Vidim da se baš dosta ljudi po netu žali na rad fana u ovom laptopu, gde su mi bile oči. :lupko: Pre kupovine sam se načitao dosta, ali nisam naleteo na informacije o ovom problemu, ***, ne može sve da ti padne na pamet da proveriš.
Čini mi se da imaš malo labavije kriterijume od mene, kada je u pitanju buka.

Još od desktop vremena uvek sam jurio tihe ventilatore, cpu kulere i napajanja, nije mi bilo žao da dam 1k+ dinara za Noctua-u i slično, tako da je ovo zavijanje kulera na XPSu daleko iznad onoga što bih mogao da istolerišim. Jačina HW i zapremina je jedno, ali je sasvim druga stvar to što se taj hardver ne koristi sa 100% u operacijama kada se kuler, rekao bih skroz bespotrebno, zavrti na 100%, pa posle 2 sekunde "skonta" da nema potrebe, pa krene da usporava, pa se onda opet nešto "zbuni" pa ubrza na 100% opet i tako u krug dok se ne smiri.
Kod mene se to ne dešava baš tako retko, sigurno jednom u 5 minuta i češće kuler odradi svoj show program dok aktivno radim na laptopu. Pri malo zahtevnijim operacijama, 1080p playback iz MPCa, kuler se vrti na nekom srednjem broju obrtaja relativno konstantno, i tada je prilično bučan za moj ukus. Nešto preterano zahtevno nisam još ni probao, bitnije mi je kako kuler radi pri operacijama koje ću koristiti nekih 80% vremena.
Tačno da se kuler nekad potpuno isključi, ali to samo u slučaju dok recimo kuckam ovaj tekst i ništa drugo ne diram. Čim otvorim novi tab, notepad, bilo šta, krenuće da se vrti i pravi buku bez potrebe. Threshold za aktivaciju fana je jako loše postavljen, to je problem, trebali su da puste da temp ode 10-15C gore, pa da se onda pali, ili da se pak uvek vrti na nekom minimalnom broju obrtaja. Ovako imamo situaciju da kuler ne radi uopšte, i onda odjednom, krene da se vrti previše brzo u kratkom periodu.
Ukratko, moj utisak o XPSu što se tiče ostalih stvari:
- Zvučnici su odlični za lapotop standarde, ima basa, woofer ispod radi posao, ne zvuči šuplje kao većina laptopova, a i N serija među njima.
- Touchpad je jedan od najboljih koje sam video, ali ga nažalost kvare užasno drndava dugmad sa prevelikim hodom.
- Ekran je prosek proseka, skromni uglovi, solidan kontrast, malo isprane boje, ali to je bilo i očekivano, tačnije očekivao sam još lošiji ekran.
- Tastatura jeste fenomenalna, ali ne baš kao što kažeš "bez mane". Probaj malo jače da pritisneš tastere 7 ili F7, pa ćeš videti da se pomalo ugiba. Naravno tastatura je u poređenju sa onom na N seriji... ma ne može se ni porediti.
- Izrada je dobra, precizna, lepši je od N73/N53 (meni bar), ali je kućište na ASUSu robusnije i od debljeg materijala, XPS kad uhvatim za jedan ugao baze (dok je display otvoren) i tako ga odižem, krene da krcka i imam osećaj da će se nešto iskriviti, što na N seriji nije slučaj. Takođe ako se snažno oslonim dlanovima na palmrest, čuje se neko sitno krckanje ponekad. Nekako ostavlja utisak da je taj lim baš baš tanak, ali dobro, ni ne planiram da gazim po njemu, navodim čisto poređenja radi.
- Temperature su u granicama normale, ništa za kritiku, ništa za pohvalu. Mislim da je ASUS na N seriji napravio odličan posao sa hlađenjem, to sam mislio i ranije, ali sada kada ga uporedim sa XPS-om, taj utisak je još jači. Ovo je itekako pohvalno za ASUS ako se uzmi u obizr da su, uslovno rečno, novajlnije na polju laptopova.
- Autonomiju nisam detaljno tesitrao još.
U pravi si da je teško naći alternativu ako se iz jednačine izbaci N serija i XPS, ostaje Pavilion, mada je on već skuplji, a takođe je vredna pažnje i ProBook linija. Naravno sve su to samo alternative na papiru, a sasvim druga stvar šta bi imali da kažu kada se nađu na mom stolu.
Ako nekoga nešto zanima, neka pita, kasno je već, slabo mi radi mozak.