Šta je novo?

Dell U2311H IPS

I ja trzim monitor. Ako neko ima informacije gde moze da se nadje i/ili kada stize nova tura neka javne. Hvala.

Nigde nisam procitao da je neko kod nas imao problema sa mrtvim pixelima..za sada
Pročitah sada celu temu, a duduk sam za monitore, nisu samo mrtvi/zamrznuti/tamni/svetli/subpikseli/pikseli, pa tinting vs. IPS glow. Kad odem u radnju koja ima monitor, da zatražim da ga uključe za neki komp? Da ih iscimam? I šta u tih 5 min najbitnije da testiram?

Inače imam 3 Samsung SyncMaster 913N TFT 19" monitora koja sam kupio u januaru 2005. i do sada rade savršeno, nikad nisam ni video kako izgleda mrtav ili zamrznuti piksel, crna je crna, bela je bela, probijanje nisam provalio.

Kod mene izgleda kao mala malecna tačkica za koju bi rekao da je zrno prašine ali nije jer ne možeš da je obrišeš :)

Imaš onaj test za dead piksele što vrti jednobojne pozadine mada to možeš i iz Windowsa. Moj je mrtav tj. crni i tu je od početka. Monitor nisam mogao da vidim pre kupovine pa sam dobio mačku u džaku.

Ja mogu da kazem samo da je ovaj monitor KIDACINA za ove pare :D Opasna stvar..

Uzeo sam pre par dana ovaj monitor u Milleniumu u NS. Vrhunska je slika, stalak je robustan i kvalitetno odradjen, moguce ga je pomerati po visini i rotirati. Ugao gledanja je veoma sirok. Inace pre ovog monitora sam imao Miro Pressview XL 21" i mogu vam reci da je Dell dosta napredovao sa LCD ekranima.

@ G@W
Govoriš o mrtvom pikselu na Dell-u ili nekom drugom monitoru?

Danas pazarim Dell, ali nemam mogućnost da ga probam u radnji. :-(

Losi pikseli se nekada pokazu tek nakon sto se monitor zagreje - ne pomaze ni testiranje u radnji 100%. Najbolje je ako se u radnji dogovoris da mozes da vratis/zamenis monitor ako nadjes problematicne piksele.

Losi pikseli se nekada pokazu tek nakon sto se monitor zagreje - ne pomaze ni testiranje u radnji 100%. Najbolje je ako se u radnji dogovoris da mozes da vratis/zamenis monitor ako nadjes problematicne piksele.

Do sada nisam imao takav slučaj. Uvek je pixel bio vidljiv po paljenju monitora/laptopa i tu nije bilo dileme, meni mrtav ili zaglavljen pixel prosto bode oči i ne treba mi čak ni pixel tester.

Woo hoo, pazario sam monitor danas! Za manje od 21k din. Cool je. ;)

Koju rezoluciju da stavim? Ako izaberem 1920x1080 sve mi je skroz sitno i tako ne mogu da radim. Sad sam na 1280x720 i krupnije je nego što mi je bilo ranije. I nekako nije oštro. Rezolucije između ove dve nisu prihvatljive. Priključen sam (trenutno) preko analonglog izlaza laptopa koji ima integrisanu (staru) grafiku.

Drugo, ideja je bila da ne izgubim ništa u visini. Imam tri Samsung SyncMaster 913N monitora (4:3), i njihova visina panela je 30,5cm, a kod Dell-a 29cm. 1,5cm je niži (. :wall: Ne znam kako mi je to promaklo, baš sam gledao da u visini ne izgubim ništa.

Konačno, ja sam kroz bio zadovoljan starim Samsungovim TFT-om (kupljeni januara 2005.), iako je star a po kritikama nije se pokazao. Sad razmišljam, možda je trebalo da uzmem monitor od 24" a da nije IPS panel, a u sličnom cenovnom rangu, nisam picajzla.

Jedina rezolucija koju možeš da koristiš jer upravo native rezolucija tog monitora 1920x1080. U bilo kojoj drugoj će biti mutna slika.

Meni lično je full hd rezolucija sitna i na 24", zažalio sam kada sam prešao sa 22" i njegovih 1680x1050. Polovično rešenje je da povećaš DPI u Windowsu. Kažem polovično jer ne podržavaju sve aplikacije to kako treba, ali u većini slučajeva će biti OK, sadržaj će biti krupniji, a slika pri tom oštra jer monitor radi u svojoj native rezoluciji.

Poslednja izmena:
Kod mene izgleda kao mala malecna tačkica za koju bi rekao da je zrno prašine ali nije jer ne možeš da je obrišeš :)

Imaš onaj test za dead piksele što vrti jednobojne pozadine mada to možeš i iz Windowsa. Moj je mrtav tj. crni i tu je od početka. Monitor nisam mogao da vidim pre kupovine pa sam dobio mačku u džaku.
Moze biti da nije mrtvak, moguce da je sa unutrasnje strane malo zaprljano u toku sklapanja.

Jedina rezolucija koju možeš da koristiš jer upravo native rezolucija tog monitora 1920x1080
Ne mogu, presitno, probao sam par minuta i ne ide. Sad sam na 1280x720 i prilično je krupno sve. Ne znam koju drugu da uzmem.

Ne mogu, presitno, probao sam par minuta i ne ide. Sad sam na 1280x720 i prilično je krupno sve. Ne znam koju drugu da uzmem.

TFT monitor ima matricu pixela, konkretno ovaj Dell ima matricu 1920x1080 (i to se zove native rezolucija tog monitora), pa je potrebno podesiti tu rezoluciju kako bi preslikavanje bilo 1 na 1, odnosno jedan pixel iz bitmape se preslikava na jedan fizički pixel na monitoru. Bilo koja ne-native rezolucija rezultuje mutnom slikom i za to ne postoji neko zaobilazno rešenje.

Ako ti je stino, jedino što vredi da pokušaš je da povećaš DPI settings u Windows-u. Korišćenje TFT monitora za rad van njegove native rezolucije nije opcija.

Edit: garson me preduhitrio sa odgovorom. :)

Poslednja izmena:
@owim
Gde si kupio monitor? Moze na PM.
Ako nisi zadovoljan, a monitor je u redu otkupicu ga od tebe :)

Poslednja izmena:
Sad kucam s moba jer ne mogu više da gledam u novi monitor, boli glava i oči, iako sam osvetljenje smanjio na 15.

Koristim XP, gde da povećam DPI? Ako to uradim u Display Settings, font size Large, poveća se tekst ispod ikonica, meniji, title bar, ali sam tekst, recimo na forumu, ostaje sitan. To moram da povećam zumom svake stranice koju otvaram u brauzeru. Ali ako kucam u Notepadu to je đavolski sitno.

Postoji li neko bolje rešenje? Hvala!

To je sve stvar navike, nateraj se da ga koristiš nedelju, dve. Jedino ako imaš baš loš vid, pa ti smeta, ako ne, sve je stvar navike.

Drugar mi reče da sem native rezolucije, 1920x1080, probam da ga ubacim u 1600x900 ili 1280x720. Zanimljivo je da mi 1600x900 prija i to je veličina koju sam imao i koju želim, ali -- kad ovu rezoluciju selektujem, na OSD-u se ispiše da je u 1440x900! Ako odaberem drugu rezoluciju, nju i dobijem prema OSD-u, sem 1600x900.

1280x720 sam već spominjao, ok je, ali kupno i mutnjikavo, čak i posle "auto adjust"-a. 1440x900 (to dobijem kad izaberem 1600x900) je ok na ekranu, sve je one veličine kao na 19" ili 15" monitoru, baš kako bih želeo, međutim osetno je mutno, tekst je "razmazan". U native rezoluciji je kristalno čisto i jasno i bez lupe ne ide.

Monitor sam zakačio za laptop VGA kablom, a grafička na laptopu prikazuje one formate koje monitor podržava: kad je laptop na "single display" (output: notebook), tj. na svom 15" panelu, imam nekoliko rezolucija; kad odaberem "monitor" kao output (Dell) on dopuni listu "novim" rezolucijama. Dakle, vidi da može 1600x900. Ne znam kako to tehnički funkcioniše. Poenta je da je meni 1920x1080 sitno i neprijatno, a da bi mi 1600x900 bilo savršeno, tj. 1440x900 što dobijem tada, samo da nije razmazano. Komplikacije! :wall:

Jedino ako imaš baš loš vid, pa ti smeta, ako ne, sve je stvar navike.
Dioptrija mi je 0 sa sočivima, ali ću dodatno da oćoravim ako odem u "nano" veličine. Volim da se zavalim ili čak se odmaknem sa bežičnom tastaturom.

Poslednja izmena:
Vidi, nepotrebno gubiš vreme sa menjanjem rezolucije, to može da posluži eventualno za gaming, film, ali za rad koji uključuje čitanje/pisanje teksta je neprihvatljivo, slika neće biti oštra jer monitor pokušava da jedan pixel iz bitmape "nacrta" na 2-3 fizička pixela (zavisno već od rezolucije) i to ne može da rezultuje oštrom slikom. Ako ćeš držati monitor u ne-native rezoluciji, onda kupovina monitora sa IPS panelom gubi svaki smisao.

Opcije su ti:
- Promena DPI settings u Winu, mada mislim da ovo tek u Win7 radi kako treba, u XPu nisam nikada probao, kako se radi: http://www.lawfirmsoftware.com/support/change_dpi_settings_xp.htm
- Da pokušaš da se navikneš na 1920x1080
- Da vratiš monitor, mada ne očekuj puno krupniji prikaz ni na 24" monitoru koji ima full hd rezoluciju

Poslednja izmena:
Do sada nisam imao takav slučaj. Uvek je pixel bio vidljiv po paljenju monitora/laptopa i tu nije bilo dileme, meni mrtav ili zaglavljen pixel prosto bode oči i ne treba mi čak ni pixel tester.

Kada je drugar kupovao monitor, testirali smo ga u radnji i nije bilo mrtvih piksela. Doneo ga je kuci i jedan crveni se pojavio nakon par sati.
Ja sam uzeo monitor bez testiranja (sa opcijom da ga zamenim ako bude mrtvih piksela) i dok sam ga testirao ovim testom http://www.lagom.nl/lcd-test/inversion.php pojavio se mrtvak (uvek crn). Ne odgovaram ako se i nekome od vas pojavi mrtvak nakon tog testa! :)

Zanimljivo je da mi 1600x900 prija i to je veličina koju sam imao i koju želim...
Volim da se zavalim ili čak se odmaknem sa bežičnom tastaturom.

Velicina piksela na 913N je oko 0,294mm. Kada bi postojao monitor od 23" sa rezolucijom 1600x900 velicina piksela bi bila 0,318mm. Znaci tebi treba nesto oko 0,3mm odnosno dijagonala 26-27" sa rezolucijom 1920x1080. Za zavljivanje i bezicnu tastaturu razmotri i 32" TV (velicina piksela oko 0,37mm). Imas temu o tome ovde: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?234073-Ljudi-koji-koriste-LCD-HDTV-kao-PC-monitor

edit: od non-native rezolucije na LCD-u ce tek da te boli glava, to nije resenje.

Poslednja izmena:
Hvala svima, shvatio sam da petljanje van native nije opcija. Kako vi kucate tekst u Notepad-u u ovoj rezoluciji? Zar
sam jedini ko se žali?

Ima li 23-24" monitora sa smisleno manjom native rezolucijom ili su to krševi?

Za kraj, kako da povećam DPI u Notepadu (Win XP)? Opisao sam gore šta sam probao.

U Notepad-u imaš u meniju Format->Font, pa povećaš font. Inače, DPI settings je system wide i podešava se kako je prikazano na onom linku koju sam ti postavio u prethodnom postu.

Zar sam jedini ko se žali?

Nisi, i meni je sitno 1920x1080 i na 24" monitoru. Navikao sam se vremenom, ali platio povećanjem dipotrije. Pisao sam o tome već u ovoj temi i krupnoća prikaza mi je bila jedna od glavnih briga u pogledu prelaska na ovaj Dell monitor, zato sam i (skoro) odustao.

Sa tim "krševi" se malo preteruje ovde na forumu, nije mi sad namera da pokrećem neku raspravu, ali po mom mišljenju sve je to jako slično. Kad kupiš monitor primećuješ sve, od mrtvih pixela, probijanja osvetljenja, uglova... Posle dve nedelje se navikneš i gledaš sadržaj na monitoru, a ne obraćaš toliko pažnju na kvalitet slike. Recimo kad radim duže sa textom potpuno samnjim osvetljenje i prilično kontrast, tako mi prija, iako je slika očajna tada. Uglovni gledanja, pa vidim da to nije savršeno, ali mi ne smeta toliko.

22" uz rezoluciju 1680x1050 nude nešto krupniji prikaz, pa pogledaj da li ti to odgovara...

Poslednja izmena:
Takve 22" se danas nazalost tesko nalaze. :(

Ne kapiram taj trend povećanja rezolucije, po principu što više to bolje. :) Postoji želja da se što veća radna površina smesti na displej, ali to mora da parti i adekvatno povećanje površine displeja, inače će biti sadržaj presitan. Trenutno koristim 1920x1080 rezoluciju na 17" laptop-u, povećao sam DPI, ali nije to to. Vidim da ima sve više 15.6" laptopova sa 1920x1080 rezolucijom :D što je tek ubistveno za oči. U principu što veća rezolucija bi bila prednost da DPI podešavanje radi savršeno, ovako treba gledati da krupnoća prikaza odgovara pri native rezoluciji i defaultnom DPI podešavanju.

Samsung SyncMaster 226BW 0.282 mm
BenQ G2420HDB 0.2715 mm
Dell UltraSharp U2311H 0.265 mm

226BW mi je stvarno bio OK, prelazak na Benq i pixele koji su manji za "samo" 0.0105 je bitno usitnilo sadržaj. Razlika između Benq-a i Della u veličini pixela je 0.0065, dakle razlika je manja nego Samsung vs Benq, ali opet ni ne tako mala...

Kome treba T220 upravo sa 1680x1050, u besprekornom stanju, bez ijedne jedine falinke, kamoli mrtvog/zaglavljenog pixela... i jos pod garancijom... neka se javi na PM! :p

Hvala, ali mi je mnogo daleko NS. Pogledao bih monitor pre kupovine. Opekao sam se jednom prolikom kad u radnji na licu mesta nisam proverio panel.

Ja imam 24" full hd monitor i to vec vise od godinu dana i neke stvari su i na njemu previse sitne i ako je 1" veca dijagonala nego kod ovog Dell-a, ko hoce stvarno maksimalnu dobit od full hd rezolucije preporucujem mu 26" monitor, 24" je stvarno neki minimum, ali kazem jednostavno neke stvari su previse sitne pocevsi od ovog teksta ovde na forumu, pa da ne nabrajam dalje.

Poslednja izmena:
Sad otkrivam toplu vodu, ali u vecini slucajeva je izvodljivo da se sedne blize ili da se monitor pomeri napred :type:

Sad otkrivam toplu vodu, ali u vecini slucajeva je izvodljivo da se sedne blize ili da se monitor pomeri napred :type:

Yup, slazem se, kod kuce koristim 22"@1680x1050, na poslu 21,5"1920x1080 i ne primecujem veliku razliku, sedim na oko 70cm od monitora, mozda i dalje.

Nazad
Vrh Dno