onda evo jedne manje analize cele situacije:
Blueberry pokusava da nam na nekoj manjoj skali pretstavi ono sto godinama rade Archos/prestigio. zapravo da prepakuje odredjene kineske proizvode i da ih pretstavi kao pojedinachan brend. to su zapravo relativno uspesno obavljali sa zvuchnicima, jer su one serije Woodpecker drvenih zvuchnika pruzale daleko bolji 2.1/5.1 zvuk od mnogo skupljih polureshenja. Mp3/4 plejeri i GPS uredjaji nisu bili toliko uspeh, jer je, koliko je moja analiza tachna - Blueberry napravio haos, uzimajuci osnove od raznoraznih razlicitih kineza, gde je jedan uredjaj apsolutno nekompatibilan sa delovima i primenom, sa drugim uredjajem. a i za neke se moglo provaliti da je u pitanju jasna kopija pojedinog uredjaja.
Upravo ti plejeri/GPS-ovi su bili preteca tableta, jer su primera radi, Rockchip i Telechips nastali kao polulicencirani prozivodjachi ARM chipova za potrebe tih uredjaja. e onda su se kinezi okurazili i videli da ARMv6 nije dovoljno jak da tera tablete, i krenuli u pricu sa ARMv7 (Cortex A8) - sto je bio prevelik zalogaj. jer je to podosta komplikovan set isntrukcija za nekog "pricuenog" majstora kao sto su naprimer vecina mehanichara u srbiji - niko blage nema za sta sluzi pola stvari u autu, vec su videli remont i odrzavanje od prethodnog majstora.
I tu je Blueberry zakazao - nit ocigledno njihov famozni "R&D" tim ima dovoljno znanja, niti kinezi imaju dovoljno kvalitetan uredjaj da im prodaju. svaka cast na maskiranju uredjaja, ali print na plastici ni najmanje nije bitan za uspesan "smart" uredjaj koji ce neko zapravo da koristi.
Ja do pre godinu dana nisam znao ni sta je Android, i smarao sam Kutiju po ceo dan u Inbox da mi objasni, i imao sam ekskluzivnu priliku da odem i vidim celu tu kinesku mashineriju licno, naucim svashta, i opet mogu da kazem da ne znam puno puno stvari.
primera radi, evo kako sam naucio na svojim greshkama, koje mogu da se prebace i na Blueberry -
U pekingu, prvi put, uzeo sam Flytouch2 na gomile. i imao sam priliku da me poznanik poveze sa prodavcem tehnichke robe, neki kinez zvani Aly. i ja mu kazem - donesi 20 komada. on donese - 30. ja reko - Maj chajniz brader, rekao sam 20 .. ?? a on kaze - eeeee, upali, proveri svaki, pa ce da bude dobro ako u ovih 30, njih 20 rade. ja upalim - i zaista od 30 komada, 8 nije radilo. e TO je trebalo da mi bude uvid u celu situaciju, jer sam na kraju zavrsio sa 4 pokvarena FT2, koji su mi u tom trenutku izbili 800 evra iz dzepa.
e onda, sledeci put, kada sam savladao materiju, u Shenzhenu sam proverio preko 4 vrste tableta - bio je jedan tablet ekstra jeftin, kapacitativni, SAMO 400 grama, tanak ko pola iPad-a, cortex A8, 10 incha, haos mashina - od kojih nije radilo preko pola, po narucenoj gomili. onda sam video tablet sa Tegra2 koji je jeo malu decu - ali na 6 od 10 tableta nije radio WiFi. jeste - mogao sam da uzmem ja sve one koji rade, i da prodam nekome i da mu crkne WiFi, posle mesec dana, i sta onda ?
e onda, donese ovaj tip iz prodavnice, 40 komada FR-809. nijedan jedini nije imao nijedan jedini kvar. zapravo jeste - 4 crvene tackice na ekranu, i to tek kasnije videh, da bi nestale, valjda se pritiso digitizer u kutiji i slicno.
dakle, sta blueberry treba da uradi - da ne ide grlom u jagode, i da sa ovom pricom ogadi svima zivima tablet koji je rebrendiran ili iz kine, vec da posalje nekog, ZIVOG coveka u kinu, i da vidi, i da kaze - "ej covece, pa ovo se kvari, necemo ovo". treba da ima nekog ko ZAISTA radi posao research & development, i da ZNA da je Telechips procesor u ARM rangu, ko shto je Genius kvalitetan mish (kvalitetan do mojega, prim prev). Primera radi - VIA, koja je godinama bila u samom vrhu ARM arhitekture, trenutno ima najgori moguci chip zasnovan na ARMv7 arhitekturi, toliko losh, da i Telechips deluje prihvatljivo.
i naravno, da prestanu da loze ljude. tablete ne kupuju tetke u Maxi-ju, nego ljudi kojima to zapravo treba.