Šta je novo?

Mac - Kako da...?

Na nekom forumu sam procitao da se koristi program Fluke (flukeformac - Fluke is a small utility for Mac OS that lets you play FLAC files right within iTunes.) za reprodukciju Flac-ova.

Poslednja izmena:
Istina, može Fluke, ali nije to to... Tj. barem meni se nije dopalo kako sve to skupa funkcioniše!

У Виндовсу постоји опција да селектујем све ПДФ фајлове и да их одједном одштампам (десни клик па принт). Има ли таква опција у Меку?

Како да најлакше пребацим ћириличне фонтове а уједно и стандардне Виндовсове фонтове на Мек?

Има ли неки једноставан програм или додатак за Ворд да могу конвертовати латиницу у ћирилицу?

2. -windows i mac imaju razliciti font sistem. tj nikako. nabavi mac format fontova

ostalo i mene zanima :D

1. Selektuješ u Finderu PDF-ove koje hoćeš da štampaš --> duplik klik na selekciju --> kad se otvori Preview selektuješ ih sve u sidebaru --> File -> Print Selected Pages.

2. Na Mac OS X mogu normalno da se instaliraju TTF i OTF fontovi, samo otvoriš fajl sa fontom i klikneš na Install.
Mada iz mog korišćenja Mac OS X čini mi se da on ima sve standardne fontove koje ima i Windows. Druga stvar su oni fontovi koji dolaze uz MS Office. Njih ni Windows u startu nema. A što se tiče ćirilice, ja sam primetio da neki fontovi koji na Mac-u imaju ćirilične karaktere, nemaju iste na Windows-u. Sigurno postoje i obrnuti slučajevi. Pa bi mogao da probaš gore navedenim postupkom da ih prebaciš. Možeš u Windows-u da ekstraktuješ fajlove sa fontom iz onog foldera gde se nalaze.

3. Za konverziju u Wordu na Mac-u nema zvaničan MS-ov add-on, ali idi na www.macserbia.org -> forum -> mac os x -> ima zakačena tema o konverzijama i prelistaj je, tu imaš skript-ove za sve verzije Word-a i Pages.

Pitanje: Kako najlakše da uradim bekap?
Imam MBP i eksterni HDD sa oko 100GB raspoloživog prostora na particiji (OS X jurnaled) i tu radim bekap sa TM. E sad, imam oko 150GB fajlova koje ne bekapujem sa TM ali treba to da uradim pa sad pitanje kako najlakše?

Na ostatku eksternog HDD imam drugu NTFS particiju i dovoljno mesta ali ne želim da je prebacujem u drugi fajl sistem jer mi treba skoro svakog dana, imam Win7 pod WMware Fusion instaliran ali ne vidim OS X fajl sistem pa ako može da vidim sistem, zakačim NTFS i prebacim kroz Win7? Ili da instaliram podršku za NTFS na OS X? Imam i mrežne resurse ali kopiranje kroz mrežu 150GB... trajalo bi mnogo sati?

Šta je najbolja varijanta i da li postoji opcija koju nisam naveo?
Hvala.

Moje lično mišljenje je da ti je najlakše da instaliraš podršku za NTFS na OS X (tuxera driver) i da potom odradiš bekap.

Pozdrav svima ovde, ne znam da li pitam na pravom mestu, ako ne molim vas da me uputite.

Devojka mi studira arhitekturu, sad upisuje petu godinu, i vec godinama se muci sa nekim matorim single core laptopom, 512MB rama i slicno. Nadam se da cu uskoro imati lovu pa sam mislio da joj kupim laptop. Verovatno da mogu za dosta manje para da uzmem neki "obican" laptop, mozda i7 i slicno, ali bih voleo da joj uzmem npr. macbook pro. Moje pitanje je, da li postoje slicni (isti) programi kao za windows jer ona (a ni ja) nikad nije koristila osx? Koristi najvise autocad, archicad, photoshop, corel, neki valjda vray, maxwell, ne razumem se puno. Da li postoje "narodne" verzije ovih programa?

Unapred zahvalan.

Pozdrav svima ovde, ne znam da li pitam na pravom mestu, ako ne molim vas da me uputite.

Devojka mi studira arhitekturu, sad upisuje petu godinu, i vec godinama se muci sa nekim matorim single core laptopom, 512MB rama i slicno. Nadam se da cu uskoro imati lovu pa sam mislio da joj kupim laptop. Verovatno da mogu za dosta manje para da uzmem neki "obican" laptop, mozda i7 i slicno, ali bih voleo da joj uzmem npr. macbook pro. Moje pitanje je, da li postoje slicni (isti) programi kao za windows jer ona (a ni ja) nikad nije koristila osx? Koristi najvise autocad, archicad, photoshop, corel, neki valjda vray, maxwell, ne razumem se puno. Da li postoje "narodne" verzije ovih programa?

Unapred zahvalan.

iskreno najbolje resenje ako mene pitas je da joj uzmes macbook pro (imao sam 7 PC laptopova razlicitih proizvodjaca, najacih modela) i skrasio sam se sa macbookpro-om . i lepo instaliras windows na njemu pa moze da koristi i osx i windows najnormalnije . ja licno to radim .

poz

Ja skontao da je jedna od prednosti apple-a os. Mogu u dual boot da rade windows i osx? Nije ni to loše rešenje. Trebalo bi uskoro da izađe novi air, pa cu i njega da pogledam. Hvala

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Ja skontao da je jedna od prednosti apple-a os. Mogu u dual boot da rade windows i osx? Nije ni to loše rešenje. Trebalo bi uskoro da izađe novi air, pa cu i njega da pogledam. Hvala

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

jeste najveca prednost os x . ali eventualno ako zatreba neshto , tu je win ... sto je najvaznije ... pozz

Kako mogu da dodam svoj folder u dock, u kojem ce mi biti fav aplikacije....jedino kako sam ja uspeo je da prvo napravim folder na desktopu i onda u njega ubacim aliase aplikacija, i onda taj folder prebacim na dock, ali kada izbrisem folder sa desktopa, naravno da se onda izgube i reference na docku

Nulto, jedno objašnjenje o desnoj strani Doc-a: Tu mogu da budu samo folderi koji postoje na disku. Ne možeš da staviš folder pa da ga obrišeš iz fajl sistema. To jednostavno ne može.

Prvo, na levu stranu Dock-a ožeš da staviš omiljene aplikacije (prevučeš ih iz Applications foldera), a takođe i da izbaciš one koje ne koristiš često (samo izvučeš i puff :D)

Drugo, možeš da staviš na desnu stranu ceo Applications folder za ostale aplikacije koji ne koristiš često.

Treće, ako ti pored prvog i drugog baš treba još jedan folder u Dock-u sa omiljenim aplikacijama, a nećeš da ti stoji na desktopu, predlažem ti da ga napraviš u Applications folder-u i njega staviš alias-e za aplikacije koje hoćeš, a onda taj folder prevuci u Dock. Tako ti neće biti na desktop-u.

Da, to mi je jasno bilo....ali se trudim da sto vise smanjim dock (macbook pro 13") pa mi ne odgovara da aplikacije guram u dock, zato sam i hteo da napravim neki folder gde cu imati aliase prema nekim aplikacijama koje ne koristim tako cesto (one koje koristim cesto, pozivam preko spotlight-a)

E sada, app folder mi i stoji na desnoj strani dock-a, sa svim aplikacijama, ali ako izbrisem neku aplikaciju odatle, to znaci da je brisem iz sistema, ili..?
Da, ovo trece resenje moze da sluzi svrsi!
Btw, sorry svima na ovim pocetnickim pitanjima, ali sam vlasnik mac-a tek 2-3 nedelje, pa je i moje iskustvo sa mac os-om isto takvo :)

Da, ako je obrišeš iz Applications foldera, brišeš je iz sistema.

A ti možeš i da smanjiš veličinu Dock-a bez obzira na broj ikonica u njemu. Idi u System Preferences -> Dock. Tu imaš klizač size Size.

Velicina doka se takodje moze menjati kad stavis kursor na isprekinane linije na "dock"-u (sdesna su programi a slijeva je mapa sa programima) , pritisnes misa i vuces prema sebi ili od sebe ka naprijed !

Jedno pitanje...da li je ispravan postupak ako u Applications folderu napravim subfolder-e i tako grupisem aplikacije po nameni??? Ako jeste, kako mogu da sortiram da mi se prvo prikazuju folderi, pa tek onda aplikacije po abecednom redosledu?

To mozes u lion-u, a mozda bolja varijanta je da prebacis apps folder u dock i konfigurises ga na sledeci nacin
http://cl.ly/0v220f2O1H0x270Q3t0q

edit: da mozes da napravis subfoldere no prob. ja imam jedno 4-5 uvek, stim sto za neke aplikacije moras da instaliras u podfolder u startu jer ako ih pomeris prave problem npr. Adobe apps...

Poslednja izmena:
Da, to je to....
Adobe je sam napravio podfoldere tako da tu nisam morao nista da mrsim....jedino sto kada se ovako uradi, onda baci foldere na dno liste, ali ok, to je podnosljivo

Da, to je to....
Adobe je sam napravio podfoldere tako da tu nisam morao nista da mrsim....jedino sto kada se ovako uradi, onda baci foldere na dno liste, ali ok, to je podnosljivo

Paa vise mi odgovara da je adobe u pod folderu recimo Production... ne volim da mi je prenatrpan apps folder, a inace vise koristim Quicksilver i zaseban folder u docku za "poslovne" aplikacije :D
Tako da pored svega ovog Launchpad je suvishan :D

Necu da otvaram novu temu ali evo problem, mac gasim iskljucivo samo kada odradi update, uglavnom ga stavim na sleep mod medjutim desava mi se sada i to vrlo cesto da se sam od sebe upali iz sleep moda-pokaze mi prozor za sifru )zakljucan je kod mene) i onda se sam ponovo ugasi posle nekog vremena ali ne vrati se u sleep, tako mi se desava da se probudim ujtru a on svetli konstantno tj ne pali-gasi se ona lampica...
od programa su ukljuceni uglavnom samo safari i itunes, ostale programe gasim uvek na quit...
sto se tako pali iz sleep moda?

Pa verovatno si sve markirao u energy saver panelu...

Kod mene stoji ovako i to se ne dešava...

Prilozi

• Screen shot 2011-08-15 at 13.04.37.png
    Screen shot 2011-08-15 at 13.04.37.png
    20.8 KB · Pregleda: 80
Hvala.
Skontao sam sada da mi je bilo ukljuceno i ovo "wake for network access" :D

Drugari jel moze pomoc? Kako da instaliram LIONa preko usb flesa? Trenutno imam 10.5.8 OS. Skinuo sam zip file sa jednog privatnog torrenta, zove se Install Mac OS X Lion. Kad se otvori zip, u njemu ima folder koji se isto tako zove, a u njemu folder Contents, a u njemu CodeSignature,MASReceipt,MacOS,Plugins,Resources,ShareSupport....itd...

Jel moze neko tutorial neki da mi baci. Hvala puno ;)

Ne moras ga ni stavljati na USB. Nadji u tom fajlu fajl od 3.X GB, pokreni ga i tako odradi instalaciju :) Sve je prilicno strejtforvard.

Ima li neki poseban razlog sto na tom Macu nemas Snow Leopard?

Takvog sam ga kupio. A sto pitas za razlog? U kom fajlu fajl, nista te ne razumem?

Drugari jel moze pomoc? Kako da instaliram LIONa preko usb flesa? Trenutno imam 10.5.8 OS. Skinuo sam zip file sa jednog privatnog torrenta, zove se Install Mac OS X Lion. Kad se otvori zip, u njemu ima folder koji se isto tako zove, a u njemu folder Contents, a u njemu CodeSignature,MASReceipt,MacOS,Plugins,Resources,ShareSupport....itd...

Jel moze neko tutorial neki da mi baci. Hvala puno ;)

evo ga http://themacmob.com/how-to-create-a-bootable-hackintosh-ready-lion-usb-drive/

prati pazljivo korake, ne mozes da omasis

Pitam što je 10.5 jer postoji šansa da onda imaš PowerPC mašinu, na koju ne mogu ni Snow Leopard, a ni Lion. Ali ako je došao iz prodavnice sa 10.5.nešto, onda je Intel :)

Ovo gore uputstvo je uputstvo kako da napraviš bootabilni USB (ili HDD), ali ti je ono prekomplikovano (više zbog toga što nikada nisi radio to, nego zbog samih koraka, jer kada ti je svaki korak jasan, biće ti kasnije i logičan), ako je sve što ti treba da staviš instalaciju na Maca na kome već imaš sistem. Takođe, sad vidim, gornji link je opis kako napraviti bootabilni sistem za Hackintosh, što znači da za tebe sadrži nebitne korake, koji će te samo smoriti i pitanje je na šta će to na kraju ličiti.

Elem, u nekom od tih foldera koje si pobrojao da vidiš pronađi InstallESD.dmg fajl, koji ima 3.74 GB i njega iskopiraj na fleš. I eto ti instalacije Liona na flešu. Naravno, za instalaciju ti treba postojeći sistem. Pokreni taj dmg fajl, sačekaj da se verifikuje i onda pokreni Install Mac OS X Lion koji se nalazi u tom dmg fajlu.

Javi da li si uspeo.

Ne radi mi Disk Utillity, nema ga uopste u sistemu.Trazio sam preko svega i svacega.Ne mogu da udjem u nikakva podesavanja nikakvih programa. Znaci totalno je ****** OS. Imam Macbook 13,3", sa 2gb rama i intel core 2 duo na 2,16. Sutra-prekosutra cu imati 4gb rama. Laptop je kupljen polovan. Hocu da uradim clean instalaciju Liona.

1.Ne mogu nikako da iz OS-a 10.5.8 da napravim butabilan Lion disk.
2.Za direktno instaliranje Liona iz vec postojeceg OS-a, potreban je minimum Snow Leopard (sto ja nemam).

Potrebno mi je da iz Windowsa napravim butabilan Lion, i da ga butujem normalno na Macbooku i odradim clean instalaciju. Ako moze neko da mi objasni bio bih mu zahvalan. Ili mi je resenje da prvo stavim Snow Leopard, pa onda da instaliram Lion.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno