Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Ipak je doslo do barem parcijalnog meltdown-a :zgran:

Special USAF aircraft have detected large amounts of Radioactivity over the mid-north Pacific region. The radiation cloud could make landfall in western North America within 24 hours.

Izvor

Meltdown threat rises at Japanese nuclear plant

SOMA, Japan – Water levels dropped precipitously Monday inside a Japanese nuclear reactor, twice leaving the uranium fuel rods completely exposed and raising the threat of a meltdown, hours after a hydrogen explosion tore through the building housing a different reactor.

Water levels were restored after the first decrease, but the rods remained partially exposed late Monday night, increasing the risk of the spread of radiation and the potential for an eventual meltdown.

The cascading troubles in the Fukushima Dai-ichi plant compounded the immense challenges faced by the Tokyo government, already struggling to send relief to hundreds of thousands of people along the country's quake- and tsunami-ravaged coast where at least 10,000 people are believed to have died.

Later, a top Japanese official said the fuel rods in all three of the most troubled nuclear reactors appeared to be melting.

Of all these troubles, the drop in water levels at Unit 2 had officials the most worried.
"Units 1 and 3 are at least somewhat stabilized for the time being," said Nuclear and Industrial Agency official Ryohei Shiomi "Unit 2 now requires all our effort and attention."

Workers managed to raise water levels after the second drop Monday night, but they began falling for a third time, according to nuclear agency official Naoki Kumagai. They are now considering spraying water directly on container to cool it.

In some ways, the explosion at Unit 3 was not as dire as it might seem.

The blast actually lessened pressure building inside the troubled reactor, and officials said the all-important containment shell — thick concrete armor around the reactor — had not been damaged. In addition, officials said radiation levels remained within legal limits, though anyone left within 12 miles (20 kilometers) of the scene was ordered to remain indoors.

Strasno ce biti ako se ponovi Cernobilj, pa se veliki deo teritorije Japana trajno ozraci. Na sta ce liciti zemlja posle toga.
Eto to je cena velikog ekonomskog napretka, iako je to proracunat i precizan narod, ipak 50 nuklearki na tako malom mestu okruzenom vulkanima i na podrucju sa ucestalim zemljotresima je s***e koje samo ceka da se dogodi.
Sve ovo me podseca na igru Civilisation 4 kada se prilikom izgradnji fabrika i nuklearki odjednom zemljiste u celoj zemlji postaje zagadjeno i neupotrebljivo za bilo sta plus sto smanjuje populaciju u gradovima.
Od preteranog smoga Japanci vec odavno nose maske na ustima, a umesto da su resili pitanje smoga sa elektricnim automobilima, i umesto nuklearki da su gradili vetrenjace ne bi svega ovog bilo.

Poslednja izmena od urednika:
Vetrenjače, geotermalne izvore, energiju talasa, solarne panele i slično ali oće ljudi 53 nuklearke

Ne bi niko toliko rizikovao sa tolikim brojem nuklearki na tako malo prostora da nema parica ili neke druge ogromne dobiti.

Bas gadna situacija. Kako obican covek uopste moze da se zastiti, pretpstavljam da bi prvo i osnovno bila nabavka uredjaja za merenje nivoa radijacije radi prevencije ali sta jos? Kakvi praskovi, injekcije il sta vec? Ili je za tako nesto iskljucivo drzava zaduzena? Sta je ono sto bih ja mogao sutra da kazem rodjaku na zapadnoj obali, jel imas to, to, to i to?

Koliko vetrenjača i solarnih panela je potrebno da bi se generisala snaga od 50 000 MW? I šta radiš kada zađe sunce ili prestane da duva vetar - cela industrija stane i sačeka povoljnije uslove za generisanje el. energije? :)

Poredjenje sa Cernobilom mora da prestane ovde, celu situaciju prenapumpavaju i Americki mediji, situacija jeste kriticna ali ne Cernobil-kriticna...

* Chernobyl was designed with a positive void coefficient. This means that when the neutron moderator was removed, the reaction got stronger. The Fukushima reactors have a negative void coefficient, which means that if you remove the neutron moderator, the reaction slows and eventually stops.

* Chernobyl's core was built on top of a tank of water. This was meant to cool the core if it melted through the containment vessel. Instead, it caused a tremendous steam explosion which tore the facility apart. The Fukushima reactors do not have this and will therefore not explode like that, even if the core melts through the containment vessel.

* Chernobyl used graphite as a neutron moderator. Graphite is flammable, and when the reactor exploded, the radioactive graphite burned and ended up in the atmosphere. The Fukushima reactors use water as a neutron moderator, which is obviously not flammable.

Mozda neki kombinezoni koji stite od radijacije ako tako nesto postoji za obicne smrtnike po razumnoj ceni, u tom slucaju slika gradjana bi bila kao da su na mesecu uz dozu zemljine teze :S.

Bas gadna situacija. Kako obican covek uopste moze da se zastiti, pretpstavljam da bi prvo i osnovno bila nabavka uredjaja za merenje nivoa radijacije radi prevencije ali sta jos? Kakvi praskovi, injekcije il sta vec? Ili je za tako nesto iskljucivo drzava zaduzena? Sta je ono sto bih ja mogao sutra da kazem rodjaku na zapadnoj obali, jel imas to, to, to i to?

podeljeno je 230.000 doza joda ljudima u evakucionim centrima, gde se nalazi oko 185.000 ljudi iz okoline Fukushime...

Ne bi niko toliko rizikovao sa tolikim brojem nuklearki na tako malo prostora da nema parica ili neke druge ogromne dobiti.

Potpuno naopako gledaš na problem i njegovo rešenje. Japan kao tehnološki najnaprednija i vrlo gusto naseljena zemlja (preko 127 miliona stanovnika) ima ogromne potrebe za električnom energijom. Kako drugačije napraviti toliko električne energije nego nuklearnim elektranama (ni manje ni više nego 50)?

Nikako... postoje tablete koje tesko da imaju u slobodnoj upotrebi, mozda i imaju u USA, koje nesto ni ne pomazu bas. Najpametnije je da se preseli sto dalje, odnosno to je i jedino resenje...

Koji procenat Japana je sravnjen onako? Gde evakuisu oni ljude?

Aman ljudi, nemaju 50 nuklearki nego 55 reaktora koji se nalaze u 17 ili 18 nuklearki.

Potpuno naopako gledaš na problem i njegovo rešenje. Japan kao tehnološki najnaprednija i vrlo gusto naseljena zemlja (preko 127 miliona stanovnika) ima ogromne potrebe za električnom energijom. Kako drugačije napraviti toliko električne energije nego nuklearnim elektranama (ni manje ni više nego 50)?

Upravo tako, osim toga, oni nemaju povrsinu da uzgajaju bilo sta i izvoze da bi uvozili elektricnu energiju, nemaju ni resurse na ostrvima, jedino im ostaje znanje odnosno tehnologija, tako da su primorani.

Koliko vetrenjača i solarnih panela je potrebno da bi se generisala snaga od 50 000 MW? I šta radiš kada zađe sunce ili prestane da duva vetar - cela industrija stane i sačeka povoljnije uslove za generisanje el. energije? :)

A bolje da živim u pećini i jedem organski gajeno voće i povrće, nego da je sve oko mene kao u a day made of glass i da pri tom sve svetli u mraku od radioaktivnosti. Hebeš ti to... :( Japanci koliko god bili precizni, proračunati, vredni i marljivi, sa druge strane ispali su glupi, što neko reče gore, sr4nje koje je samo čekalo da se dogodi. :S: Ako je neko mogao da smisli nešto pametnije od nuklearki, onda su to Japanci, ali na žalost izabrali su najgoru opciju po njih. :S:

Poslednja izmena:
Pa to, moje pitalje je vise bilo hipoteticka sbbkbb situacija, a skafanderi su vec znak neceg ekstremnog, verovatno taj jod i mazanje nekim praskom da upija radijaciju je resenje ako tako nesto postoji :)
Moje misljenje je da ce u Japanu nakon ovoga nastupiti nova tehnoloska revolucija, kakva, mogu samo da zamisljam. Ovo sto im je puklo je americka tehnologija koliko sam shvatio, sve sto nevalja ce dobiti korpu, garant.

Koji procenat Japana je sravnjen onako?

- 2,000 people confirmed dead
- 10,000 more people expected to be confirmed dead
- 2,000 people injured
- 530,000 people displaced, staying in 2,500 evacuation centres, such as schools and public halls
- 24,000 people still completely isolated and cannot be reached
- 1.2 million homes without power
- 1.4 million homes without water
- 4,700 destroyed houses
- 50,000 damaged houses
- 582 roads cut off
- 32 bridges destroyed

Uporedivsi sa populacijom od 127 miliona ljudi situacija i nije tako losa, mimo ove katastrofe koja samo ceka da se desi :S... ne kazem da je dobro, ali sam ja mislio da je situacija mnogo mnogo ozbiljnija (preko pola Japana da je sravnjeno).

Kao sto neko rece, oni su ovo najmanje zasluzili... da postoji nacin da im pomognem odmah bih to i uradio, posto mi je stvarno krivo :/

Sto se tice vetrenjaca za proizvodnju struje, one se postavljaju na mesta gde uvek duva vetar, gde se krecu vazdusne mase itd.Tako da nema price "sta ako vetar stane".
Recimo u srbiji nema stalnog vetra pa lozenja nekih politicara da je to "prava investicija" je totalni bullshit.

Večeras je u vestima bio jedan naš profesor i reče da je najgori mogući scenario da se reaktori istope, što bi bila šteta, a čovek ne spomenu radijaciju koja ni sada nije mala :trust:.

Kao sto neko rece, oni su ovo najmanje zasluzili... da postoji nacin da im pomognem odmah bih to i uradio, posto mi je stvarno krivo :/
Na RTSu su večeras kačili broj žiro računa Crvenog krsta.

Ja verujem da ce Japanci posle ovoga dobro da se zamisle, i da uvedu pre ili kasnije neke promene u snabdevanju el.energijom, ili da bar uvedu novine u dizajnu nuklearki, tako da mogu iste bezbedno da se same ohlade, bez nekih komplikovanih i osetljivih kompjuterskih sistema.

Poslednja izmena od urednika:
U kotlinama reka ima uvek vetra, takođe na većim visinama. Bitno je samo da je teren na kome se postavljaju vetrečanje "neravan", tj da vazdušne mase, usled razlike u pritisku, mogu da se kreću. Srbija ima i te kako potencijala za proizvodnju el.energije putem vetra i sunca, tako da taj ko ti je to rekao je teška woona :D

Poredjenje vetrenjaca, solarnih panela i sl. gluposti sa nuklearnim elektranama je smesno, s obzirom na cenu i efikasnost istih. Sto se tice sigurnosti, kao sto se da videti - pokazale su se prilicno sigurne.
Sto se tice Cernobilja, to je jos besmislenije, s obzirom da se radi o drugom tipu reaktora (polu-oklopljenom) i ljudskoj gresci. Da je Cernobilj pogodio zemljotres + cunami, verovatno mi sad ne bi ovo ni komentarisali...

E i ti si mi neki "zeleni" :)

Dzabe sto je reaktor moderniji kada je napravljen na nesigurnom tlu, isto ti dodje i nesigurna nuklearka na sigurnom tlu (Cernobilj).

Uporedivsi sa populacijom od 127 miliona ljudi situacija i nije tako losa, mimo ove katastrofe koja samo ceka da se desi :S... ne kazem da je dobro, ali sam ja mislio da je situacija mnogo mnogo ozbiljnija (preko pola Japana da je sravnjeno).

Premijer Japana je izjavio da je kriza sa kojom se suočava njihova država najveća nakon WWII, tako da mislim da ne stoji tvoja konstantacija da "nije strašno kako sam mislio".

Pogledaj kataklizmične galerije fotografija na prethodnim stranama - kao postapokaliptičke slike iz Fallout-a. Verujem da će Japanu biti potrebno dosta godina da se oporavi od ovoga, a s' obzirom da je zemlja izlazećeg sunca značajan generator tehnoloških inovacija na globalnom nivou, biće usporen i ekonomski rad u celom svetu za nekoliko promila.

I na kraju, verujem da će broj poginulih na kraju premašiti 20.000, uz uslov da uspeju da iskontrolišu ove akcidente na nuklearkama.

U kotlinama reka ima uvek vetra, takođe na većim visinama. Bitno je samo da je teren na kome se postavljaju vetrečanje "neravan", tj da vazdušne mase, usled razlike u pritisku, mogu da se kreću. Srbija ima i te kako potencijala za proizvodnju el.energije putem vetra i sunca, tako da taj ko ti je to rekao je teška woona :D

To mi je rekla majka koja je doktor nauka, strucnjak za ekoklimatologiju sa preko 90 obljavljenih radova u inostranstvu + predaje na 2 fakulteta + jos mnogo toga ......
Tako da, SEDI 1 !!!

To mi je rekla majka koja je doktor nauka, strucnjak za ekoklimatologiju sa preko 90 obljavljenih radova u inostranstvu + predaje na 2 fakulteta + jos mnogo toga ......
Tako da, SEDI 1 !!!
E kad se setim kako sam se ja napusavao sa svojim profesorima. Isto svi bili doktori, a pola nepismeno. Tako da, bar meni, srpski doktor nauka ne znaci nista.

@ Exodusbgd: Pa normalno da je najveca kad prakticno od WWII i nije bilo krize... 20.000 na 127 miliona je beznacajno, kod njih npr. godisnje bude oko 30-40.000 samoubistava...

Poslednja izmena:
Premijer Japana je izjavio da je kriza sa kojom se suočava njihova država najveća nakon WWII, tako da mislim da ne stoji tvoja konstantacija da "nije strašno kako sam mislio".
Procitaj ponovo sta sam napisao, nisam rekao da nije strasno, nego da nije toliko strasno koliko sam mislio, a mislio sam da je vecina Japana sravnjena i potopljena (i to sam napisao). Naravno da je strasno ovo sto se desilo, nisam toliko bezosecajan da mislim i izjavim "pa nije toliko strasno" :S. Strasno je i ono u Kragujevcu gde je nekoliko desetina ljudi ostalo bez krova nad glavom koji im niko nece nadomestiti, a ne ovo...

Nazad
Vrh Dno