Šta je novo?

ASUS P67 zvanična tema

****m vas..... sta ste se zabunili za taj 2011 to nikad nece pasti za mase......... SB-e je jedno a ivy bridge i mainstrem drugo

http://www.fudzilla.com/processors/item/21621-ivy-bridge-22nm-sticks-with-socket-1155

cak i sam anad cak rekao da ce sve ploce sa P67 i updatovanim biosom raditi sa ivy bridge i da je informacija dosla direkt od intela... neznam gde sam procitao ali sam 100% siguran, samo sto neces imati beneficije P7x chipseta naravno

Ljudi koji ne prate bas najbolje cesto mesaju Ivy bridge i Sandy bridge-E pa misle kako ce Ivy moci samo u 2011 socket sto naravno nije tacno, kao sto nije tacno ni da Ivy nece moci u 1155, zna se da je i sam Intel potvrdio crossplatform compatibility kako ga oni nazivaju.

Medjutim problem je nesto drugo. Prvo-novine koje ce doneti Panther point u odnosu na Cougar sa P67 chipseta nece moci da se koriste na Ivy platformi zasnovanoj na P67 ploci, ajde to je i logicno i ne toliko bitno. Ono sto jeste bitno je pitanje koji ce to Ivy-ji biti podrzani apdejtom bios-a na p67 plocama kad procesori izadju.
Neko preovladjujuce misljenje je da ce moci samo Celeron/Pentium 22nm Ivy varijante i eventualno startni modeli i5/i7 Ivy Bridge, dok oni brzi i "visejezgarniji"-nece. Za ovu tvrdnju nama decidiranih dokaza ali postoji dokaz analogije socketa. Znaci, ako je 1155 naslednik 1156, kao sto jeste, onda, logicno, i sve apgrejd karakteristike 1156 socketa vaze i za njegovog naslednika. Kao sto za 1156 nikad nije izasao model sa vise od 4 jezgra, tako dakle nece ni za 1155. Pretpostavljam da ce to moci na nadolazecim Intel brendiranim plocama koje ce imati totalnu podrsku, no to kod nas sumnjam da ce i biti da se kupi.
Sumnajm da ce Intel da menja svoje ustogljene obrasce po kojima nista vise od 4 cores za home upotrebu nije dozvoljeno, pa cak ni neki ocekivani potez AMDa koji vec najavljuje 10cores Komodo Bulldozere(koji ce naravno ici u sve AM3+ ploce bez razlike)

Pa trziste menja "ustogljene obrazce", e sad ako BD bas PUKNE (neverujem) sve je moguce da ostane bas ustogljeno...
Inace intel takve informacije namerno ne iznosi.... ali ja verujem da ce bar 6 core krajem 2012 ili pocetkom 2013 biti tu za 1155, tacno pitanje za koji chipset, ali ne treba zaboraviti da je matori 945 chipset gurao dosta toga novog sa bios updatima..., a nije bio predviodjen da ce moci
na 1156 ja gledam kao na corak jer su ga valjda morali redizajnirati u 1155 (namerno ili ne tesko mi mozemo da zakljucimo)

1366 je logicno morao da ide u 2011 zbog quad channel memorije.. isto ceka i AMD ako zele da ponude tripple/quad channel memorijski pristup (ako budu imali dosta jak CPU da to zahteva ;) )

inace pljuvacina po forumima zbog 1156 prelaska u 1155 je bas aktivna i ja sam siguran da intel to pomno prati i da ce pripaziti.... zato verujem da ce 1155 ziveti bar 3 godine ako ne i vise

Poslednja izmena:
Koliko je ziveo LGA 1156? :D

kakve to veze ima, 1156 je ubijen zbog redizjana koji je kao "bio potreban" i prakticno je isplao da ga je intel lose projektovao i da je to ispravljeno sa 1155, tesko verujem da sutra mogu da kazu a i 1155 je los sad mora da pravimo 1154, bila bi vec sramota a ni intel nije svemoguc da pravi greske u koracima uzastopno

kapiram da ce ista prica da se plasira ponovo...ali, neces valjda svaku generaciju procesora da pratis (kupujes)?

kapiram da ce ista prica da se plasira ponovo...ali, neces valjda svaku generaciju procesora da pratis (kupujes)?

a sta govori da ce se to desiti... 478 je imao svoj vek, 775 jos duzi... 1156 je bio "fail", nevidim da iko treba da zakljuci da ista sudbina ceka 1155 a intel AMA BAS NIGDE nije nagovestio da ce ubiti 1155 cak sta vise najavio je odma ivy bridge 22nm za 1155

kakve to veze ima, 1156 je ubijen zbog redizjana koji je kao "bio potreban" i prakticno je isplao da ga je intel lose projektovao i da je to ispravljeno sa 1155, tesko verujem da sutra mogu da kazu a i 1155 je los sad mora da pravimo 1154, bila bi vec sramota a ni intel nije svemoguc da pravi greske u koracima uzastopno

Nadaj se ti da je tako.
Ja ti kazem da je Intel uvalio onu stvarcicu svima nama.
LGA 1156 je fizicki isti socket,raspon rupa isti.Isti cooler naleze.Cak nisam siguran da li moze da prepozna
Sandy bridge na P55 .Kroz maglu mi nesto prolazi ali se ne secam.(Unknown CPU ali bootuje)
Nisam probao naravno ne znam sta bi se desilo .Nisam upucen jer od kad su pocela ova sr@nja sa menjanjem socketa i cuda
me opasno iritira!
Pre ce biti prepravka chipa,sitno malo unapredjenje i podvucena crta ,navodno treba novo ;)
Ovo mene najvise potseca na X38/X48 !
Mislis da uz neke prepravke biosa nisu mogli da "nabudze" Sandy ?

Smrdi tu mnogo sto sta!

Poslednja izmena:
pa pazi, ja sam kupio sendija i ne nameravam da menjam 2-3 godine procesor realno ali, poznavanje trzista mi govori da se ta prica o "potrebnim" promenama soketa baca i prolazi vrlo lako, pogotovo zato sto se svodi na dve firme...nisam rekao da ce biti tako, ali postoji velika verovatnoca...

Poslednja izmena:
intel je negde objasnio zasto je socket 1156 redizajniran, nema to veze sa 1 pinom vec je raspodela pinova za napjanje, grafiku, pci-e promenjena....... (tesko da to moze iko osim intela da zna da li je bas bilo potrebe)
secam se nekih slika gde je slikovito opisana razlika izmedju organizacije i uloge pinova i razlika je bila bas velika...

Zeljko ne kazem da nije tako ali te pitam da li smatras da je to zapravo zaista bilo potrebno?Nemoj toliko bas da stajes na stranu Intela,shvati da je to samo biznis.
Kad na nesto bacim sumnju retko kad da nisam u pravu.Ovaj put je problem sto to necu mocu da potkrepim argumentima jer ono sto meni treba zna samo Intel :d
Lako je baciti buvu i strucno objasniti.A da li je moralo drugacije?
Pazi kad sam siguran da su mogli da ga uglave u LGA 1156 ali to opet nek bude samo moje nagadjanje sto realno i jeste.
Poenta je vec naglasena.

Poslednja izmena:
Pa neznam.... sve je moguce ne ulazim u to da li su namerno totalno redizajnirali socket ili je stvarno bilo potrebno jer se dizajn 1156 pokazao kao los za buducnost, ja na osnovu slika nemogu zakljuciti to, samo vidim da se socketi razlikuju sto opet neznaci nista po pitanju razloga redizajna

1. cefnulo nam se da napravimo malo bolji socket radi nekih sitnica koje bas i nisu vazne ali eto... mozemo a i vise cemo zaraditi na plocama

2. morali smo jer smo zakljucili da bi sa novim socketom resili neke probleme koje smo imali sa dizajnom nehelem-a

tesko da cemo ikad saznati istinu

Poslednja izmena:
veruj matori : mo moneh!
i samo to.
ne zelim da zvucim kao baksuz, ali tako je

Pozdrav ljudi primetio sam da na ovoj slici u delu gde je cpuz upaljen vezano za memoriju channels je zatamljeno jel to tako treba? Zar tu nebi trebalo da pise dual ili single..... ili nesto trece.

321eb.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene pise samo dual u channels #. ostalo je isto kao kod tebe.

Ovo nije slika od moje ploce nego ovde sa foruma od nekoga sa ove teme pa mi nije jasno zasto je to zatamnjeno ja sam moju plocu vratio na reklamaciju al se secam da je isto bilo zatamnjeno.

Ne verujem da je do verzije posto kod mene isto ne pise nista, a imam CPU-Z v1.57

Moguće sad i ja gledam nema ni kod mene :)
Verujem da će novi CPU-z to ispraviti, dešavalo se isto i pre unazad mnogo godina...

Nema veze imam 4 modula memorije tako da me nije mnogo briga za to sto CPU-Z ne iscitava to. ;)

Sad ispisuje Dual ali je stavka ispod jos uvek zatamnjena. ;)

Ma nema da brineš ništa...sva ta očitavanja nisu softverski regulisana...

Poslednja izmena:
zatamnjeno je jer mem kontroler i l3 kesh tj NB, rade na taktu procesora, koliko sam ja skapirao...

Ljudi imam asus p8p67 rev3 i hteo bih da apdejtujem bios(zeza me npr. kad nakačim fleš neće da ga otvori ne prepoznaje slušalice itd) ako m,oze ceo postupak kako apdejtovati..hvala u napred

U uputstvu koje si dobio uz plocu je sve jako dobro objasnjeno. Tako da RTFM :-D

Ljudi imam asus p8p67 rev3 i hteo bih da apdejtujem bios(zeza me npr. kad nakačim fleš neće da ga otvori ne prepoznaje slušalice itd) ako m,oze ceo postupak kako apdejtovati..hvala u napred

Procedura flesovanja novog bios-a je vise nego jednostavna, samo prati uputstva kad pokrenes softver i uputstva koga si dobio uz plocu, pola minuta posla, ali pitanje je da li ce ti to resiti probleme koje pominjes.
Licno sumnjam da hoce, slicne probleme sa neprepoznavanjem periferija imam i ja i update bios-a nije promenio nista. Ja imam problema sa Razer periferijama i Lexmark stampacem. Mislim da ti bios nece pomoci, to je stvar bagovitog chipseta, prosto Intel ga je napravio kao mainstream, s namerom da bude jeftin, i cenim da je to osnovni razlog zasto konstatni problemi na koje se zale korisnici sirom neta, Intel to jednostavno smatra nekom srednjom klasom i smatra da nema ni razloga da posvecuje posebnu paznju kompatibilnosti sa npr periferijama vise klase. (a sto je meni npr razlog vise za napustanje platforme)

Bilo priče mnogo o ovome, čovek postavio temu samo o ovoj priči :)
Rešeno je fala bogu :) hehehe.
BIOS možeš da postaviš i na particiju HDD-a. Ne mora da bude fleš. Za Flešovanje korisiš EZ Fleš, pomoću koga nađeš BIOS na HDD-u i to je to.

P.S
Sabertooth po povoljnoj ceni na face fun page strani više informacija. :)

Nazad
Vrh Dno