Šta je novo?

60Hz vs 75Hz vs 120Hz

Cek, cek, ne pricam ja o motion2 i motion kompenzaciji vec o ovome: http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=32477&d=1198007029, to je okaceno na prethodnoj strani a i odavno se vodila ta diskusija. Na taj test mislim. Nije ti potreban monitor od 120hz, mozes i 30 fps i 60 da uporedjujes i normalno da stelujes koliko hoces fps-a uporedno.

A inace, kad kazem uhvatio si se njegovih misljenja to je zbog toga sto je on rekao da je 20-22 fps-a dovoljno, s` toga i cela ova prica da covek pise cisto da bi pisao i dokazivao svoja doktor morbius istrazivanja. A sto se tice obrade video materijala, upoznati smo dobro sa tim i znamo kakve kvazi upscale i motion compensation algoritmi i filteri efekte prave. O 44/96 ne moramo isto posto znamo i tu o cemu se radi. :)

Ljudi , sta bre napraviste od teme :d

Treba preci na 120Hz monitore a igrati u 120 ili 240 fps i milina, aj u zdravlje, bas ste zapenili ;).

TT by galaxy S

@morbius

Stigo smo i do muzickih intrumenata, posto o fps-u vise nema sta da se kaze, mogao si da ubacis jos i hipersonican efekat u pricu cisto da je zabiberis dokazima... jel si se bar usudio da probas ono programce na prethodnoj strani? Ono sto najveca vecina ljudi sa prosecnim vidom ce odmah da provali? Ako imas slab vid poseti oftamologa, posto je moj vid je kao i dosta ostalih ovde prosecan a ne x-menovski...

Kažem ti po poslednji put, ja ne vidim razliku između 30 i 60 FPS, a imam korektan vid, sasvim blago sam dalekovid, sve ostalo je korektno. Razliku ne mogu da vide ni mnogi drugi. Razliku ne mogu da vide ni mnogi koji tvrde da je vide. Ti onda dođeš u thread i pričaš kako bez problema možeš da primetiš razliku između 90 i 120 FPS, bez obzira što ti smeta spor odziv piksela na monitoru. :beat: Šta da ti kažem, ti jednostavno vidiš ono što želiš da vidiš, kao moj drugar koji je odmah iz cuga primetio razliku u ponašanju sistema kad je klokovao procesor sa 3,2 na 3,5 GHz. :) Toliko o tome, pozdravlja te morbius. :wave:

Ne vidis razliku, pa je onda ne vide ni mnogi drugi, a na kraju cak i oni koji je vide to su umislili. :d Well, good for you. Pozdravlja i M tebe, idi uzivaj u svom malom svetu egoizma i licnog zadovoljstva. :wave:

A sta je drugari sa evolucijom ljudskog oka koje sad vidi dosta vise..... ;)

TT by galaxy S

Za potpun dozivljaj potrebno je imati isto Hz i isto FPS-a, tkz v-sync. S' tim sto je isto vazno znati da 100fps na DirectX-u i 100fps na openGL-u sa starim engine-om kakav ima CS 1.6, nije isto. Razlika na CS 1.6 se itekako vidi izmedju 100 i 120fps, sto se ne bi moglo reci za savremene DirectX igre. Sto se tice Hz na monitoru, ako ne vidite razliku izmedju 60,75 i 120Hz, obratite se lekaru u skorije vreme.

Ima i ljudi koji vide razliku izmedju 24-oro bitne palete i 32-o bitne ... (sarkazam)

@Morbius : Vidi,nemoj da mislis da te potcenjujem ili nesto ali .... iskreno,sto se tice violine,stvarno ja ne bih video razliku,ali opet smatram da za to treba imati sluha,to sto ja ne cujem,ne znaci da neko nema ekstra sluh,sto se tice teme...za 15 godina rada,toliko mi je opreme proslo kroz ruke da ni sam vise ne znam sta sam sve testirao,i veruj mi da te sitne nijanse jako dobro mogu da vidim ( ne tice se samo monitora,nego jos dosta stvari),to sto pricas da ti ne vidis razliku izmedju 30 i 60 FPS,samo moze da me navede da nikada nisi igrao na 30 i 60 FPS jer ja itekako tu razliku vidim,o osvezavanju monitora tek da ne pricamo,razlike od 60 preko 75 pa sve do 120 itekako ima.Izvini ali nisi u pravu. To sto ti ne vidis,ne znaci da mi takodje ne vidimo.Vidimo itekako,tebi ako nema razlike,lokuj sve na 30 FPS/Hz i uzivaj.

Ako treba mogu da okacim video klip sniman u 30fps i 60fps, cisto da mu dokazem kolika je razlika.

Slobodno ti okači, doći će kao dobar blind test. Taman da testiram par gejmera ovde na poslu, pošto po vama vidim da nisam dovoljno "gejmer". :d

Kaci kaci kaci ! :p A samo me interesuje cime si snimao da bude u 60fps?

Problem ove teme je što su 120hz monitori retki i nepristupačni pa verujem mali broj ljudi poseduje ili je probao uživo neophodan setup da se proveri i eventualno iskusi razlika. Većina verovatno može samo da priča o tome na osnovu pročitanog (teorije) pa su se u temu umešali frejmovi u videu/igrama i razno-razni offtopic :).
A kad već pričamo o uopštenoj glatkoći prikaza bilo čega onda evo šta mene zanima i šta mi smeta:
Šta je potrebno i kada će moći u windowsu da sve bude smooth bez zamućenja pri pomeranju? Pitam ovako zato što nisam upućen pa ne znam da li je tu problem osvežavanje, frejmovi ili nešto treće. Kako se uopšte prikazuje 2d grafika u winu, da li ima neki broj frejmova ili kako se iscrtava?
Naravno da nije tragedija što je miš zamućen pri pokretu ili tekst u notepad prozoru ali u browseru mi dosta smeta zamućenje teksta pri skrolovanju. Manju ulogu sigurno ima i 8ms odziv lcd-a ali nije to samo zbog toga, isto je i na 100hz crt-u.
Znači šta je potrebno i kad će na kompu biti moguće da sve u pokretu isto izgleda kao i kad uživo istom brzinom pomeraš papir sa tekstom istog fonta :)? Da li je to već moguće, utiče li operativni sistem, grafika ili šta (imam prastaru mašinu), dakle šta je ograničavajući faktor?

Poslednja izmena:
Posto vidim da ovde neki ne odustaju iako stvarno ne vide ili teraju inat, evo ovako, uploadovao sam 2 snimka, jedan od 30fps-a i jedan od 60. Ko i dalje ne vidi nek se vise ne javlja u temi jer ocigledno nema nikakav vid i ima veoma slabo zapazanje. Eto mozda testovi za dr. morbiusa i njegove kolege.

Dakle, bez onoga "ako ima neko nesto da kaze", vec nadalje samo ono nek "zauvek cuti!" :D

E kad ste se vec svi uhvatili za snimke moracu i ja da napravim jedan poredjenja. :D

Posto vidim da ovde neki ne odustaju iako stvarno ne vide ili teraju inat, evo ovako, uploadovao sam 2 snimka, jedan od 30fps-a i jedan od 60. Ko i dalje ne vidi nek se vise ne javlja u temi jer ocigledno nema nikakav vid i ima veoma slabo zapazanje. Eto mozda testovi za dr. morbiusa i njegove kolege.

A, ti si frapsovao Quake, ja sam se nadao snimljenom materijalu. Kada sam ja radio blind test pre mnogo vremena takođe sam koristio kompjutersku animaciju, pošto u to vreme nije bilo ničega što može da snima u 60 fps. Mislio sam da se to do sada promenilo.

Sta sada izmisljas majke ti? Pa jel to nije snimljen materijal ili time demo? I rest my case.

Poslednja izmena od urednika:
Meni ovo ili ne može da potera komp ili nešto nije namešteno kako treba. Šta je potrebo da može da tera svih 60 frejmova, jača grafika ili cpu?
Plejer mi prijavljuje da je @60fps ali fraps pokazuje da ne prelazi preko 35.
edit:
Da, cpu u pitanju, resajzovao sam i sad pušta tečno svih 60. Samo više bih voleo neki pravi video, sad ću da potražim po netu.

Poslednja izmena:
46979739-b3ad-4f8e-bfcbb.gif

E vidiš, ovako nešto tražim. Problem je ovde jedino što je leva strana konvertovana nekim alatom koji je prilično zamuljao sliku, primećuju se artifekti konverzije poprilično. Ako neko može da obezbedi 60 FPS video, pa da potražimo neki editor koji može da odstrani svaki parni frejm i duplira preostale.

Svakodnevno igram Quake Live na matorom kompu (gforce 2, 17" crt na 100hz i 120fps) i kada predjem na noviji (8600gt, 22" tft na 60hz, 60fps), razlika nebo i zemlja, naravno u korist matorog kompa :D Siguran sam da bi svi primetili razliku kada bi svakodnevno igrali istu igru i svakodnevno imali pristup crt i tft monitoru. Cisto da podelim svoje iskustvo :)

Sve zavisi od igre do igre... ja cak i na ovom monitoru slabog odziva provalim razliku u cod4, cod2 npr izmedju 90 i 120 fps-a. Jednostavno oseti se fluidnost koja nije maskirana motion blurom kao u nekim igrama za koje i nije potrebno vise od 60 fps-a za najvecu vecinu ljudi. Inace, slazem se sa alexom za crt gaming i ostale stvari koje cine fast paced online shooter gaming i veliki fps.

lol... kakvo ti OKO imas kad vidis razliku izmedju 90 i 120 fps...

ja primetim razliku samo u css-u. Inace mi je fps izmedju 120-200, i to je super stvarno... probao sam na slaboj masini gde je nesto bagovao i isao je do 70-80, ali to mi je bilo potpuno neigrivo...
Ali, recimo, u BF3 mi je savrseno glatko na 60 - 70 fpsa... Ali kada u sekundi padne fps sa 60 na 30 oseti se itekako...

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Iako sam prelistao temu jos uvek se dvoumim... Treba mi monitor za gaming (npr. MW3 mp), koristim monitor iz potpisa koji ima refresh rate 60Hz i TN panel. Razmisljam da pazarim isto Alienware ali OptX2310 koji ima 120Hz i 3D podrsku...
Posto mu cena nije zanemarljiva znacio bi mi neki konkretan odgovor da li da menjam svoj za ovaj, tj. da li cu dobiti osetna poboljsanja ili ako neko moze da mi preporuci neki do 24''...
Ne razumem se bas u izradu panela pa me interesuje da li nastaviti sa TN panelom za gaming ili uzeti neki IPS LED... Neki kazu da IPS LED monitori daju kvalitetniju sliku kada su u pitanju fotografije a drugi da je TN ipak bolji za igre...
Kapiram da takav monitor koji trazim zahteva jacu masinu ali mislim da mi je konfa ok posto je za gaming...
Hvala unapred na odgovoru...

Pozdrav,
Iako sam prelistao temu jos uvek se dvoumim... Treba mi monitor za gaming (npr. MW3 mp), koristim monitor iz potpisa koji ima refresh rate 60Hz i TN panel. Razmisljam da pazarim isto Alienware ali OptX2310 koji ima 120Hz i 3D podrsku...
Posto mu cena nije zanemarljiva znacio bi mi neki konkretan odgovor da li da menjam svoj za ovaj, tj. da li cu dobiti osetna poboljsanja ili ako neko moze da mi preporuci neki do 24''...
Ne razumem se bas u izradu panela pa me interesuje da li nastaviti sa TN panelom za gaming ili uzeti neki IPS LED... Neki kazu da IPS LED monitori daju kvalitetniju sliku kada su u pitanju fotografije a drugi da je TN ipak bolji za igre...
Kapiram da takav monitor koji trazim zahteva jacu masinu ali mislim da mi je konfa ok posto je za gaming...
Hvala unapred na odgovoru...

Sve zavisi koliko ti je stalo do 3D-a. Ako želiš 3D sa aktivnim naočarima, bolje ti je uzmi 120 Hz monitor, uobičajeni modeli sa osvežavanjem od 60 Hz mogu da pojačaju zamor očiju i prateće glavobolje. Jedan frejm ide jednom oku, naredni drugom, dok je slobodno oko pokriveno, što izaziva treperenje slike i ne prija očima.

IPS će ti dati bolje uglove vidljivosti i nešto bolje boje nego TN, doduše matrica im je nešto sporija i zato imaju sporiji odziv piksela, ali i dalje dosta ispod nivoa na kome se primeti (osim izgleda nekih "gejmera" koji vide i viruse ;)). Cena je naravno bitan faktor, savet ti je da pogledaš sve dobro pre kupovine i proceniš vredi li para. Subjektivni osećaj je presudan, ne može ti neko sa strane pomoći mnogo.

Sve zavisi koliko ti je stalo do 3D-a. Ako želiš 3D sa aktivnim naočarima, bolje ti je uzmi 120 Hz monitor, uobičajeni modeli sa osvežavanjem od 60 Hz mogu da pojačaju zamor očiju i prateće glavobolje. Jedan frejm ide jednom oku, naredni drugom, dok je slobodno oko pokriveno, što izaziva treperenje slike i ne prija očima.

IPS će ti dati bolje uglove vidljivosti i nešto bolje boje nego TN, doduše matrica im je nešto sporija i zato imaju sporiji odziv piksela, ali i dalje dosta ispod nivoa na kome se primeti (osim izgleda nekih "gejmera" koji vide i viruse ;)). Cena je naravno bitan faktor, savet ti je da pogledaš sve dobro pre kupovine i proceniš vredi li para. Subjektivni osećaj je presudan, ne može ti neko sa strane pomoći mnogo.

Hvala na odgovoru, gledao sam testove i primetio da IPS paneli imaju malo zivlje boje i bolji ugao vidljivosti...
Za sada mi nije primaran 3D ali kad vec menjam gledam da uzmem monitor i sa tom podrskom kada to skroz zazivi kod nas...
Buni me to sto uglavnom pise da ljudsko oko vidi do 30 FPS-a pa ne znam da li je taj refresh rate od 120Hz samo zbog 3D-a ili stvarno ima toliko poboljsanja u normalnom koriscenju (gejmingu) bez 3D-a...
Treba mi dosta doplate pa da ne budu bacene pare za koje cu dobiti nesto sto necu ni primetiti, mada sam na temi video par klipova gde je velika razlika izmedju 15, 30 i 60Hz ali nisam imao prilike uzivo da vidim razlike izmedju 60 i 120Hz u npr. nekim pucacinama (BF3, COD...)

Ako je neko video uzivo ove razlike molim za savet i preporuku da li da prelazim na 120Hz...
Hvala puno unapred...

Svakodnevno igram Quake Live na matorom kompu (gforce 2, 17" crt na 100hz i 120fps) i kada predjem na noviji (8600gt, 22" tft na 60hz, 60fps), razlika nebo i zemlja, naravno u korist matorog kompa :D Siguran sam da bi svi primetili razliku kada bi svakodnevno igrali istu igru i svakodnevno imali pristup crt i tft monitoru. Cisto da podelim svoje iskustvo :)

ono sto mene zanima je kako ti dobijes 120 fps na 100Hz monitoru ..... lol, mislim da bi mogao da patentiras tu tehnologiju i obogatis se.

Razlika se itekako videla na CRT monitorima i 60Hz je uredno prizivalo treperenje i mene je licno bolela glava posle 30 min koriscenja, na 100Hz sve je ok, od kad sam presao na TFT, ne primecujem nikakvo treperenje .... mislim da isto i ne postoji u ovoj tehnologiji, tako da ...... ne znam sta da vam kazem :)

Hvala na odgovoru, gledao sam testove i primetio da IPS paneli imaju malo zivlje boje i bolji ugao vidljivosti...
Za sada mi nije primaran 3D ali kad vec menjam gledam da uzmem monitor i sa tom podrskom kada to skroz zazivi kod nas...
Buni me to sto uglavnom pise da ljudsko oko vidi do 30 FPS-a pa ne znam da li je taj refresh rate od 120Hz samo zbog 3D-a ili stvarno ima toliko poboljsanja u normalnom koriscenju (gejmingu) bez 3D-a...
Treba mi dosta doplate pa da ne budu bacene pare za koje cu dobiti nesto sto necu ni primetiti, mada sam na temi video par klipova gde je velika razlika izmedju 15, 30 i 60Hz ali nisam imao prilike uzivo da vidim razlike izmedju 60 i 120Hz u npr. nekim pucacinama (BF3, COD...)

Ako je neko video uzivo ove razlike molim za savet i preporuku da li da prelazim na 120Hz...
Hvala puno unapred...

Kada je reč napr. o video igrama, razlika između 30 i 60hz je ogromna, ali između 60 i 120hz zanemarljivo mala. Skladan i tečan animatik podrazumeva ne 30 sličica po sekundi, već zapravo 24, što je i jeste bio nekakav standard u kinematografiji dugi niz godina unazad. To naravno ne znači da ljudsko oko ne primećuje razliku u tečnosti animacije i kada je veći broj sličica u pitanju, ali evidentno je da neki vidljivi limit dostignut sa otrpilike nekih 75 do 100hz, iako zapravo sve preko 60hz možemo komotno da zavedemo pod "finese"...

Jao opet ne znam sta da radim ali sam uvek voleo da eksperimentisem... Polovina ljudi kaze da su ogromne razlike a druga polovina da su neprimetne...
Verovatno cu zameniti monitor za neki od 120Hz kada skupim jos malo kesa pa cu napisati ovde kakve su razlike jer mozda jos neko ima isti problem i u istim je mukama kao ja :)
Hvala jos jednom na odgovorima i znacilo bi mi opet ako ima neko nesto da dopise na ovu temu...
Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno