Kad kažem "ljudi" ne mislim ni na kakve korisnike ovoga ili onoga, već upravo na ljude u globalu. A prosečan čovek jeste upravo to što sam rekao, uglavnom priglup za tehniku i suviše lenj da nuči šta mu treba. Apple upravo i pravi uređaje za te priglupe i lenje, pojednostavljujući stvari i izbacujući mogućnosti. Ok, poštujem ja to, praviš uređaj za onoga kome je vrhunac inteligencije instalirati FartApp, udariš visoku cenu kao porez na glupost i lenjost, to im je poslovna politika koja dobro funkcioniše, molim lepo, nemam ništa protiv.
Problem nastaje kada mi gomila Apple fanatika krene da priča kako sa mnom nešto nije u redu zato što ne volim njihove uređaje za priglupe i lenje i kako sam ja lud zato što hoću uređaj koji me ne tretira kao *****a, već mi daje puno mogućnosti i povoljniju cenu. Dakle, kada kažem da je neki Apple uređaj loš i beskoristan, to je zato što je
sa moje tačke gledišta uređaj loš i beskoristan, ne daje mi ono što mi treba, niti je cenovno konkurentan. Za nekoga drugoga kome je prioritet da ni slučajno ne mora da razmišlja, takav uređaj će biti san snova. Svakom svoje.
Što se tiče te neke stabilnosti, složio bih su iskustva jako različita. Na poslu imamo jednu pošalicu, kad god nešto stane, neki kompjuter zamrzne i slično, kažemo: "Eeee, kako bi to radilo na Ajfonu...". Ta šala je nastala tako što je jedan grčki kolega koji je bio veliki Apple fan kad god bi se povela priča o nečem vezanom za telefone uvek potezao svoj Ajfon da nam pokaže kako to kod njega radi i uvek bi nekako Ajfon u toku te demonstracije zamrzao i morao da se restartuje.