Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

nije mene neko izvlacio, to su sve poznate cinjenice. jednostavno - iPad moze da ima 3G, ali taj ipad se ne kupuje. ja licno poznajem 5 vlasnika iPad-a i niko od njih nije davao tolike pare za obican sim slot. i to mikro - gde verujem da niko od nashih ne "sece karticu" u mikro format. bar je nisam video takvu nigde.

ti ako tvrdis da su na Androidu poluresenja, dok je iOS full, ti si onda ili trol, ili teshko dezinformisan. verujem zapravo da nikad nisi koristio Android.

Ovo je smesno :)
Prvo si rekao dva puta da prvi iPad nije imao 3G a sada tvrdis da nije tako vec si mislio nesto drugo...sva sreca tvoji postovi su tu pa ih svako moze procitati :)
Sto se tice micro sim kartica kod nas ne moras nista da seckas jer svi operateri nude te kartice, evo na primer kako izgleda moja kartica iz mts:

dsc3389.jpg

Pa jos na kraju kao slag na torti, ti mene prozivas da sam dezinformisan :D

Poslednja izmena:
Zasto vam toliko smeta iTunes? Da li bi korisnika trebalo da zanima u kom folder se nalaze pesma, koja je putanja do fileova?

o boze! naravno da da. upravo je TO organizacija, a ne da ti sistem to radi. to onda nije smartphone, nego "smartuser" kojeg sistem pita sta i kako, a ne on sistem.

I Igoritza je pricao o nekoj kastomizaciji i sredjivanju uredjaja po sopstvenim zeljama kako bi bio funkcionalan - ista je prica za to. Appleov proizvod otpakujes, skines zastitnu foliju, pritisnes dugme i imas full funkcionalan proizvod koji ne zahteva nikakve korekcije i prilagodjavanje osim rasporeda ikonica na boardu.

ovo sto si napisao vazi i za:

Nokia S40 telefon
blender
mikser
lopatu
kamen

priest - iPad1 bez 3G i iPad1 sa 3G su dva razlicita uredjaja, pre svega u ceni od 100+ evra. a kako ti rekoh - ja znam usere iPad-a, i niko od njih nije hteo na vec preskup uredjaj da daje tolike pare pride, za slot. dok na Android uredjaju to biva reseno prostim ubodom USB modema, koji kosta 600 dinara.

I dok nasi operateri u ponudi nisu imali micro sim kartice, nije bio nikakav problem da se obicna kartica isece i da se napravi micro sim od nje. Imao sam 3g wifi ipad i koristio sam 3g na njemu sa isecenom karticom, kao sto i iphone korisitm sa isecenom mtsovom karticom. Druga je stvar koliko je 3g uopste isplativ kod nas, i mislim da je to razlog zasto se ljudi cesce opredeljuju za wifi only modele.
@ igortiza
Hahahaha... Ladno bodete usb modele na tablete. Pa na sta to lici? Ja jos mislio da ti kinezi imaju ugradjen 3g modem, a ti pricas o dodatnom modemu koji se bode u usb i viri 5 cm iz uredjaja. Smejurija. Inace, pogledao sam neki klip sa tim flytouch-em. Ne znam sta su kinezi ugradili u njega, ali toliko sporo i tromo radi da mu je potrebno 5 s da prebaci izmedju dve strane sa aplikacijama. Bukvalno se pri prelasku vide pojedinacni frejmovi. :)

Poslednja izmena:
priest - iPad1 bez 3G i iPad1 sa 3G su dva razlicita uredjaja, pre svega u ceni od 100+ evra. a kako ti rekoh - ja znam usere iPad-a, i niko od njih nije hteo na vec preskup uredjaj da daje tolike pare pride, za slot. dok na Android uredjaju to biva reseno prostim ubodom USB modema, koji kosta 600 dinara.
iPad sa 3G i bez 3G jeste iPad i ako nisi znao da je iPad 1 imao 3G nije sramota da priznas. :)
Da te podsetim jos jednom sta si rekao:

2. wifi + 3G (eto prednosti u odnosu na iPad1, niotkuda)

mislio sam na 3G - jeste prednost, jer iPad1 nema tri ge.

Poslednja izmena:
Zasto vam toliko smeta iTunes? Da li bi korisnika trebalo da zanima u kom folder se nalaze pesma, koja je putanja do fileova? iTunes pruza odlicnu organizaciju za muziku i aplikacije, u svakom trenutku se moze videti sta je gde syncovano. Samo uvuces pesme u biblioteku itunes-a, organizujes lepo muzicku biblioteku na mac-u ili pc-u i onda samo izaberes sta ces od toga da syncujes sa ipod/ipad/iphone-om i to je ceo posao. Sta je tu komplikovano? Verovatno je jednostavnije pravljenje foldera, copy/paste pojedinacnih mp3 fajlova bez ikakvog reda i organizacije. Sve ono sto je sredjeno na itunesu- art coveri, uredno napisane informacije o pesmama (zanrovi npr) ipod veoma pametno koristi i omoucava jednostavno pravljenje plejlista i pravu funkcionalnu bazu muzike. O kupovini muzike preko itunes-a necu ni da pricam, tek se onda taj proces kupovine i prebacivanja muzike svede na dva klika.
Ovde se bez file commandera ne moze nista zamisliti. Kako ne mozete da shvatite da je to posledica nedovrsenih proizvoda. To je sve ono sto ne treba korisnik da radi.
I Igoritza je pricao o nekoj kastomizaciji i sredjivanju uredjaja po sopstvenim zeljama kako bi bio funkcionalan - ista je prica za to. Appleov proizvod otpakujes, skines zastitnu foliju, pritisnes dugme i imas full funkcionalan proizvod koji ne zahteva nikakve korekcije i prilagodjavanje osim rasporeda ikonica na boardu.
iTunes ne pruza nista do gomile gluposti...jel ti gledas u taj album cover kada slusas muziku? To moze i bez iTunes-a...popunjavanje mp3 tagova...bez iTunesa.
Sta ces kada odes kod nekoga i hoces da prebacis neki mp3 na svoj iUredjaj? Sta ces da mu kazes, e instaliraj iTunes da syncujem te 2 pesme sa svojim iPad/Pod/Phoneom?
Apple proizvod otpakujes, skines zastitnu foliju pritisnes dugme i onda kreces sa jailbraik-ovanjem, downgrade-ovanjem firmware-ra, restor-ovanjem itd. itd. ...

Ako tebi sluzi telefon za prebacivanje pesama kod drugara preko USB, onda kupi neki drugi imas svu slobodu da biras, dok za mene je to najmanji problem jer takvu razmenu fajlova ne radim i to je nikakav nedostatak u odnosu na stabilan rad, i organizaciju svega na jednom mestu (pa cak i crackovane stvari) sve je lepo na jednom mestu i kvalitetno odradjeno kao sto je i sam kvalitet tih aplikacija, sve mi je dostupno direktno sa telefona.
Naravno tu je i legalno kupljena muzika na dohvat ruke, samo ne znam da li imaju grand produkciju pa to moze biti problem :D

Poslednja izmena:
@ zechs
zasto bih prebacivao pesmu kod drugara, kad istu tu pesmu mogu da skinem za 10 s i stavim na ipod? I odmah je imas u svojoj muzickoj biblioteci i na mac/pc-uju. A ovako moras ponovo da je prebacujes sa mp3-ja na komp pa tamo-vamo. Ok, mozda je nekome zanimljiviji taj nacin sa prebacivanjima i usb-ovima, stvar ukusa. a takav transfer pesama obicno obavljaju klinke koje jedva znaju da "upale" facebook, a o skidanju, konvertovanju i prebacivanju pesama da ne pricam.

Poslednja izmena:
iTunes je ubedljivo najgluplji nacin u istoriji za kopiranje sadrzaja. Hocu slobodu da svoj uredjaj ubodem u bilo koji PC (i to sa standardnim USB kablom koga svako ima), a ne da razmisljam da li je instaliran iTunes, da li ce mi obrisati nesto jer to nisam iskopirao na sve kompove gde kacim player, itd. Eno, dva iPod Touch-a mi skupljaju prasinu u fioci i za slusanje muzike koristim neki n puta jeftiniji Creative player. Zasto? Jer se otelim dok u iTunes odradim i potpuno trivijalne akcije.

Npr, imam foldere sa fotografijama c:\foto1 i d:\foto2. Kako da na iNesto ubacim oba foldera? Nikako, glupi iTunes ne dozvoljava da u sync listu ubacim bilo koji folder, vec mora da se odabere samo jedan folder iz koga se biraju subfolderi...

Cak i kada bi iPad bio znacajno jeftiniji, nikada ga ne bih uzeo najvise zbog tupavog iTunes sistema (a i zbog sakatog iOS, koji ne moze da se meri sa Androidom po mogucnostima).

@switch:
Zato sto postoji druge vrste muzike koja ne moze da se kupi na iTunesu. Mozda neko slusa Grand? Mozda neko komponuje pa hoce to da podeli sa poznanicima. O muzickim ukusima je glupo raspravljati. Poenta je da nije iTunes jedini izvor muzike na svetu, kao da nije idealno resenje za organizaciju muzike. Jedno je sigurno.. iTunes aplikacija je najglomazniji multimedialni player na svetu koji cak nije ni u mogucnosti da reprodukuje veliku vecinu multimedijalnih datoteka.
Ako se secate Jobsovog traktata o DRM-u i kako je to lose po muziku.. rezultat toga je da imamo DRM-ovan player. E to je tek uzas.

Мени уопште не представља проблем да синхронизујем музику преко iTunes-a, он ми је и иначе default player. Оно што ме нервира што iTunes хоће да се синхронизује САМО са Apple производима... Е ако то није злоупотреба монополског положаја, не знам шта је.

Али за све друге ствари, које iPad и iPhone прождиру у огромним количинама, тотални је апсурд да се ствари синхронизују у оквиру једне једине апликације. Зар не би било логичније да постоји подршка за синхронизацију у целом OSX-у? То је оно што генеричким USB уређајима омогућено на Windows-у. Значи, видим документ->десни клик->send to... И крај. Ради са музиком, филмовима, било чиме. И небитно је шта је с оне стране кабла. Наравно, концепт је на баш ниском нивоу, али волео бих да тако свој будући таблет могу да попуним садржајем (наравно, и бежично, не преко USB-а).

А ствар која ме највише нервира код свих модерних система је то што је све званично могуће набавити са само једног места. И то место је, по правило, цензурисано. Google, који је као најлибералнији, опет надгледа све на Маркету, а Apple отворено забрањује садржај који је "непогодан". Као у време комунизма:)

slideme.org - za te nepodobne, samo da javim :)

o boze! naravno da da. upravo je TO organizacija, a ne da ti sistem to radi. to onda nije smartphone, nego "smartuser" kojeg sistem pita sta i kako, a ne on sistem.

Све на готово, то ми треба, ако пукнем толике паре. Па није он мене купио да га буџим, него ја њега. Хоћу да је тамо неки дизајнер плаћен зилион долара лепо осмислио да то буде најлакше за коришћење.

Ајд тај Андроид што даје могућност за кастомизацију, али барем да су се по дифолту макар мало потрудили да не изгледа као Виндовс 3.11 Да нема лага и сецкања када зумираш страницу или скролујеш кроз екране и апликације, да када стигнеш до краја веб странице да се не закуца у зид, него да има "bounce" ефекат, и томе слично. А цео систем није прошао ни преко пута естетике.

Откада се Андроид појавио и даље се прича о "потенцијалу" и о томе како ће исти да "напредује". Па када ће та прича престати? Када то да дочекамо.

Jel ti citas ovo sta pises...lol. Pa koji su se to tableti ne koristili i jos nervirali nekoga pri koriscenju? I ja ovu moju Nokiju mogu da koristim ko covek, prstima, a nije joj zacepljena cena od 800+ $ I pri tom ima i copy/paste i bluetooth file transfer i USB mass storage mode i flash (zamisli). Taj prvi iPhone je bio g*vno od telefona namenjen tinejdzerima i neozbiljnim ljudima.

Таблети са пуним Виндовсом. То је шоу на шта то личи... (неки чак замерју и овом ајпеду што нема пун ОС.. значи FAIL.

800$ је коштала самo Nokia N97 i N900. Иначе та твоја Нокија може да се користи то нико не спори, и ништа више од тога. Мислим Нокија се данас срозала на само дно, тек су од скора открили капацитивни екран и на њега по дифолту гурнули симбијан са којим човек не може да се снађе ни са тастерима а камоли на тачскрину... тежак промашај...

ne ne, ti covece nista ne razumes - ako je "najlakse za koriscenje" to onda nema epitet "smart" uredjaja. to je onda uredjaj po necijem ukusu, ali nije "smart".

ne ne, ti covece nista ne razumes - ako je "najlakse za koriscenje" to onda nema epitet "smart" uredjaja. to je onda uredjaj po necijem ukusu, ali nije "smart".

Свашта... а ја мислио да смарт значи да уређај може свашта да уради.

Испаде онда да је симбијан најСМАРТ. :D

Poslednja izmena:
Sta god da pise tu opet nece biti potpuno netacno sta je Igoritza rekao. Smartphone nije za svakoga, pogotovo android, a imali smo i neke primere toga.

Ko hoce da mu nesto jednostavno vrsi svoju svrhu opredelice se za iOS i nece previse razmisljati o tome. Da li ce imati pravi multitasking ili ne, da li ce moci da customizuje nesto po zelji, da li ima flash podrsku ili ne, njemu nece biti bitno jer to je takav korisnik koji vidi ono sto je ispred njega, ne razmislja o tome sta je iza toga, da li ce da ubaci neki custom rom ili ne i slicno.

Opet se vracamo na temu telefona kojoj nije mesto ovde, al ajde..

^uh Gizmor, nije bas sasvim tacno. Ne vidim razloga da se neko ko hoce da mu nesto vrsi svoju svrhu ne opredeli za Android. Moze bez problema da uzme uredjaj sa Android OS-om i koristi ga - iako nema pojma sta je to Android, ali nece iskoristiti 100%. Stvarno ne vidim da je Android nesto komplikovan, skines aplikacije koje ti trebaju sa marketa (koje se automatski i instaliraju) i vozis bez razmisljanja i problema. Pa toliko tehnicki nepotkovanih ljudi koristi symbian uredaje bez problema, a Android nije komplikovaniji od njega :)

Poslednja izmena:
Slazem se u potpunosti. Da li ces uzeti jedan ili drugi sistem, stvar je licnog ukusa. Meni licno se ne svidja iOS, koristim android, ali Apple jeste pokrenuo revoluciju i ne mogu da kazem da je to los sistem. A znam i Android korisnika (zapravo, korisnicu) kojoj je bio lep telefon, i zato ga je uzela. Ne znaci joj uberfunkcionalnost, jednostavno ga koristi. I ne smeta joj komplikovanost Androida.

Sta god da pise tu opet nece biti potpuno netacno sta je Igoritza rekao. Smartphone nije za svakoga, pogotovo android, a imali smo i neke primere toga.

Ko hoce da mu nesto jednostavno vrsi svoju svrhu opredelice se za iOS i nece previse razmisljati o tome. Da li ce imati pravi multitasking ili ne, da li ce moci da customizuje nesto po zelji, da li ima flash podrsku ili ne, njemu nece biti bitno jer to je takav korisnik koji vidi ono sto je ispred njega, ne razmislja o tome sta je iza toga, da li ce da ubaci neki custom rom ili ne i slicno.

Opet se vracamo na temu telefona kojoj nije mesto ovde, al ajde..

Него мене занима, овај "прави" мултитаскинг, још увек нико не рече шта му то дође а стално га спомињете, зашто би неком (напредном кориснику?) то било битно/небитно?

Ova priča više i nema puno smisla, s obzirom na trenutnu situaciju. Izgleda da će Google posle izbacivanja SD slota sa Nexus S telefona da prestane sa objavljivanjem sorsa Androida. Za sada je priča kako će to biti slučaj samo sa Honeycomb-om i kako će sledeća verzija biti Open Source ali nešto sumnjam u to. Ko god je doneo odluku da se kopira Apple poslovna politika umesto slobodnog širenja putem kineskih tableta, je totalni *****. Google ne može igrati igru sa Apple-om na njihovom terenu. Ako stvarno zatvore Android, za dve godine neće biti velike razlike između Androida i webOS-a, na primer.

Све на готово, то ми треба, ако пукнем толике паре. Па није он мене купио да га буџим, него ја њега. Хоћу да је тамо неки дизајнер плаћен зилион долара лепо осмислио да то буде најлакше за коришћење.

Ајд тај Андроид што даје могућност за кастомизацију, али барем да су се по дифолту макар мало потрудили да не изгледа као Виндовс 3.11 Да нема лага и сецкања када зумираш страницу или скролујеш кроз екране и апликације, да када стигнеш до краја веб странице да се не закуца у зид, него да има "bounce" ефекат, и томе слично. А цео систем није прошао ни преко пута естетике.

Откада се Андроид појавио и даље се прича о "потенцијалу" и о томе како ће исти да "напредује". Па када ће та прича престати? Када то да дочекамо.
omg lol

Android na Galaxy Tabu radi fenomenalno. Korisnih aplikacija malo more.

Ova priča više i nema puno smisla, s obzirom na trenutnu situaciju. Izgleda da će Google posle izbacivanja SD slota sa Nexus S telefona da prestane sa objavljivanjem sorsa Androida. Za sada je priča kako će to biti slučaj samo sa Honeycomb-om i kako će sledeća verzija biti Open Source ali nešto sumnjam u to. Ko god je doneo odluku da se kopira Apple poslovna politika umesto slobodnog širenja putem kineskih tableta, je totalni *****. Google ne može igrati igru sa Apple-om na njihovom terenu. Ako stvarno zatvore Android, za dve godine neće biti velike razlike između Androida i webOS-a, na primer.

Google je pred izbacivanje svake znacajne revizije androida na neko vreme zatvarao sors-kod, odnosno u gitu nisu mogle da se nadju daily verzije (isto kao i sada). Nakon zvanicnog release-a kod je ponovo bio sinhronizovan i pustan na uvid svim zainteresovanima. To nije bas u skladu sa onim 'open' iz 'open-source', ali eto.... moze im se jer, koliko ja znam, prakticno sav posao rade sami (bez uplitanja nezavisnih pojedinaca sa strane, kao sto je to obicno slucaj u open-source projektima).

Izjava samog Googlea je da nisu hteli da izbace kod odmah da ne bi rusili rating Honeycombu. Priznali su da je nedovrsen i rekli da source izlazi tek kada sam OS bude kvalitetno odradjen. Nisu zeleli da gomila proizvodjaca pocne da stavlja Honeycomb na telefone, na kojima nece raditi i time izgube ugled operativnog sistema.

Licno, mislim da se ne radi o telefonima, nego jednostavno o nedovrsenosti samog OSa, koji su pokusali da izbace na trziste ubrzanim tempom. Realno, pogledajte testove na Motorili Xoom. Google je direktno radio na razvoju ovog tableta, pa opet ima dosta manjkavosti. Cilj je bio samo izbaciti ga pre iPad2, a ne i imati kvalitetan uredjaj. Ako OS radi manjkavo na uredjaju koji je radio sam Google, kako bi radio na tabletima proizvodjaca koji su samo uzeli felericni source? Kada se srede problemi (recimo, sa nekom verzijom 3.1 kroz mesec-dva), pojavice se i source.

Android je ono sto se zove "kontrolisani" open-source projekat...

Ja svugde citam komentare kako je trenutno iOS vise "open" nego android :)

To misli zbog priče oko zaključavanja bootloadera.

Vrh Dno