Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Uff covece.. poceo si sa poredjenjem automobila, a sada i sa nasilnicima u skoli. Preterujes...

Poređenja (asocijacije) su vrlo efikasan način da se objasni neka materija. Ne treba od njih bežati.

Poređenja (asocijacije) su vrlo efikasan način da se objasni neka materija. Ne treba od njih bežati.

jedno je objasnjavati a drugo dokazivati. ovo sto si rekao je istina, ali ti ove komparacije ne koristis za objasnjavanje nego ih stavljas u funkciju dokazivanja svojih tvrdnji sto je apsolutno neprihvatljivo. em ti teoreme nisu bas utemeljene em ti izbor komparacija nije najsrecnjiji. kad citam ove tvoje postove, imam utisak da slusam neke nase bivse politicare

jedno je objasnjavati a drugo dokazivati. ovo sto si rekao je istina, ali ti ove komparacije ne koristis za objasnjavanje nego ih stavljas u funkciju dokazivanja svojih tvrdnji sto je apsolutno neprihvatljivo. em ti teoreme nisu bas utemeljene em ti izbor komparacija nije najsrecnjiji.

Svrha asocijacija, metafora i poređenja je da olakšaju razumevanje onoga o čemu se govori, a ne da dokažu. U konkretnom primeru, suština moje tvrdnje je da MS, Google, Intel i slični koriste monopol da silom istisnu konkurenciju (što je u velikoj meri i potvrđeno raznim sudskim sporovima i presudama na njihovu štetu, bar za MS i Intel; za Google je još rano, ali biće), a da Apple to pokušava agresivnim pravnim napadom na kršenje patenata. Ciljevi su isti, metode se razlikuju. Što se tiče rezultata, to može da se diskutuje, čiji su efikasniji. Poređenje sa dečacima u školskom dvorištu imalo je za cilj da se plastično i jednostavno ilustruje ta tvrdnja (ali ne i precizno, jer je to po definiciji nemoguće, pošto je u pitanju relativno labava asocijacija).

Poslednja izmena:
Kratki povratak na početnu temu.

Flickr na svom sajtu ima statističke podatke ko čime slika slike. Najpopularniji je Nikon D90, za njim je iPhone 4, koji je nedavno prešišao EOS-a 5D MkII.

Ono što je vrlo zanimljivo je da ni posle nekoliko miliona prodatih tableta, svega 22 slike dnevno su škljocnute na tabletu (bukvalno sve iPad 2).

Kada je Apple prošle godine napravio iPad bez kamere, svi su graknuli kako je to bez veze. U međuvremenu, pojavile su se konkurentske sprave sa Androidom i sa kamerama. Sudeći prema Flickr-u, te kamere izgleda retko ko koristi.

Možda je dovoljno bilo staviti samo prednju (za video konf.) i uštedeti pare na onoj pozadi...

Vasicu ti radis u beloj kuci,u narodu poznata kao White House....priznaj :D:D:D

kad citam ove tvoje postove, imam utisak da slusam neke nase bivse politicare
dusko_m te je provalio :D:D

Svrha asocijacija, metafora i poređenja je da olakšaju razumevanje onoga o čemu se govori, a ne da dokažu. U konkretnom primeru, suština moje tvrdnje je da MS, Google, Intel i slični koriste monopol da silom istisnu konkurenciju (što je u velikoj meri i potvrđeno raznim sudskim sporovima i presudama na njihovu štetu, bar za MS i Intel; za Google je još rano, ali biće), a da Apple to pokušava agresivnim pravnim napadom na kršenje patenata. Ciljevi su isti, metode se razlikuju. Što se tiče rezultata, to može da se diskutuje, čiji su efikasniji. Poređenje sa dečacima u školskom dvorištu imalo je za cilj da se plastično i jednostavno ilustruje ta tvrdnja (ali ne i precizno, jer je to po definiciji nemoguće, pošto je u pitanju relativno labava asocijacija).

niti si sta plasticno objasnio niti je sta nekome lakse da razume posle tvoje price. to sto si sreo nekog siledziju u skoli i poznajes nekog tuzibabu ne znaci da apple nije siledzija niti to sto je za veliku velicinu vlasnika kamioneta razumnije da imaju sedan znaci da je tablet sprava koja moze efektivno da zameni kompjuter. batali sa metaforama. vecina ljudi ovde moze razumno da prihvati argumente tako da nije potrebno deblliziranje diskusije sa ovim, objektivno glupim analogijama.

niti si sta plasticno objasnio niti je sta nekome lakse da razume posle tvoje price. to sto si sreo nekog siledziju u skoli i poznajes nekog tuzibabu ne znaci da apple nije siledzija niti to sto je za veliku velicinu vlasnika kamioneta razumnije da imaju sedan znaci da je tablet sprava koja moze efektivno da zameni kompjuter. batali sa metaforama. vecina ljudi ovde moze razumno da prihvati argumente tako da nije potrebno deblliziranje diskusije sa ovim, objektivno glupim analogijama.

Izvini. Neću više.

Vasicu a iz kog razloga je taj zakon primenjen na Microsoftu? iz tog istog razloga ce biti primenjen i na Apple

Ja sam cuo i neku kombinaciju (od coveka kome imam previse razloga da verujem) da je nesto Bil Gejts pricao o Rokfelerima pa da su ga ovi cepnuli sa tim monopolizmom, davno bilo :) kada sam slusao nesto na tu foru. Apple kao kompanija nije losa, ali politika im je mnogo arogantna + kada se to spoji sa opasnim marketingom bude svasta :).

http://www.engadget.com/2011/05/13/apple-patent-application-shows-keyboard-that-doesnt-require-con/

Ono što je vrlo zanimljivo je da ni posle nekoliko miliona prodatih tableta, svega 22 slike dnevno su škljocnute na tabletu (bukvalno sve iPad 2).

I ovo je zacudjudjuce mnogo za iPad, s obzirom na to da su mu kamere katastrofalno lose, jedva nesto bolje od prve generacije mobilnih sa kamerama...

Kamera na iPad2 je gora nego na DHD-u, sto je ultra tesko postici :D

Xoom, Galaxy i ostali Androidi imaju (shodno dosadašnjim testovima) bolje kamere, pa ipak ih izgleda niko ne koristi. Xoom izgleda ima prosek od 3 fotke dnevno (naspram iPad-ovih 22), a Galaxy se ni ne koristi za Flickr.

Suština cele priče je da su kamere na tablet računarima upotrebljive jedino u kontekstu video konferencije. Ne treba puno mozga da se zaključi da je fotografisanje sa tablom veličine prosečnog časopisa jednako nezgodno kao i slikanje webcam-om od laptopa.

eto ti ga sad. pitanje za Gospodina vasica - to sto flickr ima zvanican iOS app, to tebi zaista znachi da su te statistike tachne i korektne ?? pazi, ja zaista verujem da je Apple korisnik navijen tako da istog trenutka kada ufotka nesto, pomisli - "ejaooo, idem odma na flickr da sherujem svoj imidz, i taman da se popuni zvanichna app statistika da se zna da sam fotkao sa svojim iPad-om!" ali to Vasicu nema veze sa realnoscu. a pogotovo za Xoom, to su android korisnici, koji svoje slike ne kace na flick, vec na ekonomichnije i bolje odradjene image snaring sajtove.

vidis, Apple korisnicima je sve u tom iTunes-u, sinhronizacijama, zvanichnim app-ovima za svakakve moguce fejsbuke i flikere, e a mi normalni ljudi kad ufotkamo nesto - mi to prebacimo na hard. i onda, odradimo blagi image edit (ja licno exposure/contrast/light) i ta fotka vise nije potpisana sa "created by xxx mobile device" vec je potpisana - created by acdsee/photoshop

Da, ti dodjes sa Photo shoota iz Monte Carla u Passatu karavanu sa bosch pumpom, i onda prebacujes te profesionalne fotke da ih doteras u Photoshopu za stampu u Vogue casopisu :)

... a mi normalni ljudi kad ufotkamo nesto - mi to prebacimo na hard. i onda, odradimo blagi image edit (ja licno exposure/contrast/light) i ta fotka vise nije potpisana sa "created by xxx mobile device" vec je potpisana - created by acdsee/photoshop

Mi definitivno ne spadamo u "normalne ljude". O tome smo već diskutovali ranije. Prosečni korisnici Androida itekako stavljaju slike na Flickr, čemu svedoče hiljade fotografija koje se dnevno postave na FLickr samo sa HTC Android telefona (a da ne govorimo koliko ih ima ako se u taj broj dodaju i Samsung, LG i ostalo društvo sa Androidom).

Mislim da moj argument i dalje stoji: korisnici tablet računara NE KORISTE kamerice za fotografije, iz razloga koji su logični i očigledni svakome ko malo razmisli zašto je to tako. Naprava veličine omanjeg laptop računara je previše nezgrapna za bilo kakvu fotografiju, ako se u džepu nalazi mobilni sa iole upotrebljivom kamericom. Dodavanje kamere od strane tablet proizvođača imalo je samo jednu svrhu: da se popuni "bullet-point" lista funkcija i karakteristika.

eto ti ga sad. pitanje za Gospodina vasica - to sto flickr ima zvanican iOS app, to tebi zaista znachi da su te statistike tachne i korektne ??

Ko je to "lupio" da Flickr predstavlja realnu sliku upotrebe i upotrebljivosti???

Sve što sam rekao je da, ako pogledamo Flickr, koji je jedan od (ponavljam, jedan od; dakle, ne ni jedini, ne ni najveći, ni najpopularniji, ni najprecizniji po statistici) popularnijih sajtova za kačenje fotografija (pogotovo među vlasnicima mobilnih naprava), sve moguće platforme (od mobilnih telefona, iOS i Android sistema, preko iTouch-a, pa džepnih digitalaca, do D-SLR naprava i video kamera) su prilično izdašno zastupljene; jedino gotovo uopšte nema tablet računara.

Svoje mišljenje sam rek'o. Ima li ko neko drugo mišljenje, zašto je to tako?

ima - ja imam tablet. kineski je, ali radi ko sat, jer ima Freescale prejak procesor, i Android 2.2 na njemu.

sikanje sa tabeltom, sve i da ima kameru (moj nema) ne bih ni pod razno uzeo u obzir. tablet mi stoji u torbici, velicine samog tableta, i nijednog trenutka ga n vadim iz te torbice, osim za interent u hotspot-u, medije, zajednichko gledanje sadrzaja i individualno gledanje video sadrzaja. i pre svega citanje stripova i knjiga. ja zapravo imam solidnu kameru na telefonu (5Mpx, fina slika i dobar video na 6700) i ni sa njim ne slikam, jer mi za te stvari sluzi Digitalni koji je uvek u kaseti u kolima.

kapiram da su neki drugi ljudi navijeni na druge principe, ali zaista ne vidim potrebu da ako zaista hoces kvaltietan video/image materijal ,da to radis sa spravom koja NIJE predvidjena za to primarno. a dolaziti u situaciju da snimis nesto sto je "awesome" a da to bude snimljeno iz shaky ruku koje drze tablet/telefon je besmisleno, meni bar.

kako neko rece - kamere na ovim novim tabletima brendiranih proizvodjaca sluze da popune statistiku u reklami.

kako neko rece - kamere na ovim novim tabletima brendiranih proizvodjaca sluze da popune statistiku u reklami.

Pa cisto sumnjam da je razlika u ceni izmedju kamere u iPad-u i neke od 3.2 Mpx veca od 20 $, ali Apple je to :). Kamera nije toliko obavezna, ali nekad ce sigurno posluziti.

Vidim da ovo nije bilo :).

Poslednja izmena:
Ne treba zaboraviti i još jednu stvar. Koliki je procenat prisutnih (tj. učesnika u ovom forumu) koji znaju nešto o fotografiji, imaju Photoshop na svom računaru i znači im kvalitet senzora, optike i krajnjeg rezultata? Izvesno je da nas je takvih ovde neuporedivo više nego u opštoj populaciji.

Običnom svetu nije naročito bitna razlika između kvaliteta slike škljocnute mobilnim od pre pet godina (sa 1-megapikselskom kamericom) i EOS 7D. Mobilni je uvek u džepu i kao takav ima znatno veću vrednost za škljocanje nego bilo kakav foto-aparat, pa makar i kompaktni digitalac, koji se nosi na svadbe, rođendane, krštenja i godišnje odmore. Isti slučaj, naravno, i sa video kamerom.

Kogod ima tablet, taj sigurno u džepu ima i mobilni sa kamerom. Jedina situacija u kojoj će taj tablet da se upotrebi za škljocanje slike je ako je tablet već u rukama i upaljen.

Mislim da je stavljanje kamere na poleđinu tableta bačena para. Umesto tih $20 (što je, koliko se sećam, u stvari dosta manje; ta mala 2-megapikselna kamera na iPad-u je negde oko $8), mogli su da ubace neki drugi hardver (npr. USB host, ili da daju za dž onaj CCK kabl). Naravno, posle dreke koja se digla kad originalni iPad nije imao kameru, ni Apple, a ni ostali proizvođači, nisu imali kud nego da na napravu stave hardver koji niko nikad neće koristiti.

Ne treba zaboraviti i još jednu stvar. Koliki je procenat prisutnih (tj. učesnika u ovom forumu) koji znaju nešto o fotografiji, imaju Photoshop na svom računaru i znači im kvalitet senzora, optike i krajnjeg rezultata? Izvesno je da nas je takvih ovde neuporedivo više nego u opštoj populaciji.

Običnom svetu nije naročito bitna razlika između kvaliteta slike škljocnute mobilnim od pre pet godina (sa 1-megapikselskom kamericom) i EOS 7D. Mobilni je uvek u džepu i kao takav ima znatno veću vrednost za škljocanje nego bilo kakav foto-aparat, pa makar i kompaktni digitalac, koji se nosi na svadbe, rođendane, krštenja i godišnje odmore. Isti slučaj, naravno, i sa video kamerom.

Kogod ima tablet, taj sigurno u džepu ima i mobilni sa kamerom. Jedina situacija u kojoj će taj tablet da se upotrebi za škljocanje slike je ako je tablet već u rukama i upaljen.

Mislim da je stavljanje kamere na poleđinu tableta bačena para. Umesto tih $20 (što je, koliko se sećam, u stvari dosta manje; ta mala 2-megapikselna kamera na iPad-u je negde oko $8), mogli su da ubace neki drugi hardver (npr. USB host, ili da daju za dž onaj CCK kabl). Naravno, posle dreke koja se digla kad originalni iPad nije imao kameru, ni Apple, a ni ostali proizvođači, nisu imali kud nego da na napravu stave hardver koji niko nikad neće koristiti.

Facetime + back kamera, znam da je cena neka mizerna, ali sam cisto lupio :). Mogli su da povecaju cenu nekog adaptera, a da stave 3.2 mpx kameru :).

Nema SD card slot...

Ne vidim šta je ovde specijalno, ASUS Transformer je jednostavno bolji proizvod jer nudi više za manje para. Samsung kako je krenuo može komotno da se spoji sa Eplom, ionako im proizvodi sliče ko jaje jajetu i imaju identične nedostatke.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Limited Edition review. U prevodu ovo je određen broj debljih uređaja koji su napravili pre predstavljanja tanjeg modela 10.1, a sada hoće da ih se reše da im ne skupljaju prašinu bezveze. Limited edition nema SD card slot. Pravi Galaxy Tab 10.1 koji izlazi 8.juna će ga imati, isto kao i 8.9 verzija. Nemojte da mešate stvari molim vas.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Limited Edition review. U prevodu ovo je određen broj debljih uređaja koji su napravili pre predstavljanja tanjeg modela 10.1, a sada hoće da ih se reše da im ne skupljaju prašinu bezveze. Limited edition nema SD card slot. Pravi Galaxy Tab 10.1 koji izlazi 8.juna će ga imati, isto kao i 8.9 verzija. Nemojte da mešate stvari molim vas.

bolje lepo reci odredjen broj uredjaja koji je proizveden pre predstavljanja iPad-a 2 :D

ma nije to...limited edition je zato sto su to uredjaji koje su dobili ucesnici Google IO pre nekoliko dana, 5k uredjaja je podeljeno....i to je jedan od njih, vidis da ima male androide na poledjini....tako sam bar ja razumeo ;p

edit: kako debljih?:) vidis da je tanji i od iPad 2

Poslednja izmena:
A prilikom video chata (nebitno da li je gtalk, msn, skype, facetime jer će valjda svi jednom raditi kako treba) možeš zadnjom kamerom nešto pokazivati sagovorniku. Meni ovo deluje kao veoma simpatična opcija i nešto što bi moglo da unapredi elektronsku komunikaciju.
Mislim da je stavljanje kamere na poleđinu tableta bačena para. Umesto tih $20 (što je, koliko se sećam, u stvari dosta manje; ta mala 2-megapikselna kamera na iPad-u je negde oko $8), mogli su da ubace neki drugi hardver (npr. USB host, ili da daju za dž onaj CCK kabl).
eee, ali kamera malo utiče na to da li je uređaj "zatvoren" ili ne, a znamo svi appleovu poslovnu politiku, ne kažem da je dobra ili loša ;)
Naravno, posle dreke koja se digla kad originalni iPad nije imao kameru, ni Apple, a ni ostali proizvođači, nisu imali kud nego da na napravu stave hardver koji niko nikad neće koristiti.
Dreka se digla oko prednje, ne oko zadnje kamere. Ne znam da li je stvar u tehnologiji, kulturi, psihologiji... ali po meni bi bilo normalno da odavno masivno vodimo video razgovore.

Vrh Dno