Šta je novo?

Laptop do 85000 din

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Laptop bi sluzio uglavnom za photoshop, lightroom, po neku igru (ne preterano zahtevne), filmove, net.

Obavezno je da bude 15,6.

Budzet je otprilike 80-85000 i gledam da bude laptop na duže staze, pošto novi sigurno ne bi kupovao u narednih 3-4 godine :)

Hvala unapred na predlozima.

Mene je N73 razmazio po tom pitanju, još sam mu ubacio SSD, pa je bio potpuno hladan, ali slažem se da je toplina laptopa u granicama normale. Meni se takođe dopada mašina, veoma, ali me buka fana izbezumljuje, pali se se i gasi na recimo pokretanje Total Commandera ili otvaranje taba u Chrome-u, mislim WTF!? :)

@mironiko
Napisah već šta ću, bio poduži post, ali je ostao na staroj verziji foruma. Sve vreme smo pisali malo tamo, malo ovamo. Izgleda su zaboravili da na starom uključe read-only mod. Ako post ne bude automatski vraćen kad završe sa migracijom, postovaću ga ponovo jer sam ga sačuvao kao txt fajl. :D

Pa ako tako gledas tastatura na ovom XPS je 3 svetlosne godine ispred tastature na N seriji na kojoj ako stisnes neki tastser u sredini tastatura bukvalno radi 1cm gore dole :d to je vise nego neprihvatljno za moje standarde, a i ti znas koliko sam bio zagrejan za n53 sa SB platformom sve dog ga nisam video uzivo...

Ja mislim da ti imas bas neke visoke standrade, meni ovaj lap uopste nije "neprijatno topao", prelep je i funkcionalan, odican HW, za mene je i tih, ova tri tastsera sa seznorima na dodir su mi extra :d, tuchpad mi je odlican, zvuk VANSERIJSKI, ekran odican za moje potrebe, a tastatura je savrsenstvo bez mane.

U principu tebi smeta vent i meni je smetao ali ja ga ne bi vracao i da mi je kao sinoc sto je bio, evo kucam u potpunoj tisini i nista se ne cuje, ubrza kad pokrenem nesto relativno zahtevno al nije da mi probija bubne opne kad ubrza, meni je to sasvim ok, znam koje je jacine HW spakovan u tu zapreminu i bio sam spreman i na vece kompromise, a ispostavilo se da jedini kompromis koji pravim je navikavanje na tuchpad, ali i to ce se okoncati kad uzmem Logitech MX Anywhare.

Npr ja i da ga vratim i uzmem pare ne znam sta bi bolje uzeo u Srbiji za taj novac? da sam ja na tvom mestu sacekao bi se resi taj problem sa ventom...ali Boze moj, razliciti smo svi, i razlicite stvari nam smetaju, znam kako ti je kad te nesto nervira :)

@nikola1970
I meni se mnogo svidja :) ti jos imas model sa mnogo boljim ekranom...cuti i uzivaj...

Poslednja izmena:
Vidim da se baš dosta ljudi po netu žali na rad fana u ovom laptopu, gde su mi bile oči. :lupko: Pre kupovine sam se načitao dosta, ali nisam naleteo na informacije o ovom problemu, ***, ne može sve da ti padne na pamet da proveriš.

Čini mi se da imaš malo labavije kriterijume od mene, kada je u pitanju buka. :) Još od desktop vremena uvek sam jurio tihe ventilatore, cpu kulere i napajanja, nije mi bilo žao da dam 1k+ dinara za Noctua-u i slično, tako da je ovo zavijanje kulera na XPSu daleko iznad onoga što bih mogao da istolerišim. Jačina HW i zapremina je jedno, ali je sasvim druga stvar to što se taj hardver ne koristi sa 100% u operacijama kada se kuler, rekao bih skroz bespotrebno, zavrti na 100%, pa posle 2 sekunde "skonta" da nema potrebe, pa krene da usporava, pa se onda opet nešto "zbuni" pa ubrza na 100% opet i tako u krug dok se ne smiri.

Kod mene se to ne dešava baš tako retko, sigurno jednom u 5 minuta i češće kuler odradi svoj show program dok aktivno radim na laptopu. Pri malo zahtevnijim operacijama, 1080p playback iz MPCa, kuler se vrti na nekom srednjem broju obrtaja relativno konstantno, i tada je prilično bučan za moj ukus. Nešto preterano zahtevno nisam još ni probao, bitnije mi je kako kuler radi pri operacijama koje ću koristiti nekih 80% vremena.

Tačno da se kuler nekad potpuno isključi, ali to samo u slučaju dok recimo kuckam ovaj tekst i ništa drugo ne diram. Čim otvorim novi tab, notepad, bilo šta, krenuće da se vrti i pravi buku bez potrebe. Threshold za aktivaciju fana je jako loše postavljen, to je problem, trebali su da puste da temp ode 10-15C gore, pa da se onda pali, ili da se pak uvek vrti na nekom minimalnom broju obrtaja. Ovako imamo situaciju da kuler ne radi uopšte, i onda odjednom, krene da se vrti previše brzo u kratkom periodu.

Ukratko, moj utisak o XPSu što se tiče ostalih stvari:
- Zvučnici su odlični za lapotop standarde, ima basa, woofer ispod radi posao, ne zvuči šuplje kao većina laptopova, a i N serija među njima.
- Touchpad je jedan od najboljih koje sam video, ali ga nažalost kvare užasno drndava dugmad sa prevelikim hodom.
- Ekran je prosek proseka, skromni uglovi, solidan kontrast, malo isprane boje, ali to je bilo i očekivano, tačnije očekivao sam još lošiji ekran.
- Tastatura jeste fenomenalna, ali ne baš kao što kažeš "bez mane". Probaj malo jače da pritisneš tastere 7 ili F7, pa ćeš videti da se pomalo ugiba. Naravno tastatura je u poređenju sa onom na N seriji... ma ne može se ni porediti.
- Izrada je dobra, precizna, lepši je od N73/N53 (meni bar), ali je kućište na ASUSu robusnije i od debljeg materijala, XPS kad uhvatim za jedan ugao baze (dok je display otvoren) i tako ga odižem, krene da krcka i imam osećaj da će se nešto iskriviti, što na N seriji nije slučaj. Takođe ako se snažno oslonim dlanovima na palmrest, čuje se neko sitno krckanje ponekad. Nekako ostavlja utisak da je taj lim baš baš tanak, ali dobro, ni ne planiram da gazim po njemu, navodim čisto poređenja radi.
- Temperature su u granicama normale, ništa za kritiku, ništa za pohvalu. Mislim da je ASUS na N seriji napravio odličan posao sa hlađenjem, to sam mislio i ranije, ali sada kada ga uporedim sa XPS-om, taj utisak je još jači. Ovo je itekako pohvalno za ASUS ako se uzmi u obizr da su, uslovno rečno, novajlnije na polju laptopova.
- Autonomiju nisam detaljno tesitrao još.

U pravi si da je teško naći alternativu ako se iz jednačine izbaci N serija i XPS, ostaje Pavilion, mada je on već skuplji, a takođe je vredna pažnje i ProBook linija. Naravno sve su to samo alternative na papiru, a sasvim druga stvar šta bi imali da kažu kada se nađu na mom stolu. :D

Ako nekoga nešto zanima, neka pita, kasno je već, slabo mi radi mozak. :)

Poslednja izmena:
E ako ti ubrzava vent kad otvaras novi tab ili notepad onda stvarno menjaj, to bi i mene iznerviralo stvarno...Inace i ja sam poprilicna "picajzla" sto se tice buke, ovaj desk sto sam prodao bio je vise nego tih, ali jednotavno ne znam nije mi bucan ovaj lap...

Da sam na tvom mestu ne znam sta bi drugo uzeo kad ovaj vratim...cinjcenica da tebi i meni razlicite stvari smetaju, tebi smeta mlaka tastatura, taseri na toucgpad-u, dobro vent bi i meni smetao da je tako, a s druge strane da neki Apple-ov laptop kosta duplo manje ali da ima samo tastaturu kao N serija ne bi ga ni pogledao...
O HP-u iz ove klase nisam razmisljao, ali neposedno znam da pavilioni imaju svojih problema kao i svaki laptop samo treba naci onaj cije mane mozes prihvatis...

Poslednja izmena:
Necu da copy/paste Markove utiske o XPSu ali se uglavnom slazem. Neke stvari, poput JBL zvucnika su 10 od 10, kao i sam touchpad, ili tastatura u prilicnoj meri, ali nije utegnut u meri u kojoj sam ocekivao. HDD, sa leve strane, ume da se zagreje, sto je uobicajeno, dok je Seagete razocaranje sa svojim bagom. Palmrest ume, doduse jako retko, da se cuje pod pritiskom, i za moj ukus je tanak aluminijum ili bar u nekim uglovima lako reaguje na pritisak. Ventilator ne iritira nesto, ali je losije reseno od XPS M1330 u svakom slucaju.... toliko za sad.

@PLAYBoY
Ma, šta je i kako na laptopu sam napisao čisto da ljudi znaju šta otprilike da očekuju, ne zato što mi sve to "smeta", kao što već rekoh, smeta mi jedino fan, i to jako, ostalo je ili očekivano ili iznad očekivanja. SSD sam planirao da uzmem nov kroz par dana, pa se ne bi grejao pored touchpada svakako jer su SSDovi potpuno hladni i tihi. XPS je stvarno prelep, u skoro svakom pogledu, i prosto mi nije jasno zašto kuler mora da zahebava. :(

Možeš li mi reći dve stvari:
1. Koje tačno nVidia drajvere si stavio, pogledaj na listi instaliranih aplikacija, pa prepiši verziju.
2. Odakle vam GPU gadget? Probao sam ponovo da instaliram sve, ali sam ovaj put instalirao SVE drajvere sa Dell-ovog satja i nisam dobio GPU gadget, samo CPU! Hoću baš da probam da vidim kako će se ponašati sa tim gadget-om, ali ne znam kako da ga instaliram!

Poslednja izmena:
Ako jedina mana to sto se ventilator cuje, to i nije tako strasno, bolje nego da je necujan a da se pregreva kao blesav... jel pustio neko malo duze testiranje (3-4-5 sati)

Hdd na 7200 kod vecine laptopova stvara vecu dozu toplote. Nnisam razumeo kakav bug ima taj seagate (fale postovi?) ? imam barakude koje klikcu pa evo 5-6 godina i nikom nista :)) wd je kliktao 10ak dana i crkavao

p.s. hvala drugarima koji su preporucili jos neka mesta za nabavku, ne kontam kako je tolika razlika u odnosu na pin (+ kakvo iznenadjenje da monitor jos uvek postoji, pazario sam nesto kod njih 98. cinimi se neka bruka masina p2 300mhz :p )

Poslednja izmena:
Ma GPU gadget imam na nekom DVD-u gde su mi razne instalacije, imao sam na desktopu GTX 460 HAWK pa sam koristio...pa sam ga i pri instalaciji ovog laptopa stavio...

Drajvere za karticu imam poslednje sa nVidia sajta, evo kopiracu sta pise u aida64 "Driver Version 8.17.12.7533 - nVIDIA ForceWare 275.33"

Zar se ne gubi garancija ako stavis SSD? da ne pricam da mora ceo da se rastavi da bi stavio SSD...kako si to planirao, da znam ja za ubuduce, uzeo bi neki SSD ~100GB u buducnosti a ovaj 500GB HARD bi ubacio u rack i za storage...al to kasnije, nemam sad kintu

@G!!!, ma nema hard nikakvu manu, kod mene se jos nije oglasio, nijednom ga nisam cuo(da kucnem o drvo) a nije ni nesto vreo...jedina mana mu je sto nije SSD :d

Poslednja izmena:
@G!!!
Ja sam mu pustio 3 sata FurMark & LinX paralelno, GPU 100%, CPU 100%, još sam mu pride pustio 1080p film preko WiFi-ja. CPU je držao na 88-90C, GPU na 85C, nije išao preko toga i nije se ugrejao ništa naručito više nego kad je idle, tj. ceo bude mlak. Hard disk ide i do 48C i to će kod mene (ako zadržim laptop) biti zamenjeno SSDom, ne samo zbog toplote, nego bre svega zbog brzine i tišine.

Kao da je posle ove LinX i FurMark torture kuler kud i kamo tiši i radi ravnomernije, kad je potpuno idle sada je skoro 100% vremena isključen. Hmmm.... Javlja mi se da je problem termalna pasta, da su stavili onu fabričku "gumu" koja dosta sporo odvodi toplotu i zato kuler "skače" svaki čas, a da se sada pasta malo "razradila". Kopka me šta bi bilo da se zameni sa recimo ArticSilver-om. :)

Što se tiče bug-a harda, ne znam, to je pomenuo Mango, ja za sada ništa ne primećujem.

@PLAYBoY
Ne znam da li se gubi garancija, ali ako sve uradiš da se ništa ne primeti, ne gubi se jer ne mogu da znaju. U N73 sam isto ubacio SSD, posle ga izvadio, vratio fabrički hard i vratio im laptop, pregledali su ga u servisu i rekli da je "Sve OK, bez oštećenja vraćen". Zvanično svako otvaranje laptop i čeprkanje po njemu verovatno poništava garanciju, ali u praksi garanciju poništavaš jedino ako polomiš nešto prilikom zamene.

Dakle taj gadget nije došao sa Dell drajverima, nego ste ga vi naknadno instalirali, kapiram, ja se ubih tražeći kako da ga aktiviram.

Poslednja izmena:
User PLAYBoY i ja jesmo, dok je Nikola uzeo i7 verziju.

Inače, što se tiče ugibanja tastature koje sam pomenuo...

Iznad tastera F5 i F6 postoji rupica tj. žabica za kačenje tastature (to je samo jedna od ukupno 4). Zagledao sam tastaturu i primetio da je ivica tastature iznad tastera F6 odignuta 2-3mm u odnosu na ostatak gornje ivice, a nakon što sam malo snažnije pritisnuo F6, čulo se "klik" i tastatura je upala u ležište. Sada više nema ugibanja koje sam pomenuo u prethodnom postu, tj. ono je zaista zanemarljivo u odnosu na ono kako je ranije bilo. Problem je bio što je laptop stigao fabrički sa tastaturom koja nije do kraja upala u ležište. :trust:

Ne sumnjam da ga je neko čačkao pre mene jer je kutija meni predata neotvorena, fabrički zapakovana, te je 100% tako stigao od Dell-a.

Poslednja izmena:
kako ste me sad nalozili :D ne znam da li da se cimam sada, odmah ili kada zavrsim letovanje na koje idem za 3-4 dana

Evo kako izgledaju temperature nakon sat i 30 minuta torture FurMark + LinX (GPU 100%, CPU 100%).

Situacija "na terenu" je sledeća: laptop je na dodir hladan, ponegde mlak, nigde vruć. Jedino mesto za koje bi se moglo reći da je pre vruće nego mlako je mesto levo od touchpada (ispod je hard, koji kako se vidi na screenshotu, je dogourao do 48C). Sonda digitalnog termometra je "zabodena" u kuler (dodiruje u tački metal kulera i vazduh ide preko nje) i temepratura vazduhu koji laptop izduvava je 62C.

Kuler se sve vreme vrti na max broju obrtaja i iskreno mnogo manje me iritira nego kad je komp idle, pa se pali/gasi. Sad bar znam da sam ga opteretio do panja, pa ima razloga da se vrti, plus meni više odgovara konstantan zvuk nego kada se menja svaki čas, lakše oguglam na njega.

Ne planiram da gasim test do daljnjeg, ovo maltretiranje blagotvorno deluje na kuler, mislim da postoje šanse da se ovako "popravi" tj. razradi.

@marko,playboy
neka vam je sa srecom kupovina!

Hvala, mada kako je krenulo sa ovim kulerom... :d

Dopuna:
Što se temepratura tiče, CPU i GPU su se stabilizovali posle 2 sata i 15 minuta na 83/84 stepena. I logično je da budu na istom jer su spojeni istem heatpipe-om na isti kuler, plus je temp. vazduha koju meri eksterna sonda konstantno 61/62C.

E sad, dešava se da temperatura CPUa skoči sa tih nekih 83C na 95C, to pokazuju i Everest i CoreTemp identično, a potom se posle 10ak sekundi vraća na realnih 83C. Pri tom je CPU usage konstantan, broj obrtaja ventilatora je konstantan, laptop vrti FurMark i LinX i ništa na njemu ne diram. Skok temperature CPUa sa 83 na 95, kao i pad sa 95 na 83 se dešava momentalno, bez razloga i očigledno se radi o brljanju senzora! Slično se sigurno dešava i kada je komp idle, samo je teže uočljivo nego sada. Otuda verovatno i paljenje/gašenje fana kada je laptop idle, senzor u momentu javi da je temp procesora skočila za 12C, kuler se pali, senzor posle par sekundi javlja nižu realnu temperaturu, kuler se gasi. Toliko sam za sada uspeo da zaključim, ali nemam ideju kako bih mogao da fixujem senzor! Svaka ideja je dobrodošla!

Poslednja izmena:
@ays, hvala.

@Marko, prednost toga sto imamo isti lap je sto se ti bavis tim tehnickim stvarima, ja cu samo da odradim "Resavsku skolu" ako odradis nesto korisno :) ali za sad mi je sve odlicno :d

@mango, nisam pratio koju si ti verziju XPS uzeo ovu ko Marko i ja ili?

@ays, hvala.

@Marko, prednost toga sto imamo isti lap je sto se ti bavis tim tehnickim stvarima, ja cu samo da odradim "Resavsku skolu" ako odradis nesto korisno :) ali za sad mi je sve odlicno :d

@mango, nisam pratio koju si ti verziju XPS uzeo ovu ko Marko i ja ili?

Posle 3 dodatna sata torture Linx + FurMark, kao da imam drugi kuler u laptopu! :D

Neverovatno kolika promena, ali je definitivno potreban muški burn-in termalne paste. Sada kuler uopšte više ne divlja, pri nezahtevnim zadacima je potpuno isključen, dok pri 1080p playback-u iz MPCa zavrti na nekom najnižem broju obrtaja, jedva da se čuje, dok je ranije drljao na max pri reprodukciji istog filma!!

Kakva promena! Planiram da ga pustim još par sati FurMark + LinX! Definitivno bi ovom laptopu jedan re-paste sa ArticSilver-om + SSD legao k'o budali šamar! :)

Poslednja izmena:
Dobro je - iako ostaje mali gorak ukus u ustima, ipak je problem resiv, i deluje da ces sad imati lap kakav si i hteo da kupis... :) A i meni se nece srusiti lepo misljenje koje sam izgradio o novom XPS-u... :)

Izvestavaj dalje sta se desava. Naravno, nadam se da ce ostati sve ok... ;)

@mango Koliko si platio makinu? ima li OS?

@marko, svaka ti dala :d moguce da si i senzor "oglavio"...izgleda da ces i ti da zadrzis ovu makinu.

A posle kazu da se silom nista ne resava... Marko je upravo dokazao suprotno! :D

Dobio je još 8 sati FurMark + LinX torture:

(Ovo nije nastavak onih 3 sata iz prethodnog posta, ovo je još novih 8 sati torture testa)

Najtoplije mesto je ono iznad harda, sve ostalo mlako, ništa naručito toplije od situacije kada je laptop idle. Mislim da bi većina MSI i Acera već na 1/3 ovog testa ispustilo dušu :D ali je XPS ostao rock stable, ni najmanji znaci slabosti. Imam utisak da bi ovaj laptop mogao da trpi GPU+CPU na 100% "od jutra do sutra". :)

Kuler se prizvao pameti, počeo da radi normalno, kako se i očekuje. Čak mi se čini da se i mehanički razradio pa mu je huk prijatniji, ili sam se ja samo navikao. Svejedno, rešio sam da ga usvojim :d i ponovio ga danas fantastičnim rancem kakav dolikuje ovoj mašini. :)

Poslednja izmena:
"Usvojim"... :d

E pa neka je sa srecom! Kao i svima sa ove teme vec... ;)

Marko, koji si ranac uzeo, ako nije tajna? I ako ima linka za to...

Pitanje za Playboya i Nikolu...

Kako sam delimično rešio problem kulera, prešao sam na drugi deo, posmatranje lupom :d no, neke nesavršenosti na koje sam naišao se prilično dobro vide i bez lupe. :crash:

Kada zatvorite displej laptopa i gledate laptop od nazad, da li deluje kao da je poklopac blago zakrivljen/odignut na sredini? Kod mene to ovako izgleda:
1.jpg

2.jpg

Nisam siguran "da li to tako treba" ili je moj primerak malo deformisan!? Nije mi logično da displej bude zakrivljen na tom mestu, deluje mi kao da šarke nisu precizno izrađene, pa je poklopac malo "nasilovan" na njih i na taj način se iskrivio!? Ako vam nije problem, bacite i vi neku sliku.

@mironiko
Kupio sam Belkinov ranac u Tehnomarketu, koštao me je 2399din. U pitanju je ovaj ranac i uživo izgleda daleko bolje nego na slici. Zaista bih ga platio i 2 hiljade dinara više! Izrađen robusno, kvalitetno, sa gomilom pregrada, sa dodatom torbicom za AC adapter, rupicom za kabl slušalica, mestom za smartphone, mp3 player... Udoban veoma za nošenje, "leđa" čtvrsta, mesto za laptop izuzetno dobro zaštićeno debelim pregradama sa svih strana. Čak mislim da je u pitanju bila greška sa cenom jer su u tom cenovnom rangu bili neki skroz bezveze Hama i Menhetn ranci i torbe!

Poslednja izmena:
Da, zaista cudno, Belkin i jeste skuplja marka, koja cenu uvek isprati kvalitetom!

A sto se nesavrsenosti tice... Sacekacemo da se jave i ostali vlasnici, ali ne deluje mi da je to nesto cudno, vise da ti zaista imas visoke kriterijume... ;)

Nazad
Vrh Dno