Šta je novo?

Laptop do 85000 din

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Laptop bi sluzio uglavnom za photoshop, lightroom, po neku igru (ne preterano zahtevne), filmove, net.

Obavezno je da bude 15,6.

Budzet je otprilike 80-85000 i gledam da bude laptop na duže staze, pošto novi sigurno ne bi kupovao u narednih 3-4 godine :)

Hvala unapred na predlozima.

ono sto me brine kod paviliona je sto nema nikakav review na netu :) xps-a ima koliko hoces mada u glavnom sa i7 (za kojeg smatram da nije bas neophodan)

uzimao bih svakako OS jer uzimam preko svoje firme za rad u firmi i okolini ;)

1600 reza na 15,6 inca ?? ne hvala :) ako cu da bacam visoku rezu, prikacicu externi monitor

xps l502 je dobar, ali je jedan od ruznijih laptopova koje sam video u poslednjih 10ak godina :) s tim sto po netu kazu da je izrada dobra ali mali korak unazad u odnosu na 501 model

hp za isti novac daje mnogo vise, mnogo bolju grafiku sa ddr5, blueray, hard na 7200... tu sam negde :)

Ako ti nesto znaci uzimam ja taj XPS od 72k za 2-3 dana pa cu iznesem utiske...

Sad tek vidim koliko su ljudi razliciti po tom estetskom momentu, meni npr XPS uzivo izgleda fantasticno, na prvi pogled odaje utisak kvaliteta...

Neki moj utisak na osnovu čitanja, gledanja, pipanja kućišta po prodavnicama je da:
- N53 i XPS nude hladniji rad od ostalih i nešto robusniju izradu, pri tom je XPS možda malo bučniji u full load-u (tako kažu po netu), ali je to možda popravljeno (ili će biti) novijim BIOSima
- Pavilion ostavlja utisak da će da se greje više nego prethodna dva, pri tom je vizuelno iza prethodne generacije Paviliona, nekako mi više liči sada na ASUS K53

Vizuelno mi najbolje izgleda XPS, ne znam kako nekome može biti baš toliko ružan... Meni (kao što je neko već pomenuo) plastična siva rupičasta maska za zvučnik na N53 izgleda kao jedan od najružnijih detalja na ovim laptopovima, nekako prilično lepom laptopu dodaje šmek tranzistora sa pijace.

Inače, treba proveriti, izgleda i XPS ima 7200RPM disk, tako je bar na PINovom sajtu, a oni su uvoznici: https://partner.pinsoft.com/b2b/public/review.iface?itemId=9790471

Poslednja izmena:
Uh jos bolje ako je 7200rpm hard, neko je pogresio u pisanju spec. ko, saznace se :d

Ovaj XPS po 71990din je jos uvek na carini, danas nece biti stavljen u promet a mozda ni sutra, bas smor... :\ dosta cekam...svrbe me pare :d

I ja sam se raspitivao, zvao laptopovi.rs i pcpratic i rekli su mi da je trebalo vec da stigne, za tvoj ne znam, model koji ja zelim je vec usao u zemlju ali je na carini, trebalo je juce da stigne u firmu u kojoj ga ja kupujem ali...

Ima neka mnogo ljubazna devojka u laptopovi.rs - Adriana, ostavio sam joj broj pa mi javlja da li je lap stigao ili ne, danas me zvala oko 15h i rekla mi da nije stigao kod njih u firmu, inace laptopovi.rs su online tj e-tail prodaja pcpratic-a, ista su firma...

Trebalo bi da stigne sutra, najaksnije prekosutra...

Jedno pitanje, da li neko zna kolika je autonomija DELL XPS L502x verzije sa i5 procesorom? ovaj sto ima i7 ne moze bas nekom autonomijom da se pohvali, pitam li se kakva je kod salbijeg modela, dell sajt je katastrofalno odradjen, totalno nepregledan i amaterski....

Zavisi od toga šta radiš na laptopu, ali ono da surfuješ preko WiFi-a, računaj tu do 3 sata, u zavisnosti kako podesiš osvetljenje ekrana. Sve je to isto tj. jako slično između laptopova u određenoj klasi veličine displeja i hw snage.

Super onda :) cinjenica je da 7200rpm proizvodi vise toplote, valjda nece smetati :d

I ja sam kontao do 3h nekog "laganog surfa" sto je sasvim ok.

Ubi me ovo cekanje vise, koristim neki prastari Pentium4 na 32'' LG tv-u :d nije bas prijatno

Ne znam gde si ti trazio review za dv6, ali ih ima i to poprlicno...

Evo ti za, najnovije modele> http://www.laptopmag.com/review/laptop/hp-pavilion-dv6t.aspx

http://www.notebookcheck.net/Reviews.55.0.html << potrazi ovde, pa ce ti izbaciti, barem 20 review za dv6.

prijatelju dv6-6006em je u pitanju :) znam da nadjem bilo koji dv6 ali to je samo spoljni izgled ostatak oznake govori mnogo vise o lapu :) znas kako to ide, sitnice kao perfomanse,razliciti procesori, grafike, tehnologije, grejanje, bagovi etc etc ;)

sto se izgleda tice o ukusima se tesko moze raspravljati :)

Poslednja izmena:
hvala za onaj drugi test, on daje bar neke detalje koji su generalni za tu seriju mada i dalje nema niceg konkretnog na celom netu za trazeni model, kako god da vrsis pretragu...

prijatelju dv6-6006em je u pitanju :) znam da nadjem bilo koji dv6 ali to je samo spoljni izgled ostatak oznake govori mnogo vise o lapu :) znas kako to ide, sitnice kao perfomanse,razliciti procesori, grafike, tehnologije, grejanje, bagovi etc etc ;)

sto se izgleda tice o ukusima se tesko moze raspravljati :)

Ma sve ti je to isto.

CPU - Za procesor pogledaš konkretno test procesora da stekneš dojam o mogućnostima, a opet, bio to neki i3 prethodne generacije, ili i7 SB, isti đavo, odradiće sve i jedan i drugi.

GPU - Tu tek nema smisla da se ubiješ tražeći za konkretan model, pogleda average za taj GPU i to je ono što možeš da očekuješ.

Display - Opet slično (loše) u toj klasi, za neki kvalitet IPS panel i cene preko 1k evra.

Portovi - Manje više svi imaju jedno te isto, koji USB manje-više, ima-nema display port, to su jedine razlike. Ništa dramatično različito.

HDD - Opet jako slično, uglavnom 500GB, ovi svi modeli imaju 7200RPM diskove, čak i XPS jer izgleda postoji greška u specifikaciji na PCP sajtu (https://partner.pinsoft.com/b2b/public/review.iface?itemId=9790471)

RAM & Chipset - potpuno isto na većini SB laptopova

Zvuk - XPS ima definitivno najbolje zvučnike, mada ni N53 i Pavilion ne zaostaju puno

Battery life - Opet jako slično u klasi, zavisi od upotrebe, ali su razlike +-15minuta max.

Kad se podvuče crta, prednost (i to velika za mene) XPSa je trogodišnja garancija, dok je prednost Paviliona Blue-Ray (koji je meni konkretno potpuno nebitan jer filmove puštam sa diska, a skladištim podatke na NASu). Da koštaju isto, uzeo bih možda HP, ali s obzirom da je razlika u ceni 12 hiljada u korist XPSa, dileme nema, naručito što već imam legalan Windows. Kome treba za firmu, opet jeftinije mu je da dokupi Win7 posebno, mislim da je Win7 Home jeftiniji od 12k, a pored toga ostaje godinu dana garancije više, što realno daleko više znači od dizajna ili Blue-Ray uređaja.

To bi bilo čisto neko moje razmišljanje, pa možda ti bude od pomoći, a možda i ne. :) Inače ovaj XPS je (zvao da pitam) uvezen u maloj količini, tipa 10ak komada i većina ih je već rezervisana, pa ako se neko dvoumi, neka požuri. :D

Poslednja izmena:
Pratim ovu temu i vremenom sam postao zainteresovan za XPS.
E sad, užasno me zbunjuju *****ski nazivi pa sam se pogubio u poređenju cena. Je li moguće da je razlika kod istih modela i do 25.000 dinara? npr WY4K8-i7-2630 sam pronašao za 105K a u PCP je 130.000

Mislim da ta cena u PCP nije dobra, sumnjam da toliko košta jer ovi XPSovi potiču iz PINa, a na PINovom sajtu taj i7 model košta 119.296,80 dinara, a sva ostala roba koju PCP nabavlja iz PINa je oko 7% jeftinija nego u samom PINu. Po nekoj mojoj proceni cena u PCP bi mu bila 110 hiljada i plus 5% popusta (koji obično daju), dolazimo do nekih 105K. Kontaktiraj PCP garantujem da će korigovati cenu.

hvala marko_n, opet meni je bitno da proverim li da uzmem i5 ili i7 jer mi je vazno kako ce lap izdrzati u sledece godinu ili dve (tri?)
bitna je i stastatura :) ipak kuckam u kancu po njoj dosta dosta ! kako resava problem toplote, pregrevali se ili ne (veoma veoma cest problem kod novijih modela)

eto za display nisam imao pojma da su i dalje krsh u ovoj nekoj klasi ispod 1k :| to je zaista razocaravajuce ... ram, cipset, zvuk - ne toliko bitni detalji sve je slicno

win 7 home 64bit je oko 100 evrica

kako si izvukao onaj podatak od pinsofta ?

ja sam posredno proverio i uvezli su izuzetno mali broj xps-ova (pri tome imaju xps l502 na stanju sa full hd rezom koji kosta 101k ?? kome to treba)

ako mozes da proveris vec, koja im je sledeca jaca konfiguracija XPS-a od gorenavedene ?

@G!!!
Imaš ovde PIN ponudu, a bolje cene imaš tu i tu

Ne bih generalizovao, "bolje cene" zavise od konkretnog modela, negde je jedan model jeftiniji, negde drugi. Ako ima i5 XPS negde jeftinije od ovga, neka što pre javi: :)
xps.png

Evo kucam sa dell xps l502x free dos , i5 verzija...

AU! samo cu to napisati!

Inace disk je 7200rpm

ZVUK JE SHOW!!!

Nisam neki covek koji silka i radi testove ali ako nekog nesto zanima neka pita...inace tast je neverovatna!!!

Inace usralo me da danas dobijem lap...rekli su mi da je neverovatna navala za sve xps a za ovaj posebno, jos pre nego sto je fabrika poslala vecina je rezervisana

@nikola1970, rece mi danas devojka iz laptopovi rs kad sam bio da su prodali jedan i7, verovatno tvoj...pa ga salju postom...ako sam ja odusevljen sta ces ti onda xD

Poslednja izmena:
Pa daj ukratko čoveče :) nešto o mašini:

Displej:

Buka kulera:

Temperature:

Tastatura:

Touchpad:

Koliko brzo srče bateriju:

Da li si naleteo na neke probleme/mane:

Da li je ispunio tvoja očekivanja:

Dopuni komentare iza svake dvotačke. Jesi mu nabacio Win ili neki Linux? Kontam da ne kucaš baš iz FreeDOSa. :D

PS. Rateova sam temu sa 5 stars, ima dosta korisnih stvari na jednom mestu, a i cenovni rang koji je zadao pokretač teme je baš sweetspot mnogima. :)

Poslednja izmena:
Displej: Pre ovoga sam imao top TFT model dvi 2ms itd...i iskreno meni je ovo sjajno, ostrina odlicna, osvetljenje odlicno, boje su sjajne, a uglovi ok, probijanja minimalna po uglovima

Buka kulera: buka? sta je to?!

Temperature: temp ne znam hdd sam video da sljaka na 38C

Tastatura: SJAJNO!!! kako je lako ma ne memam komentar, prelepo :D ovo mi je pored zvuka najbolje!!!

Touchpad: e on mi je cudan hrapav nekako al navicicu se nisam ga koristio u zivotu :D veliki je i klikovi su sjajni!

Koliko brzo bateriju: za bateriju ti javim sutra

Da li si naleteo na neke probleme/mane: nemam jos nikakvih zamerki...

Da li je ispunio tvoja očekivanja: i vise...nadao sam se da je zvuk dobar ali ovo je...i tast je sjajna, kvalitet izrade sjajan...

Kameru jos nisam probao...WIFI mi je vec nakacio neki net 4.5MBs sa 512kb :D sa njega i kucam dok ne kupim wirelss ruter

Pitaj sve sto te zanima....

EDIT: istripovao sam za tuchpad, bila mi mokra ruka, jedem breskvu :d

Poslednja izmena:
Hvala... :) Lepo što si zadovoljan, znači ništa od toga da me vučeš za uši. :D

Što se tiče temperatura, nisam mislio na to šta kažu programi, nego ovako na dodir da li se greje, deo ispod tastature da li postane vruć vremenom...

Najverovatnije ću sutra pazariti i ja 1 komad. :)

Nigde se ne greje valjda zbog Al, jedino levo od tuchpad-a je stepen dva toplije, al neprimetno

Pogledaj net sto imam na sred sobe:
au.png

HAHAHHAHAHAHAHAHAH

Vrh Dno