telep
Čuven
- Učlanjen(a)
- 04.07.2007
- Poena
- 765
@bata87
Jeste popularan, to niko ne spori, ali najveci deo te popularnosti nije zbog samog kvaliteta vec zbog cene.
Na ugovor koštaju identično svi telefoni.
@bata87
Jeste popularan, to niko ne spori, ali najveci deo te popularnosti nije zbog samog kvaliteta vec zbog cene.
Retko ko poredi nabavnu cenu sa tzv. TCO (Total Cost of Ownership) vrednostima, gde Mac uvek posle 4 godine upotrebe ispadne jeftiniji od sličnog PC-a.
Drugim rečima, ko god je spreman da potroši $800-1,000 za kompjuter uzeće Mac-a (čemu svedoči Apple-ova dominacija na američkom tržištu kompjutera skupljih od $800, gde Apple zauzima preko 80% tog segmenta).
Ista stvar se sada događa i sa tabletima (da vratim malo priču na originalnu temu). Razlog za masovnu popularnost iPad-a je u velikoj meri celokupan tretman kupca koji Apple neguje, naspram konkurencije. Taj faktor je na zapadnom tržištu od ogromnog značaja. Naravno, kod nas, u Srbiji, to kao faktor verovatno da uopšte i ne postoji.
Igoritza;2542098 klasichni trovaci koji bi u komunistichkim zemljama u najbolju ruku bili banovani.[/QUOTE je napisao(la):Igoritza, Staljin modernog doba![]()
+1Redovni hejteri su jos smesniji, ne daj boze da neko kaze da je zadovoljan sa nekim apple proizvodom, odmah ce ga razapeti na krst, popljuvati, po mogucnosti licno vredjati, i na kraju traziti da bude banovan
Kada covek sve to pogleda sa strane, odmah se zapita, pa ko je zapravo tu sektas?![]()
Ma ja sam siguran da je to sekta.
Salu na stranu, brat ima iPhone, ja Legend, i mogu da kazem da je Android, bar za mene, bolje resenje. Dzaba njemu jabuka kad ne moze da kustomizuje kako zeli.
Sent from my HTC Legend using Tapatalk
klasichni trovaci koji bi u komunistichkim zemljama u najbolju ruku bili banovani.
Ko kaze da ne moze?
Ako se ja dobro secam statistike su prikazale upravo suprotno, moguce da ljudima i nije neka privilegija da se bakcu svaki dan sa raznim improvizacijama.Nešto malo može da se čačka, ali nije to to. Što bi rekao jedan moj drugar, nekada veliki iPhone fan, kad prvi put root-uješ Android nema tu više povratka na iOS.
Da ne citiram sad ceo post, citiracu samo zadnji deo. Ne znam, mozda se tebi veoma dopada to sto moras da svoje parce apple hardvera nosis u apple servis cak i za takve gluposti kao sto je zamena crknute baterije na apple laptopu, mp3 plejeru ili mobilnom telefonu. Sta vise, isti taj postupak ti sleduje (ovo znam iz licnog iskustva) ukoliko imas macbook pro, njegov boot pobrljavi i jedino resenje je da se baterija iskljuci na par sekundi. I za to ti treba odlazak u sljastecu apple radnju kojima si ti, izgleda, izuzetno fasciniran.
Mozda je krivica mog (naseg?) zivota na Balkanu te sam podivljao i ne razumem zasto to sam ne bih mogao da uradim nego moram da se smaram sa nekim likovima koji nose apple kackete i majice i koriste ipod touch za overu kreditnih kartica i toki-vokijem (lol!) pricaju sa magacinom. Pravo da ti kazem tvoja prica me uopste ne fascinira. Meni je uglavnom muka od odlaska u bilo kakav servis, pa makar se on nalazio i na USS Enterprise-u.
A kad cujem da se, izmedju ostalog, odrzavaju kursevi koriscenja App Storea (?????) odjednom elitisticki izraz 'racunar nije za svakoga' poprima smislene obrise, iako sam se do sada ljuto gnusao bilo kakve pomisli da to moze da bude istina.
Ako se ja dobro secam statistike su prikazale upravo suprotno, moguce da ljudima i nije neka privilegija da se bakcu svaki dan sa raznim improvizacijama.
Kad tako postaviš stvari i postovanje na forumu je gubljenje vremena koje se moglo iskoristiti da se zaradi dolar više.
Pogled iz pravca Srbije je očigledno drastično drugačiji od pogleda iz pravca razvijenog sveta. Većina nas koji sticajem okolnosti i sudbine živimo u tom razvijenom svetu imamo porodice, kredite za kuću/stan, decu (i troškove koji uz sve to idu).
PKao što sam već ranije u ovoj diskusiji rekao ovde, život na zapadu (i sve obaveze koje taj život zahteva) ostavlja nedovoljno dragocenog slobodnog vremena.
Ja nemam toliko slobodnog vremena (čitaj: para) da se bakćem petljanjima oko konfiguracije Windows PC-a. Dovoljno mi je što pred Windows PC-om provodim 8 sati dnevno na poslu; ne želim da provodim sate tragajući po internetu za adekvatnim drajverima kada mi jeftnini Dell "ne vidi" novi skener, ili kada Toshiba laptop odbija da prepozna moj WiFi printer. Isto tako nemam vremena da se hvatam za šrafciger i otvaram kućište, ne bih li zamenio crknutu memoriju, hard disk, video karticu itd. Da imam HP, Dell, Acer, Toshibu ili bilo šta drugo, znam da bi odlazak u servis bio mučenje (kao što je to i u Beogradu). Zbog toga kod kuće imam iMac i MacBook (nemam baš toliko para za MBP, niti imam potrebu za njim); ako se išta desi, Apple-ova radnja mi je na 15 minuta od posla. Za razliku od bilo kog drugog servisa, koji će tražiti da računar ostavim i da dođem za nedelju dana, Apple će mi obično zameniti neispravnu komponentu na licu mesta.
Meni je potpuno jasno da je za naše okruženje (govorim, naravno, o Srbiji) prednost Apple-ovih hardversko/softfersko/uslužnih integrisanih rešenje gotovo nepostojeća. U razvijenom svetu, gde je svaki slobodni minut izuzetno dragocen, svaki ušteđen minut opravdava svaki dodatni utrošeni dolar. Kada je početna "nadnica" za IT inženjere $60 pa naviše, logično je da ako u toku životnog veka mog računara potrošim 10 sati za njim radeći instalaciju anti-virusa, traganje za drajverima, skidanje i instaliranje zakrpa i ostale neproduktivne radnje, ja sam izgubio preko $600 svog produktivnog vremena. Da sam tolike dodao pa kupio Mac-a, to isto vreme sam mogao da iskoristim da zaradim pare, ili (još bolje) da provedem sa svojom decom, koja neumitno i nezaustavljivo rastu.
Apsolutno ne mogu da shvatim koliko je potrebno mržnje da bi neko na taj način interpretirao moju rečenicu. Zbog čega me mrziš, čoveče koji me uopšte ne poznaješ? Mislim da nema naročite svrhe da odgovaram na takav komentar, jer sam uveren da neće imati efekta, ali zarad ostalih koji čitaju, moram bar nešto da napišem. Dok sam živeo i radio u Srbiji (pre ovog poslednjeg rata), živeo sam dobro i lepo. Radio sam toliko koliko je bilo potrebno da sebi obezbedim udoban život. Imao sam izuzetno mnogo slobodnog vremena. Pošto sad ne živim tamo, nemam pravo da govorim o tome da li se šta promenilo od 1991. na ovamo (otkako sam otišao), ali svi moji bivši kolege koji tamo i dalje žive i rade (u istoj ustanovi gde su bili 1991.) i dalje imaju istu količinu slobodnog vremena, koje ja nemam. Komentar vezan za porodice i decu je na račun većine učesnika na ovom forumu koji su znatno mlađi od mene i još nemaju ni porodice ni decu, tako da nemaju problem sa trošenjem vremena na razne hobije, niti imaju predstavu o tome koliko gubljenje vremena znači za one sa takvim životnim obavezama.koji bezobrazni elitizam, sram da te bude ako srama poznajes. jel razmislis pre nego kliknes "posalji odgovor" ? ovde gde si ti u ovoj recenici udario tacku, ja sam ocekivao neki epilog recenice, ne ti si rekao sledece:
"srbi su zivotinje, zapadnaci su gospoda, mi koji smo postali kao zapadnjaci mi imamo porodice i pare, a srbi koji to nisu su svinje i nemaju decu"
svasta. boze svasta.
Tvoj je komentar očigledno iz ugla osobe koja još nema porodicu i obaveze. Kafić nisam video 15 godina (niti ga je video iko od ljudi sa kojima radim, a koji imaju porodice). To ne mogu da kažem za moje vršnjake iz Beograda, koji, bez obzira na žene, decu i obaveze, uredno i dalje vise u omiljenim kafićima. Da li je u pitanju drugačija preraspodela slobodnog vremena ili je u pitanju osetno veća količina istog, to ne znam (niko još nije radio uporednu studiju), ali sam nekako uveren (na osnovu mog ličnog iskustva) da je ovo drugo.apsolutna neistina. ako govoris o zapadu, upravo je to deo sveta gde standard dozvoljava NAJVISE slobodnog vremena. druzim se sa Britancima, i amerikancima i sa nekima od njih sam svakodnevno sedeo po kaficima dok sam bio u Kini, a i pre toga sam ostvario mnogo kontakta sa takvim ljudima, i ja ti garantujem da ako neko moze da bleji i da pravi sprdnju od slobodnog vremena - to su prvi ameri i britanci.
to sto srbin dodje na posao pa skuva kafu i sedne za fejsbuk - to je lenjost, ali to nema veze sa cinjenicom da se u zapadnom sistemu u kome individua ima samo jedan posao - moze nakupiti slobodnog vremena da napravis onu raketu sto spomenu neko. to ovde ne moze. ja sam letos radio, a i ovo leto planiram - Gradjevinu, sistem admnisitraciju, web dizajn, dao 3 ispita, i opet mi fali je*enih 100 evra da kupim Tomos BT50 iz 1989 godine. (kosta 300). pritom nisam vid'o more, a devojke izvodim na plazma shejk koji mi je opet ko svetom petru jaje na oko.
1. opsta je zabluda da ako ti Windows ne vidi printer da Mac oce. odakle ti bre ovaj argument zivota ti ? pa ja znam vise Mac user-a kojima Mac ne vidi HDD, nego sto windows userima Win ne vidi Printer.
2. Mac takodje moze da napravi probleme sa gledanjem WiFI-ja. ZASTO pricas o Mac-u kao da je u pitanju savrsen uredjaj, sta je s'tobom ?
3. Mrzi te da otvaras kuciste i vatas se za lemilicu, al zato te ne mrzi, da recimo ako si u Njujorku, provedes u nekom rush hour-u po sat ipo sa upaljenim motorom u mestu ? to bese ona 2+2=5 aple logika ? a i tih 15 minuta sto si spomenuo - do radnje 15, do kuce 15, u radnji 20ak - ode cuka vremena za tri zavrtaja jednu duvku i jedan pokret magicnom.
4. svako normalan ko UME da dijagnozira kvar i ko zna da popravi to sto ne radi, nece da nosi u servis masinu, pa sve da mu gola Lindzi lohan mase safcigerom i jos necime u toj Apple radnji.
1. instalacija antivirusa je 2 ipo minuta. posle toga sve do reinstala OS-a ne moras da ga diras.
2. lakse ces da nadjes windos driver nego mac driver
3. Mac kao i svaki drugi uredjaj sa procesorom i OS-om unutra zahteva zakrpe i patchovanje svega i svacega. ti govoris kao da za Mac ne postoji ni jedan program koji nije u startu savrsen, za Win izlaze beta verzije, a za mac ga naprave da odma bude "perfect final" .. ? au burazeru ...
zakljucak - ja vidim da si ti struchnjak kolko je i onaj "Luka doktor za vidous". verujem da si zamlacivanjem sa Apple proizvodima utrosio daleko vise vremena (citiram: citaj para) nego li 10 windows usera za isti period. a sobzirom da si apple-ovac, ceo ovaj moj post je dzaba, ili bilo kakav naknadni pokusaj da ti se ukaze koliko si u zabludi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari