Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pa trebao si da kažeš Dead Space (nisam igrao btw.) a ne taj naduvani Infinity Blade koji mu dođe kao 3DMarko test samo za iOS.

Za piliće je bila šala, setio sam se one legendarne teme gde ste se ganjali ti i magick i nisam mogao da odolim. Što bi ljudi rekli, u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno :p

Ne molim ja druga da mi pokazuje šta može iPhone, to on sam radi. Bukvalno mi je nabio pred nos iPhone 4 i rekao: gledaj ovo kako je dobro, šta može iPhone, kakvu grafiku izvlači :D

Tačno avatar jeste dokaz da sam krajnje subjektivan ali ja trošim mnogo manje vremena na "stranačke" aktivnosti nego što ti to radiš na ovom forumu. Nije mi jasno zašto svaku temu gde se pominje Android moraš da pretvoriš u onu legendarnu iPhone vs Galaxy S?

Vidis ni meni nije jasno zasto se tako ponasate sa svakim ko kaze da je zadovoljan sa nekim apple proizvodom, kao sto smo videli sa vasicem pre par strana.
Taj infinity blade jeste bitan jer ima nenormalno dobru grafiku i ako iPhone moze sve to da isprati na retini, to je bas za pohvalu jer ostali telefoni imaju milion mhz i od toga nikakve koristi, a kao sto vidimo pojavili se i drugi koji su iskoristili te graficke mogucnosti da bi napravili zanimljivije stvari.

P.S. Evo ja cu samo da gledam pa vi budite "realni" sami bez smetnje :)
A iskrenost apple hejtera vidimo danas ovde na forumu kako jedan po jedan kupuje iPad :)

Poslednja izmena:
Pa postoji razlika izmedju biti zadovoljan i biti zadovoljan i govoriti drugima koliko su u zabludi jer je to nesto najbolje na svetu ;)

Postoji i razlika izmedju biti upucen u neki uredjaj i pisati o njemu ili kao sto je u tvom slucaju nemati pojma o uredjaju i bacati random mrznju (podseticu te na tvoje tvrdnje da iPad ne moze da otvara Word dokumente, da je nemoguc drag n drop tih istih dokumenata..). Mislim da cu kad budem imao vremena kao oprostaj ovom forumu skupiti sve netacne informacije koje ste vi najglasniji davali vezane za iProizvode, cisto da se vidi da nije bitno sta se kaze nego ko to kaze..

To nije bila random mrznja, iOS uredjaji su posle koliko godina od izlaska iPhonea 2G dobili mogucnost citanja i editovanja word dokumenata...nisam ja kriv sto su u medjuvremenu zakrpili i taj nedostatak :p

Tema : Tableti i njihov OS. iPad je na launchu imao na appstore-u ceo iWorks paket. Sta to govori o tvojoj upucenosti u temu o kojoj pricas?

Izigravaj, niko ti ne brani. Koriscenje legalnog software-a u situacijama gde piratizovan radi apsolutno istu stvar je u vecini slucajeva lazno moralisanje i nista vise. Godinama zivimo sa cinjenicom da koristimo piratski software, ne vidim razlog zasto bi sada razvili neku savest. Tvorci tog software-a ili aplikacije ce svakako zaraditi dosta novca u zemljama gde je piraterija manje zastupljena, tako da ne brinem puno sto sam im uskratio, ili kako bi ti rekao ukrao koji dolar/evro, prezivece. Sto se tice placanja necijeg truda pre bih dao donaciju crackerima/hakerima koji su omogucili da program/aplikacija bude besplatna nego da platim cenu programa/aplikacije koju je autor zadao.

Da li me koriscenje piratskog software-a cini losijom osobom od tebe? Mozda, ali pored mene tu je i 98% ovog foruma tako da uspevam da prezivljavam sa tom cinjenicom. Tebi svaka cast i nastavi da podrzavas autore, ja cu svoj novac od tih aplikacija koje bih placao uloziti u nesto pametnije. Dolar po dolar, evro po evro ustedjen, nakupi se. Koliko me ovo cini losom osobom i tipicnim srbinom neka drugi procene, a verujem da dosta osoba odavde deli moj pogled na stvar.

Poenta je da neko ne moze da bude napola posten, ili placas sve ili ne placas nista. Ti ako si platio svaki program koji si imao u zivotu na Mac OS-u i iOS-u onda svaka cast, nema vece postenjacine od tebe.

Znaci mi koji koristimo legalne aplikacije smo lazni moralisti a vi koji koristite pirateriju ste daleko bolji. Ok, tvoje misljenje, sva sreca pa to radim zbog sebe a ne zbog tudjeg misljenja, siguran sam da je isto i u tvom slucaju i da te ne interesuje moje misljenje da imas potpuno poremecene moralne vrednosti tako da je sve ok. Dakle koriscenje legalnog softvera je lazno moralisanje a piraterija je OK, svaka cast na stavu.

Poslednja izmena:
Ja sam skoro procitao jedan tekst o tome da na androidu vecina stvari su besplatna (sa reklamama...) a da one stvari koje se placaju korisnici nemaju naviku da ih kupuju, (najverovatnije da vecina ljudi i ovde nema nijednu aplikaciju kupljenu legalno) i zato programeri vise zaradjuju na appstore pa ga tako i ozbiljnije gledaju. Do februara ove godine apple je isplatio programerima oko dve milijarde dolara.
naravno, ako neka aplikacija vredi da je kupim kupicu je i dacu pare programeru, a ne Kompaniji koja je dobila pare za uredjaj koji su napravili i prodali mi :)

Ma razumem ja, svaki nedostatak mozes da smatras kao prednost, treba samo dobra volja :)
Danas ne mozes da pronadjes jedan android telefon koji na njemu nema taj angry birds, pa mogu da zamislim kako bi bilo kada bi ljudi imali bar neki izbor sto se toga tice.

Ako iPhone 4 sa puno slabijim procesorom moze da pusta taj infinity blade bez problema, ne vidim kako sada iPad 2 koji je mnogo jaci, ne moze. Ja za sada jos uvek nemam iPad 2 ali koliko vidim svi kazu da ta igra izgleda stvarno dobro na iPad 2, cak su izbacili update da bi iskoristili snagu koju ima iPad 2 i poboljsali jos vise grafiku i za Infinity Blade, Dead Space, Real Racing 2 HD i druge popularne igre:

http://www.9to5mac.com/55482/infinity-blade-dead-space-updated-with-juicy-ipad-2-graphics/
http://venturebeat.com/2011/03/13/ipad-2-graphics-performance-processor/

Ma dobro taj Angry Birds je postala kultna igra :).

Stara je to vest za Infinity Blade, mislim da je izbacen patch par dana posle zvanicne prezentacije iPad 2, mislim da je o tome bilo reci i ovde na forumu, bila su 2 uporedna capture-a i razlika se odmah primecuje. Ali opet si ~omasio poentu. iPad 2 je uredjaj vrhunskog dizajna u tome ce se vecina sloziti i igre na njemu bi trebale da prate taj dizajn, tj. da vizuelno izgledaju jako jako dobro, ali kada vidis nesto ovako zivot ti se smuci, ova grafika je na nivou starcraft 1 (najvise sam ga igrao od tih starijih igara pa pravim najbolje paralelu :)). Stvarno izgleda smesno, kada na uredjaju futuristickih ivica igras neku igru koja je u vizuelnom smislu zaostala mnogo :).

Mozda ovo tebi, a verovatno i drugima izgleda smesno, ali mislim da je glupo igrati na nekom uredjaju koji se nadasve reklamira kao fancy (ne zelim da hejtujem) neku igru koja je vizuelno lose odradjena, imas primera gde ljudi streamuju na ipad ozbiljnije igre (Crysis, Starcraft 2, WoW,...) pa ti izgleda, ali samo izgleda veoma lepo :). Ako ce neko da igra neku ozbiljnu igru sesce za desktop, ako mu se pak igra neka voznja, onda ce uzeti volan uz PC i zabaviti se kako dolikuje.

Licno mislim da tom vecem screenu (iPad) u trenutnoj situaciji najvise pogoduju igre koje su odradjene na foru Angry Birds-a, Cut the Rope i slicnih varijacija na tu temu, dok ce igre tipa Infinity Blade, Dead Space, Real Racing 2 HD i ostatak na tu varijaciju morati ipak da saceka bolji HW u tabletima (iPad-u :)) ili pak cloud streaming igara (to postoji trenutno jos u teoriji :)).

Gde moze da se izbunari info koliko Apple zaradjuje na jednoj aplikaciji, a koliko developer :), a koliko ide u drzavnu kasu (po nekoj logici trebalo bi da ide :)) ?

Opet napominjem da je trenutno najbolja gaming mobile platforma xPeria Play na kojoj se vrti Android :).

Za gaming je realno ios za sada mnoogo bolji.
Angry birds koje navodite portovane su sa IOS-a...
Ravio je ko zna koliko puta reko da mu je primarno bilo i uvek ce biti IOS pa tek onda andorid...
JOs mnogo igara su portovane sa IOS-a ali neuspesno...

Za gaming je realno ios za sada mnoogo bolji.
Angry birds koje navodite portovane su sa IOS-a...
Ravio je ko zna koliko puta reko da mu je primarno bilo i uvek ce biti IOS pa tek onda andorid...
JOs mnogo igara su portovane sa IOS-a ali neuspesno...

Xperia play ima gaming centre i ekskluzive :) ?

Ima i IOS ekskluzive.. TO sto narpave veoma veoma lose protovane kompije za android ne znaci nista... kao sa cute the rope.. ima 10 verzija za android ne zna se koja je gora...
No i pored toga koja je to ekluziva sto ima xperia popularnija od angrybirdsa na primer ? ni jedna naravno , jer takve igre se traze od vecine za mobilne i tablete...
Telefon i tablet mi ne sluze za igranje, ali kad ocu da odigram nesto to ce biti u fazonu AB, CTR i slicno a ne neki FPS ekluzivan za koga treba poseban aparat sa posebnim tasterima...
Ok je to za one koju si kupili da se igraju ali igranje na mobilnomi tabletima vecini nije primarna vec usputna stvar.

Poslednja izmena:
Ovo sa Sony Xperia Play treba da se saceka, tel samo sto je pusten u prodaju, a i samom Sony-u treba vremena da razradi ceo koncept i sistem. Inace ovo ce postati veoma popularna veoma popularna platforma, jer je Sony objavio da ce se sve vise fokusirati na Android (a sve zbog straha u dalji uspeh Portable konzola, kao i zbog cinjenice da ce imati potpunu kontrolu nad Playstation Suit-om). Koliko znam Sony je povukao veliki broj izdavackih kuca na Android (tj njihov Playstation Suite) , kao sto je uradila i Nvidia, ali to se desilo tek pre nekoliko meseci.

Istina, i to hoce povecati izbor igara na Androidu, ali da li na globalnom Androidu ili na Playstation verifikovanim i Tegra2 uredjajima, videcemo. Sam Sonyjev igracki telefon nema realno neki preterano jak hardver, ali videcemo sta ce biti u predstojecim mesecima. Meni deluje da ko zeli da kupi igracku masinu, imace suzen izbor i morace za najbolje da plati debelu premiju.

Telefon i tablet mi ne sluze za igranje, ali kad ocu da odigram nesto to ce biti u fazonu AB, CTR i slicno a ne neki FPS ekluzivan za koga treba poseban aparat sa posebnim tasterima...

E, fala bogu da je neko konačno ubo suštinu nakon dve strane besmislenog raspravljanja o tome koja platforma je bolja za igre.

Nema kvalitetnog igranja samo sa touchscreen-om, bez hardverskih dugmića, probao sa drugima i složili smo se svi u tome. Raznorazne NOVA-e, Ass. Creed-i, N4S i slično su samo šarena demonstracija grafičkih mogućnosti uređaja, ali igre nisu ni najmanje zabavne, takve stvari se udobno igraju samo na pravoj konzoli ili računaru. Najzabavnija igra koju sam ikad igrao na TS telefonu za mene je UnblockMe! a njoj ne treba nikakav poseban hardver, radi i na pegli. Jedino što po meni stvarno ima smisla igrati na TS uređaju je ono što je primereno njegovom skromnom touch interfejsu, razne mozgalice, karte, mogu i stare dobre JRPG igre preko nekog PS1 emulatora, Shadow Age isto nije loša za sad dok neko konačno ne napravi Magic the Gathering za mobilne.

Poslednja izmena:
Ne slazem se, sve zavisi od ukusa. Meni je mnogo bolje da imam ebook reader, nisam igrac. To ne znaci da nema mnogo ljudi koji zele bas ove kompleksnije igre. Stvar je navike i potreba.

Ja ne znam kako ti zamisljas kompleksnu igru sa tako malo inputa...tacnije sa samo jednim...ekranom

Nije pitanje mogu li ja da je zamislim, nego mogu li developeri. Ko prvi smisli nesto da valja, postavice standard. Takodje, mini bezicni gejmpedovi za igranje igara na telefonu postoje vec odavno, tablet je svakako bolja platforma za tako nesto. Android odavno ima podrsku za Wiimote. Resenja ce se naci, igracko trziste je jednostavno preveliko da bi developeri zanemarili ovaj deo trzista. Igrivost je prvi problem, koji ce svakako resiti kad tad.

Igrice na tabletima treba da budu zabavne, ali i da pri tome imaju neki ok vizuelni izgled, a Android ili iOS ne treba posmatrati kao neku ozbiljnu igracku platformu, vec kao platformu da vam ubije vreme u nekom putu, cekanju,...

Nije pitanje mogu li ja da je zamislim, nego mogu li developeri. Ko prvi smisli nesto da valja, postavice standard. Takodje, mini bezicni gejmpedovi za igranje igara na telefonu postoje vec odavno, tablet je svakako bolja platforma za tako nesto. Android odavno ima podrsku za Wiimote. Resenja ce se naci, igracko trziste je jednostavno preveliko da bi developeri zanemarili ovaj deo trzista. Igrivost je prvi problem, koji ce svakako resiti kad tad.

Nema 'leba od kontrolera koji je veći od samog uređaja koji treba da kontroliše, a opet moraju da budu dovoljno veliki da bi bili ergonomski prihvatljivi. Nikad telefoni i tableti neće moći da se takmiče sa klasičnim prenosnim konzolama, to je lekcija koju je Nokia naučila na teži način.

Budućnost igranja na TS telefonima leži u prilagođenimi grama, a to sigurno nije Rage. Nešto na foru Heavy Rain-a bi razbijalo na telefonima

Svakako nije poenta napraviti velike kontrolere, to se slazem, ali kad tad ce se pojaviti razna resenja. Ni sami developeri nisu bas raspolozeni da rade igre samo za mali broj uredjaja sa ugradjenim kontrolerima, ili za samo odredjenu, malu, sretifikovanu platformu. Svidjale se vama igre na ovim uredjajima ili ne, ovo trziste ima ogroman potencijal.

Takođe potezne 2D igre poput HoMM serijala ili stare RPG igre bi sasvim lepo pristajale tabletima, taman bi mogli da popune hardcore nišu. Nije mi jasno zašto uvek uzmu FPS igre da prilagođavaju novim kontrolerima kada FPS igre imaju najosetljivije kontrole.

Na primer, source za HoMM2 može da skine sa neta i kompajlira za Android ali pitanje je kako to funkcioniše.

meni generalno nije jasno zasto se uspesne stare igre ne prilagodjavaju novim manjim platformama. Civ3 je po mom mishljenju ubedljivo najbolja varijanta da se radi za mobilne uredjaje, bas onakva kakva jeste igra. i jos gomila super strategija.

Nisam siguran da je portovanje starih igara finansijski isplativo, ali sa novim nazivom i malo prerada, sto da ne. Mada, moderni tableti su ipak mocnije sprave nego stari racunari na kojima su radile te stare igre...

Ovo se namerno radi, znaci nemam reci. Isti kit kod za ipad kosta 29 $. Poceli su da kopiraju apple, ali u losim stvarima :(.

Pa ovaj samsung netbuk/tablet combo radi sa atomom? sto win 8 arm?

nisam mislio na ovaj tablet, nego ovakvu kombinaciju sa win8, nesto vise od velikog iphona....

Poslednja izmena:
Interesantan članak danas u PC Magazinu (američko izdanje). kratak deo iz teksta:

Of course, the tablet market is hot right now, and Apple's lead is quite troubling for the competitors. Many have told me that they fear Apple could "iPod" the market, meaning that Apple could end up being the dominant player in tablets, as it has been in mobile MP3 players. And these concerned vendors often ask what it will take to challenge Apple and keep Apple from dominating the majority of the tablet market in the future.

Za one koji ne razumeju engleski (ima li uopšte takvih na ovom forumu, pitam se...): Proizvođači tableta zabrinuti su zbog mogućnosti da će Apple "ajpodovati" tržište tableta; drugim rečima, kao što je sa Ajpodom postigla desetogodišnju dominaciju među MP3 plejerima, da će kompanija to isto uraditi i na tržištu tableta.

Članak je veoma verovatno u pravu. Još od pojave prvog modela pre deset godina, iPod nikad nije, po svojim karakteristikama i funkcijama, bio najbolji MP3 plejer na tržištu. Bez obzira na to, održao je do današnjeg dana svoju dominaciju. Većina neupućenih posmatrača tvrdi da je tome najviše zaslužan Apple-ov marketing. Oni koji su malo bolje analizirali tržište shvatili su da je tajna u celokupnom eko-sistemu koji Apple nudi, a gde je sam hardver samo početna stepenica. Taj eko-sistem uključuje iTunes, iTunes Store, fizičke prodavnice sa "Genius" barovima, vrlo galantnu garancijsku politiku, gde kompanija prihvata na popravku oštećenja i kvarove koje nijedan drugi proizvođač ne bi primio (padovi, ogrebotine, razbijeni ekrani itd). Iz ugla naše male Srbije, ovo izgleda potpuno besmisleno i uveren sam da su mnogi učesnici ovog foruma spremni da se otvoreno smeju glupim američkim masama koje bez potrebe bacaju pare na šminku, a za iste pare mogu da dobiju više. Problem je što je taj naš pogled na svet obojen vrlo specifičnom bojom koja nas sprečava da realno sagledamo i procenimo svetsko tržište. Teško je našem čoveku objasniti da je program koji je skinuo sa torenta ukraden na isti način kao što je njemu neki džeparoš ukrao mobilni dok se gurao u dvaes' trojci. Čovek koji je napisao taj program to radi da bi prehranio sebe i porodicu. Skidanjem torenta, naš čovek je tom programeru jednostavno zavukao ruku u džep i uzeo mu pare.

Za ovih dvadeset godina otkako živim u Njujorku nisam još upoznao ni jednog lokalca (rođenog u SAD) koji svesno i namerno instalira kraden softver na svoj kompjuter. Među ljudima koje ja poznajem taj koncept je potpuno izjednačen sa krađom. Zanima me, šta je razlog tom ogromnom jazu između pristupa i odnosa prema piratizaciji softvera (i zabavnih sadržaja) između nas i ostalog razvijenog sveta (prvenstveno USA)? Ovo je sad opet malo dalje od originalne teme, ali me baš interesuje.

Poslednja izmena:
pa ovako nasi ljudi ko nasi ljudi uvek vole da dobiju mufte, a it pismenost (na ovom forumu su svi pismeni da se razumemo) je veoma slaba. Ali piraterija manje-vise je zastupljena sirom Evrope. E sad kupuje se ono sto se mora kupiti, ono sto niko nikada nece proveravati se 'skida'. Postoji jedna ogromna razlika izmedju Evrope i USA, a to je da ovde ljudi manje gleda televiziju i ne veruje kompanijama (bio sam u USA celu godinu, Kalifornija i video da ogroman broj zaposlenih u kompanijama poznate nam doline :) cine indici, koreanci...). Vecina Amerikanaca (inace upoznao sam i veliki broj neverovatno bistrih i pametnih ljudi svi doseljeni u USA, mahom Indijaca) je proizvod potrosackog drustva, tj postali su zrtve izuzetno uhodane masinerije. To je nesto sto u zadnje vreme pokusava da se probije i u Evropu (zalosno i kad nas je primetno na svakom koraku). Sta mislis zasto ljudi u Americi kupuju Apple, HP, Dell (culi su, wooow to je prava stvar-a pojma nema sta je unutra, a tek pojma nemaju sta je OS). ovo ne vazi samo u IT industriji, vec svuda i globalna je pojava (ali u USA je najvidljivije jer sistem radi 100godina punom parom). Inace i sam znas da USA ima verovatno i najbolje univerzitete na svetu, odlicne doktorske studije i odlicne istrazivacke centre, ali verovatno znas da oko 95% ljudi koji rade i skoluju se u tim centrima nije ni rodjeno u USA. Trenutno oko 2500 Srpskih Doktora nauka radi u USA, a nema toliko doktora nauka i istrazivaca Amerikanaca koji su rodjeni u USA. U prilog tome se vidi da se konkursi za doktorske studije, istrazivace USA centara oglasavaju upravo van USA... Dobro sam upoznat sa situacijom jer sam i sam pred odlukom gde nastaviti usavrsavanje ;) Ponovo kazem Amerrika je ogromna, veliki broj ljudi je izuzetno pametan, ali je ogroman ogroman broj ljudi koji su u masineriji potrosackog drustva, ali i ostatak sveta se primice neverovatnom brzinom. USA zemlja zaslepljenih ljudi i izuzetno pametnih pojedinaca..

edit: izvinite za greske, ali kucam posredstvom telefona :)

Poslednja izmena:
U velikoj meri se slažem sa opštom ocenom o Amerikancima, sa jednom rezervom, a to je da je generalizacija populacije od preko 300 miliona ljudi malo opasna, jer preterano pojednostavljuje veliki broj ljudi.

Što se tiče potrošačkog društva, moram da kažem da je fascinantno koliko se Amerika po tome izdvaja od ostalog sveta. Zbog toga što je tržište toliko ogromno i monolitno, sva vrsta robe je izuzetno dostupna; od jeftine elektronike, kućnih aparata i uređaja, odeće/obuće, dečjih igračaka, alata i pribora, nameštaja, do automobila, čamaca, brodova i ostalog. Glavna posledica svega toga je da je prosečni stanovnik USA dužan banci preko $7.000 samo za kreditne kartice (taj dug ne uključuje kredite za kola i kuću). Zahvaljujući toj kupovnoj moći, Amerikancu je lakše da donese odluku da kupi Ajped, 45-inčni HDTV, samohodnu kosilicu za travu ili neku sličnu napravu. Kada neko u Srbiji treba da potroši većinu svoje mesečne plate za tablet kompjuter, o toj odluci će razmišljati mesecima pre nego što isuče novčanik. Odluka bi bila znatno lakša kad bi ta sprava koštala nekih 5.000 dinara (približno jedna desetina plate, koliko iPad vredi u odnosu na prosečnu američku platu za one s završenim fakultetom).

Kod nas postoji tendencija da se etiketa "potrošačko društvo" sa podsmehom prilepljuje trulom zapadu (u prvom redu Amerikancima). Činjenica je, međutim, da svi mi negde potajno priželjkujemo da živimo u takvom društvu, gde nam je dostupno mnogo više toga nego što nam je danas dostupno u Srbiji. U krajnjoj liniji, Srbija se i dalje nezaustavljivo kreće ka tom potrošačkom društvu. Zahvaljujući većem otvaranu i liberalizaciji trgovine, industrije i uvoza, mnoge stvari su sada dostupnije nego što su nekada bile. Izvesno je jedno, a to je da će, čak i ako ekonomski dostigne nivo razvijenog sveta, potrošačko društvo u Srbiji uvek biti mudrije od onoga na zapadu, u prvom redu zato što su ga decenije siromaštva vaspitale da pažljivo istražuje svaku, čak i najmanju investiciju. U Americi postoji izraz "disposable income" (zarada koja može da se straći, u slobodnom prevodu) i odnosi se na onaj deo mesečnih primanja koji ostaje kad se podmire svi troškovi režija, hrane, odeće i obuće. U Srbiji će sigurno proteći dosta godina (možda i po koja decenija) pre nego što taj izraz uopšte postane upotrebljiv (osim za izuzetno tanak sloj stanovništva koji ima puno para). Do tada, svaka investicija van elementarnih potreba (hrana, odeća, krov nad glavnom) mora pažljivo i detaljno da se opravda. Za one koji takve investicije čine korišćenjem "disposable income"-a, takva opravdanja nisu potrebna.

Vrh Dno