Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

To mi je rekla majka koja je doktor nauka, strucnjak za ekoklimatologiju sa preko 90 obljavljenih radova u inostranstvu + predaje na 2 fakulteta + jos mnogo toga ......
Tako da, SEDI 1 !!!

Sve je to lepo, žao mi je ako sam ti povredio ego, ili šta već, ali to je totalna nebuloza. Srbija ima dosta sunčanih dana, a što se vetra tiče to neću da ni pominjem... Obiđi neko mesto pored Dunava: Donji Milanovac, Smedervo ili čak Požarevac, pa vidi da li ima vetra. Zimi u onom Požarevcu onaj vetar ti se uvuče u koske, leti u D.Milanovcu pirka samo tako. Na srebrnom jezeru sam svake godine, tako da taj deo zemlje često obilazim. Onda, na planinama gotovo uvek ima vetra, a barem planina imamo u izobilju. Svaka čast tvojoj majci, verujem da je žena učena i da zna znanje, ali mi imamo prilično veliki potencijal za energiju vetra i sunca i bilo je čak na RTsu i na B92 kad su "ovi naši" političari se hvalili kao pokreću projekat energije vetra.

Od 2015 godine u celoj Evropi sve ulične el.svetiljke treba da se manjaju štedljivim i ekonomičnim sijalicama, tak da "zeleno doba" tek dolazi, a ljudi koji trube da to "nije za nas" i koji su uvek protiv progresa čisto iz inata, neopravdano se pozivajući na "tradiciju" i "zli zapad koji hiće da nas uništi", će uvek biti. Najbolje bi bilo da se vratimo u kameno doba, ili da pržimo atmosferu sa ugljem i radijacijom. Ja ne volim niti politiku, niti "zapad", niti bilo šta, ali u nove tehnologije se mora ulagati.

EDIT: Sad prvi put čujem od tebe da nemamo potencijal za zelenu energiju, a ta "grana" privrede me baš zanima. Ali stvarno PRVI put. tolki su ljudi dolazili na pmf u Kragujevcu, držali predavnja i sad ispade da je jedan doktor nauka pobio mišljenej nih 4-5oro. Opet kažem, ne pokušavam da umanjim znanje tvoje majke, ali to je prvi put da čujem takav neosnovan stav.

Sta je to bilo u Kragujevcu :)

Orgomno nevreme 3x, ali opet ništa kao poredimo ovo što se desilo Kraljevu

Poslednja izmena:
Ne može se jednim vidom "čistih" tehnologija proizvodnje el.energije zameniti proizvodnja iz nuklearnih elektrana, ali sa odgovarajućom kombinacijom se može (makar sam ja ubeđen u to).

Baš sam gledao primer jednog gradića iz jedne od zemalja Beneluksa - gradić od 50.000 stanovnika ima postrojenje za iskorišćavanje biomase, i iz te energije se greje ceo grad, i kompletan gradski prevoz radi na taj način.

Uz biomasu, solarnu energiju, energiju vetra i hidroenergiju se može dosta toga postići.

Sve je to lepo, žao mi je ako sam ti povredio ego, ili šta već, ali to je totalna nebuloza. Srbija ima dosta sunčanih dana, a što se vetra tiče to neću da ni pominjem... Obiđi neko mesto pored Dunava: Donji Milanovac, Smedervo ili čak Požarevac, pa vidi da li ima vetra. Zimi u onom Požarevcu onaj vetar ti se uvuče u koske, leti u D.Milanovcu pirka samo tako. Na srebrnom jezeru sam svake godine, tako da taj deo zemlje često obilazim. Onda, na planinama gotovo uvek ima vetra, a barem planina imamo u izobilju. Svaka čast tvojoj majci, verujem da je žena učena i da zna znanje, ali mi imamo prilično veliki potencijal za energiju vetra i sunca i bilo je čak na RTsu i na B92 kad su "ovi naši" političari se hvalili kao pokreću projekat energije vetra.

Od 2015 godine u celoj Evropi sve ulične el.svetiljke treba da se manjaju štedljivim i ekonomičnim sijalicama, tak da "zeleno doba" tek dolazi, a ljudi koji trube da to "nije za nas" i koji su uvek protiv progresa čisto iz inata, neopravdano se pozivajući na "tradiciju" i "zli zapad koji hiće da nas uništi", će uvek biti. Najbolje bi bilo da se vratimo u kameno doba, ili da pržimo atmosferu sa ugljem i radijacijom. Ja ne volim niti politiku, niti "zapad", niti bilo šta, ali u nove tehnologije se mora ulagati.

Orgomno nevreme 3x, ali opet ništa kao poredimo ovo što se desilo Kraljevu

Vetar, sunce i ostali alternativni izvori energije jesu buducnost...
Samo posto je ovo Srbija.... Ne znam da li je neko procitao i ovo...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/strujni-udar-77787.php

Nešto sam gledao na CNN, davali su neke naučne podatke o zemljotresu, a ono što me je fasciniralo je sledeće:

1. Jačina zemljotresa je bila tolika da je glavno japansko ostrvo pomereno za 2.4 metra,
2. Jačina zemljotresa je tolika da se zemljina osa pomerila za 10 cm.

Ovo će imati malo veće posledice po kompletnu planetu, na svu ovu muku japanaca.

@pilac

Jesam, to i kažem. Danas svako plasira priča koja mu odgovara, tj koja odgovara njegovoj političkoj opciji.

Ako npr neka politička straka drži državno preduzeće kojoj ne odgovara ( ne dobija keš) da se sagrade Aero parkovi, normalno je da će njeni "stručnjaci" da budu prtiv toga. Mislim da je to svima jasno.

a ovo ima veze sa Japanom, kako?!?

Nema, može da se napravi nova tema, tj split, "Zelena energija u Srbiji",pošto će svakako biti reči o ovome u budućnosti.

Inače, kad vidim neku dezinformaciju, moram da reagujem... Šta ću :)

Još dugo nećemo ostaviti prljave načine proizvodnje energije zato što su alternative nedovoljno efikasne.
Energija vetra se da koristiti ali vetar ne proizvodi pritisak za stalni uzgon propelera.
Što se tiče energije sunca to je trenutno čista utopija.
Energetski fluks u orbiti planete iznosi 1370 W/m2. Energija sunca kada prođe kroz atmosferu, na površini planete iznosi oko 450 W/m2 . Efikasnost komercijalnih fotovoltaičnih panela iznosi oko 15% . Time dobijamo oko 50-60 W/m2 solarnih panela na površini zemaljske kugle i to maximalno 12 sati dnevno u ekvatorijalnom predelu i 24h dnevno na polovima ali samo 6 meseci godišnje.
Kombinacijom hidroenergije i energije vetra se može samo delimično zameniti prljave metode proizvodnje električne energije.

Što se tiče japana ionako nemaju dovoljno životnog prostora tako da solarni paneli ispadaju iz jednačine. Energija vetra se da koristiti pogotovo na pučini . Takođe dolazi u obzir i izgradnja elektrana koje koriste energiju plime i oseke.
Ali bez nuklearne energije Japan ne bi bio ono što je danas.

Poslednja izmena:
Ni nuklearke nisu rešenje. Evo ovo je čist primer kako neki najnoviji nuklearni reaktori mogu da se pokvare i naprave katastrofu. Ako Japan nije imao tehnologiju da spreči ovakvu katastrofu, niko nije, a šta bi se tek desilo da se ovo desi u Bugarskoj? Pa rađali bi male mutante kao u Totalnom opozivu.
Energija vetra, sunca i talasa se mora koristiti do maximuma. Koliko ja znam, jedini problem sa proizvodnjom vetra je huk, tj nesnosna buka koja se stvara po aero parkovima.

Dzabe sto je reaktor moderniji kada je napravljen na nesigurnom tlu, isto ti dodje i nesigurna nuklearka na sigurnom tlu (Cernobilj).

Informisi se pre nego sto krenes da prosipas nebuloze ;

A vi ostali ste se toliko uplasili kao da ce doci sudnji dan zbog jedne nuklearke. Stvari se desavaju, ljudi cine sve sto mogu i nikako ih ne treba kriviti. Kakva crna energija sunca i vetra, sa solarnim plocama je moguce ostvariti tek 15%, znate li vi koliko solarnih ploca treba da bi zamenili jednu nuklearnu elektranu???

Poslednja izmena:
Sve bi bilo ok da nije bilo cunamija.. naravoucenije, graditi ih bar 10 km od obale.. prezivele su jedan od najjacih zemljotresa.

I josh par nula iza...:d

Poredjenje vetrenjaca, solarnih panela i sl. gluposti sa nuklearnim elektranama je smesno, s obzirom na cenu i efikasnost istih. Sto se tice sigurnosti, kao sto se da videti - pokazale su se prilicno sigurne.

Većina nuklearki koje se danas koriste su izgrađene u periodu od 60ih do tu negde 1985. godine i od tada je period stagnacije. Nemačka je donela zakon da će do 2030. godine pogasiti sve nuklearke. Problem je što nuklearke nisu ni bezbedne, a ni isplative kao što se čini na prvi pogled. Ne možeš u NE zaposliti Homera, ako ne želiš da ti se desi Tri milje (otuda ustvari Homer i njegov posao) ili Černobil! Lepo je kad imaš NE koja radi i dobijaš struju, ali kada se stavi sve na papir, od izgradnje do zatvaranja, to jako mnogo košta, a tu je i nuklearni otpad koji posle nekome treba uvaliti, a to opet košta.

znate li vi koliko solarnih ploca treba da bi zamenili jednu nuklearnu elektranu???

[YOUTUBE]nKsgOyO5Ntw[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Da, samo nam SF sada treba u ovakvoj situaciji.

Nema kod nas isplative energije vetra.
Ima nesto u predelu Vrsca i to u granicama isplativosti za ovu tehnologiju, tako da ko se nije ozbiljno interesovao za ovu tehnologiju nek ne komentarise.

Većina nuklearki koje se danas koriste su izgrađene u periodu od 60ih do tu negde 1985. godine i od tada je period stagnacije. Nemačka je donela zakon da će do 2030. godine pogasiti sve nuklearke. Problem je što nuklearke nisu ni bezbedne, a ni isplative kao što se čini na prvi pogled. Ne možeš u NE zaposliti Homera, ako ne želiš da ti se desi Tri milje (otuda ustvari Homer i njegov posao) ili Černobil! Lepo je kad imaš NE koja radi i dobijaš struju, ali kada se stavi sve na papir, od izgradnje do zatvaranja, to jako mnogo košta, a tu je i nuklearni otpad koji posle nekome treba uvaliti, a to opet košta.

Sve je to lepo, ali Japan ima više od 127 miliona stanovnika, na samo 378 000 km2, trenutno NE postoji način. I ta ista Nemačka je nuklearke trebala da ugasi 2010, pa je produžila period za 20 godina, bez još uvek neke jasne ideje kako će to nadomestiti. Mada Nemačka može da uvozi energiju, ako ima manjak, Japan iz prostih razloga to ne može.

BTW Što se tiče biogoriva, baš zbog njih se i dešava rast cena hrane u svetu u poslednjih par godina, što posebno pogađa zemlje trećeg sveta. Pošto se sve više obradivih površina koristi za proizvodnju biogoriva, što logično dovodi do smanjenja proizvodnje hrane, iako je taj vid još uvek minimalan, već se oseća u svetskoj ekonomiji.

A vi ostali ste se toliko uplasili kao da ce doci sudnji dan zbog jedne nuklearke.
Pa, nije da se sad nešto plašim, ali malo realnijim sagledavanjem se može uvideti da će taj sudnji dan doći pre ili kasnije. Ne zbog jedne nuklearke (Iako nije ni to daleko od istine, samo to nije slučaj ovaj put), ali zbog postupaka koji ljudi čine. Živelo se i pre NE, sve ostalo je samo poigravanje sa Zemljom, koja eto, diše, pravi zemljotrese po sebi :) kojih je bilo i kojih će uvek biti. Samo što ranije nije bilo NE, pa se taj zemljotres "kulirao", sad već nastaje problem

Da, samo nam SF sada treba u ovakvoj situaciji.

Pitao si za tehnologiju - tehnologija postoji već danas, tako da nije SF, a zašto se ne koristi, to je već drugo pitanje. :)

A vi ostali ste se toliko uplasili kao da ce doci sudnji dan zbog jedne nuklearke.

Plećaš je dodao da u regionu od 400 kilometara od granica Srbije postoji 20 atomskih centrala.

"Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija...sve te zemlje poseduju nuklearne elektrane. Radioaktivne čestice bi iz Bugarske u slučaju kvara došle u Srbiju za 15 minuta."

Poslednja izmena:
Molim vas da se drzite teme, diskusija o ekologiji i alternativnim izvorima energije nek se preseli u drugu temu.

Evo ovo je čist primer kako neki najnoviji nuklearni reaktori mogu da se pokvare i naprave katastrofu. Ako Japan nije imao tehnologiju da spreči ovakvu katastrofu, niko nije, a šta bi se tek desilo da se ovo desi u Bugarskoj? Pa rađali bi male mutante kao u Totalnom opozivu.

Khm daleko je Fukushima I od najmodernije nuklearke na svetu. Radi jos od 1971 godine.

Nešto sam gledao na CNN, davali su neke naučne podatke o zemljotresu, a ono što me je fasciniralo je sledeće:

1. Jačina zemljotresa je bila tolika da je glavno japansko ostrvo pomereno za 2.4 metra,
2. Jačina zemljotresa je tolika da se zemljina osa pomerila za 10 cm.

Ovo će imati malo veće posledice po kompletnu planetu, na svu ovu muku japanaca.

Takodje sam cuo da se usled tih promena dan skratio za delic sekunde.

Sto se tice joda, kakav on tacno uticaj ima na radioaktivne elemente? Da li ih vezuje za sebe, pa se onda oni izbacuju iz tela, sprecava njihovo nagomilavanje u telu ili nesto trece?
Sto se tice drugih mera kakve-takve zastite, preporucuje se povecan unos mleka i vina, nosenje nakita od srebra i uklanjanje nakita od zlata.
Citao sam da, jedan sjajan mineral - zeolit, moze da pomogne u izbacivanju radioatkivnh supstanci iz organizma. Vise detalja o zeolitu i njegovim svojstvima - ovde.

Radioactive iodine is a potential component of nuclear fallout, and a dangerous one due to the thyroid gland's propensity to concentrate iodine from the bloodstream. For this reason if people are expected to be exposed to a large dose of radioactive iodine, they may be instructed to take non-radioactive potassium iodide tablets. The typical adult dose is one 130 mg tablet per 24 hours. By ingesting a large amount of non-radioactive iodine, the proportion of radioactive iodine taken into the thyroid gland may be minimized. This is one way to try to mitigate the health impact of exposure to fallout.[18]

Odgovor na tvoje pitanje.

Hvala na odgovoru, sada mi je jasnije. Nadam se da ovo nikome nikada nece trebati, mada bolje je biti informisan, Srbija je mozda daleko za radioaktivne cestice iz Japana, ali iz Rumunije nije...!

NE je trenutno najjeftinija za proizvodnju i najcistiji izvor energije ako se uzme u obzir odnos kolicine proizvedene energije, cena i uticaj na okolinu. Nova generacija NE je projektovana da iskoristi mnogo vise radioaktivnog materijala za proizvodjnu energije. Otpad se pazljivo sakuplja, reciklira i ponovo upotrebljava u elektranama.

Da bi energija vetra bila isplativa potrebno je da takva elektrana radi 95% svog vremena sa 95% kapaciteta, sto je uglavnom nemoguce. Struja proizvedena na ovaj nacin je ~6-10x skuplja od struje prozvedene u NE. Takodje, kolicina energije proizvedene pomocu vertra je mizerno mala.

Ince, planirali su da ugase ove reaktore, jer su odradili svoje ali ih je zemljotres i tsunami preduhitrio.

Eksplodirao i reaktor 2.
There was a huge explosion" between 6:00 am (2100 GMT Monday) and 6:15 am at the number-two reactor of Fukushima No.1 nuclear power plant, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) spokesman said.

Takodje se javljaju sumnje da je incident mnogo ozbiljniji nego sto su Japanci predstavljali
France’s ASN nuclear safety authority said the accident in Japan could be classed as level five or six on the international scale of one to seven, on a par with the 1979 US Three Mile Island meltdown. The estimate of the severity of the accident, based on the ASN’s assessment of data provided by Japan, is above the rating of four given by Japan’s nuclear safety agency.

Poslednja izmena:
Nema bas veze sa temom, vezano je za Chernobil i radijaciju, jedna od prica koje su mi se urezale za ve vekova i stalno citam iznova. Kiddofspeed, dole na dnu stranice imate Chapter-e pa redom citajte i gledajte slike+video.

Inace bacim pogled na ebay, prodaja Gajgerovih brojaca je u ekspanziji :D

Nazad
Vrh Dno