Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Jel ti citas ovo sta pises...lol. Pa koji su se to tableti ne koristili i jos nervirali nekoga pri koriscenju? I ja ovu moju Nokiju mogu da koristim ko covek, prstima, a nije joj zacepljena cena od 800+ $ I pri tom ima i copy/paste i bluetooth file transfer i USB mass storage mode i flash (zamisli). Taj prvi iPhone je bio g*vno od telefona namenjen tinejdzerima i neozbiljnim ljudima.

A sta ti mislis zasto je ta tvoja symbian nokia sa svim tim prednostima propala?
Jednostavno nije mogla da drzi korak sa apple i androidom.
A tableti pre iPad nisu bili popularni upravo zbog toga sto su bili prava glavobolja za koriscenje i zato nikome nisu ni trebali.

Zato sto tada internet nije bio dostupan kao sada (a realno i sada tablet ne treba skoro nikome, ali reklama je cudo).

A sta ti mislis zasto je ta tvoja symbian nokia sa svim tim prednostima propala?
Jednostavno nije mogla da drzi korak sa apple i androidom.
A tableti pre iPad nisu bili popularni upravo zbog toga sto su bili prava glavobolja za koriscenje i zato nikome nisu ni trebali.

Ja mislim da je taj Symbian propao zbog inertnosti Nokie na njegovom razvoju, zbog nezainteresovanosti...zbog prevelike diferencijacije verzija Symbiana. Da su se posvetili malo vise, taj isti Symbian bi ti pregazio taj tvoj iUredjaj. Cak, i da su se okrenuli 100% Maemu i njega nastavili da razvijaju ne bi ti cuo za Apple i iOS. Ali zasto su odlucili da rade ovako, to samo upravni odbor Nokije zna.

Sa druge strane ne znam odakle tebi te informacije da tableti nisu nikome bili potrebni pre iPada i da su bili glavobolja za koriscenje. Jel si to odvalio ili si iskoristio svoje 20 -ogodisnje iskustvo u industriji tableta, os-ova i sl. Cini mi se da pricas kojesta tek da bi rekao nesto.

Palm je takođe među prvima muvao LPP (Lične Podatkovne Pomagače).

A za mene je i dalje definicija taleta: LPP (Lični Podatkovni Pomagač) + ekran osetljiv na dodir + komunikacije (epošta, internet, telefon ...)

Setite se da se i danas tabletima nazivaju ploče osetčljive na dodir na kojima se crta....

Uošpte se ne ložim na podove, padove i fonove koji imaji "i" kao prefiks, ali Epl je zaslužio svoj uspeh tako što je a) napravio srećan spoj performansi, b) pogodio trenutak, c) dodao dobar kvačlitet i naravno d) napravio dobar marketing.

Samo sa marketingom ne bi išlo ...

Druga stvar je Eplova ciljna grupa, za koju on pravi classy proizvode sa cenom koja u priličnoj meri odbija ŠNM (Široke Narodne Mase). (Ala volem te skraćenice!)

pre nego sto "sahranite" nokia-u, samo da vas obavestim da je OVI store ispred market-a i iTunes-a ... iz prostog razloga sto Nokiu koristi skoro svaki kinez.

Ok, mozda Nokiu u ovom trenutku koristi skoro svaki Kinez, ali Android jeste otvoreni sistem koji pravi pola Kine u ovom trenutku. Takodje, za razliku od zapada, Kinezi jednostavno mogud a stave google aplikacije i na spravu koju nije odobrio Google. Kao sto mogu da naprave telefone koji izgledaju kao iPhone i tablete koji izgledaju kao iPad, i opet ne popiju tuzbu.

Symbian je zastarela tehnologija, davno razvijana na zastareloj tehnologiji. U svoje vreme, bio je fenomenalan, ali su ga vreme i novi pronalasci pregazili. Jednostavno, nema vise prostora za dovoljno ozbiljna unapredjenja. I taj OS otpisujemo.

Nokiu, naravno, ne opisujemo. Ipak je ona najveci i najjaci proizvodjac "tupavih" telefona, koje i dalje koristi veci deo svetske populacije. Takodje, Maemo obecava, ali poslednja etapa u njegovom razvoju je malko razocaravajuca - Nokia je skoro potpisala ugovor sa Microsoftom, prelaze na WP7. Najavili su da ce u celom portfoliu imati samo 1 Maemo uredjaj, da ce ostali polako biti prebaceni na WP7.

Cak je i Nokia otpisala Symbian. Sa druge strane, to ne znaci da ce Nokia propasti, ali zaista me zanima koliko ce kostati telefoni proizvodjaca poznatog po (relativno) jeftinim uredjajima, na skupoj platformi. Microsoft je ipak izneo specijalne zahteve svim proizvodjacima koji proizvode WP7 telefone.

Jeste off,al moram da prokomentarisem. Juce sam prvi put imao kontakt sa n8. Ono je zalosno, izuzev kamere, sve je prosek i nista vise. Ekran,nista posebno. Ja nisam primetio nikakav napredak u odnosu na stari simbijan. A drug je za to pljunuo 380e... previse

Apple je samo iskoristio koncept tableta, i iskoristio u potpunosti svoj marketing, naravno sve to su pomogli dragi nam Apple fanovi, pa je to dobilo ogromnu prodju. Sa iPad-om realno mozes samo da chekiras mail, odgledas neki film, fotke, i tako neke glupost, kada se dodje do ozbiljnijeg posla (cak i kucanja teksta), iPad te usporava, tesko da ce ikada bilo koji tablet moci da zameni notebook,...

Apple svoj uspeh na prvom mestu duguje marketingu, pa onda inovacijama, dizajnu itd.

@priest svi ti uredjaji koji su skuplji, su uvek imali mnogo bolje specifikacije, mada to nije uvek slucaj :)...

I da zasto ljudi kupuju iPad, fensi je :), pogotovu ovaj white,...

Apple je drzak u Mac segmentu, jer su im cene bezobrazno visoke,...

Samsung sada mnogo vise gura Samsung Galaxy Tab 10.1 i 8.9 nego pre i procice mnogo bolje na trzistu, to ce podstaknuti developere da razvijaju aplikacije za Honeycomb + vidim da se onaj gaming center sto je Sony ubacio u Android polako aktivira, mislim da to jos ne postoji za Honeycomb.

Apple treba malo da pripazi na ono sta prica, pogotovu Samsung-u, koji proizvodi pola tog iPad-a :),...

Bice jako veselo, Apple je dobio bitku, ali rat tek predstoji :)...
Kakve ozbiljne poslove mozes da obavljas na drugim tabletima, a ne mozes na ipad-u? Trenutno tableti i sluze samo za igranje, surf i proveravanje mejlova i mozda neke jednostavnije poslove. A sta ti hoces da renderujes na tabletu? Mislim da bi bilo zanimljivo kad bi ubacili x code za ipad i omogucili programiranje za ipad na ipad-u, ali mislim da bez veoma dobrog UI takva aplikacija bi bila praktivno neupotrebljiva. A tesko je na tabletu i sa touch interfejsom manipulisati sa vise od 3 prozora istovremeno. Ali i na tom polju vidimo pomak sa aplikacijama kao sto su imovie i garageband za ipad. Developeri moraju da shvate da UI treba da se menja iz korena da bi bio funkcionalan na tablet uredjajima. Kao sto je mis, pointer i GUI doneo revoluciju i prevrnuo dotadasnji nacin programiranja i razmisljanja tako ce biti i sa touch-om. Ne mogu su aplikacije samo portovati sa PC-a na android ili sa Mac-a na iOS.
Ovo je neka pre-post PC tablet era. Bice post PC era kad ideja o tabletima malo zazivi i kad pocnu da se prave produktivne aplikacije koje ce u potpunosti moci da zamene svoje desktop verzije.

kad pocnu da se prave produktivne aplikacije koje ce u potpunosti moci da zamene svoje desktop verzije.

molim te prestani da prorices buducnost. sad ne zameram nista sto si rekao za apple, jednostavno ti je koncept pogresan. Post PC era ce da se desi kad se desi i krah civilizacije, ili neki smak, armagedon, kad nikom ne bude palo napamet da sedne za komp, jer nema sta da jede. a do tad - UVEK ce postojati desktop PC, i biti glavna radna stanica za pravljene ozbiljnih stvari. tablet moze da napreduje upravo u onome sto si rekao - igranje, surfovanje medija. dalje od toga ne moze, jer mu to nije ni namena, niti ce iko da se bavi bilo kakvim ozbljnim radon ma mobilnom uredjaju, u pokretu.

Za sve umetnicke delatnosti koje se mogu obavljati na PC-ju mnogo je prirodnije okruzenje tablet i touch interfejs od vijanja sa misem i strelicama na tastaturi. Ne pricam o ozbiljnim industrijama vec o korisnicima i o onim programima koje vecina nas ima trenutno instalirano. jedno je ozbiljna proizvodnja drugo je poluprofesionalno ili amatersko igranje sa photoshopom, obradom teksta, programiranjem android aplikacija, modelovanjem i itd. Naravno da tablet ne moze da zameni desktop u ovom prvom slucaju gde se, i danas, koriste mnogo ozbiljnija oprema koja je nedostupna korisnicima.
Mozda neces ceo projekat da pravis na tabletu, ali ce biti veoma prakticno da nesto sto si zapoceo na desktopu mozes da nastavis na tabletu. A tablet ima mnoge prednosti jer pruza mogucnost da izmenis nesto, dodas u hodu i uvek ti je pri ruci kad ti dodje neka ideja.
ne proricem budunost, uvek se mora gledati napred. to me je stiv naucio. :) a sta treba da pricam? kako su kineski tableti vrh sa njihova tri usb porta i i kako je danasnji PC i buducnost i proslost i sadasnjost i najvece delo covecanstva i kako je greh sumnjati u PC.

nisam zamerio tvojem entuzijazmu da proreknes buducnost, vec samom "prorocanstvu". vidis, i sa sadasnjoscu imas problema, jer si toliko pogresno informisan o "kineskim tabletima" da nisi u stanju da vidis kako su ti uredjaji zapravo ekstra korisni, i rade, uz zapadnjacki OS, upravo ono sto tablet treba da radi, bez skoro ikakvog setback-a.

Kako su to kineski tableti extra korisni voleo bih da znam. da li imas neki review napisan, ozbiljno bih hteo da vidim koje su to prednosti spoja kineske plastike i googleovog androida.

Predrasude, neobavestenost, zivljenje u apple svetu...

1. pusta video zapis u svim kontenjerima, u svim rezolucijama

2. wifi + 3G (eto prednosti u odnosu na iPad1, niotkuda) i to jako kvalitetan Wifi, konkretno na oba modela koja sam ja doneo iz Kine (Flytouch2 i FR-809)

3. USB OTG - hteo ti da priznas ili ne, ovo je prednost. pogotovo za mediju, jer meni treba 20 sekundi da pripremim film i seriju za tablet (plugin stick, copy paste) dok to nije slucaj sa iPad-om. i to sa bilo kojeg PC-a, ne samo jednog pored kojeg mi je kabl

4. daleko manji trosak kada polomis ili ostetis uredjaj.

5. full custom-izacija sistema

6. aplikacije na izvolte, za manje od 10 sekundi da ideju u glavi pretvoris u startovanu aplikaciju

i mnogo mnogo toga.

jesi li svestan, da ti pljujes po kineskom tabletu sa Androidom, SAMO zato sto je kineski ? evo, ti ili priest mozete da dobijete od mene FR-809 na koriscenje, na nedelju dana, uredjaj koji pritom ima ekstremno dobar procesor i 512 ram-a, pa ako mi tad kazes da je uredjaj Shit, onda cu i ja da napisem da je shit. a to ti kazem na konto cinjenice da ZNAM da valja, i da sluzi svrsi i da neces imati takvu reakciju. ozbiljan sam, javi mi se na priv, dacu ti tablet da probas ako hoces.

Javio bih ti se da sam iz bga, a ovako bi bilo komplikovano posto sam iz ns. ali bih sigurno hteo da probam da vidim to hvaljeno kinesko cudo. Ne znam da li si koristio ipad, posto znam da si nesto imao i da si prodao. kako ti prednost moze biti to sto nije problem ako se nesto slomi? tablet jeste prenosiv uredjaj, ali to ne znaci da kvalitet zbog toga treba da ispasta, da ne bi brinuo ako nesto polomis. to nikako ne moze biti prednost. jako kvalitetan wifi je takodje diskutabilna stvar. zasto je prednost 3g u odnosu na ipad? ipad nema 3g?

Ako nacrtas jabuku na tabletu, odusevices ga :D

mislio sam na 3G - jeste prednost, jer iPad1 nema tri ge. javi se ako dodjes u beograd, da ti dam da probas. cela moja poenta je u kvalitetu, bang for the buck. ja u ludilu ne bih dao za tablet vise nego za desktop, a kinez koji je jeftin, radi dosta dobro posao tableta.

@Igoritza

Zasto mislis da desktop nece biti zamenjen? Nemoj da me shvatis pogresno, i ja imam pred sobom 23" monitor i volim udobnost rada na velikom ekranu i fizicku tastaturu i misa, ali ipak, pre koliko je vremena izmisljena tastatura? Od nastanka pisace masine, covek nije izumeo nista efikasnije. Nestanak desktopa kakav poznajemo nije pitanje, samo je vreme pitanje. Ne mislim da su tableti dovoljna zamena (bar ne za vecinu ljudi), ali zamena ce doci. Ne bih se uopste zacudio da za 50 godina naprave cudo velicine pakle cigara, sa dzepnim nuklearnim reaktorom koji traje vise godina nego sam vlasnik i komunicira direktno sa mozgom (ne govorim o ekonomskoj isplativosti, vec o mogucnostima). Kako stvari sada stoje, ja svakako necu brzo zameniti svoj desktop, ali ipak... Secam se kada sam pre 10ak godina citao kako ce za 10ak godina doci tableti i kako ce oni i igracke konzole u potpunosti ugusiti kucne PC racunare. Da su analiticari koje sam tada citao omanuli jesu, ali ipak, sama pojava tableta je pokazala da su blizi nego sto sam ocekivao. Sadasnji nacin kontrole uredjaja je suvise ogranicen, a tableti jesu dobar korak u pravom smeru, imali na sebi jabuku ili robota.

Buducnost je vec tu, i zove se Microsoft Surface, a mozda i Kinect...Svi smo mi gledali Monority report...

Dosta ce vremena proci dok ne budemo mogli da tastaturu i mis zamnimo direktnom vezom mozak-masina, do tada ce touch paneli voice input i mozda 3D movment zameniti mis i tastaturu...

aman! nece tablet da zameni desktop, jer desktop sluzi za jedno, i ima svoj vremenski potencijal, a tablet sluzi za drugo, i ima svoj drugaciji potencijal!

to je kao kad bi rekao - uskoro ce motori da zamene formule u formuli 1. e pa nece, jer motori sluze za jednu stvar, i kolko GOD napredovali, i dalje ce da budu motori, a ne zamena za automobile.

mislio sam na 3G - jeste prednost, jer iPad1 nema tri ge.
A od kada to iPad 1 nema 3G? :D
To je isto kao sto ovi store šije app store, ili kao kada obožavaš android a ne znaš da su odlučili da izbace hardverske tastere (dugmice)...

Najverovatnije da tu leži i odgovor zašto si ti odusevljen sa kinezima i androidom... :)

Poslednja izmena:
A ovde lezi odgovor zasto je neko odusevljen iPadom:

Main disadvantages
  • iTunes required for uploading content
  • No Flash support in the web browser
  • Poor still cameras – though, really, this thing isn’t meant for taking candids
  • No standard USB port
  • No kickstand – it cannot stand on a table without the help of a dock stand or a Smart cover
  • Non replaceable battery
  • No stereo loudspeakers
  • No GPS receiver for the Wi-Fi only version
  • No memory card slot
  • 3G model uses micro-SIM, instead of a regular size SIM
  • iPhone apps designed for HVGA resolution squander screen real estate or look pretty bad uspcaled

The list of disadvantages of any iOS device is the usual long read. Apple’s iOS has limitations that we all have to live with. Apple will never bring Flash support, allow regular file management or make iTunes (or at least the mandatory cable connection) optional. As to the actual iPad 2, if you want real GPS functionality you have no choice but to opt for the 3G-enabled model, which adds $120 to the regular bill.

Poslednja izmena:
Spisak zamerki je prilicno korektan. Fale jos neke stvari, tipa shader folder izmedju aplikacija, pravi mt, itd..

Meni licno iTuna ne odgovara ni malo. Kada sam kupio svoj prvi iPod classic (30GB) shvatio sam na kakvu sam glupost dao pare. Priznajem da pre kupovine uopste nisam razmisljao kako se ubacuje muzika na tu spravu. Ocekivao sam da zakacis na USB i kopiras mp3 fajlove u neki folder. A kad sam video da mi treba Tuna iznervirao sam se. Ne volim bloat-sw na racunaru, a tuna je najveci bloatware koji postoji (mozda i gresim.. ipak Nero je veci bloatware). Prvo sto sam trazio je alternativa za tunu i srecom bilo ih je nekoliko. Ujedno, to je bio i poslednji put da sam dao pare za neki Apple proizvod. Meni licno takav koncept uopste ne odgovara.

U sustini, onaj ko zna za sta bi koristio tablet uredjaj ce kupiti Android spravu i koristiti kako zeli. Sa druge strane u svetu iUredjaja si zauvek osudjen na zaobilazna resenja i polufunkcionalne aplikacije.

Neozbiljnije i polufunkcionalnije od androida ne postoji. Sve same improvizacije i programi i romovi.
A onaj ko zna da ce tablet koristit malo dalje od homescreen taj ce sigurno kupiti iPad. A i taj homescreen ima prednost tih widgeta ali sa druge strane izgleda kao da je u potpunom haosu, sve razbacano na sve strane... intuitivnost 0

P.S. Lepo ste izvukli igoritzu :)

Pa nije intuitivno zealotima i fanbojima. Ostalima je itekako intuitivno.

nije mene neko izvlacio, to su sve poznate cinjenice. jednostavno - iPad moze da ima 3G, ali taj ipad se ne kupuje. ja licno poznajem 5 vlasnika iPad-a i niko od njih nije davao tolike pare za obican sim slot. i to mikro - gde verujem da niko od nashih ne "sece karticu" u mikro format. bar je nisam video takvu nigde.

ti ako tvrdis da su na Androidu poluresenja, dok je iOS full, ti si onda ili trol, ili teshko dezinformisan. verujem zapravo da nikad nisi koristio Android.

Zasto vam toliko smeta iTunes? Da li bi korisnika trebalo da zanima u kom folder se nalaze pesma, koja je putanja do fileova? iTunes pruza odlicnu organizaciju za muziku i aplikacije, u svakom trenutku se moze videti sta je gde syncovano. Samo uvuces pesme u biblioteku itunes-a, organizujes lepo muzicku biblioteku na mac-u ili pc-u i onda samo izaberes sta ces od toga da syncujes sa ipod/ipad/iphone-om i to je ceo posao. Sta je tu komplikovano? Verovatno je jednostavnije pravljenje foldera, copy/paste pojedinacnih mp3 fajlova bez ikakvog reda i organizacije. Sve ono sto je sredjeno na itunesu- art coveri, uredno napisane informacije o pesmama (zanrovi npr) ipod veoma pametno koristi i omoucava jednostavno pravljenje plejlista i pravu funkcionalnu bazu muzike. O kupovini muzike preko itunes-a necu ni da pricam, tek se onda taj proces kupovine i prebacivanja muzike svede na dva klika.
Ovde se bez file commandera ne moze nista zamisliti. Kako ne mozete da shvatite da je to posledica nedovrsenih proizvoda. To je sve ono sto ne treba korisnik da radi.
I Igoritza je pricao o nekoj kastomizaciji i sredjivanju uredjaja po sopstvenim zeljama kako bi bio funkcionalan - ista je prica za to. Appleov proizvod otpakujes, skines zastitnu foliju, pritisnes dugme i imas full funkcionalan proizvod koji ne zahteva nikakve korekcije i prilagodjavanje osim rasporeda ikonica na boardu.

A jel ti shvatas da nekome ne odgovara takav proizvod koji je Apple ponudio? Ne moze bre svim ljudima da odgovara isto. To je kao da kazes "e apple je zabo ovaj wallpaper i to je ekstra, ja ne moram da ga menjam " a uz to i ne mozes :smack:

Vrh Dno