Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Koje su to Asus, Samsung, kolicine u pitanju?
Mislim da na kraju kada ih poredis sa iPad-om da ces ipak stici na onih 3% o kojima pricaju na onom sajtu :)

Sto se reklame tice, po ko zna koji put, budi bez brige jer ne mozes da prodajes maglu milionima ljudi i da se niko ne buni.
A da je iPad najbolji, u ovom trenutku jeste i to bez ikakavih dilema, mozda u buducnosti bude nesto ali sada konkurencija sa priblizno istom cenom i harverom ima jako osakacen softver prvenstveno zbog nedostatka aplikacija i retko kome treba tako nesto.
U svakom slucaju iPad ce i ove godine brisati patos sa njima :)

Strahota koliko si ti samouveren u Apple-ov uspeh.

Ja sam samo realan, tako stoje stvari danas, a sutra mozda ces me videti sa nekim androidom ako to bude bolje :)

Mene vec mozes da vidis sa tim androidom :)

Jer je bolji.

Jeste vest sa apple fan sajta ali ipad konkurenciji ne ide bas najbolje:
http://www.cultofmac.com/ipad-compe...starved-mongrels-for-only-3-of-the-pie/102241

Prodato je pre mislim mesec do dva 20 miliona iPad-ova (sto keca sto dvojke) sto mu dodje sada reci oko 21, 22 miliona max, e sada uporedi to sa 500 000 prodatih Blackberry Playbook-ova (pre mesec dana) i 300 000 Asus Transformera (pre mesec dana), e sada ja tebe pitam gde je Galaxy Tab 7" (mozda mali deo kolaca su uzeli i Galaxy Tab-ovi 10.1", 8.9"), gde je Xoom, gde je HTC Flyer i njegova LTE izvedba u USA, i je 500 miliona ne prijavljenih kineza :) ?

iPad trenutno drzi max 70 % trzista, Galaxy Tab 10.1" izlazi u LTE izvedbi u sledecih max mesec dana, pa ti vidi koliko ce ljudi to da kupi ;), za komparaciju, Apple nema nijedan jedini LTE uredjaj,... Ne znam da li si video, ali izasao je adapter koji ti omogucuje da povezes na Galaxy Tab 10.1" bilo koji USB 2.0 uredjaj :).

http://www.engadget.com/2011/06/29/hp-touchpad-review/

Jedina mana je softver, ali to ce se ispraviti jako jako brzo. Ali pazi sledeci scenario : ako Apple u iPad 3 ne ubaci USB 2.0 port sa mogucnoscu povezivanja bilo kog USB 2.0 uredjaja na tablet (to se verovatno nece desiti zbog iCloud-a), a Samsung ubaci USB 2.0 u sledecu izvedbu Galaxy Tab-a, veruj mi tada nastaje jako interesantna situacija na trzistu :). Ali ako Apple izbaci kako najavljuju uz 9.7" tablet i 7" tablet, verovatno ce opet dobiti bestseller-a :),...

Na kraju cele price, Apple ce polako poceti da gubi monopol i na kraju ce ga izgubiti i svesti se na neki minoran deo trzista, to ce se desiti pre ili kasnije, naravno do toga nece doci ako pocnu da prodaju iPad-ove za 50 $ :).

Sto se reklame tice, po ko zna koji put, budi bez brige jer ne mozes da prodajes maglu milionima ljudi i da se niko ne buni.

S obzirom na tvoj nick ti bi najbolje od svih na ovom forumu trebao da znaš da to ne samo da je moguće već je moguće raditi to vekovima :)

Nije bas tako jer svi mislite da su tableti isto sto i telefoni.
Tamo je bilo veoma jednostavno, svi kupuju telefone i svima trebaju telefoni, nokia je propala i svi su poceli da kupuju androide jer su pristupacni i nude vise od nokije.
Kod tableta iPad konkurencija za iste pare nudi manje i dok se to ne promeni nece imati uspeha samo sa nekim USB slotom vise.

Nudi manje za isto para?

Evo ovo kucam sa asus transformera, za iste pare kao najjeftiniji ipad 2 nudi pa jedno tri puta vise.

Nije bas tako jer svi mislite da su tableti isto sto i telefoni.
Tamo je bilo veoma jednostavno, svi kupuju telefone i svima trebaju telefoni, nokia je propala i svi su poceli da kupuju androide jer su pristupacni i nude vise od nokije.
Kod tableta iPad konkurencija za iste pare nudi manje i dok se to ne promeni nece imati uspeha samo sa nekim USB slotom vise.

Nokia propala? nek si ti meni ziv i zdrav....

Nokia izbaci telefon kakav valja, ima prodaju vecu od HTC-a + Samsung-a puta 2 :).

Mene vec mozes da vidis sa tim androidom :)

Jer je bolji.

Napisati ovako nesto je po meni cist flame. Znaci nigde nikakve argumentacije, kosi se sa misljenjem 80% korisnika.. Mozda je za tebe bolji ali eto za mene, kao i 80% korisnika tablet uredjaja, NIJE.

Nudi manje za isto para?

Evo ovo kucam sa asus transformera, za iste pare kao najjeftiniji ipad 2 nudi pa jedno tri puta vise.

Opet slican post, evo ja cu da kazem da iPad 2 nudi 14,6 puta vise u odnosu na Asus Transformer. Razlika je sto se samnom slaze 80% korisnika a sa tobom 20%. Jos jednom naglasavam mozes reci da je nesto bolje za tebe i da vise nudi za tebe ali nikako ne mozes govoriti kako je generalno u pitanju bolji uredjaj, pogotovo ako se 90% korisnika sa tobom ne slaze. Ne znam kako ne mozete da shvatite da ljudi imaju razlicite potrebe, vecina ljudi nece da se zamlacuje sa root-ovanjem uredjaja, bitan im je ogroman broj kvalitetnih aplikacija, najbolja autonomija baterije, najoptimizovaniji OS.. A nekome je bitnija otvorena platforma i FS, ja ne osudjujem takve i razumem da razliciti ljudi imaju razlicite potrebe ali koliko vidim kod mnogih to i ne ide bas tako. Ono sto ja imam i sto meni odgovara je najbolje i tacka. Cemu to?

Poslednja izmena:
Naravno da je flejm - to je jedino sto neki ovde razumeju.

Polako odustajem od objasnjenja epl talibanima.... sve je vec receno sto puta, a oni (vi?) se opet vracate po jos....

Kao leminzi.

ps. uzgred, za razliku od vecine koje ovde besomucno trosi serverski prostor, ja makar imam neposrednog iskustva sa obe tehnologije.

Poslednja izmena:
U flame-u nemam zaista nameru da ucestvujem, argumentovana diskusija je uvek OK i korisna za forum ali nadmetanjem flame postovima zaista ne znam sta postizes. Pogotovo sto se od flame-a okrece sa tvoje strane ka licnom vredjanju.

Da te ja nesto pitam - da li ti stvarno mislis da je sa priest-om moguca argumentovana diskusija? :D

Anyway, појавили се први описи TouchPad-а...
И морам рећи, очекивао сам више, пре свега у смислу брзине уређаја и подршци за апликације писане за Pre. Овако изгледају стварно чудно.

Сем тога, ОС је феноменалан, мада ми не делује толико привлачан, као на телефонима.

Ne mogu dočekati da vidim to kapitalno delo, potpuno razotkrivanje zabludelih android ovčica koje planira naš dragi kolega ZmijskeOči. Ako se dobro sećam to će uslediti kada dotičnom prelije čaša na ovom forumu. Nešto je duboka ta čaša ili možda curi negde :D

Ako ovom priestu ne bih uspeo da prodam stilizovanu kamenu plocu sa apple znakom kao najmoderniji tablet secite me gdi sam najtanji ;)

Da ponovimo, postavio sam link sa statistikama gde se prikazuje da iPad konkurencija i dalje stoji veoma lose, a znamo svi da i dalje nemaju nikakav izbor softvera sto ih cini neuporedivo inferiornim naspram iPad-a.
Posle tog posta kao i obicno krenuli se sa licnim prozivkama...

Poslednja izmena:
Ako nije problem navedi 5-10 realnih prednosti, ali gledano iz ugla korisnika u Srbiji. Evo pomocicu ti : 1. Broj aplikacija ?

Pa recimo broj aplikacija, kvalitet aplikacija, daleko mocniji CPU i GPU, stabilnost,brzina OS-a, konzistetnost UI-ja u okviru OS-a, mogucnost obavljanja video poziva preko Skype-a i FaceTime-a, autonomija baterije, dolazeci iCloud... Isto tako i HC tableti imaju svojih prednosti, potrebe korisnika su razlicite ali ono sto je cinjenica da je za recimo 80% ako ne i vise korisnika tableta iPad bolji od konkurencije.

Ne mogu dočekati da vidim to kapitalno delo, potpuno razotkrivanje zabludelih android ovčica koje planira naš dragi kolega ZmijskeOči. Ako se dobro sećam to će uslediti kada dotičnom prelije čaša na ovom forumu. Nešto je duboka ta čaša ili možda curi negde :D

Vidi ili je problem to ili postujem ovaj forum pa ne zelim da zapocinjem flame ali posto te to bas toliko kopka evo samo par urnebesnih izjava koje su davali najaktivniji ucesnici u diskusijama o tablet-ima :

gile23 je napisao(la):
Ako ti na iPad-u za ulazak u mail treba 20 sekundi, na notebook-u ce ti za istu operaciju trebati barem 30% manje vremena.

Pa to i dalje nema neku svrhu :D Ne mozes ni ko covek da kucas tekst u wordu, excellu i pp, jer ti ona virtuelna tastatura zaklanja pola ekrana :p... Cek, pa tu ni nema worda, excella i pp...bogo moj, ode mi kompatibilnost sa 92% Wiindows racunara..

morbius je napisao(la):
Razlog zašto ostali takode drže visoke cene za svoje tablete je u tome što ne ocekuju da ce tablet tržište znacajno rasti (tablet je beskorisna sprava), pa idu na profit umesto na kvantitet. Da tablet tržište ima potencijal, budi siguran da bi drugi cenama sasekli Apple vec sada.

mislio sam na 3G - jeste prednost, jer iPad1 nema tri ge.

Igoritza je napisao(la):
tegra2 je ubica za A5,

ne mogu da snimim attachmet iz maila

Da ponovimo, postavio sam link sa statistikama gde se prikazuje da iPad konkurencija i dalje stoji veoma lose, a znamo svi da i dalje nemaju nikakav izbor softvera sto ih cini neuporedivo inferiornim naspram iPad-a.
Posle tog posta kao i obicno krenuli se sa licnim prozivkama...

Aj sad :) :

http://www.engadget.com/2011/06/16/rim-announces-q1-earnings-says-its-shipped-500-000-playbooks/

http://www.engadget.com/2011/06/13/asus-to-ship-300-000-eee-pad-transformers-in-june-surpass-all-n/

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2376893,00.asp

pratim podforum o tabletima već neko vreme, tu i tamo ponešto i postujem (jako retko), ali evo sad me zasvrbelo da kažem nekoliko stvari na temu iPad protiv svih ostalih, iz perspektive lokalnog korisnika koji je imao prilike da se susretne sa različitim uređajima ovog tipa.

Ono gde za mene sve priče o superiornosti iPada padaju u vodu je jedna jednostavna stvar (još jednom da naglasim, izražavam svoje mišljenje i nisam objektivan;) )
-Svakodnevna upotrebljivost.

Evo zašto je po meni iPad u svakodnevnoj upotrebljivosti đubre (krajnje politički nekorektno, u duhu drugih ljudi koji ovde slično nastupaju). Poređenje ću napraviti sa galaxy tab 7 koji koristim otkako se pojavio kod nas: Za iPad mi je neophodna torba, galaxy tab staje u zadnji džep farmerki, ili pak u bilo koji džep combat pantalona. iPad je preveliki za bilo kakvu redovnu upotrebu. Čitanje eknjiga mi je daleko ugodnije na uređaju koji ima manje više format standardnog paperback izdanja. iPad nema opciju SMS i telefoniranja (da, ja sam jedan od onih frikova koji koriste to čudo i kao telefon). 9,7 inča mi nije toliko drastično bolje za surf, multimediju itd. u odnosu na 7 inča, da bih trpeo svu neugodnost koju donosi obaveza držanja uređaja s dve ruke. iPad nema Flash, te samim time na njemu mogu da vidim osakaćene verzije stranica. Galaxy tab tu nema nikakvih problema. Ono što sam video od "savršenih i mnogobrojnih aplikacaija" na iPadu nije ništa nego uvećana verzija iPhone aplikacija. Pritom, koliko je njih zaista free, u odnosu na Android? Od 30ak aplikacija koje imam na Tabu, možda su maksimum 5 aplikacije koje se plaćaju. Galaxy tab sa Gingerbreadom guta apsolutno sve što sam probao od aplikacija, i možda sam naleteo na dve koje izgledaju ružno na njegovom ekranu. Samim tim što je razlika u rezoluciji između standardnog Android telefona i taba daleko manja, i to razvlačenje aplikacija ne deluje loše uopšte.

I za kraj nešto sasvim subjektivno (kao da ovo prethodno nije bilo): ipad sam posle par sati korišćenja ostavio. Tab furam mesecima, i još uvek mi je interesantan.

Toliko, pa vi sad raspravljajte dalje...ali to po meni ne menja činjenicu da za uspeh Apple proizvoda postoje samo dva razloga: Neprimerena prednost zbog velikog domaćeg tržišta i podložnost tog tržišta bilo čemu što vide na TV ili kod komšije.

Pozdrav svima,

Pa recimo broj aplikacija, kvalitet aplikacija, daleko mocniji CPU i GPU, stabilnost,brzina OS-a, konzistetnost UI-ja u okviru OS-a, mogucnost obavljanja video poziva preko Skype-a i FaceTime-a, autonomija baterije, dolazeci iCloud...
I koristi ga Žika u Žikinoj šarenici...gde ćeš više od toga. :D

Koriste ga i Barak Obama i Abdullah ibn Abd al-Aziz ali ne vidim na koji nacin to doprinosi diskusiji o tablet-ima i njihovim OS-evima.

Poslednja izmena:
Pa dao sam samo dopunski odgovor na pitanje gileta, o realnim prednostima iPada. Cim ga koriste Zika i Obama, mora da je mnogo mocan :p

Pa recimo broj aplikacija, kvalitet aplikacija, daleko mocniji CPU i GPU, stabilnost,brzina OS-a, konzistetnost UI-ja u okviru OS-a, mogucnost obavljanja video poziva preko Skype-a i FaceTime-a, autonomija baterije, dolazeci iCloud... Isto tako i HC tableti imaju svojih prednosti, potrebe korisnika su razlicite ali ono sto je cinjenica da je za recimo 80% ako ne i vise korisnika tableta iPad bolji od konkurencije.

Vidi ili je problem to ili postujem ovaj forum pa ne zelim da zapocinjem flame ali posto te to bas toliko kopka evo samo par urnebesnih izjava koje su davali najaktivniji ucesnici u diskusijama o tablet-ima :

Brzina OS-a je diskutabilna, recimo imas onu rotaciju na HC-u (accelerometer), na iOS-u reaguje instant, dok na HC uredjajima cak i na top uredjajima treba oko sekund da prodje da bi rotirao screen, ali opet imas na HC uredjajima mnogo funkcionalniji Home screen :). iCloud je diskutabilan trenutno, kada dodje vreme i kada budemo to mogli da koristimo onda moze o tome da se diskutuje :). Video pozive imas koliko znam na HC preko gtalka :), ali dobro Skype je Skype :). Ja mislim da Galaxy Tab 10.1" ima bolju autonomiju baterije od iPad 2 + je tanji ;) + mozes na njega da povezes bilo koji USB 2.0 uredjaj ;).

E sada malo iz drugog ugla gledanja, bolje da ne pricam koliku prednost imaju Asus i Samsung u odnosu na Apple u Srbiji, prvo Apple nema svoj ozbiljniji store ovde, pa ce se neki kvar ili garancija malo teze ostvariti u odnosu na Asus ili Samsung koji imaju svoja predstavnistva u Srbiji, malo moras da gledas i sa te strane :).

Inace ja svom mail-u pristupam na dva klika, desni klik na gtalk, inbox + imam preview svojih mail-ova dok ti to nemas na ipad-u ;), i mnogo cu lakse i brze da se snadjem i otkucam neki tekst u odnosu na nekoga na iPad-u :).

I jos jedna sitnica bilo koji netbook je 10 puta funkcionalnija sprava od bilo kog tableta, a vecina je duplo jeftinija od iPad 2, Samsung Galaxy Tab-a 10.1, Asus transformer-a,... Jedina mana je sto nemaju autonomiju baterije kao tableti, ali ima modela koji imaju autonomiju oko 10h ;).

Btw. Zika pobedio, kada njega vidim sa iPad-om slogiram se,...

Koristi ga i papa.. bas je pre neki dan tvitovao sa ipada.

Mirisem neku zaveru...

Koristi ga i papa.. bas je pre neki dan tvitovao sa ipada.

Mozda su svi oni placeni kao oni cuveni cekaci u redovima koje Apple placa kako bi se stvarala veca guzva. Jel ovo konstruktivna diskusija o tablet uredjajima? Zar je toliko tesko shvatiti da neki ljudi prvenstveno traze od tablet-a jednostavnost koriscenja, odlican user interface, brzinu, gomilu aplikacija i da nemaju vremena da trose na root-ovanje uredjaja i ostalo?

Poslednja izmena:

Ovo je tipicna prica za one koji nisu radili sa android tabletom vec su svo svoje 'iskustvo' pokupili sa engadgeta. Obzirom da sada koristim asus transformer, crtice koje si naveo baziracu na iskustvu sa njom.

1. trajanje baterije - ipad ne moze da pridje transformeru.
2. iCloud - asus vec sada ima taj servis, gde mozes da smestas fajlove; prostor - neogranicen, postoje klijenti za windows i osx. iCloud je, ako se ne varam, ogranicen iskljucivo na apple uredjaje. Do duse ni jedno ni drugo ne koristim niti planiram da koristim - tu je dropbox, koji radi na svemu mogucem sto postoji (i 2 giga besplatnog prostora). Ali 2 giga je jezivo puno, sto se najbolje skapira kada ta 2 giga moras da uploadujes u cloud.
3. konzistentnost UI-ja - na sta se ovo tacno odnosi? Koliko ja vidim na ios-u svaki app ima razlicite menije, razlicite dugmice za izlaz iz programa, na razlicitim mestima na ekranu, taman je toliko konzistentno koliko i commodore 64. Meni uopste nije jasno zasto je iz androida izposteno meni hardversko dugme - to je bila sjajna stvar koja je uvek, u svakoj aplikaciji, otvarala meni.
4. stabilnost - ni android ni iOS se ne krse. Ja sam, do duse, uspevao da zakucam android, i to nasilnim ubacivanjem neverifikovanih kernel modula (drajvera), gde je sistem cak jasno upozorio sta moze da se desi. Ako se android uredjaj root-uje, i aplikacija trazi root privilegije, moguce je dovesti sistem u katatonicno stanje. Kod iOS-a to nisam ni mogao da probam obzirom da je sistem zatarabljen kao Fort Knox. No, koliko sam video na nekim drugim thread-ovima na ovom forumu, JB iOS uredjaji sa pojedinim appovima pate taman isto toliko kao androidi. Aplikacije - i na androidu i na iOS-u video sam kako aplikacije padaju. Napr. na jednom drugom forumu, kad god u iOS-ovom safariju probam da unesem reply, safari se samoubije. To, doduse, nije do OS-a vec do samih aplikacija.
5. video pozivi - nema facetime-a, ali tu je google chat koji radi to isto pa cak ima i mnogo vise korisnika. Skype? Sta je prijatno u telefoniranju preko onako nakaradne aplikacije na iOS-u? Da, pojavice se ipad verzija skype-a, a pojavice se i android verzija - http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2387827,00.asp
6. brzina - uf kako si ovde pogresio. Stock firmver je jako brz, a uz nesto prckanja moguce je asus transformers napraviti da prosto leti. Za sada se za to koriste alternativni firmveri, a oni koji ne znaju kako strpice se dok i sam asus dalje ne optimizuje svoj firmver. Na ipadu ne mozes, normalno, da uradis nista.
7. CPU & GPU - ovo je, po nesto, istina. Neke operacije tegra 2 radi osetno sporije, mada neke radi i brze, sto se prvenstveno odnosi na 3d operacije. Do duse i tegra 2 i powervr su vec sada zastarele tehnologije; i exynos i omap ih deru samo tako.
8. kvalitet aplikacija - kojih? Ovde mora da se precizno specificira o cemu pricamo. Ofis aplikacije - isto s*anje, browseri - chrome >>> safari (koji nema cak ni tabove sto je tragikomicno), email - potpuno isto, muzika&video plejeri - opet isto (osim sto ne postoji flash na iOS-u), networking appovi (ovo ja koristim) android >>>>> iOS. Sta ti to imas, sto je frapantno boljeg kvaliteta nego ekvivalent na androidu? Garageband mozda, to nisam video na androidu? Neke igrice? O cemu se radi?

Uz to ja imam i mogucnost da nakacim bilo kakav USB disk na moj uredjaj i pustam video/muziku/gledam fajlove kako mi se svidja, da snimam, razmenjujem i otvaram fajlove po volji kako god pozelim, i da generalno nakacim bilo koju USB periferiju na svoj uredjaj. Mogu da nakacim uredjaj i direktno na TV jer u startu imam HDMI, imam 2 mesta za SD karte tako da ne moraju da mi zubi trnu&usi otpadaju za verziju od 32/64 giga, da cak i koristim transformer kao mini prenosnu konzolu ako tako hocu (nakacim gaming kontroler i udri) i uz to imam hardversku tastaturu za nesto sto vec moze da podseti na ozbiljan rad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno