Šta je novo?

60Hz vs 75Hz vs 120Hz

Solesoslav

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Upravo citam Benchmark test Asus 3D monitora gde autor teksta kaze da je razlika izmedju "gejmerskih" 120Hz i "standardnih" 75Hz(stim sto od svih mojih drugova gamera niko nema takav monitor) toliko očigledna da ćete je primetiti samim pomeranjem kursora miša i prevlačenjem prozora po ekranu.

Meni je ovo tesko da poverujem.
Ja imam dva 22" i dva 19" TFT monitora koje sam imao naviku na staroj grafickoj da teram na Eyefinity(nekad 2x19" nekad 2x22").
Jedan od 22" monitora podrzava 75Hz u 1440x990, pa sam se svojevremeno zezao tako sto sam pustio mirror image i jedan terao na 75Hz, a drugi na 60Hz i igrao WoW, TF2, L4D i jos neke gluposti koje su mi se igrale i nisam video ama bas nikakvu razliku.

Evo, sada sam posto sam procitao tekst na sistem prikljucio jos jedan 19"(posto su mi 22" monitori pomerani zbog LAN party-a) na racunar i ne vidim nikakvu razliku iako jedan radi na 75Hz, a drugi na 60Hz.

Da li nesto ne valja sa mojim vidom? Ja nosim naocare, dioptrije -0.75 i -1.25 gde se jos spominje i neki cilindar, ali da li sam toliki slepac da ne vidim razliku.

Ima li smisla da se cimam oko 120Hz monitora(bez 3D-a) ili sam ja izgubljen slucaj?

Nekada je to bila zaista velika razlika, na CRT-ovima se to lagano videlo.
Na tft-ovima, lcd-ovima i sve sa tom tehnologijom, zbog malog retentiona ne mozes zaista videti veliku razliku kada smanjish na 60hz.
Nema trenperenja, tj nema crne slike izmedju 'frejmova'...

E sad 120Hz monitori imaju zaista lepo osvezavanje te slike, pa i slabiji retention,
ako bi ti zaiste trebalo 120Hz za neku igru (CS :)) onda bi ti i vredeo 120Hz monitor.
Medjutim i najveci 'strucnaci' CS kad ih malo pritisnesh prizaju da stare fame 60Hz-100Hz malo uloge imaju, sem ako se bash ne pocenm profi baviti istim...

Sto se tice testova, tu postoji odredjena metodologija rada i u okviru nje zaista se moze naci koji monitor ima koje prednosti. No u normalnom radu, dosta stvari se bluruje.

Sve u svemu, ako ne znash razliku i nisi je primetio, tebi verovatno takav monitor ni ne treba :)

Evo ja imam 2 godine 3d monitor, uzeo sam ga samo zbog 120hz jer sam dugogodisnji quake igrac i odmah da kazem da je razlika izmedju 60Hz (75) i 120Hz nebo i zemlja. Naravno da se odmah primeti da li je 60Hz ili 120Hz samim pomeranjem kursora po win-u a u igrama da ne pricam, ali to primecuju uglavnom oni koji dugo igraju counter, quake ili neki treci fps. To znam zato sto moj brat ne vidi razliku a za mene je razlika tolika da mi je na 60Hz neigrivo, odnosno znatno slabije igram, reagujem, vidim, nisanim... Na 120hz je sve ultra glatko i pravo je uzivanje igrati.
Slazem se da je 3d monitor za "casual" igrace nepotreban ali za one zagrizene gamere koji igraju brze fps-ove je jedna stepenica vise ka potpunom uzitku...

Pogledajte recimo ovaj klip (nista nije ubrzano) i sad zamislite kako to sve izgleda kada vidite/igrate u 60 slika u sekundi a kako na 120. Veliki broj quake igraca i dalje koristi crt monitore bas zbog 120Hz.

Poslednja izmena:
A da vam to nije možda zbog V-sync-a?

Evo ja imam 2 godine 3d monitor, uzeo sam ga samo zbog 120hz jer sam dugogodisnji quake igrac i odmah da kazem da je razlika izmedju 60Hz (75) i 120Hz nebo i zemlja. Naravno da se odmah primeti da li je 60Hz ili 120Hz samim pomeranjem kursora po win-u a u igrama da ne pricam, ali to primecuju uglavnom oni koji dugo igraju counter, quake ili neki treci fps. To znam zato sto moj brat ne vidi razliku a za mene je razlika tolika da mi je na 60Hz neigrivo, odnosno znatno slabije igram, reagujem, vidim, nisanim... Na 120hz je sve ultra glatko i pravo je uzivanje igrati.
Slazem se da je 3d monitor za "casual" igrace nepotreban ali za one zagrizene gamere koji igraju brze fps-ove je jedna stepenica vise ka potpunom uzitku...

Pogledajte recimo ovaj klip (nista nije ubrzano) i sad zamislite kako to sve izgleda kada vidite/igrate u 60 slika u sekundi a kako na 120. Veliki broj quake igraca i dalje koristi crt monitore bas zbog 120Hz.

klasican placebo :/

Bre druze, ne znas koliko si me pogodio kad si mi rekao da sam casual gamer.
Ja sam svojevremeno igrao Quake Live(igrao sam i Q3 A ali naravno ne online) i da ti kazem nisam bio los(mada si ti verovatno bolji).
Sad, svakodnevno igram UT3, TF2, BF - BC2 od multiplayer igara, a sto se tice singleplayer nekada sam igrao 90% naslova kako su izlazili na trzistu, sada zbog skole ne stizem, a ionako su AAA naslovi zivi uzas(Dragon Age je nista u poredjenju sa NWN, Witcher 2 je *****an u odnosu na vec ne preterano bistar Witcher 1, a CoD serijalu posle MW ne zelim ni da pridjem).

Znao sam nedeljno da igram 100 sati(kada nemam puno da ucim).

VSync, koliko ja znam, limituje FPS na refresh rate monitora. Ne znam kakav uticaj bi to trebalo da ima posto ja uglavnom ne dobacujem preko 60FPS.

Ja koji igram cs,na tft monitoru primecujem razliku izmedju 60 i 75hz. Ostale nisam probao,jer 75hz moze da se forsira samo do 1024*768 (barem na mojem monitoru)a igrati nove igre u toj rez je smesno ;)

Igrati bilo sta u 1024x768 je smesno. Objasni mi molim te, koja je razlika? Takodje bi bilo lepo ako bi mogao da mi objasnis zasto neki "kanterasi" vole da igraju na 800x600?

Razlika između 120Hz i 60Hz monitora se vidi iz aviona. Ja nažalost nikako da skupim pare da uzmem 120Hz monitor, ali od kada sam video kako sve na njemu ide glatko, ništa od 60Hz me ne zanima.

Upravo sam to i napisao :) Igrati ove moderne napucane igre u 1024*768 ili 800*600 je smesno :) Ali za matori cs,je zakon :) Veruj mi,do skoro sam igrao i na 640*480 ;) Matora igra poput nje (koja je na HL enginu iz 99) bolje radi na 640*480/800*600/1024*768 nego na 1080p... Probao i znam. Nije ni stvar navike,nego eto. A 75hz naspram 60hz je primetno,jednostavno kad misem povuces levo-desno razlika je ocigledna :) U novijim igrama zbog blura je teze to primetiti ;)

Ma daj, skoro sam igrao HL i igram stari UT barem jednom nedeljno, 1280x1024 je bolje od 800x600 uvek, dok za WideScreen vec ne znam.

Zavisi u kom smislu bolje? Bolje radi,ili lepse izgleda? Logicno je da sa vecom rezolucijom lepse izgleda,da su texture lepse bla bla.... Ali recoil,sam nacin pucanja je drugaciji.Sad je to sirok pojam,i mogu da ti pricam 2 sata,mada bi najbolje bilo da ti prakticno pokazem... Steta sto nisi malo blize. Napominjem da je to samo za CS primer.

Izbor 120Hz monitora je nikakav... ne vredi ni polemisati sta je bolje i da li ima razlike. Morace da prodje jos par godina da bi se mozda nesto promenilo na ovom polju.

Poslednja izmena:
Na prvo pitanje da li se primeti razlika, da, slika ce biti fluidnija i prijatnija za oko po pitanju pokreta pogotovo. Da li treba da se opterecujes time i menjas monitor ako nisi planirao kupovinu novog, ne. Online ce ti ionako mnogo vise trebati koriscenje mozda nego 120 vs 60 Hz pogotovo ako igras ut. ;)

klasican placebo :/

Klasično ne znanje. Nhf. Ali potpuno jasno za tvoje godine.

Razlika između 60, 75, i 120 hz se primeti iz aviona. Ko nije dugo godina igrao Quake 3 ili ostale brze fps igre, ali pri tome baš mislim igrao i znao, ne može da primeti razliku. To što je neko nekada igrao quake live ili sličnu igru i pri tome ima samo par stotina sati igre ga ne čini kompetentnim po ovom pitanju. Kada sam sa velikog CRT-a koji je osvežavao na 120hz u 1280x1024 prešao na TFT monitor bio je to veliki kompromis i hendikep. Donekle je celu situaciju ublažavala činjenica da na TFT monitorima postoje rezolucije u kojima je osvežavanje 75hz pa je kolko tolko moglo da se igra. Ali ni približno kao na CRT monitoru. Druga bitna stvar kod LCD monitora pogotovo kod onih što osvežavaju na 120hz je to da bez obzira na osvežavanje postoji mali lag u prikazu slike. To se meri u milisekundama i samo brzi i skillfull igrači to mogu da osete. Ista priča važi i za frame rate. Pogotovo kada su u pitanju FPS igre bazirane na Quake 3 engine-u (i njegovim modifikacijama). Oseća se razlika između 60fps, 100fps, 250fps kao što se oseća razlika između 60, 75 i 120hz. Neko je spomenuo V-Sync. V-Sync je apsolutno nepotreban i ničemu ne služi ako se igra u rezoluciji koja ima osvežavanje od 75 ili više hz a pri tome FPS veći od 200. U slučaju da je osvežavanje manje ili fps manji javlja se tearing i onda je jedino rešenje uključivanje v-sync-a što fps zakucava na 60 i čini igru neigrivom. Kažem ovakve stvari većina ljudi ne primećuje. Ali upravo je to ono što razvrstava lošije igrače od boljih. Zato ja verujem kad neko kaže da razlike nema. Jer u njegovim očima razlika stvarno ne postoji. U tom slučaju se ne treba preterano zaluđivati FPS-om, osvežavanjem, raznim podešavanjima ... itd. Osvežavanje i FPS su jako bitne stvari ako se ozbiljno bavite gaming-om. Cela mašina na kojoj se igra mora da bude u stanju da bez problema zadovolji sve potrebe igre i igrača. Dovoljno je da jedna karika u lancu ne valja, (miš, monitor, grafička, procesor...) i od ozbiljne igre nema ništa. Naravno neko će reći da igra na krš mašini i dere. Postoji i to. Ali to je stvar navike. Takav igrač bi na boljoj mašini igrao mnogo bolje. No svaki gamer je onoliko dobar koliko uloži u sebe i svoju mašinu.

Neka se neki igrači ovde zapitaju koliko im se puta dešavalo u fps igrama gde je fps bitan, da sebi postave pitanje, kako to da sam prvi zapucao a on se okrenuo i ubio me. Koliko su puta izašli sa servera zbog nekoga ko je "cheater". Koliko puta ste prvi zapucali i na kraju ipak umrli. I kako to da ste umrli pre nego što ste videli neprijatelja. Kakvo vas uvek jedan te isti lik ubije sa 2 metka a vi sprasili ceo shanzer u njega i njemu nista. A ping vam je super. :)

Koliko ja vidim ovde niko nije pomenuo da za 120hz vi morate da imate konfiguraciju koja to moze da isprati, jer, koliko ja znam (a ne znam mnogo) da bi 120hz bilo 120hz vi morate da imate isto toliko fps-a... A npr da bi ste imali 120 average fps-a u recimo BF3, morate da imate bar GTX580 u sli-u.

Nema poente imati 120hz monitor i igrati igru na 60fps.

Ali da, 120hz vs. 60hz, nebo i zemlja... I uocljiva je, kao sto je neko rekao, iz aviona.

Poslednja izmena:
Brže "letenje" kursora u windows-u je posledica većeg broja frejmova u sekundi a ne kvaliteta monitora. Postojali su EIZO CRT monitori koji su terali i po 200Hz, pa ih gejmeri nisu kupovali kao ludi.....

Samo postojanje 120Hz brzine je zbog 3D-a, da bi se 60FPS moglo da prikaže u više slojeva. "Pravi gejmeri" će se kleti da 120Hz pravi razliku između "života i smrti", u realnoj primeni to nema mnogo smisla.

Neka mi samo kaže neko ko vidi razliku u video snimku od 60/120/250 FPS....

Stani, stvarno hoces da kazes kada stavis 100hz i 50hz jedno pored drugog da ne vidis razliku? Samo uzmi i odgledaj BlueRay film na jednom i na drugom, ili odigraj FPS ili vozacku igru... Meni licno ne smeta za igranje na 60hz ali film mnogo lepse izgleda na 100hz nego na 50hz ako to podrzava u native formatu.

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim ovde niko nije pomenuo da za 120hz vi morate da imate konfiguraciju koja to moze da isprati, jer, koliko ja znam (a ne znam mnogo) da bi 120hz bilo 120hz vi morate da imate isto toliko fps-a... A npr da bi ste imali 120 average fps-a u recimo BF3, morate da imate bar GTX580 u sli-u.

Nema poente imati 120hz monitor i igrati igru na 60fps.

Ali da, 120hz vs. 60hz, nebo i zemlja... I uocljiva je, kao sto je neko rekao, iz aviona.

Tačno tako. Gaming nije ni malo jeftin. I mora se napraviti jasna razlika između pravog gamera i onih koji sebe smatraju "gamerima".

Brže "letenje" kursora u windows-u je posledica većeg broja frejmova u sekundi a ne kvaliteta monitora. Postojali su EIZO CRT monitori koji su terali i po 200Hz, pa ih gejmeri nisu kupovali kao ludi.....

Eizo monitore su gameri itekako kupovali kao ludi. Na svakom WCG turniru u vreme Quake serijala su uvek bili Eizo monitori. Za brže letenje kursora je itekako zaduženo veće osvežavanje. Molim te nemoj da lupetaš gluposti jer stvarno je smešno uopšte objašnjavati ovakve stari.

Samo postojanje 120Hz brzine je zbog 3D-a, da bi se 60FPS moglo da prikaže u više slojeva. "Pravi gejmeri" će se kleti da 120Hz pravi razliku između "života i smrti", u realnoj primeni to nema mnogo smisla.

Koliko si stručan po tom pitanju govori činjenica da porediš video na 60hz i gaming na 60hz što nema nikakve logike. Porediš babe i žabe. Razlike itekako ima. To ima smisla pravim gamerima. Tako da...

Neka mi samo kaže neko ko vidi razliku u video snimku od 60/120/250 FPS....

Razliku nećeš videti jer se većina filmova snima low fps kamerama ili se video materijal posle obrađuje i spušta mu se (ograničava) fps. Kada bi video fajlovi stvarno bili 120fps i 10 BR diskova bi bilo malo za skladištenje takvog materijala. Prema tome ako imaš video fajl koji je 29fps i pri tome ti njega gledaš pri 50, 60, 100, 120 hz, naravno da nećeš videti razliku. Ali tema nisu video fajlovi već gaming, i high refresh rate gaming monitori. Doduše postoje situacije kada će se neki film koji je inače lockovan na 29 fps videti lepšte na 100hz ali to je već neka druga priča. Mnogo faktora tu utiče i nije sve tako crno-belo.

Poslednja izmena:
Znam da je trolovanje ali iz ovoga sto ste rekli, mene bi bilo sramota da budem "pravi gejmer"
U redu je sto ste rekli gde sam pogresio, i obrazlozii to na tehnicki nacin, ali stvari tipa : razlika između pravog gamera i onih koji sebe smatraju "gamerima" , da si igrao kao ja 10 sati dnevno i slicno, wtf ? :/
Stvarno ne kapiram kako neko moze da bude ponosan na tako nesto..
izvinjavam se jos jednom zbog trolovanja, nema me vise u ovoj temi, pozzz

"Pravi gejmeri" vole malo da sviraju klincu. Jednog takvog sam pre nešto godina podvrgnuo testu i naravno da nije bio u stanju da primeti razliku ni između 30 i 60 FPS, ni u videu, ni u igrama. Čist placebo.

"Pravi gejmeri" vole malo da sviraju klincu. Jednog takvog sam pre nešto godina podvrgnuo testu i naravno da nije bio u stanju da primeti razliku ni između 30 i 60 FPS, ni u videu, ni u igrama. Čist placebo.

Takodje, samo je bio u pitanju cs,, kolko se secam pustio sam mu 70 i 100 fps, 2 od 3 puta je pogresio..
a lik ubija cs svakodnevno..

Sve zavisi od igre do igre... ja cak i na ovom monitoru slabog odziva provalim razliku u cod4, cod2 npr izmedju 90 i 120 fps-a. Jednostavno oseti se fluidnost koja nije maskirana motion blurom kao u nekim igrama za koje i nije potrebno vise od 60 fps-a za najvecu vecinu ljudi. Inace, slazem se sa alexom za crt gaming i ostale stvari koje cine fast paced online shooter gaming i veliki fps.

Znam da je trolovanje ali iz ovoga sto ste rekli, mene bi bilo sramota da budem "pravi gejmer"
U redu je sto ste rekli gde sam pogresio, i obrazlozii to na tehnicki nacin, ali stvari tipa : razlika između pravog gamera i onih koji sebe smatraju "gamerima" , da si igrao kao ja 10 sati dnevno i slicno, wtf ? :/
Stvarno ne kapiram kako neko moze da bude ponosan na tako nesto..
izvinjavam se jos jednom zbog trolovanja, nema me vise u ovoj temi, pozzz

Čisto da se razumemo. Ja sebe ne smatram više gamerom. Taj period je daleko iza mene. Omatorilo se i suviše sam prebukiran real life problemima. Da bi bio pravi gamer moraš tome biti posvećen. Jednom do dva puta nedeljno igram black ops po sat vremena i to je sve što se gaminga tiče od mene. Sve što govorim, govorim iz iskustva posle više od 10 godina multiplayer-a. Bio sam pravi debeli nolifer nerd i dobro znam o čemu pričam. Ovi što tvrde da je sve placebo, šta da vam kažem što već nisam. Noobs :)

Čisto da se razumemo. Ja sebe ne smatram više gamerom. Taj period je daleko iza mene. Omatorilo se i suviše sam prebukiran real life problemima. Da bi bio pravi gamer moraš tome biti posvećen. Jednom do dva puta nedeljno igram black ops po sat vremena i to je sve što se gaminga tiče od mene. Sve što govorim, govorim iz iskustva posle više od 10 godina multiplayer-a. Bio sam pravi debeli nolifer nerd i dobro znam o čemu pričam. Ovi što tvrde da je sve placebo, šta da vam kažem što već nisam. Noobs :)
Ista prica i kod mene, ali potpuno ista, nekad bio hardkor gejmer, al to je sad davna prica. A vi sto pricate da nema razlike, nastavite da igrate onda na 30fps i uzivajte. Da, cela CS zajednica je u zabludi, i svi profesionalni CS igraci, i svi veliki turniri pojma nemaju kad u config fajlu stavljaju po default-u fps_max 101. Da je iko od vas igrao neki fps malo ozbiljnije, znao bi o cemu pricamo. Pricam konkretno za CS, steam CS imam nekih dve godine i na njemu imam nekih 1500h a pre originala jos sigurno bar 3-4 hiljade sati online pucanja. CS je takva igra da osetis tacno pad sa 100fps na 70 i manje. Aj mogu da razumem nekog ko to igra rekreativno i lagano, pa ne vidi, al postojimo i mi koji smo to igrali "malo" ozbiljnije, i nije u redu da nam solite pamet a da nikad niste igrali neku igru ozbiljno i takmicarski. Fluidnost je jako bitna stavka u brzim fps-ovima, da kad cimnes misa za 180 stepeni, da ti sve bude tecno i da nema zamucivanja. Nebitno, ocigledno da neverne tome ne mogu biti ubedjene, samo sam izneo svoje misljenje da razlika postoji i da je neki od nas vide, vi ostali ako vam ne smeta, uzivajte na 30fps. :)

^Nadam se da si primetio da je u zadnjih nekoliko postova 60-75-120 Hz zamenjeno sa FPS? Niko ne spori fluidniju igru na većem FPS već na većoj frekvenciji osvežavanja slike. Po meni ako nemate dovoljan broj FPS nema nikakve svrhe osvežavanje od 120 Hz.Šta mi vredi monitor koji podržava 120 Hz osvežavanja slike, ako moj komp ne može da izgura ni 30-40 FPS? Kao što rekođe pre mene placebo efekat.

To se podrazumeva, al samim tim kad uzimas monitor na 120hz, logicno je da imas jaku masinu, jer su ti monitori dosta skuplji od standardnih 60hz. Neces sigurno kupovati monitor od 250-300e i na njega kaciti krs komp, jer to nema poente.

Po prethodnim postovima se dolazi do drugačijeg zaključka. Mnogi tvrde da vide razliku čim postave 120 Hz monitor ispred sebe, nevezano za računar koji imaju. Ja se slažem sa članom s16.

Nazad
Vrh Dno