Šta je novo?

Risen 2

zastarela grafika... ne sviđa mi se kako ovaj nastavak izgleda... previše je ovo šareno...
I grafika je jako bitna u RPG*u... u glavicama dvanaestogodisnjaka...

Skyrim će da oduva ovo
Sve ima svoju publiku i po njoj se ravna...

što su ubacivali puške... ovo bi trebao da bude fntasy a oni ubacuju puške i onda nije fantasy
Arcanum ima i puske i cepeline, parne masine pa je ostao fantasy...

Poslednja izmena:
^ Warcraft univerzum takodje. :)

nije prvi risen valjao... glupa priča i po meni zastarela grafika... ne sviđa mi se kako ovaj nastavak izgleda... previše je ovo šareno... što su ubacivali puške... ovo bi trebao da bude fntasy a oni ubacuju puške i onda nije fantasy
Skyrim će da oduva ovo

Lol, jako velika glupost :D

Bitno da je stavio Sean Bean-a kao avatar i to mu automatski znači da je nekakav/poznavalac ljubitelj fantasy settinga...

Meni je grafika u Risenu sasvim ok ako zanemarimo tragično loš dizajn likova (svi Gothici su takvi doduše). Koliko vidim sredili su teksture i modele da izgledaju pristojno.

Meni je grafika u Risenu sasvim ok ako zanemarimo tragično loš dizajn likova (svi Gothici su takvi doduše).
U G1,2 se jasno vide razlike izmedju likova ... vrhunski dizajn... U G3 je kao da su svi ispali iz istog jajeta...
Xardas_turm.jpg
Vatras.jpg
Diego.jpg
Gorn.jpg
Lee_damm.jpg
Onar.jpg
Lord_Hagen.jpg
Girion.jpg
MiltenMage.jpg
Saturas.jpg

Poslednja izmena:
naravno da je grafika bitna za RPG... od svih žanrova igara ja mislim da je RPG onaj za koji je dobra grafika najbitnija... zbog atmosfere i imerzije
Arcanum ima i puske i cepeline, parne masine pa je ostao fantasy...
ako postoji tehnologija u svetu onda to više nije fantasy nego sf... fantasy mora da bude srednji vek ili još ranije... to je poznato... to je pravi ozbiljan fantasy... oni su uzeli da ubacuju puške da bi privukli klince koji vole sf umesto da prave kvalitetan fantasy RPG... da
arcanum je matora igra... ne možeš njega da koristiš kao argument za bilo šta
ja bih voleo da ovo bude dobar RPG... što bih želeo da neka igra bude loša... ali neće... a ima punoi boljih RPGova u koji izlaze u narednih godinu dana: Skyrim, Kingdoms of Amalur...

naravno da je grafika bitna za RPG... od svih žanrova igara ja mislim da je RPG onaj za koji je dobra grafika najbitnija... zbog atmosfere i imerzije

ako postoji tehnologija u svetu onda to više nije fantasy nego sf... fantasy mora da bude srednji vek ili još ranije... to je poznato... to je pravi ozbiljan fantasy... oni su uzeli da ubacuju puške da bi privukli klince koji vole sf umesto da prave kvalitetan fantasy RPG... da
ja bih voleo da ovo bude dobar RPG... što bih želeo da neka igra bude loša... ali neće... a ima punoi boljih RPGova u koji izlaze u narednih godinu dana: Skyrim, Kingdoms of Amalur...

da ti je malo losiji srpski, bio bih ubedjen da si google-translate-bot :D

Ja moram da se složim oko jedne stvari sa Kul dečakom, a to je da Risen kec nije ništa specijalno, pogotovo ake se uzme da je duhovni naslednik prva tri Gothic-a. :)

Ne bi bilo lose da se vi teletabisi lepo uvatite za rucice i odleprsate u neku pravu fantasy temu pa se tamo slazite i podrzavajte... Ja da sam takav HC RPG player kao vas dvojica ne bih ni zalazio ovde.

Videli ste da igra nece biti fantasy, a i prvi deo je bio krsh sa losom grafikom tako da ne znam koji je smisao daljeg vaseg postovanja ovde? ...osim trolovanja...

Imate lepo teme o Arkadiji i Skyrm pa tamo trckarajte po prirodi i razmenjujte iskustva.

Poslednja izmena:
Ja moram da se složim oko jedne stvari sa Kul dečakom, a to je da Risen kec nije ništa specijalno, pogotovo ake se uzme da je duhovni naslednik prva tri Gothic-a. :)

Meni je dobar i da mi veruješ igrao bih istu takvu igru samo da je malo našminkaju. Igrao bih sve od Piranha Bytes-a i to nema veze ni sa pričom, ni sa grafikom, ni sa tim koliko je dobar RPG već što njihove igre imaju toliko sitnih detalja da te naprosto uvuku u svoj svet. Tako su nekada izgledale dobre PC igre, toliko si opcija imao da vremenom počneš da osećaš da si deo sveta igre što izaziva efekat kao kod čitanja dobre knjige. Singlplejer igre moraju imati taj osećaj da bi bile dobre. To je ta famozna atmosfera o kojoj se priča. Od danas velikih studija koji rade igre (PB je mali studio) to samo još Rockstar-ove igre imaju.

Na kraju krajeva meni je i Gothic 3 odličan i dan danas može da se meri sa bilo kojim RPGom izdatim od tada.

Risen je za razliku od Gothica koji je pravi fantasy ipak nešto realističniji svet. Da nema onih monstruma na kraju i glupih lizardmena tj. da je cela urađena kao prva dva chaptera bila bi mnogo bolja. U prva dva chaptera sve se vrti oko ljudi i ljudskih odnosa što i jeste najkvalitetniji srednjevekovni fantazijski seting. Karakonžule su tu samo da začine celu stvar, u najboljim pričama je sva čar u međuljudskim odnosima (tu spadaju i druge humanoidne rase), čak se i ti montrumi prikazuju sa ljudskim osobinama. To se radi sa razlogom, dobar fantasy ako počne mnogo da izmišlja gubi korak sa realnošću što samo po sebi nije loše. Ono što je loše kod toga jeste što čovek nije u stanju da zamisli smislen svet koji se ne oslanja na ono što je njemu poznato i čim krene da izmišlja stvaraju se rupe i to sve zajedno izgleda veštački i nedovršeno.

Risen 2 pravi korak napred u tom realističnom smeru i postaje ono što je prvi deo trebao da bude, svet pirata i gusara začinjen mističnim, fantazijskim elementima. Dobrih igara koje se bave piratima danas nema mnogo i ako Risen 2 bude bar dobar kao Risen kec ja ću biti prezadovoljan jer ćemo dobiti kvalitetnu igru u jednom takvom, retko obrađivanom setingu.

ako postoji tehnologija u svetu onda to više nije fantasy nego sf... fantasy mora da bude srednji vek ili još ranije... to je poznato...

Ovo boldovano je tako u skladu sa slikom iz avatara. Ako ste citali Martinove knjige "A Song of Ice and Fire" u njima one dotracke sluskinje od Deneris stalno ponavljaju "to je poznato" (it is known) kada zavrse neku rechenicu :d

I u knjizi i u seriji ;)

Mene njegov avatar žestoko nervira iz razloga što mnogo volim Sean Bean-a i teško mi da gledam kako jedan nižerazredni trol koji je tek izvirio ispod svog mostića uništava lik i delo pomenutog glumca.

Ne bi bilo lose da se vi teletabisi lepo uvatite za rucice i odleprsate u neku pravu fantasy temu pa se tamo slazite i podrzavajte... Ja da sam takav HC RPG player kao vas dvojica ne bih ni zalazio ovde.

Videli ste da igra nece biti fantasy, a i prvi deo je bio krsh sa losom grafikom tako da ne znam koji je smisao daljeg vaseg postovanja ovde? ...osim trolovanja...

Imate lepo teme o Arkadiji i Skyrm pa tamo trckarajte po prirodi i razmenjujte iskustva.

Nigde nisam rekao da mi se ne dopada koncept kakav donosi Risen 2, čak šta više željno ga iščekujem, već samo da prvi deo nije opravdao (MOJA) očekivanja.

Ono što je meni najviše zasmetalo je što je svet mali (pogotovo kad se uzme kako je fenomenalno odrađen svet u G3), ostvro pretrčič uzduž i popreko za po sata. I što igra posle 2 chaptera postaje očajna, što je naveo i g@w. I da igra nije donela ništa novo. I dan danas bi radije odigrao G2: Night og the Raven ili G3 nego prvi Risen :)

Poslednja izmena:
Posle drugog chaptera Risen je isto što i taj toliko očekivani Kingdoms of Amalur tj. Hack and Slash :)

Ja stvarno ne znam sta vas odusevljava u G3... Trcis kroz prirodu, razgledas okolinu, rusevine gradove i ono kraj igre...

Lvl*ovanje nije bitno, reputacija nije bitna, nikakav napredak kroz svoje postupke i skilove ne primecujem.
Nevidjeno prazna igra... Cela je kao 3. poglavlje u Risen.
Nigde vecu gomilu nepotrebng armora, oruzija i nakita nisam video od onog u G3.

I da sam hteo sam da se nateram da mi igra bude zanimljivija, pa da se i priblizim nekoj od besmislenih frakcija u igri, to bi bilo ubijanje dosadnim zadacima idi prenesi ovo, donesi ono, skupi 10 kasika i nozeva... bez veze.

Plitka i dosadna igra... Ogroman propust i pocetak kraja za JV...

Poslednja izmena:

banhammer_forecast.gif

I da sam hteo sam da se nateram da mi igra bude zanimljivija, pa da se i priblizim nekoj od besmislenih frakcija u igri, to bi bilo ubijanje dosadnim zadacima idi prenesi ovo, donesi ono, skupi 10 kasika i nozeva... bez veze.

Plitka i dosadna igra... Ogroman propust i pocetak kraja za JV...

To je i meni uzasno smetalo. Kapiram da su se malo precenili iz PB. napravili ogroman svet pa posle nisu imali vremena da ga smisleno popune questovima. Questovi su kao da ih je generisao racunar pomocu neke skripte "Donesi mi X predmeta Y za osobu Z" i slicno.

To je i meni uzasno smetalo. Kapiram da su se malo precenili iz PB. napravili ogroman svet pa posle nisu imali vremena da ga smisleno popune questovima. Questovi su kao da ih je generisao racunar pomocu neke skripte "Donesi mi X predmeta Y za osobu Z" i slicno.

...pa sad cemo da vidimo PB...
U par zadnjih intervjua sto sam citao svu krivicu za G3 svalili su na JV i pricu kako ih je pozurivao.
Samo da im to opet ne bude razlog i u R2... mada kontam da i sad nemaju skroz odresene ruke.

A to se rezlikuje od kvestova u Risen kecu po čemu? :p

G3 je odavao utisak živog i pravog sveta, i to je ono što ga je krasilo.

Poslednja izmena:
^... pogledaj malo kvestove u gradu... obe frakcije nude zanimljive i bolesne kvestove pre nego te pozovu u svoje redove...
Samo treba paziti da te ne pokupe na silu u manastir jer je to po meni najlosiji izbor.
Risen Game Guide

Samo treba paziti da te ne pokupe na silu u manastir jer je to po meni najlosiji izbor.[/URL]

Zasto mislis da je ovo najlosija odluka? Sloboda izbora i jeste ono sto je krasilo Risen, a ja sam svojevoljno odlucio da se pridruzim inkviziciji. :)

Pa ne mozes tek tako da se pridruzis inkviziciji i postanes mag... Treba prvo da steknes njihovo poverenje i onda ti nude izbor... Mage ili Warrior of the Order...

Onako se dosta propusta... nisi pravi mag... npr. mozes samo skrolove da pises...
Only pure mages can use rune magic.
Nema tu kuc-kuc u manastir, dobar dan ja bih da budem plameni inkvizitor... To se tako u G3 mozda radi...;)

Mora reputacija po gradu prvo da se stekne... slicno kao u G2.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je jednostavno pridruziti im se. Morao sam da odradim gomilu questova u onom ribarskom naselju ne bih li stekao njihovo poverenje. :) Licno sam odabrao da budem Warrior of the Order, zato sto preferiram melee combat, ali ne smatram da je izabrati mage-a pogresna odluka. Pisanje i skupljanje scrollova je poprilicno drugaciji i tezi pristup od klasicnog "wizards spellbook" tipika koji koristi 90% RPG-jeva. :)

G3 je odavao utisak živog i pravog sveta, i to je ono što ga je krasilo.

Jesi igrao G1 i G2? E to je ziv svet :)
Posle te dve igre G3 ostavlja nekako gorak ukus u ustima. Risen je pokusao da se vrati starim stazama iz prve dve igre, ali nije u potpunosti uspeo (najvise zahvaljujuci sterilnosti igre nakon prva dva chaptera).

Pisao sam vec par puta sledeci primer iz G1 koji me je svojevremeno ostavio bez rechi. Otisao sam u kamp u mochvari, pala je noc i trazio sam neki lezaj da prenocim. Udjem u neku praznu kolibu, legnem da spavam, medjutim san se prekida, stoji lik (koji je kasnije tek dosao da spava i zatice me u svom krevetu) pored mene isukao oruzje i kaze mi da izlazim iz njegove kolibe ili ce da me ubije :)
To kad sam video, znao sam da igram nesto posebno. A G1 je bio prepun takvih sitnica koje su svet cinile realnijim i zivljim.

...tako je to kad je covek navikao na svoj krevet... moze glava da se izgubi zbog toga:). Nadam se da si uspeo da se snadjes posle za spavanje.

Mene je jednom zatekla noc u Valey of Mines... Trazio sam Diega, a on me zezno i odbauljao negde drugde... Nema nigde da se legne, a oko mene samo cujem roktanje dragon snapera... ni makac:). Jedva sam odmilio i popeo na neku stenu obasjanu mesecinom i tamo sacekao jutro... luda igra. NPC*ovi ko pravi ljudi ***...

Pa ne mozes tek tako da se pridruzis inkviziciji i postanes mag... Treba prvo da steknes njihovo poverenje i onda ti nude izbor... Mage ili Warrior of the Order...

Onako se dosta propusta... nisi pravi mag... npr. mozes samo skrolove da pises...

Nema tu kuc-kuc u manastir, dobar dan ja bih da budem plameni inkvizitor... To se tako u G3 mozda radi...;)

Mora reputacija po gradu prvo da se stekne... slicno kao u G2.

Pa hvala bogu da je tako, nisi došao na odmor već si došao u manastir sa željom da budeš monah. Neće sigurno da prostru crveni tepih ispred tebe i ponude te medovačom nego brale, metlu u ruke pa čisti podrum do uveče kao u G2 :)

U G3 je dosta toga drugačije jer si tamo poznat lik i pritom poprilično bitan. U G1 si osuđenik a u G2 nema puno ljudi koji te poznaju jer je svet porušen usled najezde orkova i ostalih zlih sila. Tek u trećem delu se vraća neki balans, orkovi naprasno postaju humanoidni (u G2 vanilla su bili skroz divlji tj. samo za klanje ne i za razgovaranje) pa te kao uvažavaju i ljudi i orkovi. Problem trojke je isti kao i Risena, kada pređeš iz Myrtane koje je meni više manje ok dolaziš u oblasti gde jednostavno nema kvestova (Varant i Nordmar).

Plus za trojku je što je uspela da bude igra epske veličine a da ne deluje toliko generička kao što je to na primer Oblivion. To je poslednji put uspelo Morrowindu u određenoj meri.

Risen jeste mali ali je rukom kreiran svet, za razliku od G3 gde je dosta toga random generisano ili Obliviona gde je sve van gradova random generisano.

Pa hvala bogu da je tako, nisi došao na odmor već si došao u manastir sa željom da budeš monah. Neće sigurno da prostru crveni tepih ispred tebe i ponude te medovačom nego brale, metlu u ruke pa čisti podrum do uveče kao u G2

ahahaa:D pa nisi valjda cistio? Pa ti treba da mlatretiras ostale novice da rade za tebe... sa par ucena resen je problem;)

ahahaa:D pa nisi valjda cistio? Pa ti treba da mlatretiras ostale novice da rade za tebe... sa par ucena resen je problem;)

No way, I'm one of those lawfull good types. :D

BTW, sto bi isli laksim putem, kad vec moze komplikovanijim? :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno