Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Pa ja sam se slozio sa tvojom konstatacijom :) ali hajde da se manemo politike ovde.

I ja sam se složio, ali ***, kad su globalni problemi u pitanju, čovek mora da se dotakne i globalne političke scene...

Kapiram ovo za US i osecanje osvete, zasluge, whatever - sve je tacno i prilicno na mestu.
Ali sta sa ovim scenarijom:
- posle 9-10 dana oblak preleti Zapadnu obalu US, jos toliko ili malo vise pa preleti i nas. Mi svi srecni sto je do nas vec oslabio par desetina puta i kazemo, tako im i treba. I nastavimo dalje ...
- dodje leto a ovde se pojave jagode ili grozdje iz US, jeftinije od Grckog ili Spanskog, dogodine cujemo najavu kako je Vlada uspela da dogovori uvoz vina iz doline Napa, odemo u prodavnicu a cena ok

Kupovalo bi se to kod nas ko nista imho. Mislim, ko jos vodi racuna o tome gde su pucali Apaci '99, pa da vise NIKAD ne kupuje krompir recimo iz tog kraja. Nikad!
Ili gde su leteli Tomahavci, posto i oni imaju DU kosuljicu.
Mi Srbi imamo kratko pamcenje za neke stvari, a za druge predugacko.

znam da ste se slozili nego ja ajd kao da iznesem misljenje:D

da se vrnemo na temu mi,nesot povlacim paralelu izmedju japana kojeg kritikuju neki ameri i svetse orfanizacije po pitanju evakuacije i dal se moglo nesto vise uraditi,a kad vidite da su za 4 dana spasili 15k ljudi i da je u indoneziji gde je bila slicna katastrofa izginulo 240k+ ljudi a ovde za sad samo 2-3k (pa cak i da im se doda jos onih 10k+ ljudi razlika je ogromna) mada je takodje i razlika u razvijenosti i spremnosti na ovako nesto ogromna sto verujem da je doprinela da se spasi toliko ljudi.

lazabd-slazem se u potpunosti,ali ja i nekupujem US vec nase na nasoj pijaci,ako cu vec da biram US GMO hrana ili nasa ozracena pre cu nasim seljacima na pijaci dati pare nego Miskovicu i njegovim USovima :D

Poslednja izmena:
znam da ste se slozili nego ja ajd kao da iznesem misljenje:D

da se vrnemo na temu mi,nesot povlacim paralelu izmedju japana kojeg kritikuju neki ameri i svetse orfanizacije po pitanju evakuacije i dal se moglo nesto vise uraditi,a kad vidite da su za 4 dana spasili 15k ljudi i da je u indoneziji gde je bila slicna katastrofa izginulo 240k+ ljudi a ovde za sad samo 2-3k (pa cak i da im se doda jos onih 10k+ ljudi razlika je ogromna) mada je takodje i razlika u razvijenosti i spremnosti na ovako nesto ogromna sto verujem da je doprinela da se spasi toliko ljudi.

JEdna razlika za indoneziju, ostrvo je prvo skoro ravno, bio je bozic (gomila turista) i cunami je bio 30 metara (3 puta veci), tako da sve je samo ne slicno. Taj cunami je presao preko celih ostrva nekih, zbrisao sve.

stoji i to zaboravio sam na to,tamo je i gomila kuca/hotelskih baraka na vodi

30km no fly zone veliki nivo radijacije s mogucnoscu da se jos radijacije izbaci :( jadan narod

Poslednja izmena:
The 2004 Indian Ocean earthquake was an undersea megathrust earthquake that occurred at 00:58:53 UTC on Sunday, December 26, 2004, with an epicentre off the west coast of Sumatra, Indonesia. The quake itself is known by the scientific community as the Sumatra-Andaman earthquake.[3][4] The resulting tsunami is given various names, including the 2004 Indian Ocean tsunami, Asian Tsunami, Indonesian Tsunami, and Boxing Day Tsunami.

The earthquake was caused by subduction and triggered a series of devastating tsunamis along the coasts of most landmasses bordering the Indian Ocean, killing over 230,000 people in fourteen countries, and inundating coastal communities with waves up to 30 meters (100 feet) high.[5] It was one of the deadliest natural disasters in recorded history. Indonesia was the hardest hit, followed by Sri Lanka, India, and Thailand.

With a magnitude of between 9.1 and 9.3, it is the third largest earthquake ever recorded on a seismograph. This earthquake had the longest duration of faulting ever observed, between 8.3 and 10 minutes. It caused the entire planet to vibrate as much as 1 cm (0.4 inches)[6] and triggered other earthquakes as far away as Alaska.[7] Its hypocenter was between Simeulue and mainland Indonesia.

Ima još razlika u odnosu na ovaj japanski. Jedna je da je onaj od pre 7 godina bio najmanje 2x a najviše 5x (puta) jači od ovog japanskog.

Ima još razlika u odnosu na ovaj japanski. Jedna je da je onaj od pre 7 godina bio najmanje 2x a najviše 5x (puta) jači od ovog japanskog.

Pa jesmo li i tada izgubili neki sekund u racunjanju ?

mikrosekund, i da tada je bilo jos vece i pomeranje zemlje i skracivanje danja

At all: Izvinite za loš copy - paste:(
Al svejedno ste otišli na TEPCO sajt, bar nešto pozitivno što se tiče informisanja.

Zadnje sa Yahoo news

Nuclear official: Spent fuel storage pool may boil

TOKYO – Conditions at a crippled nuclear power plant deteriorated further Tuesday, with a Japanese nuclear safety official saying that the water inside the waste fuel storage pool for a damaged reactor may be boiling.

Hidehiko Nishiyama told reporters that "we cannot deny the possibility of water boiling" in the spent fuel storage pool at the facility.

If the water boils, it could evaporate, exposing the rods. The fuel rods are encased in safety containers meant to prevent them from resuming nuclear reactions, nuclear officials said, downplaying the risk of that happening.

But they acknowledged that there could have been damage to the containers. They also confirmed that the walls of the storage pool building were damaged.

A fire, explosions and other damage to the Fukushima Dai-ichi power plant following a massive earthquake and tsunami on Friday have triggered Japan's worst nuclear crisis since the atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki in 1945.

Nishiyama, an official in the Economy Ministry, which oversees nuclear safety, avoided commenting on the potential risks from rising temperatures caused by a failure in the systems that keep the spent fuel rods cool. He said the plant's operator is considering what to do about the problem.

The Unit 4 reactor at the Fukushima Dai-ichi power plant caught fire earlier Tuesday and is believed to have caused a release of dangerous levels of radioactivity in the immediate area. Elevated radioactivity readings in surrounding regions were not high enough to pose a health

Koliko je ovo loše?

koliko ja svatam u MInhenu ili je to lista merenja koja je data iz minhena za japan

da sad sam nasao tu stanicu Gornja bavarska minhen,sad jos samo vinca da se oglasi da vidimo stanje kod nas

zanimljivo pogledao sam jos par gradova u GER i oko 4-8 ujutru je u svim gradovima bio skok radijacije,a explozija je bila u 11-12pm po nasem/ger znaci za 4-5 sati su stigle prve cestice radijacije do nemacke iako vetrovi duvaju ka pacifiku:s,mad aono sto mi je cudno je sto je vrednost nakon toga pala na jako malu,a pritm su nemci najavili kontrole svojih NE danas da niej ikod njih nesto bilo jer e verujem da bi tek tako naglo pala toliko vrednost radijacije:S

Poslednja izmena:
Merenje u Minhenu.
Samo kakve veze ovo ima sa Japanom? Kako to da skace bas za vreme spica 6-9 a evo u 12-1 spalo na minimalnu vrednost.
U Japanu se nista nije promenilo za to vreme.
Nekom se ucinilo zgodnim za manipulaciju.

Tek kad se nekoliko dana zadrze ove visoke vrednosti, a budu jako razlicite od proseka za to doba godine, moglo bi se prihvatiti da je situacija u Japanu imala uticaja.

u Sv/h jedinicama (o kojim pricaju da mere u Japanu) radijacija se nije puno promenila a i 3x je ispod one gde spada u "nenormalno" visok nivo radijacije

Inace s obzirom da je taj prethodni dijagam za aerosoli on veoma moze biti povezan sto kaze soko sa spicem i saobracajnim guzvama gde se ispusta tona uglenjika od automobila itd

Poslednja izmena:
Sigurno moze kontrolisana kolicina vode da se dopremi do elektrane, kanalima nekim.. samo da same elektrane nisu bas na obali je*iga..

Zamisli sta bi bilo da kojim slucajem popucaju kanali ili cevi npr. usled zemljotresa? Tek bi onda nastala katastrofa jer nemas uopste dovod vode. Zato se i grade blizu velikih vodenih povrsina.

Mozda posle ovoga Japan razmisli o izgradnji velikog broja plutajucih nuklearki. U najgorem slucaju mogu ih potopiti.

Poslednja izmena:
da sad sam nasao tu stanicu Gornja bavarska minhen,sad jos samo vinca da se oglasi da vidimo stanje kod nas

zanimljivo pogledao sam jos par gradova u GER i oko 4-8 ujutru je u svim gradovima bio skok radijacije,a explozija je bila u 11-12pm po nasem/ger znaci za 4-5 sati su stigle prve cestice radijacije do nemacke iako vetrovi duvaju ka pacifiku:s,mad aono sto mi je cudno je sto je vrednost nakon toga pala na jako malu,a pritm su nemci najavili kontrole svojih NE danas da niej ikod njih nesto bilo jer e verujem da bi tek tako naglo pala toliko vrednost radijacije:S

Budalaština. Da bi radioaktivna prašina u tome vremenskom roku doletela od Japana do Nemačke morala bi da leti brzinom od preko 1800 km/h, 50% brže od zvuka.

Zamisli sta bi bilo da kojim slucajem popucaju kanali ili cevi npr. usled zemljotresa? Tek bi onda nastala katastrofa jer nemas uopste dovod vode. Zato se i grade blizu velikih vodenih povrsina.
To sam i ja bio napisao, ali mi je neko iz nekog razlgoa obrisao post... Prvo što bi stradalo prilikom zemljotresa/cunamija su ti kanali/cijevi.

PS- cela poenta je da cim se planeta malo prenaseli mi ljudi ili priroda to malo proredi sto pokazuje istorija

S obzirom da na planeti ima oko 7 milijardi ljudi, ta tvoja teorija o proredjivanju bas i ne stoji :trust:

Inace, panicno se prodaju akcije japanskih firmi na berzi i bice interesantno videti ko ce tu da uskoci kao kupac... A i osiguravajuca drustva ce morati da iskesiraju poprilicnu sumu :S:

Ali koga je za to briga - vazno je da na CNN-u vrte jedne iste vesti i priloge u nedogled :smash:

S obzirom da na planeti ima oko 7 milijardi ljudi, ta tvoja teorija o proredjivanju bas i ne stoji :trust:

Inace, panicno se prodaju akcije japanskih firmi na berzi i bice interesantno videti ko ce tu da uskoci kao kupac... A i osiguravajuca drustva ce morati da iskesiraju poprilicnu sumu :S:

Ali koga je za to briga - vazno je da na CNN-u vrte jedne iste vesti i priloge u nedogled :smash:

Veruj mmi veoma stoji, jer nije cela povrsina zemlje naseljiva tako lako a da pritom ne ugrozi zivotni standard ili samu planetu ;)

Da CNN malo ispira s vestima u krug al opet japance ne razumem tako da njih gledam u slikama a cnn slusam u pozadini pogotovo sto me nerviraju ovi voditelji koje gledamo kad god negde neko prosire demokratiju a i metereolozi im izigravaju atomske fizicare pa objasnajvaju tu sve i svasta:D

@morbius- i meni je bilo sumnjivo pa kad sam prosetao kroz nemacki sajt za merenja napisao sam drugi post malo nize koji pobija taj ;)

Ja sam u svom ovom metezu naiso na tekst koji tvrdi da nivo radijacije od 5-14cpm predstavlja raspon od niskog nivoa do normalnog. Opet navodim da ovo nije provereno i da se ja ne bavim nuklearnom fizikom.

"Counts per Minute, abbreviated CPM, and under normal conditions, quantify the level of background radiation, i.e. environmental radiation from outer space as well as from the earth's crust and air. Depending on your location within the US, your elevation or altitude, and your model of Geiger counter, this background radiation level might average anywhere from 5 to 60 CPM, and while background radiation levels are random, it would be unusual for those levels to exceed 130 CPM. Thus, the "Alert Level" for the National Radiation Map is 130 CPM, so if you see any Monitoring Stations with CPM value above 130, further indicated by an Alert symbol over those stations, it probably means that some radioactive source above and beyond background radiation is responsible."

http://www.radiationnetwork.com/RadiationNetwork.htm

Zvanicne informacije:

Japanese Earthquake Update (15 March 11:25 UTC)
Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Update

Radiation Dose Rates Observed at the Site

The Japanese authorities have informed the IAEA that the following radiation dose rates have been observed on site at the main gate of the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant.

At 00:00 UTC on 15 March a dose rate of 11.9 millisieverts (mSv) per hour was observed. Six hours later, at 06:00 UTC on 15 March a dose rate of 0.6 millisieverts (mSv) per hour was observed.

These observations indicate that the level of radioactivity has been decreasing at the site.

As reported earlier, a 400 millisieverts (mSv) per hour radiation dose observed at Fukushima Daiichi occurred between units 3 and 4. This is a high dose-level value, but it is a local value at a single location and at a certain point in time. The IAEA continues to confirm the evolution and value of this dose rate. It should be noted that because of this detected value, non-indispensible staff was evacuated from the plant, in line with the Emergency Response Plan, and that the population around the plant is already evacuated.

About 150 persons from populations around the Daiichi site have received monitoring for radiation levels. The results of measurements on some of these people have been reported and measures to decontaminate 23 of them have been taken. The IAEA will continue to monitor these developments.

Evacuation of the population from the 20 kilometre zone is continuing.

The Japanese have asked that residents out to a 30 km radius to take shelter indoors. Japanese authorities have distributed iodine tablets to the evacuation centres but no decision has yet been taken on their administration.

Background on Radiation

A person's radiation exposure due to all natural sources amounts on average to about 2.4 millisievert (mSv) per year. A sievert (Sv) is a unit of effective dose of radiation. Depending on geographical location, this figure can vary by several hundred percent.

Since one sievert is a large quantity, radiation doses are typically expressed in millisievert (mSv) or microsievert (µSv), which is one-thousandth or one millionth of a sievert. For example, one chest X-ray will give about 0.1 mSv of radiation dose.

For further information on radiation: http://www.iaea.org/Publications/Factsheets/English/radlife.html

Nazad
Vrh Dno