rAMA
Čuven
- Učlanjen(a)
- 11.02.2007
- Poena
- 825
Definiši ljudskost 😉
Komercijalni naslov može da bude jako kvalitetan. Ako neko nešto radi, a ne misli prvenstveno na pare - može da ispadne užasno. Nastavci Baldur's Gate-a ili Fallout-a nisu izašli zbog toga što su ih svi voleli, nego zato što su se prvi delovi dobro prodavali, sa ciljem da se još zaradi. I nisu ispali komercijalno ***** 🙂 S druge strane, imaš Mirror's Edge - iz EA-a je izašla, i bila je dosta sveža ideja. Takvih primera ima u ostalim, "pravim" umetnostima.
Koliko je nešto dobro ne zavisi od toga ko ga je pravio, i šta mu je bilo glavno na pameti. Mario Puzzo je napisao Kuma jer je bio u dugovima do guše, morao je da izbaci neku knjigu koja će da se prodaje. Kopola je iz istog razloga prihvatio da režira film - uložio je u neki Lukasov SF koji je propao potpuno. Čini mi se i da je Mikelanđelo na sličan način bio skoro primoran da naslika Sistinsku kapelu. Način na koji je nešto pravljeno i razlog su mi najčešće nebitni. Rezultat, proizvod na kraju, je jedino što me interesuje. Naravno, jako je lepo kad neko radi zbog druge strasti, osim čiste pohlepe, ali to ne garantuje kvalitet, i to ga ne čini umetničkim delom (ma šta to značilo) i obrnuto.
+1