Šta je novo?

HTC Sensation

Tako bre kazi... baba :d:d:d

Pa htedoh da budem objektivan :p Ipak nemam GS2 pa ne mogu da mu sudim. Ali pitanje je bilo da li je Sensation sa 1.5GHza brzi od GS2, i po nekoj logoci trebalo bi :D

@telep: Sense je neoptimizovan, a touchwiz je g....ce samo po sebi...

A ja sam u velikoj dilemi, k'o onaj vic misolovka sa ziletom hehe, http://forum.burek.com/misolovka-t233525.wap2.html, tako i ja gledam sgs2 - gledam Sensation, gledam SGS2 - gledam Sensation,... katastrofa... Obnavljam ugovor u Vipu i ne mogu da se odlucim koji od ova dva modela. Nisam (bio) napaljen na telefone (dve godine na HTC Tattoo), ali evo podlegoh i ja, tako da koji god uzeo od ova dva je super premija naspram onog sto imam sada.
Nekako vise preferiram HTC, navikao sam se na odredjene stvari (kao kontakti, pronalazenje preko jednostavnog ukucavanja brojeva, pozivi ili slanje poruke jednostavnim klikom na slicicu - koje vuce iz favorite contacts liste, animacije i izgled vremenske prognoze.. itd). E sad mozda postoje takvi widgeti i na SGS2 (da ne kazem kopija HTC-ovih, pa da se sredi da izgleda slicno - ko zna), zatim - da li je dovoljno RAM-a za necepkajuci rad - to me zivcira kod ove jade sto imam sada (posto vidim da nakon starta sistema bude nekih 190 MB) i posle u koristenju ostane i manje slobodnog rama. Ne svidja mi se ni to sto nema internu memoriju, vidim da se neki zale da ne dobiju micro sd karticu ili ako dobiju da je neke niske class-e, znaci odmah moram dati bar 3000 din za neku 16GB class10 karticu. Kvalitet kamere mi nije bitan, svakako telefon nije stvar namenjena za fotografisanje, znam da sgs2 ima bolju. A najvise me interesuje, kako sa aplikacijama, da li su sve ili bar vecina prilagodjene (naravno i neke dobre igrice za ponekad) ovoj qHD 960x540 rezoluciji, da li igo my way radi kako treba, imam za sve od 240x320 do 480x800 rezolucije i sada kopam po netu i vidim da za motorolu atrix i sensation ima neki "960x540_mariupol322_thin" mod, jel neko probao da li to radi... i tako. Imam dosta nedoumica oko ovog telefona, al nekako navijam za njega. Svi vec znaju da je SGS2 najbrzi i najmocniji telefon (performanse), a i 20 strana na Sensation temi, a 200 na SGS2 mnogo govori o tome. Sensation je u Vip-u 6k din jeftiniji od SGS2, ovome drze cenu zbog velike popularnosti, nazalost. Eto ako neko ko poseduje Sensation ima vremena da mi opise sta mu se svidja a sta ne i odgovori na ovih par pitanjaca... plus ona glupost sa otkljucavanjem - onaj prsten, to je neki cesti bag, ili samo neko doliva vatru i da li je oficijalni abdejt na 2.3.4 nesto popravio, oko nekih problema ako je bilo, da li i nakon duzeg vremena koristenja radi isto tako glatko kao prvog dana, ...

@telep: Sense je neoptimizovan, a touchwiz je g....ce samo po sebi...
Tw uopste nije los, nije eye candy kao sense (mada novi sense izgledo odvratno!!! sa onom kolicinom glossy-a) ali je veoma funkcionalan. Jedna bitna stvar koja je meni posle godinu dana koriscenja sensea prijala na samsungu je da sve 3rd party aplikacije izgledaju isto kao i tw (sistemske aplikacije), tj. imaju isti set dugmica i tabova, dok na senseu aplikacije izgledaju kao sa drugog sistema u odnosu na sense sa svojim rasporedom tabova i izgledom. Opet cu napomenuti da je za mene sense bio najbolji u prvim verzijama (po izgledu mat verzija sa heroa na 1.5) sada kada vidim ovaj 3.0 i 3.5 povraca mi se koliko su ga unakazili.

jao sto volim kada ljudi pljuju po tw a nisu ga ni koristili :)
tw je donekle po funkcionalnosti u rangu sense, ili cak stavise bolji. sense je vise eye-candy i pored svega je ultimativni srkac baterije. tw framework dozvoljava pustanje gomile audio/video formata out-of-the-box, sto je recimo samo misaona imenica za sense, i sto ja licno cenim vise nego 10 animacija za vremensku prognozu. takodje brze radi, nije resurski (pre)zahtevan, i moze lepo da se izmoduje kome se ne dopada default izgled.
tako da ja stvarno ne kontam cemu takvi negativni stavovi

I ja sam kada sam prelazio ( isto tako znam jos par drugih ljudi) sa htc-a sumnjao u tw, ali iskreno zavoleo sam ga mnogo vise od sense-a koji mi je bio sasvim kul, njegova jednostavnost i mat dizajn je vise moj stil (mrzim jbn glossy) , ne prenabudzeni sense.

Meni se pa TW uopste ne dopada. Po meni, jedina njegova prednost je pustanje svih formata out-of-the-box. Ostalo je sve na strani Sense-a. Jeste sistemski zahtevniji, ali mislim da vredi. Gomila malih sitnica koje zivot znace. :)

Podrska za Sensation je vise nego dobra,dosta ROMova,sve najpotrebnije aplikacije su prilagodjene i qhd rezoluciji,tako da sto se modovanja tice mislim da moze da parira SGS2..Kamera je bolja na SGS2,sense vs tw necu da komentarisem,nisam se dovoljno "igrao" sa tw-om..
Ja sam za istu cenu trebao da odlucim izmedju SGS2,Sensation-a i IP4 i uzeo sam Sensation samo zbog toga sto mi telefoni koji imaju "ostre" ivice kao ova 2,uopste ne odgovaraju,ne leze u ruci,prosto mi je grtko kad ih uzmem u ruku..Plus,kada sam poredio SGS2 i Sensation,kada sam posle N5800 uzeo u ruku sgs2 i htc,htc mi je delovao kao dosta kvalitetnije izradjen..
Najbolje je otici u radnju neku gde ih imaju(ako vec nemate drugaciji pristup telefonima),poigrati se i odluciti..

Licno iskustvo: Htc daleko bolje lezi u ruci, kamera ima malo vise mogucosti(recimo kod nekih photo aplikacija), jaci wifi prijem i domet, htc sense koji je po meni odlicno koncipiran.
Samsung: malo brzi,ekran je citljiviji napolju,brza kamera-nocu malo slabija zboj jednog led,glasnije zvono,fotke deluju pomalo ostrije u istim uslovima okidanja, baterija tu i tamo skoro pa isto kao na sensation,wifi manje trosi bateriju ali je zato i slabije hvata wifi "talase" na istom mestu ima skoro uvek crtu manje nego sensation.
Sve u svemu.stvar ukusa.

Najbolje je otici u radnju neku gde ih imaju(ako vec nemate drugaciji pristup telefonima),poigrati se i odluciti..

Ja bih, ali u Subotici ni u jednoj radnji (bilo Vip ili Telenor) nemaju probne primerke SGS2 i Sensation, ima samo u Telenoru maske bez masine unutra - jedino da se vidi kako lezi u ruci.
Da li je dovoljno free RAM-a i memorije da se instaliraju neke dodatne aplikacije i igrice, posto negde sam procitao da ostaje samo 200 MB za instaliranje dodatnih aplikacija, odnosno da li se iste mogu instalirati na mem. karticu, pa da se ne zauzme tih 200MB i da li se primeti zagusenje u radu ako se instalira/deinstalira tj. isproba dosta dodatnih programa?

Pa htedoh da budem objektivan :p Ipak nemam GS2 pa ne mogu da mu sudim. Ali pitanje je bilo da li je Sensation sa 1.5GHza brzi od GS2, i po nekoj logoci trebalo bi :D
Pa, po logici - bi... mislim, 1.5GHz vs. 1.2, jasna je matematika :)
Ipak, realno, pitanje je koliko moze da se oseti ta razlika od 300MHz... a opet, i to ce vaziti samo za CPU bound testove/aplikacije/stavec, jer je GPU snaga i dalje na strani S II :)

On the other hand... ipak ne moze valjano da se poredi, iz prostog razloga - rezolucija ekrana.
Nije merodavno poredjenje 800x480 i 960x450, nikada nece i biti, ***... da su oba u WVGA ili pak u qHD, pa jedan vs. drugi - kom opanci, kom obojci ;)

A ja sam u velikoj dilemi, k'o onaj vic misolovka sa ziletom hehe, http://forum.burek.com/misolovka-t233525.wap2.html, tako i ja gledam sgs2 - gledam Sensation, gledam SGS2 - gledam Sensation,... katastrofa... Obnavljam ugovor u Vipu i ne mogu da se odlucim koji od ova dva modela. Nisam (bio) napaljen na telefone (dve godine na HTC Tattoo), ali evo podlegoh i ja, tako da koji god uzeo od ova dva je super premija naspram onog sto imam sada.
Nekako vise preferiram HTC, navikao sam se na odredjene stvari (kao kontakti, pronalazenje preko jednostavnog ukucavanja brojeva, pozivi ili slanje poruke jednostavnim klikom na slicicu - koje vuce iz favorite contacts liste, animacije i izgled vremenske prognoze.. itd). E sad mozda postoje takvi widgeti i na SGS2 (da ne kazem kopija HTC-ovih, pa da se sredi da izgleda slicno - ko zna), zatim - da li je dovoljno RAM-a za necepkajuci rad - to me zivcira kod ove jade sto imam sada (posto vidim da nakon starta sistema bude nekih 190 MB) i posle u koristenju ostane i manje slobodnog rama. Ne svidja mi se ni to sto nema internu memoriju, vidim da se neki zale da ne dobiju micro sd karticu ili ako dobiju da je neke niske class-e, znaci odmah moram dati bar 3000 din za neku 16GB class10 karticu. Kvalitet kamere mi nije bitan, svakako telefon nije stvar namenjena za fotografisanje, znam da sgs2 ima bolju. A najvise me interesuje, kako sa aplikacijama, da li su sve ili bar vecina prilagodjene (naravno i neke dobre igrice za ponekad) ovoj qHD 960x540 rezoluciji, da li igo my way radi kako treba, imam za sve od 240x320 do 480x800 rezolucije i sada kopam po netu i vidim da za motorolu atrix i sensation ima neki "960x540_mariupol322_thin" mod, jel neko probao da li to radi... i tako. Imam dosta nedoumica oko ovog telefona, al nekako navijam za njega. Svi vec znaju da je SGS2 najbrzi i najmocniji telefon (performanse), a i 20 strana na Sensation temi, a 200 na SGS2 mnogo govori o tome. Sensation je u Vip-u 6k din jeftiniji od SGS2, ovome drze cenu zbog velike popularnosti, nazalost. Eto ako neko ko poseduje Sensation ima vremena da mi opise sta mu se svidja a sta ne i odgovori na ovih par pitanjaca... plus ona glupost sa otkljucavanjem - onaj prsten, to je neki cesti bag, ili samo neko doliva vatru i da li je oficijalni abdejt na 2.3.4 nesto popravio, oko nekih problema ako je bilo, da li i nakon duzeg vremena koristenja radi isto tako glatko kao prvog dana, ...

I ja sam bio u slicnoj dilemi.. i resio da uzmem SGSII ali se nesto cekalo mesec dana da stigne.. i mene mrzelo i uzmem Sensation i imam ga skoro 3 meseca, sve radi kao prvog dana i naravno bolje... i skroz sam zadovoljan.
- Sto se tice ram-a - mislim da je onih 768mb sasvim dovoljno... nikad nisam primetio da se nesto zaglavilo cak i u situacijama kada otvorim gomilu aplikacija.
- To sa karticom nema sta da te brine kad uzimas u VIP-u ili kod bilo kog drugog operatera. Kada budes uzimao telefon ispred prodavca otvoris i pogledas jel kartica u telefonu i to je to. I nema potrebe za Class 10. 4 je dovoljno brza.
- Sto se tice onog otkljucavanja - stvarno je bilo problema sa tim kao i sa curenjem baterije medjutim rekao bih da je u par update-a sve to reseno. Baterija gura uz minimalno koriscenje do 2 dana. Mislim.. mozes da ga iscedis i za 3-4 sata.
- Nisam jos naleteo na aplikaciju koja je "osakacena" zbog rezolucije. Mislim da se pojavio IGo u toj rezoluciji ali svakako imas NDrive koji radi odlicno.
- Kad sam ja uzimao telefon cena je bila ista a sad tih 6000 je skroz fina usteda koju mozes da potrosis na neku opremu
- Sto se tice 200 strana na forumu o SGSII vs 20 o Sensation - AKo krenes da prelistavas tih 200 strana doci ces do zakljucka da se tu vrti nekih 10ak clanova foruma koji su napisali 95% svih postova i koji svakodnevno i uglavnom raspravljaju o raznim ROM-ovima, update-ima, theme-ama itd... pa ako planiras da se igras sa tim stvarima onda se odluci za GSII jer u tom slucaju imas dosta toga vec "sazvakano" a i u svakom momentu nekog ko ce da ti pomogne.

Desetak clanova. E moj brate...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

@ jafazec & Kronos1 & Dharma Ini.

Puno hvala na odgovoru (narucio sam Sensation), u sustini mene ne interesuju rutovanja, romovi, itd, itd, ako sve funkcionise kako treba, necu nista menjati, samo instalirati zeljene aplikacije. Ne treba mi za drugu mrezu osim Vip-a, za prodaju i slicno, dovoljno govori cinjenica da dve godine imam tattoo, koji je u sustini skrnav telefon naspram Sensation-a, koji cu imati bar dok mi ne istekne ugovor. Tek cetvrti mobilni koji pazarim, uvek pazljivo biram, proucim sta kupujem, sakupim sto vise informacija i kad vec odlucim da bacam pare, idem na duze staze, necu to raditi svakih mesec dana, cim izadje nesto novo. Ne treba mi telefon za igranje, za to postoje PC, konzole i sl. Sensation mi lepse izgleda, kvalitetnije izrade i lepse lezi u ruci, a i navikao sam se na HTC softver, zbog toga je prevagnulo u njegovu korist.

Poslednja izmena:
Desetak clanova. E moj brate...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Ok... Izvinjavam se ako je to zvucalo kao neka degradacija.. 20ak, mozda i 30ak.... ali siguran sam da je bar pola postova napisalo vas 10ak... no nije to ni bitno. Kao sto rekoh, i ja sam hteo da uzmem SGSII ali nije bilo moguce u tom trenutku pa sam zavrsio sa Sensation i skroz sam zadovoljan. Da sam kojim slucajem uzeo Samsung moguce da bi bio jedanaesti ;)

I ja sam u Telenor otisao da kupim GS2 :) Za Sensation nisam ni znao da postoji, i kada se ispostavilo da ga nemaju trenutno, ja pitam jel ima jos koji dual-core i saznam za Sensation. Odem kuci, provedem pola dana za netom istrazujuci o fonu i na kraju odlucim da ga uzmem, i iskreno da mogu sada ponovo da biram (izmedju GS2 i Sensation) uvek bih uzeo Sensation. Inace ovo mi je prvi Android, tako da tada nisam imao pojma ni sta je Sense.

Jedina aplikacija koja trenutno ima problem sa rezoluciojm je igrica od EA gamesa Block Breaker Deluxe 3, mislim da se tako zove. Sve ostalo (pa i igo) radi bez problema.

Poslednja izmena:
Mogu da pitam zbog cega bi opet uzeo Sensation, ako je prvi android uredjaj I pri tom nisi koristio S2?

Čovek hoce da kaže da je zadovoljan Sensation telefonom i nije se pokajao što ga je uzeo. A mislim da je to na kraju i najbitnije.

sada se setih...gs2 je jaci i u cpu od sensationa iz navedenog razloga - cpu.

oba procesora su dvojezgarci, ali dvojezgarni snapdragon se ponasa drugacije od exynosa, ako se ne varam u pitanju su dva obicna snapdragona vezani jedan za drugi, gde se prvo opterecuje jedno a ako zatreba onda i drugo jezgro...bese prica o tome davno kada se pojavio sensation posto im je to bio prvi dvojezgarac.

Mislim da nisi u pravu. U pitanju je (ne)optimizovanost sistema za dva jezgra. To bi trebalo Ice Cream Sandwich da ispravi.

nah, evo sada sam proverio....nisu snapdragoni, nego scorpioni(...) koji su samo povezani medjusobno da rade u paru. znaci nije pravi dual-core nego nesto izmedju. svaki od tih scorpiona se normalno ponasa kao jednojegarac(jer jelte, oni to i jesu). e sad, ne mogu da nadjem info o njihovoj pravoj zavisnosti jednog o drugi, trebace mi malo vremena da isceprkam to od nekud...secam se da sam bas to bio citao negde

Covek nije samo rekao da je zadovoljan uredjajem vec da ponovo bira izmedju s2 I sensation izabrao bi sensation (izbor izmedju necega, znaci postoji kriterijum, ocena I odluka)..slazem se da je na kraju najbitnije biti zadovoljan placenom uslugom i/ili robom..

nah, evo sada sam proverio....nisu snapdragoni, nego scorpioni(...) koji su samo povezani medjusobno da rade u paru. znaci nije pravi dual-core nego nesto izmedju. svaki od tih scorpiona se normalno ponasa kao jednojegarac(jer jelte, oni to i jesu). e sad, ne mogu da nadjem info o njihovoj pravoj zavisnosti jednog o drugi, trebace mi malo vremena da isceprkam to od nekud...secam se da sam bas to bio citao negde

To JESTE Snapdragon koji se sastoji iz dva Scorpion jezgra. I kako to nije "pravi" dual core? DVA Scorpion jezgra. :)
A tesko da ces naci pravi info o medjusobnoj zavisnosti ta dva jezgra na netu.

ma kontam, scorpioni jesu jezgra, ali svaki scorpion cini jedan single-core snapdragon, ovde su samo zbudzili dva zasebna jezgra da cine neku celinu, od samog starta nisu pravljeni za dual-core upotrebu.
dvojezgarni snapdragon je vise dvojezgarac u teoriji nego u praksi :)

@ jafazec & Kronos1 & Dharma Ini.

Puno hvala na odgovoru (narucio sam Sensation), u sustini mene ne interesuju rutovanja, romovi, itd, itd, ako sve funkcionise kako treba, necu nista menjati, samo instalirati zeljene aplikacije. Ne treba mi za drugu mrezu osim Vip-a, za prodaju i slicno, dovoljno govori cinjenica da dve godine imam tattoo, koji je u sustini skrnav telefon naspram Sensation-a, koji cu imati bar dok mi ne istekne ugovor. Tek cetvrti mobilni koji pazarim, uvek pazljivo biram, proucim sta kupujem, sakupim sto vise informacija i kad vec odlucim da bacam pare, idem na duze staze, necu to raditi svakih mesec dana, cim izadje nesto novo. Ne treba mi telefon za igranje, za to postoje PC, konzole i sl. Sensation mi lepse izgleda, kvalitetnije izrade i lepse lezi u ruci, a i navikao sam se na HTC softver, zbog toga je prevagnulo u njegovu korist.

Nema na cemu,nadam se,tj verujem da ces biti vise nego zadovoljan!Ako nesto bude trebalo,tu smo!

Pitanjce, da li su Telenorovi Sensationi sim lockovani? Imam ponudu da uzmem jedan na par rata ali covek ne zna da li dolaze zakljucani ili ne...

Vecina nisu

@Atm0: Moj nije :)

@Seraph: Samo polako :)

@gasmias: Ruzan mi je GS2 i zavoleo sam Sense :D
Takodje, ekran na GS2 je superiorniji samo kada stoji neki drugi uz njega da se poredi, ostatak dana ja necu primetiti niti znati nizakakvu razliku izmedju sLDC i SAMOLEDa.

Nazad
Vrh Dno