Šta je novo?

Industrija igara

Ah, taj almighty Valve... 😀 Uopste ne kapiram kako im verujete na staroj slavi ali ajd. Takodje i Blizzard, ali ajde to je druga prica, bitno je da njihovo ce uvek da bude elite pa makar i novog marija napravili. 🙂

Pa da ti pravo kazem i jeste, barem se svake godine potrude da izbace neki nastavak i nesto urade, makar bilo losije ili bolje. Valve nista ne uradi i kada nesto uradi on to hvali vise nego *****ka koja snese jaje. 🙂

eidt: lol zasto je rec chicken tj. k o k o s neprikladna rec? 😀

CoD stagnira od 2004.(UO) i 2007.(MW). Najviše što menjanju je sloj farbe, a ispod toga ostaje isti dosadni collectathon dizajn, mehanika i veštački emulirana skill kriva.

Poslednja izmena:
Da, da, carrot on a stick.

Sta god, ja samo znam da se posteno bar neko vreme izigram sa njim, dok od Valve-a sve sto vidim su najave, traileri i na kraju isto. Jedan dodatak od 40 minuta za l4d se ceka po godinu dana i tako... Ventil je svoj steam ispustio pre 5-6 godina i od tada na njemu samo i uzivaju.

Niko nije branio/brani drugima da naprave isto to.

Bolje i takav dodatak nego 15$ map packovi, od kojih su 2 stare. Da ne pominjemo višegodišnju besplatnu podrška za TF2, CS i CS:S, čijoj količini sadržaja druge kompanije ne mogu ni da priđu i pritom to cede kroz DLC-ove i veštački podižu cenu igara.

Poslednja izmena:
Lepo je to, odigras Portal i ubedis sebe da si elite ili sta vec...sat slobodnog vremena za taj feeling, prajsles. Sve ostalo je ispod nivoa...

Nije u redu da se 'vataš za taj elitni gejmeri argument svaki put u diskusiji sa mnom. Zapravo, činiš istu stvar kao onaj Amer sa colt-ovog linka koji nemoćan da objasni zašto su konzole bolje poteže "PC gamers are nerds" argument.

Meni je trebalo tri sata da završim Portal. Šta ću kad sam spor. Nisam igrao igru da bi se osećao dobro jer sam elitist gejmer već zato što je u pitanju interesantna i zabavna igra sa finom količinom zdravog humora. Portal nije igra koju je pravio Half Life tim već delo nezavisnih developera koje je Valve zaposlio kada je prepoznao njihov potencijal. Poređenje sa Prey nema ama baš nikakvog smisla.

Nema ništa elitistički u zahtevanju više sadržaja i mogućnosti izbora od video igara. Klasični FPS kao žanr je smešno zastareo već pojavom Deus Ex-a. Smejali ste mi se i ti i filipenko kada sam rekao da svaki FPS treba da ima elemente RPGa, a igra u kojoj ste najviše uživali u poslednje dve godine je zasigurno Fallout New Vegas (RPG sa FPS izvođenjem ili FPS sa RPG elementima isti q***c). FPS kakav je pravio Karmak 90tih nema šta da traži danas. Crysis 2 jeste pomak u odnosu na taj koncept ali iako dobra igra bio bi mnogo bolji da ima više sadržaja, slobode, izbora i nekakav sistem napredovanja koji nije puko otključavanje mogućnosti lika. Takve igre nisu ništa komplikovanije za igranje od običnih FPSa ako onaj ko pravi igru zna šta radi. Ako je igra komplikovana za igranje to je greška dizajnera a ne krivica jednog čitavog žanra.

Ne želi svako da bude JJ Johnson, super obučeni marinac koji je dobio zadatak da bezpogovorno pobije sve što mu iskoči pred nišan. Neki od nas vole da kreiraju svog alter ega, da prave izbore u toku igre, da postepeno napreduju. Mnogi se žale da su RPG-FPS hibridi loše igre jer je napucavanje bezvezno. Napucavanje u tim igrama nije bezvezno već realno, za razliku od klasičnog FPSa Half Life u kome doktor fizike koji pištolj nije video u životu u prvom kontaktu sa oružjem pokazuje preciznost prvaka u streljaštvu.

FPS kakav svi znaju je P R E V A Z I Đ E N i svaki, pa i najmanji iskorak iz tog učmalog koncepta, obično rezultuje nadprosečnom igrom.

Ako je tražiti bolje elitizam, onda jesam elitista. Vi non-elitisti uživajte u vašem senu svaki dan i navijajte da sve sveže i dobre ideje propadnu jer će, ne daj bože, možda jednog dana doneti bolje igre.

Poslednja izmena:
Niko nije branio/brani drugima da naprave isto to.

Bolje i takav dodatak nego 15$ map packovi, od kojih su 2 stare. Da ne pominjemo višegodišnju besplatnu podrška za TF2, CS i CS:S, čijoj količini sadržaja druge kompanije ne mogu ni da priđu i pritom to cede kroz DLC-ove i veštački podižu cenu igara.

Ti pakovi koliko se secam su bili samo zbog starih mapa (za mw2), a inace svaka nova igra je donosila nove mape, a uz to je i izlazila na godisnjem nivou. 😉 A CS:S je izasao ooodavno, a o CS je tek smesno pricati otkada je ako je i on argument. Ah da, i na TF2 se cekalo godinama, tj. cekalo i cekalo i cekalo...

Ti pakovi koliko se secam su bili samo zbog starih mapa (za mw2), a inace svaka nova igra je donosila nove mape, a uz to je i izlazila na godisnjem nivou. 😉 A CS:S je izasao ooodavno, a o CS je tek smesno pricati otkada je ako je i on argument. Ah da, i na TF2 se cekalo godinama, tj. cekalo i cekalo i cekalo...

Kakve veze ima što izlazi na godišnjem nivou kad ne donosi nikakva nova pravila, mehaniku, unapređenja. Isto ****** svake godine.

Poslednja izmena:
Kako nema unapredjenja? Konstatno su menjani perkovi i bar je igra imala raznovrsnije modove, a uz to i nove mape. COD5 je dobar primer koliko je sve razlicito. A sta reci za Ventil? L4D2 kao vrhunac napretka iz igre u igru? Please...

Valve moze samo da se zahvali drugima sto su se obogatili, jer su ti drugi modovali i pravili najpopularnije stvari koje danas Valve priznaje kao svoje...

Kako nema unapredjenja? Konstatno su menjani perkovi i bar je igra imala raznovrsnije modove, a uz to i nove mape. COD5 je dobar primer koliko je sve razlicito. A sta reci za Ventil? L4D2 kao vrhunac napretka iz igre u igru? Please...

Valve moze samo da se zahvali drugima sto su se obogatili, jer su ti drugi modovali i pravili najpopularnije stvari koje danas Valve priznaje kao svoje...

Pa VALVe je i u osnovi svog nastanka imao modere 😉 i uvek su imali otvorenost ka toj zajednici, zato i imaju popularnost 🙂

Ja samo znam da generalno izuzetno cenim Valve i sve sto oni rade, ali da polako pocinje da me boli uvo za sve to. Kod igara je tako, neke stvari koje te oduseve u odredjenom trenutku se vremenom dostignu ili pravazidju (ili bar 300 puta ponove od strane drugih), da prestanu da budu bitne kao ranije. Ja sam ljubitelj HL atmosfere i mehanike, za pricu i sve ostalo me skoro potpuno boli uvo, jer jos nikad u zivotu nisam odigrao igru u kojoj mi je prica zaista nesto znacila. Kod mene moze da prodje samo "environmental storytelling" kad neko to uopste uspe, bar dok je sve na nivou na kom je danas. HL je bio dobar u tim stvarima, mnogo toga je ostavljao igracu da sam kreira ili dozivi na svoj nacin.

Cekanje HL trojke ili cega vec da bi' otkrio sta ce da se desi vise ne postoji za mene. U vise navrata sam pokretao HL2 i epizode na steamu, probao ponovo da malo odigram i jedino sto sam pomislio je : "Boze, dokle vise ovo?". Smorilo je ovako kako je, epizodu 1 sam izbrisao iz secanja, NISTA mi ne znaci sto sam to odigrao, epizoda 2 mi je ostala u boljem secanju iz nekog razloga, ali me i za nju takodje boli uvo, pustio sam je da se prisetim i smorio se za 3 minuta koliko mi je taj poznati dizajn i fazon vec urezan u mozak i prezivljen milion puta na milion nacina. Ne treba mi epizoda 3 NIKAKO. Apsolutno me vise ne zanima, ako ce da bude u istom fazonu, samo duza i/ili sa boljom grafikom.

Tokom godina sam se nagledao slicnih stvari i opasno se smorio od svih koncepata u video igrama. Jedino sto danas moze da mi se svidi je dobar gameplay, atmosfera, zanimljiv setting i likovi (da osetim bar nesto vezano za njih), narocito u necemu novom. Sve ostalo sam bukvalno prerastao. Bilo kakav "ozbiljan" pogled na sve to mi je postao zaista smesan, a iz nekog razloga je uvek tu kad se prica o Half-life-u. Zabole me ko je poginuo, a ko ne u toj igri. Stvarno mi nista nije znacio kad je Eli umro. Ne bi mi nista znacilo ni da Alyx, Gordon i svi ostali pomru 🙂.

I dalje obozavam igre, ali iz potpuno drugog ugla, blizeg onom kad sam bio klinac i prosto ih igrao bez ikakvog tupljenja, filozofiranja i idealizovanja. To mi danas zvuci zrelije nego da se udubim u HL.

Poslednja izmena:
Kako nema unapredjenja? Konstatno su menjani perkovi i bar je igra imala raznovrsnije modove, a uz to i nove mape. COD5 je dobar primer koliko je sve razlicito.

Ništa u vezi CoD5 nije značajno različito.

A sta reci za Ventil? L4D2 kao vrhunac napretka iz igre u igru? Please...

Ne, nego je sam L4D napredak, bolje rečeno nova "grana" first person shootinga kroz nova pravila/dizajn i mehaniku. Portal, isto tako. I kao što već rekoh, odličan je primer implementacije priče kroz sam dizajn, "enviromental storytellinga" kako god već zvali. Ima vrlo malo igara sa takvim pristupom, i sto puta je efektniji.

Igre i treba da se posmatraju tako, jer ih sistemi pravila i njihova interakcija definišu, drugačije ne može i ne treba.

Mene ne zanimaju sati i sati "filmskog" storytellinga. Uvek mogu da gledam mnogo bolje filmove i čitam mnogo bolje knjige.

Oni su prepoznali talentovane ljude i ponudili im posao. Niko ne brani drugima da rade isto. Niti im brani da se otvore prema komjunitiju, jer je to dobro za sve. Ne razumem ljude koji mogu da pričaju nešto negativno o takvom pristupu.

Over the past few years we've also developed a really symbiotic relationship with the mod community for our games. We've held several mapping competitions where we've put up prizes to reward the best community mappers. We've even taken some of the best maps and mods and included them as official content for our games. This is good for us as it keeps our games in peoples minds and keeps them selling, it is good for the modders as they get to hone their game development skills and possibly get jobs in the industry (we recently hired two developers out of our mod community), and most importantly the fans win because they get a lot of additional free content

Poslednja izmena:
Ništa u vezi CoD5 nije značajno različito.

Ne, nego je sam L4D napredak, bolje rečeno nova "grana" first person shootinga kroz nova pravila/dizajn i mehaniku. Portal, isto tako. I kao što već rekoh, odličan je primer implementacije priče kroz sam dizajn, "enviromental storytellinga" kako god već zvali. Ima vrlo malo igara sa takvim pristupom, i sto puta je efektniji.

Igre i treba da se posmatraju tako, jer ih sistemi pravila i njihova interakcija definišu, drugačije ne može i ne treba.

Mene ne zanimaju desetine minuta "filmskog" storytellinga. Uvek mogu da gledam mnogo bolje filmove i čitam mnogo bolje knjige.

Oni su prepoznali talentovane ljude i ponudili im posao. Niko ne brani drugima da rade isto.

L4D je napredak u odnosu na sta? 😀 Daj molim te, jel si ti uopste igrao? Klasicna rokacina horde zombija, samo sa jednom prednoscu da moze da se igra u coop-u sto je cini odlicnom zabavom. Ides i rokas, sa AI-jem ili sa prijateljima. Ne znam koju novu mehaniku si ti ovde video i koja pravila i dizajn? Kakav "enviromental storytelling"? Sta je razlicito u onosu na Serious Sama koji je isto sve to mogao u coop-u pre 10 godina? Jedino mozda samo zato sto je to Valve napravio onda je to nesto nikad vidjeno. 😀

Da ne ispadnem hejter Valve-a, volim ja sve njihove igre, cak ih smatram za bas vrhunske igre, ali ovo je susta realnost. Valve stagnira ooodavno i hvaljenje vec vidjenih igara bazirano na staroj slavi i Steam uspehu uopste ne prilici. 🙂

L4D je skolski primer lake zarade.

Kakav "enviromental storytelling"?

To se odnosi na Portal, koji btw skoro i da nema priču. I koji nema "ludonarrative dissonance" problem koji dosta drugih igara ima. GTAIV npr.

A što se tiče zabave, ja ću se potrudti da nikad ne posmatram igre kao nešto što treba uzeti za veoma *******o i ozbiljno 🙂. Kao što napisa Nitche: "Mature manhood: that means to have rediscovered the seriousness one had as a child at play".

Jeste, L4D je laka zarada... Uživajte. 🙂

Poslednja izmena:
Pa ne mozemo da uzivamo, jer nema RPG elemente:d

Deus Ex nije vrh zbog "RPG elemenata", nego zbog level dizajna i kako izbori koje igrač pravi u igri koji oblikuju tok radnje su same akcije u igri, a ne prost izbor u dijalozima. To je "interactive storytelling", a ne mnogi drugi wanna-be filmovi. Sa pravo se naziva "immersive sim", jer je simulacija sveta, nema "videogamey" osećaj.

Poslednja izmena:
Pa, ima li toga u L4D? HL? HL2? Portalu?

Ne, ali to ne znači da su loše igre. To ustvari treba da predstavlja role-playing - "interactive storytelling", da bude urađeno što transparentnije moguće. A ne budženje stastika, inventari, powerleveling i slične stvari. To je preuzeto sa papirnih igara jer je to bio najlakši način koji može da se prebaci u elektronsku formu. I... 30 godina kasnije, nismo mnogo odmakli od toga.

Poslednja izmena:

A kako su se drugi odnosili prema svojoj zajednici? Evo na primer Acitivision je uspešno blokirao sve mogućnosti da se modovanja CoD-a, pravljenje community mapa iz samo jednog razloga, a to je da bi sproveli ideju da prodaju svoje map packove za paprene pare.

Kakve veze ima što izlazi na godišnjem nivou kad ne donosi nikakva nova pravila, mehaniku, unapređenja. Isto ****** svake godine.

izvini, ali nije bas tacno to sto si rekao... na svom mikro planu COD je svakim izdanjem donosio nesto novo (dobro i lose)
ako bi ubacili nesto inventivno neisprobanu ideju rizikovali bi previse za takav mainstream naslov (pogotovo kada prodaja ide kao blesava, muze se je li dok se moze)

to sto pola ljudi nije igralo BO u mutliju, a nastavili su da pljuju istom zestinom kao MW2 (koji je to i te kako zasluzio) dovoljno govori ... dosta toga ima promenjenog, iako je u sustini naravno, na nekom makro planu gejmplej ostao isti...

MW WaW MW2 i BO se poprilicno razlikuju prilikom pikanja multija... ako se nisi udubis malo u isti, sve ti deluje da je trci pucaj Free far all papazjanija... a hc modove ko sisa 🙂

ali ne bitno, cod je zigosan na benchu za na vek vekova od momenta kada je MW2 izasao kao go.vnjiv serijal i govoriti bilo sta suprotno je uzaludno

Ti mora da imaš i majicu na kojoj piše Kolodjuti 😛

Ne mogu da verujem da neko razuman moze da kaze da Black Ops MP valja !
Koliko je ono retardirano za igranje! Vredjanje inteligencije na svakom koraku.

Najvece smece od izdavaca i igre diktiraju trendove, zalosno ! Ali i njima ce doci kraj, valjda ce se ljudi smoriti i shvatiti koliki je krs CoD serijal postao.

Poslednja izmena:
Hoce, kada ljudi prestanu da gledaju ****** poput Avatara i slusaju 50 Centa 😉.

Sta god sad da napisem, dobio bi warn.
Odo na basket, a zadnja 3,4 posta birsite i izvinjavam se za offtopic.

izvini, ali nije bas tacno to sto si rekao... na svom mikro planu COD je svakim izdanjem donosio nesto novo (dobro i lose)
ako bi ubacili nesto inventivno neisprobanu ideju rizikovali bi previse za takav mainstream naslov (pogotovo kada prodaja ide kao blesava, muze se je li dok se moze)

to sto pola ljudi nije igralo BO u mutliju, a nastavili su da pljuju istom zestinom kao MW2 (koji je to i te kako zasluzio) dovoljno govori ... dosta toga ima promenjenog, iako je u sustini naravno, na nekom makro planu gejmplej ostao isti...

MW WaW MW2 i BO se poprilicno razlikuju prilikom pikanja multija... ako se nisi udubis malo u isti, sve ti deluje da je trci pucaj Free far all papazjanija... a hc modove ko sisa 🙂

ali ne bitno, cod je zigosan na benchu za na vek vekova od momenta kada je MW2 izasao kao go.vnjiv serijal i govoriti bilo sta suprotno je uzaludno

Mene multi FPS interesuje prvenstveno sa aspekta kompleksnosti dizajna/mehanike i visiine skill plafona. Što se toga tiče, CoD i slične igre su katastrofa. Visokobudžetne mainstream naslovi ne mogu da ciljaju visoko u tim aspektima jer moraju da budu pristupačni široko publici. Pa "običan" fan mod je mnogo bolji (i zbog toga zabavniji) u tim najznačajnijim stvarima od skoro svih igara u žanru koji su izašli u poslednjih pola decenije, upravo zato što nema teret komercijalnog uspeha na sebi.

self je napisao(la):
There are mods with more complexity and significantly higher skill cap than almost all commercial releasess nowadays. Why? Big budgets and high production values which leads to dragging everything down to the lowest common denominator which sucks all the fun out of the game.

Taj positive reinforcement "everybody should something out of the game" pristup dizajnu veštački emulira krivu učenja i anulira potrebu da je igrač razvije. Nemaš napredne tehnike kretanja, brzinu igre veću od standardne i sve ostalo što ide sa povećanjem barijera ulaska (i smanjenje potencijalne korisničke baze i prodaje sa druge strane). Nadam se da Tribes: Ascend neće razočarati i da će kreirarati igru za PC i portovati na 360. U suprotnom će dizajniranje igre oko gamepada imati negativan uticaj na sve od značaja za jednu Tribes igru. Najavili su "skiing", što je dobar znak.🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno