Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Cemu toliki hejt i izvlacenje iz konteksta?? Ako sam rekao da je AMD u prednosti u odnosu na nVidiju zbog svog APUa, to ne znaci da sam rekao da AMD ima jacu grafiku ili da ce Llano (pise se sa dva L) ici u konzole.

Kakav hajt..... praviti novu konzolu relativno malo jacom od prethodne je cist bezobrazluk... samo moze takav korak da se predvidi kako ce se odraziti na razvoj grafike..., znam ja da je njima integrisan CPU-GPU, idealan zbog ubitacno male cene i da ce tada na HW konzole imat profit koji do sad nisu imali... ali takav korak je totalno nazadan

APU jeste buducnost ali ne za sutra vec za 5-10 godina...

A reci istinu da je AMD APU spor i takvo nesto kuditi je smesno, smucili su mi se testovi gde se igre testiraju ispod HD rezolucije sto danas nema smisla (osim u netbook/laptop segmentu) samo kako bi taj proizvod ispao pametan za igre (a nije)

Imam inffo da nVidia nece izaci kao i obicno sa Hi End kartama.
Ovaj put ce da izbaci derivate u mainstream segmentu kao prvu seriju.
Tipujem da ce biti test poligon nesto poput GTX 460 da bi kasnije hi end tweakovali i izbacili kao
kompletnije proizvode.
Verujem da ovo ima veze i sa samim 28nm procesom i optimizacijom arhitekture kroz isti .
Ako ovo aludira na nesto poput GTX570/580 kada su se pojavili verujem da ce Kepler ipak biti nesto posebno
tj da se moze ocekivati dosta.

Ti kapiraš da ako je to tačno onda je to presedan u istoriji nV jer oni nikada novu arhitekturu nisu započinjali sa mainsteam čipom. GTX460 je Fermi derivat, to je nešto drugo.

Mada možda i ne bude Kepler već Fermi doteran i prilagođen za 28nm. Tada bi ta tvoja informacija imala smisla.

Ti kapiraš da ako je to tačno onda je to presedan u istoriji nV jer oni nikada novu arhitekturu nisu započinjali sa mainsteam čipom. GTX460 je Fermi derivat, to je nešto drugo.

Mada možda i ne bude Kepler već Fermi doteran i prilagođen za 28nm. Tada bi ta tvoja informacija imala smisla.

Tacno.To si u pravu.Uvek su prvo izbacivali Hi End produkte.
Ali onako kako je meni objasnjeno ici ce na to da iz Hi End karti izvuku maksimum i da kartice doteraju
do te granice da budu maksimalno izbalansirani produkti.

Ocigledno me nisi razumeo ovo za GTX 460.
GTX460 kad pogledas je bio samo uvertira za ispeglaniju verziju Fermija tj nadolazecu seriju 5xx.
Iz tog ugla na isti nacin su to odradili samo sto su se prebacili na sledecu seriju.
GTX 460 (GF104) - GTX 560 (GF114) koje su razlike? ;)
To sam hteo da kazem.Ako tako gledas GTX 460 je bio test poligon za nadolazece GTX570/GTX580 !
Mainstream prema Hi End. (Ovo je vezano samo za njihov koncept izbacivanja karti)

Ovako izbace malog Keplera kao pilot igraca pa krecu dalje ka jacim klasama.
Naravno ako ce to sve biti istina.Ako ne,tradicija se nastavlja.

Poslednja izmena:
Kakav hajt..... praviti novu konzolu relativno malo jacom od prethodne je cist bezobrazluk... samo moze takav korak da se predvidi kako ce se odraziti na razvoj grafike..., znam ja da je njima integrisan CPU-GPU, idealan zbog ubitacno male cene i da ce tada na HW konzole imat profit koji do sad nisu imali... ali takav korak je totalno nazadan

APU jeste buducnost ali ne za sutra vec za 5-10 godina...

A reci istinu da je AMD APU spor i takvo nesto kuditi je smesno, smucili su mi se testovi gde se igre testiraju ispod HD rezolucije sto danas nema smisla (osim u netbook/laptop segmentu) samo kako bi taj proizvod ispao pametan za igre (a nije)

Ako sadasnje konzole teraju igre sa derivatima od X1900 i 7800gt, onda nije uopste problem ubaciti nesto 4 puta jace. Jer s'obzirom kakve se danas igre teraju na sadasnjim konzolama, nece biti problem uz neki noviji GPU da se mlati Full HD rezolucija. Ako to moze nintendo sa Wii U da uradi, zasto ne bi mogli i MS i SONY. Pa MS je izbacio neku vrstu APUa u vidu nove XBOX 360 konzole, sigurno je da ce ici na istu varijantu.
I zapravo APU jeste buducnost i to za par godina, a ne za 5-10 :)

Tacno.To si u pravu.Uvek su prvo izbacivali Hi End produkte.
Ali onako kako je meni objasnjeno ici ce na to da iz Hi End karti izvuku maksimum i da kartice doteraju
do te granice da budu maksimalno izbalansirani produkti.

Ocigledno me nisi razumeo ovo za GTX 460.
GTX460 kad pogledas je bio samo uvertira za ispeglaniju verziju Fermija tj nadolazecu seriju 5xx.
Iz tog ugla na isti nacin su to odradili samo sto su se prebacili na sledecu seriju.
GTX 460 (GF104) - GTX 560 (GF114) koje su razlike? ;)
To sam hteo da kazem.Ako tako gledas GTX 460 je bio test poligon za nadolazece GTX570/GTX580 !
Mainstream prema Hi End. (Ovo je vezano samo za njihov koncept izbacivanja karti)

Ovako izbace malog Keplera kao pilot igraca pa krecu dalje ka jacim klasama.
Naravno ako ce to sve biti istina.Ako ne,tradicija se nastavlja.

To je zapravo uradio AMD jer je prvo izbacio "Mainstream" kartice 6870 i 6850, a zatim Cayman 6970 i 6950....

Sto se nV tice, pre gtx 460 su izasle gtx 480, gtx 470 i gtx 465, tako da ne mozes da odvajas gtx 4xx i gtx 5xx jer je to uprincipu opet Fermi, samo malo "doteran"

To je zapravo uradio AMD jer je prvo izbacio "Mainstream" kartice 6870 i 6850, a zatim Cayman 6970 i 6950....

Sto se nV tice, pre gtx 460 su izasle gtx 480, gtx 470 i gtx 465, tako da ne mozes da odvajas gtx 4xx i gtx 5xx jer je to uprincipu opet Fermi, samo malo "doteran"

E hebi ga .Zasto je tesko procitati sta sam napisao?Nije valjda da moram da crtam?
Pricao sam o konceptu izbacivanja serija kartica,iz kog ugla moze sve da se posmatra.
Nigde nisam naveo da je to isto.
Da se opredele na drugaciji pristup zasto bi to bilo cudno?
Tehnologija napreduje..Vremena se menjaju ..

kakav spam thread. nikakve relevantne info, samo naklapanje :)

NVIDIA Promises To Start Shipping Kepler GPUs By End Of 2011

Da li su protekle vesti bile samo buva za pretstojeci potez ? ;)

There earlier rumored that NVIDIA’s next-generation GPU Kepler will be postponed to 2012,howvever,NVIDIA said at a recent event that they would start shipping its next-generation GPU code-named Kepler by the end of the year.

"Between the Fermi generation and Kepler,which we should start shipping by the end of the year,there is about 3x improvement in double precision performance per watt.We are about to introduce our next-generation GPUs,"said Chris Malachowsky,senior vice president of research and co-founder of NVIDIA,at
the company’s GTC Workshop Japan event.

However,the exact release and launch time of Kelper are not revealed.In addition,in Q2 2011 shipments of discrete graphics boards for desktops were down 15%,according to some analysts.

Source :

http://goo.gl/dC24g

@Gorth

Izgleda da ima nesto u onom sto sam ti rekao.

Obzirom da nema sanse da skresu potrosnju za pola, onda ovih 3x deluje vrlo impozantno!

Poslednja izmena:
Ako pretpostavimo da arhitektura nece znacajno da se menja u odnosu na Fermi (u smislu da ce verovatno double precision ostati 1/2 single precision, obzirom da je ovo tek predstavljeno kod Fermija), ovih 3 x performance in double precision per watt, moze da znaci da su nagurali 1024 procesora i jos smanjili potrosnju u odnosu na GTX 580.

Samo treba magistrala i memorija nekako da zadovolje snagu tih 1024 procesora, a i sam centralni procesor.

http://www.anandtech.com/show/4572/kepler-gpus-shipping-this-year-nvidia-says-yes

"Although we will have early silicon this year, Kepler-based products are actually scheduled to go into production in 2012. We wanted to clarify this so people wouldn’t expect product to be available this year,"

So technically Kepler GPUs would still ship to partners this year, but "early silicon" normally signifies GPUs that aren't quite production worthy yet. In any case finished video cards definitely won't be out this year given NVIDIA's latest statement.

Znaci ipak nista ove godine.

Znaci ipak nista ove godine.

Moguce da je to indirektno potvrdio i CFO TSMC-a.

“The ramp of 28-nanometer however is taking longer than expected due to the softening economy and the demand outlook of 2011,” said Dr. Morris Chang, chairman and chief executive officer of TSMC.
....
“The 28-nanometer revenue contribution by the end of fourth quarter this year will be roughly above 1% of our total wafer revenue,” said Lora Ho, senior vice president and chief financial officer at TSMC.

When asked by an analyst if TSMC is having any other troubles with their 28nm node other than demand, the same company representative responded: “the delay of 28-nanometer is not due to their quality issue, actually we have regular tape out and it is unplanned.”

Imaju manje narudzbina nego sto su planirali da ce imati. Kako je sada gotovo izvesno da ce neki SI cipovi biti predstavljeni u septembru, jedini logican zakljucak iz ove vesti je da je neki od drugih velikih igraca otkazao ranije alocirane wafere.

TSMC Admits 28nm Ramp Up Is Taking Longer than Expected

Pod 7xxx serijom se spominje i die shrink 6xxx vliw4 arhitekture u nizoj i srednjoj klasi... nije nemoguce da vidimo samo njih 2011 a 2012 nex gen 7xxx

Jako moguce ...

Posle one zvanicne izjave portparola NV Xbitlabsu pre par dana, realno je pitanje da li je uopste i bilo tapeout-a Kepler cipa do sada.

sa istog linka:

That gets us to scheduling. The first Nvidia 28nm parts are scheduled to sample around October 1, and they are set to be delivered in volume in late December, call it January 1, 2012. The first Keplers taped out three months after the 28nm Fermi chips, so you are looking at April 1 for Kepler. The small Keplers. Not the big Keplers. If A0 silicon works perfectly.

28nm shrinks are a simple thing to do compared to a new architecture. If Nvidia has to do any spins of GF107, you will need at least 6 weeks for every spin, so April 1 becomes May 15 for A1, July 1 for A2 etc etc. Q1 is unlikely to see Keplers in anything other than PR form.

izgleda da teska artiljerija nece jos najmanje pola godine.

http://blogs.nvidia.com/2011/10/titan-supercomputer-points-the-way-to-exascale/

18 000 keplera :)

momci sa beyond3d foruma su malo spekulisali na osnovu snage ovog super monstera i zakljucili da ce kepler u odnosu na fermi imat 50% vise shadera i 10-15% veci klok i da ce chip po velicini biti slican velicini ATI 79xx, ostaje da se vidi efikasnost oba ali je za sad vise verovatno da ce NV dalje imat 10-20% bolje performanse

naravno prvo ce izaci laptop verzije iz oba tabora kako se ne bi propustila sansa za laptopove na IvyBridge procesoru... a naravno i zbog savladavanja novog 28nm procesa

10-20% mi je realno malo.30-40% najjaci Kelper u odnosu na single ATI kartu.
I ja sam vrsio neku kalkulaciju tako da mi tih 10-20% nerealno zvuci.
Doduse imamo i jednu nepoznatu,ne zna se se kakva ce biti GCN ATI arhitektura mada samo 2 karte imaju u toj klasi.
P.S.Negde procitah da ce shader jedinice biti duplirane u odnosu na prethodni Fermi (1024 CUDA cores) .

Prica se, ali ljudi sa beyond3d foruma kazu da ocekuju samo 768 core-a i ne toliko velik die... negde u rangu GCN ATI karte

Sta god da se prica postoji nepisano pravilo u povecanju broja shader jedinica kod svake sledece single gpu karte.
GTX 280 je imao 240 Cuda jedinica,GTX 580 kao pravi naslednik serije GTX 2xx ima 512 Cuda jedinica.
Cak da se vodimo logikom u odnosu na prethodnu generaciju GTX 480 opet je dupliran broj na 480 Cuda jedinica.
Uzmimo u obzir i 28nm koji pruza vece mogucnosti od prethodnog 40nm procesa.
Znaci ima prostora za povecanje broja tranzistora,vise klokove ,cuda jedinice,tfr,sve u paketu da ima solidan tdp.
Mogu lagano da mu prosire i mem bus na 512 bit-a sa 2 GB radne memorije.Mislim cak da ce to i biti najjaci Kepler.

Hehe.Evo izgooglah nesto :)

Nvidia GTX 600 Series Rumored Specs

TSMC 28 nm fabrication technology
It is theoretically 2 to 3 times faster than current graphics cards based on Fermi architecture (codename) by Nvidia.
512-bit bus processing.
DirectX 11.1
Open GL 5.0 or may be upgraded to this version later.
1024 CUDA cores

40nm->28nm transition is one of the biggest jumps in GPU history, it allows to double transistor count and keep the die size at the same level.

Znaci sve je moguce ali je pitanje da li ce da se opredele na vecu povrsinu chipa uz brutal force ili da naprave neki kompromis.
Obzirom kakav je GTX580 nebi trebalo nista manje da se ocekuje ni od buduceg GTX680 uz bar 80% vecih performansi.

Poslednja izmena:
U bre Beast da ti 80% u donosu na GTX580 nije "malo mnogo" ? :D Msm, daj Bože, ali budimo realni ;)

Osim toga ne verujem da će biti 512bita, verovatno će samo da roknu cuda jezgra...TJ da im povećaju broj i da im nasviraju takt.

Da je nV htela da pravi 512bitnu karticu, napravila bi je još kad je izbacila i gtx580, tj kada je usavršila tehnologiju 480ice, tj fermija ;)

512bita kartica sa tim brojem CUDA jezgara ne može da troši ispod 500+W struje pa akar bila i u 28nm!

Osim toga x2, nikome se ne ispalti da pravi duplo jaču kartu od prošle generacije, prvo zbog toga što nema šta da isprati takvu snagu, a drugo, kako bi onda prodavali na kašičicu poboljšanje performansi svake sledeće genracije do po 15%.

Face it! Zbog profita i vezivanja igara za konzole, ni od jedne generacije kartica ne možemo da očekujemo veće ubranje od 15-20% ;) Tako da je tih 20% sasvim relano ;)

I nemojte me molim vas sa onim pričama ne kupuju svi nove kartice da bi se igrali.. :p Šio mi ga đura :p

Poslednja izmena:
Cek bre..Jesam ja to dobro procitao ili ti tvrdis da ce sledeci GTX biti brzi od prethodnog za 15-20%?
Zelim da mi preciziras.GTX580+20%=GTX680,jel taj odnos?

512 bit-na karta nije nikad bila u planu sto se tice GTX5xx serije a verujem da bi to pomerilo balans u TDP-u sto nV nikako nije htela.
Sad je situacija malo drugacija jer u 28nm ima dosta prostora da se sve te rumor spec uklope.
Ali realno ni ja ne verujem da ce Kepler biti u 512 bit,prvo zbog napucanih spec (tranzistori,cc,def klok...) da bi odrzali prihvatljiv TDP nesto
slicno danasnjem GTX580.
Tipujem 320 bit -a i 2.5 GB radne memorije ili ti 384 bit-a sa 3 GB radne memorije.A velike su mogucnosti da vidimo obe verzije pandan
danasnjim GTX 570/GTX 580 !

Sto se tice napretka,Villy evo ti prosto poredjenje.
GTX 295=GTX480+20%=GTX580
nVidia je imala tradiciju da sa sledecom generacijom single karte zameni
prethodnu generaciju dual karte po performansama.
Ako meni ne verujes,ne znam kome ces :D:p

gtx580=gtx660=190/200e ?

Mislim da bi mogli da izguraju te specifikacije. Ako jos uspeju da dignu clock za nekih 100MHz u odnosu na GTX580, utoliko bolje. Ono sto je sigurno da ce trebati neki Sava Bridge od Intela da nahrani to cudoviste od kartice :D.

Vrh Dno