Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Sta ti je civilizacija.. najezio sam se kad sam cuo za redove ljudi ispred jedne od retkih prodavnica koje su ostale u Sendai-u.. Zamislite 'nebeski narod' da tako ceka u redu.. bilo bi "Cunami za patike".

a pošto spominješ šipke kojih nema (zato voda iznad reaktora) očito nisu u toku sa prtoblematikom

Nuclear-Reactor.jpg

Ajmo profesore Kritika, da li bi bio ljubazan da nas naucis ponesto o tome kako rade reaktori ?

Poslednja izmena:
Dajte onda sliku ovog japanskog modela.

Najbolje i najpotpunije objasnjenje koje sam nasao na internetu (sa sve slikama reaktora):

http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/

Doduse ima i tu nelogicnosti, narocito kada se spominju dovuceni "backup" generatori koji nisu mogli da se prikljuce zbog nekompatibilnih prikljucaka (WTF), ali ok, sasvim solidno objasnjenje od strane jednog eksperta.

EDIT: Samo slike za ljude koji ne zele da citaju (obimniji tekst): http://uvdiv.blogspot.com/2011/03/new-photos-of-reactor-building-partial.html

EDIT2: Interaktivni Fukushima guide: http://www.nytimes.com/interactive/...plosion-at-the-japanese-reactor.html?ref=asia

P.S. General Electric je dizajnirao ove "boiling water" reaktore.

Poslednja izmena:
Nuclear-Reactor.jpg

Ajmo profesore Kritika, da li bi bio ljubazan da nas naucis ponesto o tome kako rade reaktori ?

LMAO :D

Nego, citao sam da, ukoliko, dodje do otopljavanja crno se pise prvim timovima koji stignu na mesto dogadjaja sa peskom i betonom :( Tako da, nadajmo se najboljem...

Najbolje i najpotpunije objasnjenje koje sam nasao na internetu (sa sve slikama reaktora):

http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/

Doduse ima i tu nelogicnosti, narocito kada se spominju dovuceni "backup" generatori koji nisu mogli da se prikljuce zbog nekompatibilnih prikljucaka (WTF), ali ok, sasvim solidno objasnjenje od strane jednog eksperta.

EDIT: Samo slike za ljude koji ne zele da citaju (obimniji tekst): http://uvdiv.blogspot.com/2011/03/new-photos-of-reactor-building-partial.html

EDIT2: Interaktivni Fukushima guide: http://www.nytimes.com/interactive/...plosion-at-the-japanese-reactor.html?ref=asia

P.S. General Electric je dizajnirao ove "boiling water" reaktore.

Sudeci po ovom tekstu, sve je ok i najgora stvar koja ce se desiti je shutdown na 5 godina.

LMAO :D

Nego, citao sam da, ukoliko, dodje do otopljavanja crno se pise prvim timovima koji stignu na mesto dogadjaja sa peskom i betonom :( Tako da, nadajmo se najboljem...

To da samo u SSSR gde su ljude goloruke poslali na najradioaktivnije mesto na planeti...

To je bilo na samom pocetku.Posle su slali bagere koji su bili bezicno kontrolisani sa "bezbedne" udaljenosti.

Sudeci po ovom tekstu, sve je ok i najgora stvar koja ce se desiti je shutdown na 5 godina.

Iskreno se nadam da je tako. Jedino sto se situacija od momenta pisanja tog teksta pogorsala i reaktor 3 je u problemu:

A former adviser on radiation to the UK government, Dr Christopher Busby, has told the BBC the situation at the nuclear plants is extremely serious. "Particularly concerning is the [Fukushima] number three reactor which I understand is in trouble now, because... it runs on a different sort of fuel; it doesn't run on uranium, it runs on a mixed uranium plutonium fuel, and plutonium is an extremely serious hazard so if this stuff comes out then it's going to make what's happened so far, in terms of the tsunami damage, look a little bit like an entrée to the real course."

Izvor: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12307698

Da, cuveni Likvidatori...

sigurno ce poslati robote u jezgro ako treba nesto da se radi

Samo mi nije jasno, ako roboti budu u tako jakoj radijaciji kako ce radio talasi preko kojih dobijaju instrukcije da dopiru do njih ? I sta je sa elektronikom na samim robotima ?

sigurno postoje posebno oklopljeni za te extremne uslove

terminator2thumbsup.jpg

Mislim da nije problem zaštiti elektroniku od radijacije.

Sta ti je civilizacija.. najezio sam se kad sam cuo za redove ljudi ispred jedne od retkih prodavnica koje su ostale u Sendai-u.. Zamislite 'nebeski narod' da tako ceka u redu.. bilo bi "Cunami za patike".

Zašto samo kod nas. Dovoljno je podsetiti se havarije u Njujorku 1977, kada je grad na dva dana ostao bez stuje. Na ulicama su nastali masovni neredi, pljačkanje, da se završilo time da su ovi izveli vojsku i nacionalnu gardu na ulicu sa uputsvima "prvo pucaj, pa pitaj"...

Ili recimo sad kad je bila Katrina, kada je prvi zadatak vojske bio sprečavanje pljačkanka i nerede, a tek drugi evakuacija...

Katrina: Governor Orders Troops to Shoot and Kill Looters

To da samo u SSSR gde su ljude goloruke poslali na najradioaktivnije mesto na planeti...

Tada nije postojao drugi način da se to u nakraćem roku odradi ;)

Poslednja izmena:
Kad se ovo desilo Japancima, koji operu ruke sapunom pre negoli dotaknu knob-ove, koji su pedantni i vredni, mogu misliti sta bi se desilo nama da je zaziveo projekat nase nuklearke koju smo trebali da pravimo zajedno sa Bugarima. Nasa i Bugarska tehnologija + ljudstvo, pod istim krovom - brrrr... I nek ta Zastava-Bulgarija reaktor zakaze = veci deo Srbije kontaminiran i neupotrebljiv narednih 1000 god...

Tada nije postojao drugi način da se to u nakraćem roku odradi ;)

Koliko je poznato nikome od tih ljudi nije receno gde idu i koje su posledice niti im je data adekvatna oprema. Cisto sumnjam da nije bilo drugog nacina.

Zašto samo kod nas. Dovoljno je podsetiti se havarije u Njujorku 1977, kada je grad na dva dana ostao bez stuje. Na ulicama su nastali masovni neredi, pljačkanje, da se završilo time da su ovi izveli vojsku i nacionalnu gardu na ulicu sa uputsvima "prvo pucaj, pa pitaj"...

Ili recimo sad kad je bila Katrina, kada je prvi zadatak vojske bio sprečavanje pljačkanka i nerede, a tek drugi evakuacija...

Katrina: Governor Orders Troops to Shoot and Kill Looters

Lol, Ameri!
Svaka cast za ovu informaciju. Toliko o najvecoj demokratiji u svetu. :D

Koliko je poznato nikome od tih ljudi nije receno gde idu i koje su posledice niti im je data adekvatna oprema. Cisto sumnjam da nije bilo drugog nacina.

U pravu si. Nisu znali gde idu. Ali i da je postojao drugi nacin nije bio u skladu sa tadasnjom politikom cccp-a. Prvo, trebalo je zataskati incident da zapadne sile ne pomisle kako je sovjetska nuklearna nauka zaostala ili slabo razvijena. Drugo, svaki drugi nacin iziskuje velike kolicine novca iz budzeta, sto u vreme apsolutnog upumpavanja u vojna istrazivanja nije bilo ni u podsvesti tadasnjih lidera. A pritom se znalo da ce stopa umrlih od radijacije kod Likvidatora biti skoro 100%-tna. A i oni koji prezive ne bi mnogo srali medijima sto od bolova sto od toga jer bi im se vlast pobrinula oko ostalih clanova porodice, sto oni nikako ne bi bili u stanju da su nastavili normalan zivot pre Cernobilja. Drugim recima jednim udarcem dva problema resena. E sad, sto je sve eskaliralo do toga da je to postalo medjunarodni incident ... Onda na scenu stupa demagogija i "pranje ruku".

Poslednja izmena:
Pa koliko je nuklearni reaktor bezbedan dokaz je i ovo. I to baš u Japanu koji ima 53 nuklerna reaktora i koji se smatra opravdano najnaprednijom nacijom u svetu pogotovu kad je tehnologija u pitanju. Japan je najtrusnije područje na planeti i svi ti reaktori kad su pravljeni pravljeni su da izdrže zemljotrese i cunamije (jer je većina na morskoj obali).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno