Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobar AI nije viđen godinama i kako stvari stoje toga neće ni biti u budućnosti a najteže od svega je isprogramirati napredan AI.

..ne znam po cemu si zakljucio da dobrog AI nece biti u buducnosti? Valjda dobar AI u igrama ne mora da bude samo u PC ekskluzivama?
Mislim da su za nedostatak kvalitetnog AI krivi ovi teletabis igraci kojima je samo bitno koju je ocenu dobila igra na placenim sajtovima...

... i ja se nadam da ce ovi novi cipovi malo pokrenuti razvoj naredne konzole... ali mislim da je ipak za to potrebno i par naprednih PC igara... 3Dmark , unigine ili kameni dzinovi to ne mogu...
Treba neka igra da se pokaze sta moze novi hardwer...

Poslednja izmena:
da li ja ono procitah da ce sledeca generacija nvidia-je biti 4x brza od sadasnje?

Jeste. Četiri puta brža. A sledeća AMD-ova generacija će biti 20% brža od sadašnje :D
Stvar je rešena. Ne moraju ni da izbaciju kartice. Sve se već zna. Samo još da se proglasi pobednik u nekom renomiranom časopisu (predlažem Kurir) i to je to.

Hajde, molim vas, da ne spamujete ovu temu ako nemate neku "pouzdanu" informaciju ili glasinu da okačite.

Pojavili su se infoi o ovim prvim grafickim cipovima koji ce biti napravljeni u 28nm procesu!

Recent catalyst 11.7pre reveals some details on what AMD is cooking.

New HD7000 series 28nm
southernislands-nc.jpg

Also some info of 2012 Trinity

AMD APU Fusion Trinity
Trinity combines enhanced Bulldozer cores (2modules/4cores) + HD7000 series GPU in a WLI4 config.
652,TRINITY MOBILE (9900),0×9900,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
653,TRINITY DESKTOP (9901),0×9901,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
654,TRINITY DESKTOP (9903),0×9903,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
655,TRINITY DESKTOP (9904),0×9904,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
656,TRINITY DEVASTATOR DUO (990F),0×990F,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
657,TRINITY MOBILE (9990),0×9990,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1
658,TRINITY DESKTOP (9991),0×9991,0×1002,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,0×0,FUSION TRINITY,0×0,NONE,0×6,0×0,0×04,0×1

Semi-Accurate je najavio da ce se 7xxx serija pojaviti u prodaji mozda u septembru, mada ocekujem kasnjenje do oktrobra.

Poslednja izmena od urednika:
Stringove za nove APU-e, ako se ne varam, ukljucujuci i nesto sto se zove TRINITY DEVASTATOR DUO... sta god to bilo ;)

u septembru bi trebalo(mozda) da izadju amd 7000

http://airt911.blogspot.com/2011/07/radeon-hd-7000-amd-southern-islands.html

evo jos informacija:

79x0 i 78x0 bi trebalo prve da se pojave, sa cenom oko 300 evra (250-350)

tacan datum se nazalost jos uvek ne zna, ali ja ocekujem sto pre (pa makar i konkretne informacije od amd-a)

http://www.ivyleaguecomputing.com/computer/amd-7000-first-few-data-on-the-new-generation-of-gpu.html

http://www.gamespot.com/forums/topic/28752187/amd-hd-7000-series-numbers-ousted-trinity-numbering-surfaces-devestator-rises

na to sam naledeo za sad ;)

Poslednja izmena od urednika:
Ako se odma prica o dual GPU (New Zealand) kartama, izgleda ce se ici na "manji" GPU (Tahiti)... u odnosu na 6970 ali ce usled manjeg procesa biti ipak brzi a i TDP ce mu biti nizi

Ne verujem da ce se dual GPU karta odmah pojaviti. Kako stoje stvari, AMD nema nikakvog posebnog razloga da zuri sa tim modelom, izgleda da ce ponovo imati prednost od 5-6 meseci u odnosu na NV, jer je prema glasinama Kepler u najboljem slucaju Q1 2012, a mozda i sredina Q2 (tj maj).

Izvesno da ce prvi cipovi biti zamena za Juniper i Cayman.

IIRC, mislim da AMD ima otprilike jedan kvaral prednosti u tapeoutu 28nm čipova .... pa ako NV planira predstavljanje u Q1 2012, onda bi po toj logici AMD trebao računati bar na Q4 2011. Dual GPU tradicionalno dolazi kao zadnja karta, a prva je obično HDx800 serija.

Poslednja izmena:
Ako se odma prica o dual GPU (New Zealand) kartama, izgleda ce se ici na "manji" GPU (Tahiti)... u odnosu na 6970 ali ce usled manjeg procesa biti ipak brzi a i TDP ce mu biti nizi

Ne mora da znaci, vidis da su i jedni drugi dobrano probili 300w specifikaciju za dual karte :D, sada su igre bez granica :p.

To da, ali ako AMD zeli prvi da izbaci GPU on verovatno ce morat da bidne "mali", jer svaki problem proizvodnog procesa se oseti najvise na glomaznim cipovima takodje i arhitektura cipa ali mislim da je velicina presudna...

To da, ali ako AMD zeli prvi da izbaci GPU on verovatno ce morat da bidne "mali", jer svaki problem proizvodnog procesa se oseti najvise na glomaznim cipovima takodje i arhitektura cipa ali mislim da je velicina presudna...

Upravo tako, AMD je do sada novi proizvodni proces uvek testirao na cipovima srednje klase i nikada se zahvaljujuci tome nisu opekli :) Dovoljno im je bilo da jednom naprave gresku zvanu 2900xt

Koliko realno ocekujete od 7xxx serije?Da preciziram.Koliko u odnosu na 6970+_ = 7970 ?
Vec neko vreme pratim i strane forume i ima dosta korisnog stiva pogotovu vezano za 28nm proces proizvodnje od koga se ocekuje dosta
ali sam skok performansi zavisi i od potencijala arhitekture tako da je tesko reci tacno ali recimo neka realna nadanja..
Ja tipujem od 30-50% 50% maksimalno uz tweakovanje chipa.Chip se malo prosiri,dodaju se trandzare,stream jedinice,broj teksture jedinica,mem klok,bandwidth..sve do neke bezbedne granice
u odnosu na potrosnju/grejanje.Sa 55nm na 40nm i nije bio neki napredak,svega 15-20% sa Cypressa na Cayman.Trebalo bi nizi proizvodni proces 28nm da donese vise
prostora ako to arhitektura dozvoljava.Doduse i reorganizacija samog chipa moze da pomogne.
Fazon i jeste u samom pristupu tako da ce biti zanimljivo.

Poslednja izmena:
toooo e ovo sam cekao.

mislio sam da ce biti tek sledece godine ili da ce zahvatiti drugu reviziju novih grafickih karti,

ali izgleda da ce biti, ono to sam iscekivao
:Klanjanje "PCI Express 3"

http://www.fareastgizmos.com/computing/msi_launches_worlds_first_pci_express_gen_3_mainboard.php

naravno jos nista nema zvanicno, ali to je ono sto je potrebno da bi osiguralo sigurnu prodaju novih nvidia i ati grafickih kartica

jedva cekam zvanicne informacije od amd-a i prve benchmark testove
:happy:

Koliko realno ocekujete od 7xxx serije?Da preciziram.Koliko u odnosu na 6970+_ = 7970 ?
Vec neko vreme pratim i strane forume i ima dosta korisnog stiva pogotovu vezano za 28nm proces proizvodnje od koga se ocekuje dosta
ali sam skok performansi zavisi i od potencijala arhitekture tako da je tesko reci tacno ali recimo neka realna nadanja..
Ja tipujem od 30-50% 50% maksimalno uz tweakovanje chipa.Chip se malo prosiri,dodaju se trandzare,stream jedinice,broj teksture jedinica,mem klok,bandwidth..sve do neke bezbedne granice
u odnosu na potrosnju/grejanje.Sa 55nm na 40nm i nije bio neki napredak,svega 15-20% sa Cypressa na Cayman.Trebalo bi nizi proizvodni proces 28nm da donese vise
prostora ako to arhitektura dozvoljava.Doduse i reorganizacija samog chipa moze da pomogne.

Cypress-cayman /\ 40nm-40nm ... i sa 55 na 40 je veliki napredak, uporedi gtx285 sa 580, ili 4870 vs 5870 prvobitno...

Poslednja izmena:
Cypress-cayman /\ 40nm-40nm ... i sa 55 na 40 je veliki napredak, uporedi gtx285 sa 580, ili 4870 vs 5870 prvobitno...

Greska.Upravo mi je to u glavi i bilo GTX 285 i 580 pa sam napisao 55 na 40nm.Pomesah babe i zabe .Jasno.
Sa 4870 na 5870 je bio skok za respekt i onako kako su najavili to je bilo ispostovano.Tu skidam kapu.
E sad ovo sa serije 5xxx na 6xxx je bilo previse natezanja i obecanja koje nije moglo da se ispuni .
28 nm bi trebao da donese ozbiljniji pomak ali opet mislim da nece moci probiti granicu od preko 50% ali mozda i gresim.
Ipak je Cayman vec oproban u 40nm tako da 28nm mislim da ne moze doneti ogroman boost uz sve ono sto sam gore naveo.

Šta bismo mi bez našeg PCBeasta, inženjera i dizajnera GPUa :)

G@W
Ja bar imam neko misljenje a gradim ga na osnovu informacija o fizickim mogucnostima u okviru neke tehnologije a i na osnovu same logike.
Reci ti sta mislis ,da cujem misljenje nekog ko je zagrizeni AMD-ovac. ;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da se dopunim na ono gore.Sta znaci ogroman boost.
Mnogi na stranim forumima "proricu" napredak od oko 80-100% sto licno mislim da je nemoguce obzirom da se radi o Cayman arhitekturi.

Poslednja izmena:
@G@W Mi nista, ali zato nv ne bi postojala :p.

Pa ono sto jes' jes' .Ja jos davno rekoh u onoj debati oko Fermija i propasti nVidia da ce izaci GTX 580 i bih napadnut od Nedje + sto je GTX dobio novu titulu Fantom.
Ono kad covek pogleda kakva je to sad zver od grafe i jeste Fantomska :D
Prema tome,vidovita Zorka mi nije ravna :p

Pazi ovako ja sam optimistican, pa cu reci min 40%.. Prvenstveno zbog toga sto je 6xxx serija bila test poligon za VLIW4, koji ce ocigledno po AMDovim najavama biti zamenjen u buducnosti zbog GPGPU orjentacije,ali otom potom. U 6xxx je ubacen dual graphic engine naspram jednog u 5xxx seriji. Ovde ce sigurno biti quad graphic engine, po nekoj mojoj proceni. Cipovi ce biti manji i samim tim ce moci vise stvari da se natrpa :) Kao sto rece sigurno ce biti fine optimizacije cipa i dorade same arhitekture :) Kao sto se tvrdilo da ce fermi vaskrsnuti na 28nm, tako ce i VLIW4 arhitektura doziveti unapredjenje na 28nm :)

Pazi ovako ja sam optimistican, pa cu reci min 40%.. Prvenstveno zbog toga sto je 6xxx serija bila test poligon za VLIW4, koji ce ocigledno po AMDovim najavama biti zamenjen u buducnosti zbog GPGPU orjentacije,ali otom potom. U 6xxx je ubacen dual graphic engine naspram jednog u 5xxx seriji. Ovde ce sigurno biti quad graphic engine, po nekoj mojoj proceni. Cipovi ce biti manji i samim tim ce moci vise stvari da se natrpa :) Kao sto rece sigurno ce biti fine optimizacije cipa i dorade same arhitekture :) Kao sto se tvrdilo da ce fermi vaskrsnuti na 28nm, tako ce i VLIW4 arhitektura doziveti unapredjenje na 28nm :)

Slazem se.Nesto sam i ja slicno uporedjivao i dosao do skoro istog zakljucka.

Nesto malo o :
http://www.anandtech.com/show/4455/amds-graphics-core-next-preview-amd-architects-for-compute

P.S.Sa tobom je uvek milina razgovarati.

Većina će toga i biti GCN, samo su low-end čipovi VLIW4. Dakle, odustali su skroz od VLIW setupa.
Ova tabela kruži netom:
southernislands-nc.jpg

Poslednja izmena:
Nesto sto je po meni vrlo verovatno a to je da ako nastave sa istim oznakama, buduci 7870 po brzini biti otprilike kao 6970, ali naravno uz dosta manju potrosnju, i novu arhitekturu-bar tako se navodi za sad.

Onda je veoma moguce da se granica o kojoj ja pricam i pomeri..
Prostim recima zavisi kako usteluju chip.
Bas me interesuje kako ce da budu pozicionirani u odnosu na Kepler (po performansama)
7970 - GTX 680 ?

Slazem se.Nesto sam i ja slicno uporedjivao i dosao do skoro istog zakljucka.

Nesto malo o :
http://www.anandtech.com/show/4455/amds-graphics-core-next-preview-amd-architects-for-compute

P.S.Sa tobom je uvek milina razgovarati.

Iskren da budem nakon GTX580 , i moje neverice da ce isti izaci (secam se da sam se smejao samom tracu u temi o kartici) postao sam daleko optmisticniji i manje kritican :) Ipak moje kolege inzenjeri elektrotehnike , mogu sve da urade :D :D
Moram da se pohvalim da sam zvanicno jedan od njih, doduse i dalje sam guster :D

Citao sam ovo i deluje mi skroz ok, nekako manje komplikovan pristup od nVidije...a manje komplikovano je uvek bolje :)

P.S.S. Hvala, takodje i sa tobom:)

Većina će toga i biti GCN, samo su low-end čipovi VLIW4. Dakle, odustali su skroz od VLIW setupa.

Ako tako bude bice super, znaci da ce AMD ranije uci u GPGPU pricu :)

Poslednja izmena:
Iskren da budem nakon GTX580 , i moje neverice da ce isti izaci (secam se da sam se smejao samom tracu u temi o kartici) postao sam daleko optmisticniji i manje kritican :) Ipak moje kolege inzenjeri elektrotehnike , mogu sve da urade :D :D
Moram da se pohvalim da sam zvanicno jedan od njih, doduse i dalje sam guster :D

Citao sam ovo i deluje mi skroz ok, nekako manje komplikovan pristup od nVidije...a manje komplikovano je uvek bolje :)

P.S.S. Hvala, takodje i sa tobom:)

Sto se tice nV nisam nikad imao manja ocekivanja a ni greske u prognozama.Da li je to sto je dobro poznajem ili su mi izrazeni logicki zakljucci + fizika,matematika..Svega ima po malo.
Realno od Keplera ocekujem dosta mada kao sto ti rece manje komplikovano je bolje tako ako su i njega uradili zahebano nebi mi bilo milo da se ponovi scenario kao sa Fermi pa da opet kasne muceci se da
arhitekturu razviju kako treba kroz nm proces.

Sto se tice serije 7xxx.Obzirom da ja od Keplera ocekujem okvirno oko 80% napretka u odnosu na Fermi,to mi je nekako optimalno (28 nm) bice tu zanimljiva situacija.
Hipoteticki ako 7970 bude bio 50% brzi od 6970 znaci bice samo 30% u prednosti u odnosu na GTX580.
Mislim da ce se ipak potruditi da tu prednost povecaju bar na 40% jer ce tad razlika biti bas osetna.
Ali opet mi je to nekako malo ako Kepler bude ispunio kvotu od 80%.Ozbirom da se prelaskom sa 55nm na 40nm - GTX285 -> GTX 580 mnogo dobilo,GTX 580 je brzi od Dual GPU karte iz prosle
generacije (GTX295) okvirno oko 20% dok je do sad neka praksa bila da single GPU iz nove generacije bude tu negde ili equal sa Dual GPU kartom iz prethodne generacije sto bi moglo da baci neki
nagovestaj tipa GTX 590 = GTX 680 ,naravno spekulisem.

No sve ove brojke i silna snaga pada u vodu ako uskoro ne izadje vise kvalitetnih pc naslova a ne hebeni portovi sa konzola.

P.S.Gorth,znas kako kazu."Ko se poslednji smeje,najsladje se smeje" :D

Poslednja izmena:
7970 koji je 50% brzi od 6970, i ulazi u 2x6pin potrosnju bi bio odlicna karta.Mislim da je 50% minimum, jer ako pogledamo kako cf pegla na 6xxx seriji, u odnosu na to videcemo da li ce i slicno skalirati povecanje jedinica u singl cip varijanti.Ja iskreno ocekujem nesto vise od 50%, tesko da cemo dobiti 6990 i singl cip varijanti ali nesto izmedju 50% ubrzanja i njega bi moglo da se desi.

Sto se tice nV nisam nikad imao manja ocekivanja a ni greske u prognozama.Da li je to sto je dobro poznajem ili su mi izrazeni logicki zakljucci + fizika,matematika..Svega ima po malo.
Realno od Keplera ocekujem dosta mada kao sto ti rece manje komplikovano je bolje tako ako su i njega uradili zahebano nebi mi bilo milo da se ponovi scenario kao sa Fermi pa da opet kasne muceci se da
arhitekturu razviju kako treba kroz nm proces.

Sto se tice serije 7xxx.Obzirom da ja od Keplera ocekujem okvirno oko 80% napretka u odnosu na Fermi,to mi je nekako optimalno (28 nm) bice tu zanimljiva situacija.
Hipoteticki ako 7970 bude bio 50% brzi od 6970 znaci bice samo 30% u prednosti u odnosu na GTX580.
Mislim da ce se ipak potruditi da tu prednost povecaju bar na 40% jer ce tad razlika biti bas osetna.
Ali opet mi je to nekako malo ako Kepler bude ispunio kvotu od 80%.Ozbirom da se prelaskom sa 55nm na 40nm - GTX285 -> GTX 580 mnogo dobilo,GTX 580 je brzi od Dual GPU karte iz prosle
generacije (GTX295) okvirno oko 20% dok je do sad neka praksa bila da single GPU iz nove generacije bude tu negde ili equal sa Dual GPU kartom iz prethodne generacije sto bi moglo da baci neki
nagovestaj tipa GTX 590 = GTX 680 ,naravno spekulisem.

No sve ove brojke i silna snaga pada u vodu ako uskoro ne izadje vise kvalitetnih pc naslova a ne hebeni portovi sa konzola.

A prognoza da ce Fermi u startu da pregazi AMD kao "plitak potok" ;) ? To sto nVidia trenutno ima kompletniju ponudu od AMD-a ne znaci da ce je imati u buducnosti, cekaj da se pojavi kartica pa posle spekulisi do mile volje, jer se gleda price/performance faktor, a ne samo performance faktor :). A PC exclusive naslove trenutno prave vecinom Blizzard i Valve, njihovi naslovi nisu nesto preterano graficki zahtevni,... A uskoro ce i refresh konzola tako da ce biti jako interesantno kako ce se trenutni GPU-ovi ponasati sa PS4 igrama ;).

"Ko se poslednji smeje,najsladje se smeje" :D

Pazi da ne bude po ovoj :): "Ko visoko leti nisko pada" ;).

Prebacivanje iste arhitekture u nizi proizvodni proces..Au..Ja ne razumem vas koji ste naklonjeni AMD-u.Posto pratite i volite tehnologiju ne shvatam kako vam ovo prodavanje magle prolazi?

A sta radi nVidia ? Izmislja nesto radikalno novo ? Ti si pricao istu stvar za Fermi, kako ce u nizem proizvodnom procesu pokazati pravu moc ;),...

I da pricas o Intel-u / nVidia a trenutno furas AMD ;) jako interesantno ;), jel to Ivy + GTX6xx u planu :),...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno