Pa recimo broj aplikacija, kvalitet aplikacija, daleko mocniji CPU i GPU, stabilnost,brzina OS-a, konzistetnost UI-ja u okviru OS-a, mogucnost obavljanja video poziva preko Skype-a i FaceTime-a, autonomija baterije, dolazeci iCloud... Isto tako i HC tableti imaju svojih prednosti, potrebe korisnika su razlicite ali ono sto je cinjenica da je za recimo 80% ako ne i vise korisnika tableta iPad bolji od konkurencije.
Ovo je tipicna prica za one koji nisu radili sa android tabletom vec su svo svoje 'iskustvo' pokupili sa engadgeta. Obzirom da sada koristim asus transformer, crtice koje si naveo baziracu na iskustvu sa njom.
1. trajanje baterije - ipad ne moze da pridje transformeru.
2. iCloud - asus vec sada ima taj servis, gde mozes da smestas fajlove; prostor - neogranicen, postoje klijenti za windows i osx. iCloud je, ako se ne varam, ogranicen iskljucivo na apple uredjaje. Do duse ni jedno ni drugo ne koristim niti planiram da koristim - tu je dropbox, koji radi na svemu mogucem sto postoji (i 2 giga besplatnog prostora). Ali 2 giga je jezivo puno, sto se najbolje skapira kada ta 2 giga moras da uploadujes u cloud.
3. konzistentnost UI-ja - na sta se ovo tacno odnosi? Koliko ja vidim na ios-u svaki app ima razlicite menije, razlicite dugmice za izlaz iz programa, na razlicitim mestima na ekranu, taman je toliko konzistentno koliko i commodore 64. Meni uopste nije jasno zasto je iz androida izposteno meni hardversko dugme - to je bila sjajna stvar koja je uvek, u svakoj aplikaciji, otvarala meni.
4. stabilnost - ni android ni iOS se ne krse. Ja sam, do duse, uspevao da zakucam android, i to nasilnim ubacivanjem neverifikovanih kernel modula (drajvera), gde je sistem cak jasno upozorio sta moze da se desi. Ako se android uredjaj root-uje, i aplikacija trazi root privilegije, moguce je dovesti sistem u katatonicno stanje. Kod iOS-a to nisam ni mogao da probam obzirom da je sistem zatarabljen kao Fort Knox. No, koliko sam video na nekim drugim thread-ovima na ovom forumu, JB iOS uredjaji sa pojedinim appovima pate taman isto toliko kao androidi. Aplikacije - i na androidu i na iOS-u video sam kako aplikacije padaju. Napr. na jednom drugom forumu, kad god u iOS-ovom safariju probam da unesem reply, safari se samoubije. To, doduse, nije do OS-a vec do samih aplikacija.
5. video pozivi - nema facetime-a, ali tu je google chat koji radi to isto pa cak ima i mnogo vise korisnika. Skype? Sta je prijatno u telefoniranju preko onako nakaradne aplikacije na iOS-u? Da, pojavice se ipad verzija skype-a, a pojavice se i android verzija -
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2387827,00.asp
6. brzina - uf kako si ovde pogresio. Stock firmver je jako brz, a uz nesto prckanja moguce je asus transformers napraviti da prosto leti. Za sada se za to koriste alternativni firmveri, a oni koji ne znaju kako strpice se dok i sam asus dalje ne optimizuje svoj firmver. Na ipadu ne mozes, normalno, da uradis nista.
7. CPU & GPU - ovo je, po nesto, istina. Neke operacije tegra 2 radi osetno sporije, mada neke radi i brze, sto se prvenstveno odnosi na 3d operacije. Do duse i tegra 2 i powervr su vec sada zastarele tehnologije; i exynos i omap ih deru samo tako.
8. kvalitet aplikacija - kojih? Ovde mora da se precizno specificira o cemu pricamo. Ofis aplikacije - isto s*anje, browseri - chrome >>> safari (koji nema cak ni tabove sto je tragikomicno), email - potpuno isto, muzika&video plejeri - opet isto (osim sto ne postoji flash na iOS-u), networking appovi (ovo ja koristim) android >>>>> iOS. Sta ti to imas, sto je frapantno boljeg kvaliteta nego ekvivalent na androidu? Garageband mozda, to nisam video na androidu? Neke igrice? O cemu se radi?
Uz to ja imam i mogucnost da nakacim bilo kakav USB disk na moj uredjaj i pustam video/muziku/gledam fajlove kako mi se svidja, da snimam, razmenjujem i otvaram fajlove po volji kako god pozelim, i da generalno nakacim bilo koju USB periferiju na svoj uredjaj. Mogu da nakacim uredjaj i direktno na TV jer u startu imam HDMI, imam 2 mesta za SD karte tako da ne moraju da mi zubi trnu&usi otpadaju za verziju od 32/64 giga, da cak i koristim transformer kao mini prenosnu konzolu ako tako hocu (nakacim gaming kontroler i udri) i uz to imam hardversku tastaturu za nesto sto vec moze da podseti na ozbiljan rad.