Šta je novo?

Industrija igara

Ono nisu bile brojke za US, vec za UK...

Ne samo na NPD statistici, već je bilo i izjava pojedinih develolpera da je digitalna distribucija sustigla retail.

Uostalom evo najnovijeg razmišljanja u EA:

http://gametheoryonline.com/2011/03/16/digital-distribution-dlc-video-games/
In an interview published by Gamasutra on March 9, EA Games president Frank Gibeau said that the company’s future may lie in PC game downloads.

“The user base is gigantic,” Gibeau told Gamasutra. “PC retail may be a big problem, but PC downloads are awesome. The margins are much better and we don’t have any rules in terms of first party approvals. From our perspective, it’s an extremely healthy platform. It’s totally conceivable it will become our biggest platform.”

Poslednja izmena:
Ne ide im dobro u next-(de)gen eri. 🙂

Gotta love EA...

2006 - Yeah, hardcore to the bone, we love us some Microsoft XBAWX and MADD0N AND F1F4 we'll deliver on those target renders. Target renders haha, more like lucid dreams in Peter Moore's pants of total gaming EAHD reality
2007 - Playstation 3 is like HOLY FUCK WOW we have to be on this with the Need for Speed on Blu-Ray and shit!
2008 - New franchises are what we need, Mirror's Edge, Dead Space 2 we're the only company bringing new exciting to content to the table!
2009 - Boom Blox sold 3 copies, we're totally shifting towards Wii development now. Dead Space, Need for Speed, EA Sports Active, that shit is gonna fly. Did you see MotionPlus that'll be supported by like 10+ games from Nintendo alone.
2010 - Wii games can now be found on XBLA for peanuts, we've bought Playfish we're going small in a big way lolrofllol oh and Chillingo too, wait they didn't develop Angry brids?
2011 - Yeah, PC sci-fi space opera is where it's at, STAR WARS MMO thing gonna revenue 5 billion with 500k copies sold do the math! Dead Space 2 could grow into a 3, 4 , 6 hell, maybe 10 million units performing franchise in the upper 100 million bracket of the industry. Not to mention Mass Effect 3, that'll be like the best game EVER.

CIFkA.jpg

EA2006.png
EA2008.png

EA2010.png

2+ milijarde u gubicima.

Poslednja izmena:
A sto je najsmesnije, bolje igre izbacuju nego u prosloj generaciji.

A sto je najsmesnije, bolje igre izbacuju nego u prosloj generaciji.

Bolje? Teško.

BF1942, BF2, RA2, Nox, Emperor: Battle for Dune, Renegade, Generals, The Sims 1/2, Allied/Pacific Assault, B&W 1/2, American McGee's Alice, Undying, Freedom Fighters, SimCity 4, The Battle for Middle-earth.

Poslednja izmena:
A je l' postoji neko logicno objasnjenje za Valve-ovo neobjavljivanje kompletnih brojki u vezi sa prodajom igara na steam-u (za ceo svet)? Koji bi bio razlog da to ne urade, ako im tako dobro ide? Razumeo sam u pocecima, kad su prodavali po par kopija digitalno, pa im se nije pricalo o tome, ali sada nikako ne razumem.

Objavljivanjem kompletnih podataka bi mnogo dobili i oni i PC gaming.

Zasto ne objavljuju?

Zasto ne objavljuju?

Možda zato što izdavači to ne traže i/ili ne žele da ih dele. Kompanije koje se bave time bi trebalo da se obrate izdavačima. Sa linka gore:

“The data we aggregate to publishers is not as simple as feeding retail numbers into a database, and it’s not ours to share – the data belongs to publishers,” said Holtman.

“A lot of the people calling for that kind of chart already have lots of good data on their games. So I know that while some think this would be great, but we have several partners who say: ‘Well, I have all my data already.’”

“For publishers in this space, having a third party tell them how well their games sold – that isn’t as important [as it is in the retail world]. Because the ones that use us can log on and see their sales figures, up to date, within the last five minutes.”

Plus su privatna kompanija pa nisu u obavezi ni prema kome.

Poslednja izmena:
Onda imamo problem, posto je bez toga slika o prodaji svega zivog na PC-u potpuno nerealna. Taj ugao o kome oni pricaju u objasnjenju sa linka koji si ostavio mi je jasan, ali ti podaci nisu potrebni samo izdavacima, potrebni su radi stvaranja sire slike i kompletne klime u pc gamingu.

Za nekog ko upravlja PC gamingom na neki nacin ili zeli da ga oceni kao celinu, nedovoljno je da samo izdavaci znaju podatke i to samo za svoje igre.

Hiljadu puta sam cuo Valve kako komplikuje na ovaj nacin i iako verujem da u svim tim pravilima postoji neka prepreka, prosto mi je neverovatno da je sistem zamisljen tako da se ne znaju kompletni podaci o prodaji svih igara. Treba da se zna sta je manje, a sta vise uspesno, i zbog malih i zbog velikih izdavaca i igara.

Dok se to ne resi, slusacemo nerealne podatke o prodaji na PC-u.

Sta bi falilo da kazu: toliko u Evropi, toliko u Americi, toliko gde god hocete. Ukupno: toliko.

Ne vidim nijednu manu toga. Ne vidim da bi to ikome stetilo, sem ako je one male blam da objave da su malo prodali 🙂

Poslednja izmena:
Slažem se, bilo bi lepo. 🙂

Postoji još jedan ugao, a to je Valve i ostali DD ne žele da "nerviraju" retail partnere izdavača. Dodatno, to utiče i na cene u odnosu na retail/e-tail, kao i na razlike u cenama po regionama.

http://www.spilljenta.com/2009/07/steam-who-sets-the-prices/
http://www.spilljenta.com/2009/07/should-retail-disappear/
http://www.spilljenta.com/2009/12/valves-silence-one-year-later/

Another issue that is believed to inflate prices is the tension between retailers and digital distributors. It is thought publishers keep the prices inflated on the digital side, so retailers will not grow frustrated and stop carrying their product, resulting in a huge loss of sales. However, although some tension may exist, it has begun to subside and digital distributors are simply seen as another competitor so long as both are treated equally. The primary tension would seem to be when retailers distribute a product that forces the consumer to register their game with an online service, potentially giving away consumers to another store. Additionally, retailers are now jumping into the digital market, adding additional competition.

Poslednja izmena:
Kakvi god brojevi bili, stoji činjenica da je Steam kao stvoren za privlačenje gejmera koji se nisu do sada susretali sa PCjem. Kao i baš ono ono čega smo se već složili a to je da Ameri vole proizvode koji rade out of the box i da se groze prilagođavanja proizvoda sebi jer "time is money" i oni su Ameri pa samim tim njihovo vreme vredi najviše.

Čitava ekipa iz US koju sam pokupio igrajući online igre na njihovim serverima, ima Steam naloge sa minimum desetak igara. Nikada nisam čuo da neko od njih kaže kako je bolje kupiti jeftiniju čvrstu kopiju, to je argument koji sam čuo samo od evropljana. Ti isti ljudi igraju uglavnom online igre na PCju, dok su za singl igre rezervisane konzole (svi imaju konzole osim PC elitista). To nije veliki uzorak, možda 50 ljudi koje sam upoznao ali svi spadaju u tu kategoriju (PC->Steam->Online Gaming; Consoles->AAA Single Player Gaming). Steam ne samo što prodaje igre, on vezuje korisnike za sebe, postepeno ih navikavajući na sebe. Ljudi koji aktivno koriste Steam, mnogo vremena provode u Steam ekosistemu i samo je pitanje kada će Valve to bolje da iskoristi u marketinškom smislu.

Suma sumarum, ljudi koji imaju Steam, obično poseduju sve Valve igre pa me uopšte ne čudi visoka prodaja njihovih igara. I ja imam sve osim prvog L4D i CSSa, mada sam ja to nabavljao na popustima. Ameri baš i nisu u fazonu čekanja ako je igra dobra, tako da ne mora da znači da je visoka prodaja proizvod popusta i promocija. Svakako da je od 12 miliona kopija HL2 većina otišlo po ceni od 5$ ali je i dobar broj plaćen mnogo više.

nema potrebe da steam objavljuje koliko prodaje ide preko njega, jer bi se ona pojavilo jos ko zna koliko konkurenata. ako su uspesni i ako bi objavili te brojke odmah bi im skocile akcije, a to se radi planski i u bitnim momentima a ne tek tako da se pokazu, ili za dobrobit pc gejminga... pc gejming je sasvim dobro i bice sve bolje bas zahvaljujuci digitalno distribuciji... dok se ista ne pojavi i na konzolama (bilo je prica da bi steam mogao da se baci i na ps3)

a pc je cudo, kao recimo pomenuti minecraft koji je poceo da se prodaje u alfa fazi pa u beta fazi se prodavao jos vise po vecoj ceni 🙂 i na kraju 20 milki zarade lal 🙂

6.5M je u retail-u do kraja 2008. Što znači da su prodali ostatak od skoro 6M za nešto više od dve godine.

Ispravka, ne znam da li tu uključene kopije na Steam-u od 2004. do 2008.

Svakako da je od 12 miliona kopija HL2 većina otišlo po ceni od 5$ ali je i dobar broj plaćen mnogo više.

Mogu i da zarade više na takav način.

http://www.bluesnews.com/s/95800/newell-on-piracy-pricing-tf2-comics-and-more

dok se ista ne pojavi i na konzolama

Postoje servisi i na konzolama ali imaju mnogo manji značaj nego na PC-u.

a pc je cudo, kao recimo pomenuti minecraft koji je poceo da se prodaje u alfa fazi pa u beta fazi se prodavao jos vise po vecoj ceni 🙂 i na kraju 20 milki zarade lal 🙂

Izlazi još jedna igra koristeći takav način distribucije, A.R.C. Squadron:
http://www.rockpapershotgun.com/2011/03/24/alpha-squadron-a-r-c-squadron/

Crimson Skies + Starfox.

Poslednja izmena:
Valve plans to release a surprise before Portal 2
“We’re actually going to release something that we’re not talking about yet that will give a little bit of the story of the interim time,” Erik Wolpaw, one of the writers on Portal 2 told me at PAX East today. “We’re doing that before release.”

"Portal is after Half-Life 1 and before Half-Life 2," Wolpaw said. "Without getting into it too much, Portal 2 is further down the line."

Jedan od achievmenta je:
Ship Overboard - Discover the missing experiment.

Ko je igrao Ep. 2 trebao bi da zna o čemu se radi. 🙂

hmda...a takodje znamo da je vreme i za L4D3...

Ma, mogu oni da ubace u igru i Freemana koji ce licno reci "HL3, bro' " ...kad znam da nece biti tako...vec ce biti neka glupost/trivia vezana za HL univerzum, ili neki mod/mapa za TF ili pak novi L4D.

"Half Life goes episodic!" Nemate brige, ovako cete imati nastavke cesce...fak jea. U medjuvremenu, uzivajte u pucanju na zombije i kratkim igrama koje su soooo artistic and stylish and stuff...

Btw ta brlja od teksture mi ne lici na White Forest, vec na neki random alpski pejzaz? Ne secam se jezera niti tolike planine u ep2...? Ovo je najslicnije tome sto sam uspeo da nadjem - http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20100410112237/half-life/en/images/4/44/Outlands_peak.jpg

Poslednja izmena:
Bolje da uzmu koliko god vremena im treba kad situacija to omogućava, nego da izbacuju neke polished turd-ove 🙂. Makar to značilo i "soon" najave. 🙂

Poslednja izmena:
A mogli bi da se jednostavno povuku iz ovog jalovog posla i prestanu da zamajavaju narod (aka "valve promises") i posvete se biznisu, posto im to ocigledno daleko bolje ide 🙂

Izjavili su da eksperiment sa epizodama nije bio dobra ideja. Iako je navodno planirano da HL3 budu sve epizode zajedno.

Poslednja izmena:
A mogli bi da se jednostavno povuku iz ovog jalovog posla i prestanu da zamajavaju narod (aka "valve promises") i posvete se biznisu, posto im to ocigledno daleko bolje ide 🙂

Kada bi se to dogodilo, onda bi Crysis zaista postao najbolji FPS a ti neizmerno srećan 🙂

Btw. Portal je genijalna igra i mnogo zabavnija od 99% FPSova u poslednjih pet godina. E sad što nekima bez pucanja i vanzemaljske grafike to nije to, to je ipak samo njihov problem.

+1

Protal jeste dobra igra, kao i sve sto Valve napravi, ali da ne preterujemo, Valve je totalno mrzovoljna firma i apsolutno se slazem sa Nexovom konstatacijom. Mislim, ja ne znam kako neko jos moze ozbiljno da shvata njihova obecanja, kad se vec zna sta prave... da je nesto novo u igri, to bi se pricalo godinama unapred, kao sto je to klasika kod njih.

Lepo je to, odigras Portal i ubedis sebe da si elite ili sta vec...sat slobodnog vremena za taj feeling, prajsles. Sve ostalo je ispod nivoa...

...kad bi to bilo poenta uopste. Valve smara sa 'ocu kaki - necu kaki, podmece ove fore i fazone fanovima, kreira mit o sebi kao developeru kome se uvek moze pogledati kroz prste, trt mrt...A od igara su (posle HL2: episode irrelevant) izbacili Portal i genericki multiplejer koji je ekspresno dobio novi set tekstura, pardon - dobio je nastavak, respect. I armiju fanova Half Life-a lozi da prate vesti i nadaju se nastavku i dalje...i dalje...Naaaaravno evo nam ga Portal 2, nastavak igre koja je svoju originalnost u naslovu maznula iz Prey-a, jos sat vremena zabave, ali it's so smaaart...and artistic...and shit. Druge budale, poput mene, ce tu da traze ima li u toj igri ikakvog znaka moguceg nastavka onoga sto se zapravo ceka...🙁
Laka lova.
Za to vreme, Steam pici...i parica kaplje.

Poslednja izmena:
da je nesto novo u igri, to bi se pricalo godinama unapred, kao sto je to klasika kod njih.

Posle ovoliko vremena ne verujem da mogu izbace još jednu kratku epizodu. Ili to ili HL3 standalone sa CS2 🙂. Jedini ko bi mogao može da pokuša ovakav "stunt" (tajni release Ep. 3) i da im uspe je Valve.

Lepo je to, odigras Portal i ubedis sebe da si elite ili sta vec...sat slobodnog vremena za taj feeling, prajsles. Sve ostalo je ispod nivoa...

...kad bi to bilo poenta uopste. Valve smara sa 'ocu kaki - necu kaki, podmece ove fore i fazone fanovima, kreira mit o sebi kao developeru kome se uvek moze pogledati kroz prste, trt mrt...A od igara su (posle HL2: episode irrelevant) izbacili Portal i genericki multiplejer koji je ekspresno dobio novi set tekstura, pardon - dobio je nastavak, respect. I armiju fanova Half Life-a lozi da prate vesti i nadaju se nastavku i dalje...i dalje...Naaaaravno evo nam ga Portal 2, nastavak igre koja je svoju originalnost u naslovu maznula iz Prey-a, jos sat vremena zabave, ali it's so smaaart...and artistic...and shit. Druge budale, poput mene, ce tu da traze ima li u toj igri ikakvog znaka moguceg nastavka onoga sto se zapravo ceka...🙁
Laka lova.
Za to vreme, Steam pici...i parica kaplje.

Prey je loša igra. Igraču je rečeno da postoji čitava civilizacija unutar bio broda, a sve što se vidi su identični metalik koridori i alieni. Sam koncept portala je običan gimmick u igru. A borba je dosadna i otrcana.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno