Šta je novo?

Šta mislite o 27" monitorima ekonomske klase?

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Daću dva primera:

ViewSonic VX2739wm, 1920x1080(FullHD) 1ms DC100000:1 DVI HDMI USB
b1130610.jpg

24.000 din, više info ovde.

Philips 273E3SB/00, 1920x1080, 5 ms, VGA (D-Sub),DVI-D (HDCP)

273E3SB_00.jpg

28.000 din, više onfo ovde.

ViewSonic 27" VX2739wm Reviews

ViewSonic VX2739wm Reviews
ViewSonic-VX2739wm-0.jpg

CNET mu je u testu dao 7/10.

BitTech mu je dao istu ocenu.

Newegg je dao 4/5.

Konačno, alaTest je rekao:
The Verdict: Experts rate this product 72/100 and users 86/100. Comparing these reviews to 160627 other Monitors reviews gives this product an overall alaScore 97/100 = Excellent.

Linkovao sam pune testove. Trenutna cena u SRB: od 24.000 din.

jakoo primamljivo..steta sto sam se ja zaleteo pa uzeo ovaj lg 24` za 200 e...da sam malo sacekao :(

I ja uzimam ovaj viewsonic od 27 incha jer je mnogo bolji od ovog philips-a,monitor je jeftin da jeftiniji ne moze biti a ovam philips-u cena za dva meseca ce biti ispod 20k din.sasvim obican philips naspram viewsonicvog superiornog modela.

I mene ste bacili u razmisljanje... zadovoljan sam sa 2420 HDB, ali ipak 27" za ove pare... da li bi se isplatilo preci sa 24" na 27"?

jakoo primamljivo..steta sto sam se ja zaleteo pa uzeo ovaj lg 24` za 200 e...da sam malo sacekao :(
Ja sam pre mesec dana kupio Dell U2311H 23" za 210e. Vrlo sam zadovoljan monitorom, on je eIPS, ne TN, jako robustan, tilt, swivel, pivot. Sve to ovaj LG 27" nema (ok, ima tilt). Džabaka je, sasvim slučajno sam ga juče otkrio.

Da li vredi preći sa 24 na 27"? Dobiješ 26% veću površinu. Evo kako to izgleda.

Mislim da je 27 inca preterano za monitor, jer ces biti prinudjen da pomeras glavu levo desno, sto dovodi do zamaranja i bolova u vratnim misicima.

Ja sam pre mesec dana kupio Dell U2311H 23" za 210e. Vrlo sam zadovoljan monitorom, on je eIPS, ne TN, jako robustan, tilt, swivel, pivot. Sve to ovaj LG 27" nema (ok, ima tilt). Džabaka je, sasvim slučajno sam ga juče otkrio.

Da li vredi preći sa 24 na 27"? Dobiješ 26% veću površinu. Evo kako to izgleda.

cuj 26 % nije malo..
Al mene ce cekati 2-3 godine..sl koji uzimam je sigurno min 27` i ips panel..:)
vredi dati malo vise da sacuvas oci :)

Mislim da je 27 inca preterano za monitor, jer ces biti prinudjen da pomeras glavu levo desno, sto dovodi do zamaranja i bolova u vratnim misicima.

Ja sam imao taj problem , kad sam presao sa 17` crt na 24 `..nisam pomerao vrat ali su oci morale dda idu levo desno, sto postaje zamorno posle nekog vremena..udaljio monitor i sada mi je ceo panel u centru vida i problem solved :)

Zaista zavisi šta radiš i koliko si udaljen od monitora. Recimo, ja volim da budem udaljen. Već su me zezali jer sam na 70-80 a i više cm od 23" pa se žalim da ništa ne vidim i kako bi trebalo da budem na 50cm. 27" je superiška da se fiksiraš na oko 1m, tako da nema potrebe da se pomera glava. Lično bi mi to više odgovaralo + bežična tastatura i miš i radim na 1,5m.

No dobro, Dell U2311H i LG 27" ipak ne mogu da se porede, Dell je kvalitetniji, robusniji, konstrukcija kakvu nikad nisam imao, eIPS.

Hmm, drago mi je da za male pare sada moze da se uzme velik monitor, ali na zalost, ja sam, kao i nekolicina ovde navucen na 40" lcd, odnosno samsung c530 mi je vec neko vreme glavni monitor. Dok se ne pojavi nesto ultra mega giga bolje od mog tv-a, ne menjam moju azdahu :)

Hm, ja imam LG 37" LCD koji koristim samo kao TV, tj. za filmove, ubacim fleš. Namerno ga nisam vezivao nikakvim kablovima za komp, to nije smisleno radno okruženje.

Hmm, ne bih se slozio sa tobom, ko god je jednom probao da radi na velikom ekranu, vise nikad se nije vratio na manji, moje misljenje mogu da potvrde i neki clanovi sa foruma koji takodje koriste tv umesto monitora duze vreme. Ja sam prezadovoljan mojim radnim okruzenjem, pa cak i da se svi clanovi ovog foruma ne sloze sa mnom, a veruj mi ko god je dosao kod mene kuci i video ovo, prva reakcija je bila "wow!" Ali da ne sirimo offtopic, generalno gledano, mislim da ce velicina monitora ici do nekih 32", i racunam da ce u naredne dve godine cene monitora dijagonala vecih od 27" pasti na smesnu cifru ispod 300e, sto je za prosecnog usera fantazija, posedovati ogroman monitor... :)

Hey, naravno da ono što tebi prija i treba da radiš. Kao kontrabalast, iznosim ti svoj osećaj. Gledam u 10-11" notebook, 15" laptop, jedan desktop ima dva monitora od 19" (4:3), drugi 23" i nezavisan LCD TV 37". Sve ima svoje. Niti jednom nisam priključio komp na TV, vec samo prebacim film na USB i pustim film. Ne vidim kako bih pametno koristio radnu površinu od 37" za rad na kompu, gde bih sedeo, na kojoj udaljenosti, da li bih pomerao glavu. Ako želim da ne pomeram glavu, moram dodatno da se udaljim, a ako to činim, nema razlike da li imam manji monitor/TV kojem sam samo prišao bliže, zar ne? ;)

Nisam neko ko nije probao, pa nema pojma. Još jedan čudan primer, kad odem kod keve na gajbu nikad ne uključujem plazmu 40" jer mi je prosto preveliko, da ne ulazim u to da se nikako ne uklapa u barokno opremljen stan. Onda zapalim u svoje nekadašnju sobu i uključim mali Sony Trinitron CRT TV koji ima dugačku katodnu cev, star oko 12 godina, 4:3, ekran je 15" verovatno. Savršen TV, kristalno jasna slika. To najviše volim da gledam iz kreveta.

Za kraj, imam i projektor koji koristim kad mi dođe društvo da gledamo nešto "na velikom platnu". I to je samo za to, film preko celog zida.

Istina, znao bih sada kako da iskoristim jeftin 27" monitor, no nemam pojma gde bih ga stavio. Slatke muke. ;)

Ja pored 24" koristim i CRT. 24" koristim za gledanje filmova, net, poneka igrica i to je to. Posto sam poceo da radim sa grafikom, CRT mi je i dalje bolji izbor za to (zaista ima verniji prikaz boja, iako zauzima pola radnog stola). Najvise bih presao na 27" zbog filmova, i njega bih okacio na zid. Ono sto me privlaci kod ovog monitoga je 1 mS odziv slike, sta kazete na to? Svestan sam da je TN panel...

p.s mislim na ViewSonic naravno

Poslednja izmena:
27'' je odlično za sve, od gledanja filmova pa na dalje. Međutim i pored toga što je moj trenutni monitor 24'' koštao više od te 27-mice, ipak sam uzeo manji. Razlog - ko nije sedeo ispred LED monitora ne zna šta je monitor, jednostavno slika je toliko bolja da je klasični LCD jednostavno - zaboravljen. Još treba da im spuste cenu, bar za 30% da bi bilo smisla kupovati ih.

Još jedno pitanje je veličina pixela na tako velikom monitoru uz očuvanje rezolucije 1920*1080. Mene bi tu interesovali neki podaci.. Koliko je loše čitati na ovako velikom monitoru ili pisati u wordu? (pošto dosta puno pišem..) Da li bi u ovom segmentu postojao problem?

Merkam već dve nedelje ovaj monitor (viewsonic), cena je stvarno izuzetna. Za filmove i igre je sigurno odličan, e sad za ostalo... Tu se postavlja pitanje.

Merkam već dve nedelje ovaj monitor (viewsonic), cena je stvarno izuzetna. Za filmove i igre je sigurno odličan, e sad za ostalo... Tu se postavlja pitanje.

Zbog toga ga i ja najvise merkam... Za dijagonalu preko 27" nemam dovoljno prostora (soba mi je uska, a duga...), a 24" mi je postalo nekako malo. Mislim da bi mi ovaj monitor bio pun pogodak za filmove/igre/net... e, sad postavlja se pitanje, da prodam ovaj BENQ ~150e + 100e doplate za ovaj monitor...da li se isplati!? a, jos niko na forumu nije dao neki ozbiljniji i konkretan opis ovog monitora kada se koristi za svakodnevnu upotrebu. Kada sam uzimao ovaj BENQ o njemu sam citao mnogo... otisao da ga kupim/probam, na prvi mah sam znao da je to TO...

ko nije sedeo ispred LED monitora ne zna šta je monitor, jednostavno slika je toliko bolja da je klasični LCD
LED je samo vrsta ostvetnjenja panela, zar ne? Koji panel imaš na LED monitoru? Na Dell-u U2311H imam eIPS panel, ali ne znam koje osvetljenje. Da li je moguće imati IPS sa LED osvetljenjem? (Ako sam nešto lupio, ne računa se ;)).

Moguce je, LG je izbacio dva modela LG IPS231P-BN i LG IPS236V-PN LED :eyebrows:

E sad jel edge led osvetljenje ili ono malcice bolje iza celog panela ? :p
ako ej ovo drugo, i ako se gleda npr BR film, e onda stvarno zines kakva je slika :D

Nije bas tako.Sve zavisi kako ko dozivljava i kako se navikne.
Ja bih lagano sad mogao da predjem na 30" a i ovaj 27" mi stoji ispred na 30-40 cm od mene!

@owim
Sto neko rece ako ce ti povecati produktivnost onda je ok.
U drugom slucaju po meni prelaziti sa IPS na TN je nekako suludo zarad vece povrsine.
E sad ako ti kvalitet prikaza nije bitan toliko tj ne igra ulogu onda ok.

U drugom slucaju po meni prelaziti sa IPS na TN je nekako suludo zarad vece povrsine.
Slažem se. Da već nisam kupio Dell U3211H (eIPS, low cost IPS), možda bih danas razmišljao o 27"-ici.

Zapravo, meni je prijala visina monitora 19" 4:3, i zato sam ciljao 24" 16:9 -- ista visina. Tad se digla halabuka oko ovog "must have" Dell-a i uzeh 23", koji ima čak 1,5cm manju visinu (nije malo!). Ne žalim se, slika je super, no meni je bila super i na starom desktopu sa 2 x Samsung 913N 19" 4:3 iz 2004. god. I dalje mi je super. Stoje mi jedan do drugog, kao dual desktop. (Ne služe za igrice.)

Sa 23-24" na 27" i nije neko povećanje u smislu potrebne površine na radnom stolu, vidi sliku. Međutim, 37" je grdosija od koje bih morao da se udaljim bar 1,5m, što je kao da sam se približio na 80cm 27"-om monitoru.

@PCBeast: Ako je 27" na 30-40cm od tebe, moraš da pomeraš glavu.

Viewsonic 27" za 24.000 din jer super cena, naspram 67.000 din za Dell 27'' U2711 Ultrasharp IPS -- skoro 3x manje.

Verovatno će moja sledeća kupovina radnog monitora biti 27-30" IPS/LED. ;)

Slažem se. Da već nisam kupio Dell U3211H (eIPS, low cost IPS), možda bih danas razmišljao o 27"-ici.

Zapravo, meni je prijala visina monitora 19" 4:3, i zato sam ciljao 24" 16:9 -- ista visina. Tad se digla halabuka oko ovog "must have" Dell-a i uzeh 23", koji ima čak 1,5cm manju visinu (nije malo!). Ne žalim se, slika je super, no meni je bila super i na starom desktopu sa 2 x Samsung 913N 19" 4:3 iz 2004. god. I dalje mi je super. Stoje mi jedan do drugog, kao dual desktop. (Ne služe za igrice.)

Sa 23-24" na 27" i nije neko povećanje u smislu potrebne površine na radnom stolu, vidi sliku. Međutim, 37" je grdosija od koje bih morao da se udaljim bar 1,5m, što je kao da sam se približio na 80cm 27"-om monitoru.

@PCBeast: Ako je 27" na 30-40cm od tebe, moraš da pomeraš glavu.

Viewsonic 27" za 24.000 din jer super cena, naspram 67.000 din za Dell 27'' U2711 Ultrasharp IPS -- skoro 3x manje.

Verovatno će moja sledeća kupovina radnog monitora biti 27-30" IPS/LED. ;)

Pa da.To je ispravno rezonovanje.Ako si vec skocio na napredniju tehnologiju pogresno bi bilo da se vracas na losije zbog vece radne povrsine.
Fakticki skaces sa konja na magarca :) Ali ,sve zaivisi od afiniteta,ako nisi zahtevan na tom polju i smatras da bi ti znacila vise radna povrsina uz kompromis TN panela onda ne
ulazim u izbor samog korisnika,on zna sta je njemu prioritet.
U svakom slucaju istakao si poentu da ti to i nije bitno tako da imas odlican monitor koji si uzeo realno za male pare ;)

Sto se tice moje 27-mice 30-40-50cm kako kad sam udaljen.Glavu ne pomeram levo-desno.Imam citav pregled ispred sebe.Valjda sam navikao jer sam sa 24" presao na 27" no
ni tad nisam imao problem.Volim da mi je sto veca povrsina sto blize.Moj monitor je 16:10 !

Taj Viewsonic nikako ne mozes porediti sa Dell-om upravo zbog razlicitosti tehnologija panela,samog interfejsa,rezolucije (Dell ima 2560x1440) i more drugih stvari koje ih cini razlicitim po klasama.
IPS je nesto sto je trenutno u samom vrhu pa zato toliko i kosta.TN je budzetno resenje,najosnovnija tehnologija,izrada panela kao i najjeftinije resenje.
To je tehnologija za sire narodne mase.
Sve sto ima S-PVA,E-IPS,H-IPS ... ... i kao vrhunac S-IPS panele je i skuplje resenje ali zna se i sta nude takvi monitori!
Trenutno Samsung ima i S-PLS ,to tek treba da zazivi.

Poslednja izmena:
@PCBeast:
Kapiramo se! ;) Reci mi, molim te, kakvo osvetljenje ima moj Dell U3211H (eIPS)? Da li IPS može da ima i LED osvetljenje? Vidim da se ovde spominju vrste LED-a, celog panela ili po ivicama... Ne razumem se.

Sta je LED tehnologija osim pozadinskog osvetljanja.Naime to je prednost u udelu ka "zivopisnijim bojama",realisticnijem dozivljaju kao i manjoj mogucnosti probijanja pozadinskog osvetljenja.
IPS je tehnologija,matrica koja se koristi u izradi nekog panela.Naravno da moze i da ce biti i da ima sa LED pozadinskim osvetljenjem sa IPS matricom kao npr na brzinu neki modeli LG-a :
LG IPS206T, IPS226V, IPS236V IPS ...Neki se mogu naci i kod nas.Ima ih kao sto ima i LCD TV-a ;) Nesto ne pratim to posebno (mislim na modele konkretno) ali LED nije nikakva revolucionarna tehnologija
niti nesto posebno vredno pomena da bi sad oko toga dizali neki hype!Paznju treba usmeriti ka samom panelu !
Tvoj monitor ima katodne lampe (CCFL) osvetljenje ako si mislio na U2311H?!
Inace sve navedeno od toga ima svoje prednosti kao i svoje mane.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno