Šta je novo?

Nokia N9

Nisu normalni sa cenama. Imaju li ikakvo marketing odeljenje i šta ljudi u njemu rade? Ispituje li neko tržište ili bar izadje iz 4 zida na 21 minut u toku dana da vidi šta se dešava u realnom svetu?

Cena po starom dobrom Nokijinom obicaju za high end telefone N serije...samo sto ovaj put imaju i konkurenciju

EDIt: Sada se setih, hteo sam i ovo da kažem, ako činjenica da nema microsd slot znači da ću ja dobiti 16, 32 ili 64 GB dosta brze memorije, ja sam za to. Nijedna micro sd kartica nije brza kao memorija koju ugrađuju apple i nokija.

Vrlo malo dobijaš time, čak i na moj telefon sa vremešnom microSD karticom prekopiram gigabajt podataka za svega oko 30 sekundi, razliku verovatno nećeš ni primetiti pri običnom korišćenju. Ali zato sa dizajnerske strane dobiješ još jedan mogući point of failure i komplikuješ dizajn štampane ploče koja mora da primi još 1 ili 2 NAND čipa. Sa korisničke strane gubiš recimo mogućnost bekapa sistema na karticu, kada zameniš Android telefon drugim možeš samo da zameniš karticu, odradiš restore i dočeka te telefon sa svim podacima i već podešenim aplikacijama koje koristiš.

Edit: Auuuu, al su odvalili cenu. Ove cene bi se i Steva Pohlepa postideo, da mu kojim slučajem u interesu kompanije centar za stid nije hirurški odstranjen.

Poslednja izmena:
Jel' ovo kao kada je prošle/pretprošle godine nokija rekla da će nove symbian^3 telefone plasirati sa nešto nižom cenom, kako bi bili konkurentni? Pa onda izađoše c7, n8, c6-01 i po ušima su bili koliko su bili skupi.

@morbius
Ja se uvek smorim kada kopiram muziku na telefon. Imam tri kartice klase 4 i jednu klase 2 i sa svim karticama je prenos muzike oko 1MB/s. Ovako ne moram da brinem o tome. Možeš ti da bekapuješ i na internu memoriju, pa prebaciš to lepo na komp. Kada zamenim android telefon mene sačekaju svi bitni podaci i bez menjanja kartice. ;)
A to oko komplikovanja dizajna ploče jednostavno ne pije vodu.

Ja se uvek smorim kada kopiram muziku na telefon. Imam tri kartice klase 4 i jednu klase 2 i sa svim karticama je prenos muzike oko 1MB/s.

Nešto tebi nije u redu sa tim telefonom. Class 2 garantuje minimalni prenos od 2 MB/s, ali mnoge class 2 imaju i više od toga, danas teško da možeš i da nađeš da kupiš SD karticu sa manje od 4-5 MB/s prenosom bez obzira na tip. One najbrže idu u SSD brzine transfera.

A to oko komplikovanja dizajna ploče jednostavno ne pije vodu.

Jel moraš da obezbediš mesto? Moraš. Jel moraš da obezbediš vodove? Moraš. Šta te tu buni?

Poslednja izmena:
A za SD slot ne treba da obezbedis mesto i vodove?

Ne na glavnoj ploči. Memorijski kontroler je na samoj kartici, čitač zahteva vrlo malo elektronike. Čist i jednostavan DIP (drop-in-place) dizajn.

Jel moraš da obezbediš mesto? Moraš. Jel moraš da obezbediš vodove? Moraš. Šta te tu buni?
Ne buni me ništa. A ja sam hteo da kažem da su ploče toliko komplikovane da je još jedno parče silicijuma ništa (da karikiram malo).

A što se tiče baterije, jedini pro za vađenje baterije je kada ti zaglavi telefon. Ništa drugo. Od kada imam telefone, nisam koristio 2 baterije, niti mi se neka kvarila, a pojedine telefone sam koristio i po nekoliko godina.

Ne buni me ništa. A ja sam hteo da kažem da su ploče toliko komplikovane da je još jedno parče silicijuma ništa (da karikiram malo).

Delimično si u pravu, ali opet znači slobodan prostor i nije svejedno da li ploča ima 6, 7, 8 ili 10 slojeva, pogotovo na jeftinijim modelima. Dobri dizajneri telefona gledaju da iskoriste svaku mrvicu prostora, kod mene je čak ekran postavljen naopako, a slika softverski rotirana ne bi li se uštedelo možda dva milimetra u dimenzijama telefona. Lično, cenim takav napor pri dizajnu. Poslednja dva gejfona su recimo veoma dobro interno nagurana, jedna od retkih stvari koju je Apple zapravio odradio odlično.

Tetsuo;2593019A je napisao(la):
što se tiče baterije, jedini pro za vađenje baterije je kada ti zaglavi telefon. Ništa drugo. Od kada imam telefone, nisam koristio 2 baterije, niti mi se neka kvarila, a pojedine telefone sam koristio i po nekoliko godina.

Kažem ti, ti si imao mnogo sreće. Generalno većina telefona na svom životnom putu od sjajne nove igračke svog prvog vlasnika do otpatka koji na afričkoj deponiji truje crnce kadmijumom prođe kroz zamenu baterije.

Ova Nokia ne moze da bude bolja od IP4 :) Ni od konkurencije sa ovom cenom. Da je pocetna cena 350e i koji juro vise rec ne bih rekao :) Ali ovo je drskost i samoubistvo Nokie.

Hmmm, a kolika bi mu bila cena kod operatera? Mozda tu bude izmedju 250 i 350e u zavisnosti od paketa.

Pa ako pogledas koliko deru sa cenama N8.. sumnjam da ce ovde biti bolja situacija.
I da bude 300e u nekom paketu od 1500din mesecno, mislis da nije bolje uzeti neki htc ili Samsung/Se za taj kes ? :)

Pa ja svakako mislim da je trenutno u tom hardverskom rangu bolje uzeti Galaxy S. Jedini problem koji ja vidim ovde, je ne postojanje nikakvih informacija vezanih za softversku podrsku, ako se zna da ce im Windows Phone 7,8 biti glavna softverska platforma. Koga briga da uzima MeeGo tel. da bi na njemu preko emulatora koristio Android aplikacije i nesto malo izvornih MeeGo aplikacija koje ce pisati korisnicka zajednica.

Jedino ako se ne spremaju da sutnu Elopa i potpuno se posvete MeeGu sad kad imaju i podrsku za Android aplikacije, pa ljudi ne bi dugo cekali na izvorne :p

EDIT: Evo jednog zanimljivog clanka softverskog inzenjera o nelogicnosti odbacivanja MeeGo-a...

http://felipec.wordpress.com/2011/06/21/my-disagreement-with-elop-on-meego/

Poslednja izmena:
Pazi, za cenu si u pravu, Nokia ako zeli nesto da postigne mora da spusti cenu ovom cudu, nisu u poziciji da se izivljavaju, mnogo ljudi je izgubilo poverenje, plus je nova platforma, nek se ugledaju na samsung i badu

Upravo tako, telefon ce se bolje prodavati sa nizom cenom, bada i Wave se ne bi prodali u ovolikom broju da cena nije bila relativno niska a hardver odlican :)
Ali Nokia kao sama sebe da hoce da sahrani.

Ako se pojavi u USA, on će koštati 200$, kao i svi skuplji i bolji telefoni. Problem je slobodna pridaja, gde nokija formira bolesne cene.

da, codename Sea Ray

nokia-sea-ray-windows-phone-7.jpg

I to ima softverske tastere. :-D

Ttalking desire.

Možda im sve ovo ispadne "džaba ste krečili", tj mozda je ipak malo kasno, a oni samo nek nastave da vuku pogrešne poteze i neprimerenu cenovnu politiku.
http://www.huffingtonpost.com/2011/...gus-2012_n_881911.html#s296069&title=10_Nokia
Spoiler: obratite pažnju i na mesto br 6, link bi trebalo da ide u SE temu ...

Zao bi mi bilo da se ovako nešto dogodi pre svega zbog konkurencije, ali šta bude biće ....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno