Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Kao i obicno neobjektivan flejmerski tekst.
Po Charliju nebi trebao nikad u zivotu da koristim nVidia-ine karte :d

Sta tebi smeta u tekstu ? Nagadja i on isto kao i ti u onoj drugoj temi ( o onih 80% ubrzanja ili kako vec) samo sto mi je njegovo predvidjanje dosta logicnije kada procitam tekst... I 90% tvojih postova je flejmersko ako si primetio gotovo da nema posta gde ti nisi nesto negativno napisao za AMD a nahvalio nVidia-u.

Poslednja izmena:
The sources believe that the delay is due to unsatisfactory yield rates of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company's (TSMC) 28nm process as well as lower-than-expected performance of Kepler.

Mora da je samo duplo brži od Fermija a ne četiri puta kao što smo očekivali. Bedak :(

Sta tebi smeta u tekstu ? Nagadja i on isto kao i ti u onoj drugoj temi ( o onih 80% ubrzanja ili kako vec) samo sto mi je njegovo predvidjanje dosta logicnije kada procitam tekst... I 90% tvojih postova je flejmersko ako si primetio gotovo da nema posta gde ti nisi nesto negativno napisao za AMD a nahvalio nVidia-u.

Prvo svi znamo ko je Charlie i da je klasican flejmer i mrzitelj nVIDIA i da pise onako kako mu se svidi tj da se dodvorava AMD-u a da nVidia-u pljuje konstantno.
Drugo jedno su ocekivanja kroz logican sled mogucnosti koje ja iznosim a ne vidim gde to pogresim kad kazem jer se uglavnom obistini sve sto navedem kao mogucnost.
Ja bar nisam nikad bio toliko nezreo da iz istog proizvodnog procesa ocekujem da 6970 bude equal sa prethodnom generacijom Dual GPU karte 5970 :d
Drugo ono sto iznesem za AMD nije ni najmanje flejm vec cinjenice.Nisam ja kriv sto si ti AMD-ov potrcko i fanboy pa ti to smeta ;)
I jedni i drugi kad zabrljaju ili naprave uspeh ima da se kaze na glas istina!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo za odlaganje je klasicno nagadjanje.Nigde proverene informacije!

Poslednja izmena:
Naravno da je nagađanje. Opšte je poznato da na benchforum samo PCBeast kači proverene informacije, poput one o novom PS4 i nV čipu u njima :)

Pa ja se ne razlikujem ni od G@W-a niti bilo koga.Kacim ono na sta naidjem i to shvatim kao ideju za realizaciju sto ne mora da znaci da ce biti istina niti to uzimam zdravo za gotovo.
Oko karti je druga prica,tu vec moze malo da se i sracunaju neke stvari pa da imas bar okvirno neku sliku oko moguceg scenarija.

Ebem li ga.Sta bude da bude.Ako se ponovi ono sa Fermi nece valjati a opet sami ce biti krivi za to i nece mi licno biti zao ni najmanje.
Verujem da kada se jednom opeces neces napraviti istu gresku mada opet sto rece dragi kolega Gorth jednostavnije je mnogo bolje tako da je sve moguce.

Zanimljivo je da je prethodno bila vest kako je Kepler spreman i ceka se da 28nm sazri da bi se krenulo u masovnu proizvodnju :p
Da li je ova vest tipican laznjak (buva) ili ti kontrakampanja uopste necu u to da zalazim.Vreme ce pokazati sve.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da je prethodno bila vest kako je Kepler spreman i ceka se da 28nm sazri da bi se krenulo u masovnu proizvodnju :p
Da li je ova vest tipican laznjak (buva) ili ti kontrakampanja uopste necu u to da zalazim.Vreme ce pokazati sve.
Evo ti vesti sa nVzille:
Kepler 28nm taped out:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/23247-kepler-28nm-taped-out
sve je super, ali ima jos mnogo da se radi..., bla bla bla, znaci jos bar 2 revizije cipa...
Kepler 28nm to launch in Q1 2012:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/23282-kepler-28nm-to-launch-in-q1-2012
ako nVzilla kaze Q1 znaci minimum kraj Q2 2012
Some Nvidia notebook 28nm chips are finished:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/23323-some-nvidia-notebook-28nm-chips-are-finished
evo vidis da znamo da napravimo cip u 28nm (verovatno shrink najprostijeg cipa koji imaju :D) ali taj zli TSMC nas sprecava da to stancujemo...
;)
Toliko o tome da je Kepler spreman samo se ceka TSMC.

Poslednja izmena:
Mnogo toga zavisi i od samog proizvodnog procesa a koliko vidim nije situacija bas takva da se uzme zdravo za gotovo .

Fudlica ko Fudlica,nekad ubode,nekad promasi.Ko corava koka kad trazi zrno. ;)

Bitna cinjenica je da se radi o tome da ce nova serija karti biti zasnovana na Kepler-u a kada ce da ga izbace za timing ce morati sami da se bore.
U svakom slucaju nepromisljen potez i splet losih okolnosti ce jedne ili druge da kostaju udela na trzistu,vrlo prosto.

Znas kako kazu.Nada poslednja umire :d

Inace sto nVzilla?

Poslednja izmena:
Ja mislim da ATI ide na manji TDP sa 7xxx generacijom (zato verovatno i mogucnost izlaska na trzite 2011) i veoma brzom izbacivanju dual GPU resenja koje bi pariralo kepler-u koji ce po svemu sudeci kasniti u odnosu na prvi ATI 7xxx

samim tim ocekujem da 7xxx bude ~20% (single gpu) jaci od stare generacije a kepler da donese dosta veci pomak ali sa kasnjenjem od 3-4 meseca

Kepler će izaći verovatno između serije 7xxx i 8xxx. AMD će zaraditi para i para sa 7xxx, dok ne izađe Kepler. A kad on izađe, oni će već najaviti seriju 8xxx i najaviti da će biti u 22nm i brisati pod sa Keplerom, pa će opet gameri preskočiti Nvidia-u i čekati na AMD. Šta kažeš PCBeast? :D

Čekaj da krene odlaganje HD7000. Ko da nismo navikli na ATI/NV i njihova silna odlaganja.

Edit: eh, tek sam sada provalio da nerviraš Beasta. Neka, neka, valja se :D

Problem u celoj prici je po svemu sudeci ponovni monolitski dizajn nVidije... Ocigledno je postalo da nemaju kvalitetne inzenjere kada je u pitanju savladavanje novih proizvodnih procesa. Imali su problema sa fermijem, ocigledno je da ce imati problema sa keplerom (dodsue po nagadjanjima manjim). Naravno sve je ovo nagadjanje, ali znate kako kazu istorija se pnavlja ;)

Ja mislim da ATI ide na manji TDP sa 7xxx generacijom (zato verovatno i mogucnost izlaska na trzite 2011) i veoma brzom izbacivanju dual GPU resenja koje bi pariralo kepler-u koji ce po svemu sudeci kasniti u odnosu na prvi ATI 7xxx

samim tim ocekujem da 7xxx bude ~20% (single gpu) jaci od stare generacije a kepler da donese dosta veci pomak ali sa kasnjenjem od 3-4 meseca

Ovo je realno razmisljanje, mada bi ja dodao 30-40% ubrzanja za manji TDP.. jer su drajveri zreliji, i unapredice se dodatno arhitektura ;)

Poslednja izmena:
Some Nvidia notebook 28nm chips are finished:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/23323-some-nvidia-notebook-28nm-chips-are-finished
evo vidis da znamo da napravimo cip u 28nm (verovatno shrink najprostijeg cipa koji imaju :D) ali taj zli TSMC nas sprecava da to stancujemo...
;)
Toliko o tome da je Kepler spreman samo se ceka TSMC.

lol, upravo to ... prvi čip na 40nm im je bio koji? GT210/GT220 ??
Očekujem da AMD ima <200mm^2 i <300mm^2 čipove odmah, čim 28nm proces bude prihvatljivo funkcionalan. NV grdosija sa 80+% performansi može i najesen 2012 :). Što im da je dovoljno vremena da utvrde gradivo do 2013 :p.

Poslednja izmena:
Jedino me interesuje ~200e segment od obe firme. Nadam se da ce za te pare biti dosta ubrzanja u odnosu na proslu generaciju.

Also, kontam da ce AMD namlatiti para ako uspeju da naprave kvalitetnog naslednika za trzisni segment u kome je sada 5670. Vec ta graficka daje solidne mogucnosti igranja u 1080p, a prelazak sa 40 na 28nm ce sigurno doneti dosta ubrzanja.

Poslednja izmena:
"GTX580 ne moze da se pojavi ni teoretski, posebno sa svih 512CC, a i ako se pojavi trosice milion W"
oktobar 2010.
hmmm, nekima je potrebna napalm bomba da bi se opekli.
A Carlija sam prestao da citam pre nekih 7-8 meseci. Totalno tracenje dragocenog vremena:)

Ne treba uopste nagadjati koja ce generacija biti za koliko brza. To sto ce nV verovatno kasniti ne znaci da ce izbaciti i brzi cip, setite se samo koliko se cekalo na Fermi (GTX400) i koliko se samo nade polagalo pa ga je dotukla HD5000 serija. Em je imala 4-5 meseci prednosti (sto znaci da su pokupili dosta parica) bez konkurencije em je opet bila brza od Fermija kada je izasao. Po meni najveci nV promasaj je GT9000 pa onda donekle GTX400 (tu je jedino GTX460 izvadio stvar sa korektnim odnosom cena/perf.) sto je skroz suprotno od G92b i GT200 koji su se odlicno pokazali.
I molim vas nemojte da se frljamo koja ce generacija biti koliko puta brza od prethodne. Poznata praksa je da su nove generacije od prethodnih bile brze za maksimum 50% u praksi i to retko.

edit: kao sto rece DieH@rd, treba obratiti paznju na klasu koja ce se vrteti oko 200e koji ce odnos cene i performansi nositi.

Poslednja izmena:
Ne znam ja o cemu ti ali Fermi je brzi od ATI 5xxx serije..., fail je bilo veliko kasnjenje i donekle veca potrosnja i grejanje

prvenstveno sam na to mislio i delimicno na odnos cene i peformansi jer nama kao krajnjim kupcima je najbitniji taj odnos ;)

Ne znam ja o cemu ti ali Fermi je brzi od ATI 5xxx serije..., fail je bilo veliko kasnjenje i donekle veca potrosnja i grejanje

Tacno, mada je gtx 480 sa prvim driverima bio sporiji u Vantage-u i u Krizi, kasnije su sve ispeglali, tako da je overklokovana gtx 470 @ 830 brza od 5870 @ 950MHz

Deja vu... svakako brzi, verovatno vece povrsine i potrosnje. Samo ce sada svaka sledeca generacija biti pod mnogo vecim pritiskom da se sto bolje proda u visim klasama, zbog pojave SB i Llana koji potpuno obesmisljavaju low end obe kompanije.

Pravi rat će se voditi oko toga čiji će čip završiti u next gen konzolama sa jedne strane, a sa druge (PC) strane mislim da nas očekuje još veći zaokret ka profi tržištu.

Pravi rat će se voditi oko toga čiji će čip završiti u next gen konzolama sa jedne strane ...

M$ i Nintendo će izgleda sigurno uzeti AMD/ATI (odnsno ostati na ATI-u), a možda čak i Sony.
Ima više sasvim logičkih razloga za to. M$ već sada ima potpuno integrirani Cell/ATI SOC na 45nm SOI procesu + eDRAM u MCM pakiranju tako da standalone Nvidia čip baš i ne dolazi u obzir. S druge strane, GloFlo je savladao x86 + ATI HD5k na 32nm SOI pa je logično očekivati Cell/ATI SOC na 32nm krajem godine. Osim ako budu tražili mnogo jače grafičke čipove pa da SOC kombinacije otpadnu.

Poslednja izmena:
M$ i Nintendo će izgleda sigurno uzeti AMD/ATI (odnsno ostati na ATI-u), a možda čak i Sony.
Ima više sasvim logičkih razloga za to. M$ već sada ima potpuno integrirani Cell/ATI SOC na 45nm SOI procesu + eDRAM u MCM pakiranju tako da standalone Nvidia čip baš i ne dolazi u obzir. S druge strane, GloFlo je savladao x86 + ATI HD5k na 32nm SOI pa je logično očekivati Cell/ATI SOC na 32nm krajem godine. Osim ako budu tražili mnogo jače grafičke čipove pa da SOC kombinacije otpadnu.

Ovo je i donekle ocekivan scenario, jer je AMD pokazao da moze da natrpa GPU+CPU na istom parcetu silicona i da to lepo radi.. Dok je jedino sto je nVidija uspela da odradi u obliku SOCa TEGRA 2 koji je daleko jednostavniji od klasicnog CPUa i jaceg GPUa na istom cipu.

Jos nam fali krssss od liana-a u PS4 i Xbox-u pa da zaboravimo ikakav napredak igara za narednu deceniju....

Jos nam fali krssss od liana-a u PS4 i Xbox-u pa da zaboravimo ikakav napredak igara za narednu deceniju....

Cemu toliki hejt i izvlacenje iz konteksta?? Ako sam rekao da je AMD u prednosti u odnosu na nVidiju zbog svog APUa, to ne znaci da sam rekao da AMD ima jacu grafiku ili da ce Llano (pise se sa dva L) ici u konzole.

Imam inffo da nVidia nece izaci kao i obicno sa Hi End kartama.
Ovaj put ce da izbaci derivate u mainstream segmentu kao prvu seriju.
Tipujem da ce biti test poligon nesto poput GTX 460 da bi kasnije hi end tweakovali i izbacili kao
kompletnije proizvode.
Verujem da ovo ima veze i sa samim 28nm procesom i optimizacijom arhitekture kroz isti .
Ako ovo aludira na nesto poput GTX570/580 kada su se pojavili verujem da ce Kepler ipak biti nesto posebno
tj da se moze ocekivati dosta.

Nazad
Vrh Dno