovo ce dobro doci najmladjima,a i nama!

Ne bih voleo da se usvoji ovo jer, normalno vodim zivot i vidjam se i sa drustvom i sa devojkom i sa svima kojima treba i izlazim... Kad imam slobodnog vremena tu sam na forumu ili negde citam nesto, gledam neki film, odigram sa drustvom PES, itd... Da imamo vise para, sigurno se ne bi cimao trazeci crackovane app za telefon ili igrice za komp...

E sad drugo su oni koji provode 7-8 sati za kompom, a nista ne rade i nemaju social life... Jedino eto oni programeri i ostali koji se bave dizajnom i projektovanjem, pa ajde moraju....

Poslednja izmena:
^
To je sasvim u redu ako je tako kako si napisao,ali slobodno mogu da napisem da kod vecini nije tako!Od ovog svega nista nece biti posto su tu upetljani veliki igraci kao sto su Wiki,You Tube,Facebook,Mozilla itd...gde se vrti ogroman profit i nece oni tek tako dozvoliti da neki americki republikanac sve to pobaskari!Iz ovoga bi proisteklo mnogo toga pozitivnog u nasu korist,ali verovatno da toga nismo ni svesni!Internet koliko je dobar,toliko je i los!

Vrh Dno