Alister
Nenadmašan
- Učlanjen(a)
- 17.07.2001
- Poena
- 2,395
Strasno je i ono u Kragujevcu gde je nekoliko desetina ljudi ostalo bez krova nad glavom koji im niko nece nadomestiti, a ne ovo...
Sta je to bilo u Kragujevcu
Strasno je i ono u Kragujevcu gde je nekoliko desetina ljudi ostalo bez krova nad glavom koji im niko nece nadomestiti, a ne ovo...
To mi je rekla majka koja je doktor nauka, strucnjak za ekoklimatologiju sa preko 90 obljavljenih radova u inostranstvu + predaje na 2 fakulteta + jos mnogo toga ......
Tako da, SEDI 1 !!!
Sta je to bilo u Kragujevcu![]()
Sve je to lepo, žao mi je ako sam ti povredio ego, ili šta već, ali to je totalna nebuloza. Srbija ima dosta sunčanih dana, a što se vetra tiče to neću da ni pominjem... Obiđi neko mesto pored Dunava: Donji Milanovac, Smedervo ili čak Požarevac, pa vidi da li ima vetra. Zimi u onom Požarevcu onaj vetar ti se uvuče u koske, leti u D.Milanovcu pirka samo tako. Na srebrnom jezeru sam svake godine, tako da taj deo zemlje često obilazim. Onda, na planinama gotovo uvek ima vetra, a barem planina imamo u izobilju. Svaka čast tvojoj majci, verujem da je žena učena i da zna znanje, ali mi imamo prilično veliki potencijal za energiju vetra i sunca i bilo je čak na RTsu i na B92 kad su "ovi naši" političari se hvalili kao pokreću projekat energije vetra.
Od 2015 godine u celoj Evropi sve ulične el.svetiljke treba da se manjaju štedljivim i ekonomičnim sijalicama, tak da "zeleno doba" tek dolazi, a ljudi koji trube da to "nije za nas" i koji su uvek protiv progresa čisto iz inata, neopravdano se pozivajući na "tradiciju" i "zli zapad koji hiće da nas uništi", će uvek biti. Najbolje bi bilo da se vratimo u kameno doba, ili da pržimo atmosferu sa ugljem i radijacijom. Ja ne volim niti politiku, niti "zapad", niti bilo šta, ali u nove tehnologije se mora ulagati.
Orgomno nevreme 3x, ali opet ništa kao poredimo ovo što se desilo Kraljevu
Dzabe sto je reaktor moderniji kada je napravljen na nesigurnom tlu, isto ti dodje i nesigurna nuklearka na sigurnom tlu (Cernobilj).
znate li vi koliko solarnih ploca treba da bi zamenili jednu nuklearnu elektranu???
Sta je to bilo u Kragujevcu![]()
Poredjenje vetrenjaca, solarnih panela i sl. gluposti sa nuklearnim elektranama je smesno, s obzirom na cenu i efikasnost istih. Sto se tice sigurnosti, kao sto se da videti - pokazale su se prilicno sigurne.
znate li vi koliko solarnih ploca treba da bi zamenili jednu nuklearnu elektranu???
Većina nuklearki koje se danas koriste su izgrađene u periodu od 60ih do tu negde 1985. godine i od tada je period stagnacije. Nemačka je donela zakon da će do 2030. godine pogasiti sve nuklearke. Problem je što nuklearke nisu ni bezbedne, a ni isplative kao što se čini na prvi pogled. Ne možeš u NE zaposliti Homera, ako ne želiš da ti se desi Tri milje (otuda ustvari Homer i njegov posao) ili Černobil! Lepo je kad imaš NE koja radi i dobijaš struju, ali kada se stavi sve na papir, od izgradnje do zatvaranja, to jako mnogo košta, a tu je i nuklearni otpad koji posle nekome treba uvaliti, a to opet košta.
Pa, nije da se sad nešto plašim, ali malo realnijim sagledavanjem se može uvideti da će taj sudnji dan doći pre ili kasnije. Ne zbog jedne nuklearke (Iako nije ni to daleko od istine, samo to nije slučaj ovaj put), ali zbog postupaka koji ljudi čine. Živelo se i pre NE, sve ostalo je samo poigravanje sa Zemljom, koja eto, diše, pravi zemljotrese po sebiA vi ostali ste se toliko uplasili kao da ce doci sudnji dan zbog jedne nuklearke.
Da, samo nam SF sada treba u ovakvoj situaciji.
A vi ostali ste se toliko uplasili kao da ce doci sudnji dan zbog jedne nuklearke.
Plećaš je dodao da u regionu od 400 kilometara od granica Srbije postoji 20 atomskih centrala.
"Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija...sve te zemlje poseduju nuklearne elektrane. Radioaktivne čestice bi iz Bugarske u slučaju kvara došle u Srbiju za 15 minuta."
Evo ovo je čist primer kako neki najnoviji nuklearni reaktori mogu da se pokvare i naprave katastrofu. Ako Japan nije imao tehnologiju da spreči ovakvu katastrofu, niko nije, a šta bi se tek desilo da se ovo desi u Bugarskoj? Pa rađali bi male mutante kao u Totalnom opozivu.
Nešto sam gledao na CNN, davali su neke naučne podatke o zemljotresu, a ono što me je fasciniralo je sledeće:
1. Jačina zemljotresa je bila tolika da je glavno japansko ostrvo pomereno za 2.4 metra,
2. Jačina zemljotresa je tolika da se zemljina osa pomerila za 10 cm.
Ovo će imati malo veće posledice po kompletnu planetu, na svu ovu muku japanaca.
Radioactive iodine is a potential component of nuclear fallout, and a dangerous one due to the thyroid gland's propensity to concentrate iodine from the bloodstream. For this reason if people are expected to be exposed to a large dose of radioactive iodine, they may be instructed to take non-radioactive potassium iodide tablets. The typical adult dose is one 130 mg tablet per 24 hours. By ingesting a large amount of non-radioactive iodine, the proportion of radioactive iodine taken into the thyroid gland may be minimized. This is one way to try to mitigate the health impact of exposure to fallout.[18]
There was a huge explosion" between 6:00 am (2100 GMT Monday) and 6:15 am at the number-two reactor of Fukushima No.1 nuclear power plant, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) spokesman said.
France’s ASN nuclear safety authority said the accident in Japan could be classed as level five or six on the international scale of one to seven, on a par with the 1979 US Three Mile Island meltdown. The estimate of the severity of the accident, based on the ASN’s assessment of data provided by Japan, is above the rating of four given by Japan’s nuclear safety agency.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari