Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

ali ako pogledaš 4K random access (na srpskom: direktni slučajni pristup) razlike nisu tako dramatične

Kako nisu. u crystal marku razlike su, i pisanje i citanje, 50%. U HD tune u citanju 4k fajlova, razlika je 65% O_O.

Nesto nisam impresioniran rezultatima,

Znas kako, ja samo poredim sa prethodnim SSD-om, i razlika je ogromna.

ali sam impresioniran kad se pre i taj novi uspeo da dovedes u Throttle stanje :D

Sta je throttle stanje? lol

Reklo bi se da je AHCI iskljucen?

Iskljucen? Pa instaliran je, koliko ja znam ne treba nista da se "ukljuci" :p

Poslednja izmena od urednika:
Kako nisu. u HD tune u citanju 4k fajlova, razlika je 65% O_O.

Da u korist starog drajva :smoke:. HD Tune nije pogodan za testove SSD uređaja, jer je dimenzionisan za mehaničke sprave. Što se tiče odnosa brzine, podsetiću te samo na to da hard diskovi u istim testovima imaju za red veličine (pa i dva) manje vrednosti, a ovde je reč o ubrzanju koje je više evolutivnog karaktera.

QD32 4K bi bio veci od QD1 4K da je AHCI ukljucen. NCQ ti ne radi u sustini.

Ok, ukljucio sam AHCI, sve sam namestio. U crystal marku citanje fajlova je bolje za oko 50%, pisanje je isto. U HD tune pro rezultati od 512b i 4kb se nisu popravili :\ .

Gledam rezultate po internetu sa ovim ssd-om, imaju 3 puta vece brzine nego ja. Ne razumem zasto nece kod mene, ne znam sta vise da uradim.

Poslednja izmena:
Pisanje se nece menjati, cache na SSD-u radi dovoljno (na tom nivou Throttle-a) da nije bitan NCQ.

Ne znam zasto ne radi NCQ, ne razumem se dovoljno u AMD AHCI :( Mozda treba u nekom programcicu (tipa Intel RST) ili mozda treba u Properties za SSD u Device Manageru. Def. ne radi NCQ (sto na Intelu znaci da nije AHCI mod - ne znam za ostalo).

Pisanje se nece menjati, cache na SSD-u radi dovoljno (na tom nivou Throttle-a) da nije bitan NCQ.

Ne znam zasto ne radi NCQ, ne razumem se dovoljno u AMD AHCI :( Mozda treba u nekom programcicu (tipa Intel RST) ili mozda treba u Properties za SSD u Device Manageru. Def. ne radi NCQ (sto na Intelu znaci da nije AHCI mod - ne znam za ostalo).

I ovi testovi na internetu sto su radjeni, svi su radjeni na intel platformama. Mislim, zar je moguce da tolika razlika bude.. imam AMD konfu, ali je nova konfa, nov amd-ov chipset, ne kapiram ***....

Nije sigurno tolika razlika, ja sam isprobao C300 i X25-M na AMD SB850 (890GX chipset ako se ne varam), i QD32 je bio primetno brzi od QD1 kao sto i treba. Iz nekog razloga kod tebe ne radi NCQ, ali nazalost ne znam zasto.

Izvalio sam problem... ja mislim. Fora je da mora da se isntalira windows sa ukljucenim AHCI podesavanjima u biosu. Dakle ne moze naknadno da se ukljuci, nakon instalacije. To jeste moze, ali rezultat nece biti isti.

Dakle, rezultati su negde neverovatno impresivni, negde su losiji... cudno skroz.

U Crystal Mark-y, citanje SEQ i 512K je za oko 15% bolje. 4k citanje je za 10% losije, ali citanje 4kQD32 je SEDAM puta bolje, i pre svega zbog tog testa mislim da je sada sve dobro namesteno.

Pisanje fajlova je malo losije, u 4k cak 30% losije.

HD tune, 512b i 4k je maltane isto. 1mb i random je bolje.

Levo PRE, desno POSLE

Prilozi

• patriot pyro.jpg
    patriot pyro.jpg
    266.7 KB · Pregleda: 39
  • ssd.jpg
    ssd.jpg
    266.9 KB · Pregleda: 38
Izvalio sam problem... ja mislim. Fora je da mora da se isntalira windows sa ukljucenim AHCI podesavanjima u biosu. Dakle ne moze naknadno da se ukljuci, nakon instalacije. To jeste moze, ali rezultat nece biti isti.
Ma jok, nije to... kod mene je SSD prvo bio u IDE modu, potom prebacen u AHCI... zatim odradjena reinstalacija, ovaj put od starta u AHCI modu... i uvek identicni rezultati.

Ma jok, nije to... kod mene je SSD prvo bio u IDE modu, potom prebacen u AHCI... zatim odradjena reinstalacija, ovaj put od starta u AHCI modu... i uvek identicni rezultati.

Pa da, ali vidis kod mene su se citanja svih rezultata skoro popraila. Pisanje je sporije, ali ne koliko je pisanje brze. Ali pogledaj u crystal mark 4K QD32 rezultate, uporedi pre i posle. Sada kada sam ovako uradio, citanje je sedam puta brze. Dakle 700%. Bilo je oko 20mb/s, sada je 150mb/s

Mozda se msahci driver nije pokretao. Posto je AHCI bio iskljucen, mhahci service ostane Disabled. Intel RST ga zameni, pa na Intelu radi - dok na AMD-u izgleda treba da se rucno pokrene.
Inace, sto je SSD vise fragmentovan, to je ovo korisnije po pitanju brzine (QD32)

Pa da, ali vidis kod mene su se citanja svih rezultata skoro popraila. Pisanje je sporije, ali ne koliko je pisanje brze. Ali pogledaj u crystal mark 4K QD32 rezultate, uporedi pre i posle. Sada kada sam ovako uradio, citanje je sedam puta brze. Dakle 700%. Bilo je oko 20mb/s, sada je 150mb/s

Ne osporavam... samo kazem kakav je kod mene (bio) slucaj :)

Bice da je ovo sto alfa navodi, iz nekog razloga AHCI drajver nije radio...

Dali je moguce da SDD ima rok trajanja, sto se vise snima na njega da se te neke njegove celije trose. Hteo sam da uzmem jedan od 120Gb za 150 evra ali mi je dat savet da ne uzimam pogotovo ne ako mislim da stavim igre na isti.

Koji ti je taj pametnjakovic dao "savet", da mi je znati...

Da, ima rok trajanja, ali tesko da ces ga videti. Nece ni onaj sto ga pazari od tebe, mozda tek treci vlasnik.

Koji ti je taj pametnjakovic dao "savet", da mi je znati...

Da, ima rok trajanja, ali tesko da ces ga videti. Nece ni onaj sto ga pazari od tebe, mozda tek treci vlasnik.

Pa onaj od kog sam hteo da ga kupim i jos je dodao da cu mozda dobiti svega 20% na brzini ako kupim ovaj od 120Gb za 150 evra. Predlozio mi je da je bolje da uzmem 2 x 500Gb HDD

Voleo bi da vidim te HDD, koji će u RAID 0 (verovatno je na to mislio sa 2 x 500 GB) potući SSD u svakodnevnom radu. Jedino što bi dobio sa RAID 0 je povećana brzina sekvencijalnog čitanja, koja je prilično nebitna za svakodnevni rad (a dobri SSD tu imaju već dobre ili odlične vrednosti), u svemu ostalom klasični HDD zaostaje daleko za SSD:

- vreme pristupa
- čitanje/pisanje malih fajlova
- čitanje/pisanje puno malih fajlova odjednom

Ovo izdiže SSD u odnosu na HDD po udobnosti u svakodnevnom radu, SSD ima samo jednu manu - ko jednom ima SSD za sistem i programe, teško će se vratiti na klasični HDD. :smoke:

Jedna sličica o "roku trajanja" SSD-a (nakon više od 2700 sati rada):

Moj SSD od 64 GB, koga zaista ne štedim, instaliram, brišem, ponovo instaliram, Windows, programi, igre su na njemu. Neka potraje pola ovog vremena što mu program SSDlife predviđa, ja sam prezadovoljan, a trajaće verovatno najmanje ovoliko koliko program predviđa, ako ne i više.

Prilozi

• ssd life.jpg
    ssd life.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 134
Pa onaj od kog sam hteo da ga kupim i jos je dodao da cu mozda dobiti svega 20% na brzini ako kupim ovaj od 120Gb za 150 evra. Predlozio mi je da je bolje da uzmem 2 x 500Gb HDD

Nadobronamerniji savet moguci - ne slusaj vise ni rec sta ti taj "expert" kaze.

20% na brzini, dva harda u RAIDu bolji izbor... vecu kolicinu gluposti odavno ne cuh.
Pojma taj nema.

I nemoj da kupujes SSD od njega.

Samo jos nesto, jel smem ili ne da ga defragmentujem (nesto sam nacuo da ne bi trebalo)???

Za SSD nije potrebna defragmentacija, i Windows 7 je isključuje, znači ne treba je pokretati manuelno.

Evo i od mene :)

Prilozi

• sdd.JPG
    sdd.JPG
    67.8 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
Jel moze savet. Da li da uzmem 120Gb SDD i da mi budu i igre tu ili 64Gb SDD a da mi igre budu na 500Gb HDD particiji? Jel dobijam nesto ako su mi igre na SSD-u?

Ja sam instalirao Skyrim na SSD i često ne stignem da pročitam one info fazone koji se prikazuju kod učitavanju nivoa :)

Malopre sam ubacio u komp Intel 320 od 120gb. Malo je reci da sam odusevljen.

Posto sam menjao i kuler za proc (stavio Scythe Orochi) i izbacio HDDove, prvi put kad sam upalio komp sam pomislio da sam zgnjecio procesor pa je i ploca mrtva tj ne reaguje... Medjutim vidim svetli LED na kucistu, monitor prikazuje startup - aleluja, konacno tisina!! :D

Odusevljava me kojom brzinom se sve instalira (posto instalacija wina i nije bila previse brza od HDDa). Ovako brze instalacije kad su ne bi me mrzelo ni svake nedelje da reinstaliram sistem :D

Nego, trenutno radim neku rokadu sa drugim kucnim kompovima, pa dok sam na laptopu da vas pitam, ima li poente da stavljam intel RST drajvere ili ne? Nisam jos ni drajvere od ploce stavio posto win7 stavi svoje, to cu posle... Nego ne znam da li i Intel RST da stavljam ili ne, cini mi se da i ovako super radi. Ili da ne filozofiram puno i samo ih instaliram? :)
Postavicu kasnije testove brzine ovde pa da vidite jel ok :)

Jel moze savet. Da li da uzmem 120Gb SDD i da mi budu i igre tu ili 64Gb SDD a da mi igre budu na 500Gb HDD particiji? Jel dobijam nesto ako su mi igre na SSD-u?

Kod mene je razlika *ogromna* u ucitavanju nivoa u CoD: MW3. Juce slucajno pokrenuh igru iz XP-a, koji mi je instaliran na HDD-u... ucitavanje nivoa standardno, ona skala se puni, cutscene vec uveliko traje.
Danas pokrenem taj isti save dok sam bio u Win 7, na SSD-u... iskidao je onu skalu, cutscene nije ni poceo, jos uvek se vrteo onaj "Taskforce 141" logo :D

Nije da sam kupio SSD zbog toga, ali eto, samo da prijavim kako je :p

2 dule0911:
Jeste, radi i ovako odlicno, msahci drajveri iz Windows-a odlicno rade posao... ali stavi RST, bice za nijansu jos odlicnije :)

A na PM ti odgovaram sutra, sad ne vidim na oci :D

Brate, to sto kazes nikada nisam cuo ni od koga. Nigde na netu nisam nasao. Odakle ti ta informacija da se usporava? Jel to provereno?

a i od koga si moga da cujes kad ga nema ni 0,0001 % ljudi na forumu a jos i pri tom i ti koji ga imaju ili ne pisu o tome (nemaju kad da se smaraju) ili imaju ali jako kratko vreme da bi dosli uu situaciju da moraju da ga formatiraju sto svakom SSD-u i predstoji hteo ili ne to...........Googl je cudo !!:p

Ne bi se slozio da je isto i kod grafickih kartica jer su to ipak komponente koje se greju.
Isti su cipovi, i nista vise, memorija se razlikuje, hladnje, ventovi, kako je karta sklopljena.
Znam za primer kod GTX460 kartica, recimo ova sto je ja imam ne prelazi 60C ni kad je OC, dok je bilo Gainward modela koji su isli do 90-95C.
Znaci performanse su slicne, ali temperature i buka znaju mnooogo da variraju, to zna svako ko malo vise prati trziste grafickih.

SSD je komponenta koja se uopste ne greje, jedine razlike su u firmware proizvodjaca, ali hvala bogu to ima jako mali uticaj na performanse.
prijatelju onda ti imas debeo problem sa tvojom karticom!.......jer na par mesta sam ih ugradio ljudima konkretno MSI460gtx hawk i ne prelazi taj cip ni u jednoj preko 45 u igricama ! da ne govorim u ID oko 30do 32
drugo,,,,,,, kazes citiram te opet,,,,,,,jedine razlike su u firmware proizvodjaca, ali hvala bogu to ima jako mali uticaj na performanse...........jako gresis ili si potpuno ne informisan
Kingston je recimo vec za par modela izbacio nov firmware jer je imao problema sa pojedinim modelima........tako da ono malo pro Guglaj.........nije na odmet.......pre nego izneses informaciju........

Cela poenta price je da igre budu na SSD-u jer time dobijas na ucitavanju, pokretanju igara. A drugo, ja sam imao WB black 640gb u raid 0 i to jednostavno ne moze da se meri sa SSD-om... Uzmi 120gb SSD i uzivaj :)

Ako ne treba isključivati page file, kako ga podesiti, jer po defoltu, vidim ne običnom hard disku, da je jednak količini RAM memorije. U slučaju da ima 8 ili čak 16 GB memorije, to je jako veliko zauzeće, kako prilagoditi page file, u slučaju kad je SSD sistemski disk ?

Nazad
Vrh Dno