Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Dobro da smo na drugom kraju sveta, dok radijacija stigne do nas za jedno 20-30 dana trebalo bi znatno da oslabi.
O cemu se ovde prica, nije mi jasno... Pa nikakvo otopljavanje reaktora se jos nije desilo, radijacija je u ,za sada, blago povisenim vrednostima od kada je eksplodirao vodonik u jedinici 1 i to je to..verovatno se i smanjila u medjuvremenu. Nema razloga za sirenje dezinformacija...

Noviteti - sada je problem i sa trecom nuklearnom elektranom - Onagawa:

Japan Earthquake Update (13 March 2011 13:35 CET)

Japanese authorities have informed the IAEA's Incident and Emergency Centre (IEC) that venting of the containment of reactor Unit 3 of the Fukushima Daiichi nuclear power plant started at 9:20 AM local Japan time of 13 March through a controlled release of vapour. The operation is intended to lower pressure inside the reactor containment.

Subsequently, following the failure of the high pressure injection system and other attempts of cooling the plant, injection of water first and sea water afterwards started. The authorities have informed the IAEA that accumulation of hydrogen is possible.

Japanese authorities have also informed the IAEA that the first (i.e., lowest) state of emergency at the Onagawa nuclear power plant has been reported by Tohoku Electric Power Company. The authorities have informed the IAEA that the three reactor units at the Onagawa nuclear power plant are under control.

As defined in Article 10 of Japan's Act on Special Measures Concerning Nuclear Emergency Preparedness, the alert was declared as a consequence of radioactivity readings exceeding allowed levels in the area surrounding the plant. Japanese authorities are investigating the source of radiation.

O cemu se ovde prica, nije mi jasno... Pa nikakvo otopljavanje reaktora se jos nije desilo, radijacija je u ,za sada, blago povisenim vrednostima od kada je eksplodirao vodonik u jedinici 1 i to je to..verovatno se i smanjila u medjuvremenu. Nema razloga za sirenje dezinformacija...

To bi bio najbolji ishod. Ali cekaj, nije gotovo. Da bi se napunili reaktori sa morskom vodom i bornom kiselinom, potrebno je oko 10 dana. A do tada moze svasta da bude (mozda jos koji zemljotres).

Svaki komentar na ovo je suvisan... samo dokazuje da i pored ovolike tehnologije i napretka svest drustva i pojedinca je ostala na nivou od pre par hiljada godina.

To je posledica propagande, lako je uticati na mase. Neko rece da je nuklearna energija bezbedna, nek mi objasni kako je to bezbedna kad se 25 god. posle Cernobila opet desavaju katastrofe, ima mnogo bezbednijih izvora energije u svakom slucaju.

Na to sam bas i mislio, na propagandu i dominaciju pojedinaca kao sto je oduvek bilo od postanka coveka. Inace, dokle god je interesa dotle ce i da rade ti reaktori, tako da...

Na osnovu slike koja je gore postovana vidi se predvidjeno shirenje radijacije u narednim danima, ako je slika "fejk" onda je i moja prognoza dezinformacija.

@ ppredrag
A oni tamo nek svetle u mraku i pocrkaju od radijacije...

Pa sta da im ja radim,kako da im pomognem? predlozi nesto.

Poslednja izmena:
Trebalo bi jedan reaktor da instaliramo kod nas u vladu, konkretno bas ovaj japanski model. Da im greje nogice dok su radnom mestu.

Na kraju, zalosno je sto se ovakve katastrofe desavaju, pre ili kasnije, cela planeta oseti posledice.

To je posledica propagande, lako je uticati na mase. Neko rece da je nuklearna energija bezbedna, nek mi objasni kako je to bezbedna kad se 25 god. posle Cernobila opet desavaju katastrofe, ima mnogo bezbednijih izvora energije u svakom slucaju.

Naručito na ovakvim područjima... Raspored nuklearki:
japan.png

Vulkani:
map_japan_volcanoes.gif

Ovako kada se baci pogled na obe mape, uočava se da su nuklearke gradili što dalje od vulkana (koliko je to moguće, jel), a sa druge strane to je mahom u prioblanim područjima gde su na meti cunamija, kao što se sada desilo...

A u Japanu izgleda baš i nema puno lokacija na kojima možeš da živiš i da budeš spokojan, odnosno da u blizini nemaš ni vulkan, ni nuklearku, a ni da nisi blizu obale (cunamija).

Poslednja izmena:
^ kud spomenu!

Shinmoe Dake vulkan je proradio, izbacuje pepeo i kamenje

1154904408.jpg

The Meteorological Agency says a volcano in southern Japan is spewing ash and rock again as the country struggles with the aftermath of a catastrophic earthquake and tsunami in the north.

The agency issued a warning Sunday saying that Shinmoeda
ke volcano resumed activity after a couple of quiet weeks.

@marko_n

Naravno da nema, ako mene pitaš pored toliko prirodnih katastrofa koje mogu zadesiti Japan, njihova teritorija se ne može nazvati lokacijom pogodnom i bezbezdnom za život. Sigurno je i njima to jasno i zato su toliko radili i trudili se da bi koliko toliko bili u stanju da spreče te katastrofe. Nije da imaju izbora, to je njihova teritorija a s obzirom da su ratovi i osvajanja u klačinom smislu daleko iza nas moraju se pomiriti sa time što imaju.

Sa druge strane smo mi Jugosloveni i naša teritorija na kojoj nema većih nepogoda koje nas mogu zadesiti. Gledano iz tog ugla za njih je teritorija Srbije i okolnih ex-yu zemalja pravi mali raj na zemlji. Da je bilo pameti kada je trebalo, umesto rasturanja zemlje i prolivanja krvi zbog minornih kulturnih razlika između ex-yu naroda mogli smo ponuditi Japancima gostoprimstvo u zamenu za njihovu tehnologiju i standard života koji iz toga proističe. Nekima će ovo zvučati apsolutno *****o i rizikujem stavljanje u potpis ali ja stvarno tako mislim. Danas nije dobro ni jednima ni drugima, mi smo ekonomska ruina od zemlje i samo je pitanje godina kada ćemo iz polu vazalnog položaja preći u nečije vlasništvo, kada će država pući po šavovima usled nedostatka sredstava, prethodno sažvakavši sve što je ostalo od njenih građana. Što se tiče Japana pitanje je da li će doći do smirivanja nepogoda ili će što je verovatnije doći do još učestalijih prirodnih nepogoda katastrofalnih razmera što bi za njih moglo značiti da bi za desetak godina ako se to ostvari, njihova teritorija postala nepogodna za život.

rAMA je bio postavljao u drugoj temi, ali evo ja ovde da postavim:

http://ibnlive.in.com/news/supermoon-next-week-may-cause-disaster-on-earth/145375-2.html

London: The world could be in for a bumpy ride next week when the moon will make its closest approach to Earth in almost 20 years, say experts.
According to them, the astronomical event - "extreme supermoon" - may trigger earthquakes, volcanic eruptions and other disasters.
An "extreme supermoon" occurs when the Earth's natural satellite reaches its absolute closest point. On March 19, the moon will be only 221,556 miles away - the first extreme super - moon in nearly 20 years.

Previous supermoons - or "lunar perigees" - happened in 1955, 1974, 1992 and 2005. Each year had extreme weather events.

However, TV weatherman John Kettley was quoted by the media as saying, "A moon can't cause a geological event like an earthquake, but it will cause a difference to the tide. If that combines with certain weather conditions, then that could cause a few problems for coastal areas."

Znaci ipak se desilo...

Hm, ja nisam Jugosloven, a krvoproliće je dirigovano iz nekih sfera koje su imale interes i imaju ga još uvek, ne verujem da je gotovo sa parčanjem teritorija, doduše birali smo desničare u svim zemljama bivše FSRJ, drugačije očigledno nije moglo da se dogodi pored tolikog naboja.
Žalosna činjenica je da se bolje živelo u SFRJ, ali to je bila veštačka tvorevina sa rokom trajanja a kad je rok istekao desilo se šta se desilo, i to nije prvi put da se desilo.
*** Japan ima probleme jednog tipa, mi probleme drugog tipa, okreni obrni, pre ili kasnije mora da se prolije krv, nažalost...

Ajmo dalje, ali bez politike, pls.

Poslednja izmena:
Koga interesuje otkud su se baš japanci zadesili na japanskim ostrvima, neka malo progugla,pa će možda i shvatiti kako su vulkani i zemljotresi oblikovali njihovu kulturu. Jendostavno, kao što ni Srbin ne bi mogao da živi u Japanu bez nostalgije, tko ni Japanac, ne bi mogao u Srbiji...

Realno Vily.

Ja imam neki loš predosećaj u vezi ovih reaktora, nem pojma, što napisa neki expert za nuklearne elektrane, ovo ubacivanje morske vode mu dođe ko Oče Naš.
Nadam se da se neće desiti najgore, ali kako stvari idu oni imaju žestokih problema u više reaktora, Bog zna šta se zaista dešava.

Pa nije oce nas, jednostavno sve ostale metode su im zakazale zbog cunamija.. sta treba da rade, da se pokupe i odu? Morska voda im je bila najbolje resenje verovatno.. ne sumnjam da znaju sta rade.. Cini se ocajno jer ce verovatno te elektrane biti neupotrebljive posle zbog morske vode.. ali prvo i osnovno je da ohlade reaktore.

Poslednja izmena:
katastrofa sta drugo reci, francuzi su pozvali drzavljane da napuste tokio, ocekuje se novi jak zemljotre sa 70% verovatnoce u narednih nekoliko dana...mesec je 19 najblizi...kalifornija mirna za sada, vulkani manje vise mirni...lanac dogadjaja moze biti veoma nepredvidiv...ukoliko se simultano desi jos nekoliko katastrofa ceo svet moze skliznuti u destabilizaciju...ekonomija tek pocela da se oporavlja a sada ovo se deseva u najgorem trenutku...steta u japanu po preliminarnim procenama ide i do 30 mlrd dolara...nadam se najboljem...cena hrane ove godine sigurno ide u nebo.

***, jeste oče naš, čim nema druge opcije a i ona može podbaciti, možemo da se molimo da se ne desi još nešto gore od ovoga.
Ok, citirao sam čoveka, nema potrebe za sarkazmom, naravno da neko mora da ostane i sredi haos, ne vidim da sam ja to negde doveo u pitanje. Nadam se da znaju šta rade, jer isto tako su mislili da znaju oni u Černobilu kad ono međutim.
Veliki je ovo zalogaj i za stručnjake, a već se desilo i da im se prekine napajanje morskom vodom, previše infrastrukture je uništeno.
A očajno će biti ako neki reaktor popusti.

Nadam se da neće popustiti.

Poslednja izmena:
Nuklearna elektrana jeste bezbedna (pogotovo americka i japanska) ali sama planeta je postala nebezbedna. Sta je uzrok ne zelim da znam. Ali ovo je samo jedna od posledica.

Naravno čim je američka mora da bude bazbedna. Da li ti je poznato da se prvi nuklearni incident desio baš u američkoj elektrani tri milje. O kandaskim i francuskim incidentima koji koriste američku tehnologiju netreba trošiti ni reči. Informiši se malo a pošto spominješ šipke kojih nema (zato voda iznad reaktora) očito nisu u toku sa prtoblematikom

Naravno i japanska je bezbedna u potpunosti nego o čemu mi ovde pričamo a da ekološkoj akciji preseljavanja 300 000 ljudi zbog radi izleta, davanju stanovništvu d apije jod zbog lepog ukusa i zainteresovanosti svih svetskih medija za zelenu energiju iz Fokušime. Dokle više sa nonsens izjavama

mi ovde pričamo a da ekološkoj akciji preseljavanja 300 000 ljudi zbog radi izleta, davanju stanovništvu d apije jod zbog lepog ukusa i zainteresovanosti svih svetskih medija za zelenu energiju iz Fokušime. Dokle više sa nonsens izjavama

E ovo je za potpis :D.

Oni komentari amera su stvarno zapanjujuci... ali mali mozgovi ne kapiraju nista. Ako bas pukne, sto se mene tice, nek se prosiri i na njih malo, cisto da vide kako to izgleda, goveda jedna...

Neko je spomenuo Cernobil, ono sto se desilo tamo je pre svega ljudska greska i greska u samom dizajnu. Nadam se iskreno da se to nece desiti jadnim ljudima u Japanu i da ce uspeti da se izvuku iz svog ovog ****** koje je uspelo da ih dohvati :|

Americko resenje na zemljotres, cunami i ostale stvari: NUKE IT !!!

129022769321808450.jpg

Mene plaše te neke poluinformacije koje dolaze putem medija - da sami Japanci ne znaju jasno u kakvim su stanjima pojedina jezgra, da su podelili jod za 200.000 stanovnika na severu zemlje, da im USAF urgentno dostavlja neke "uber" elemente za efikasno rashlađivanje, itd.

Jako fin i vredan narod, i ako se za neki narod može uopšte govoriti da to nisu zaslužili, onda su to sigurno Japanci (nezavisno od činjenice da su nam donirali u poslednjih 10 godina "Boga oca").

Povrh svega, vulkan nađe da proradi u ovom trenutku.

btw sad nešto razmišljam sam sa sobom.... treba da se jave neki dobrovoljci koji će odrađivati "fizički posao" prilikom regulisanja rada nuklearki. Već je valjda 14 ljudi ozračeno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno