Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

@civi
Nema potrebe da kacim nista jer bi ispalo da velicam prozumer, a to mi nije cilj jer se potpuno slazem sa tobom.

Rockwell, ta fotka je chist primer koliko su prosumeri ograniceni i neupotrebljivi za takve stvari. DSLR bi se razmahao u tim uslovima, i sa najjeftinijim objektivima....

Slazem se, ali ja imam problem sto bih spakovao vise stvari u jednu masinu, a da ne kosta puno. Zato sam se i prikljucio ovoj temi i odmah rekao da je dslr ekstra i da bih voleo da ga kupim, ali nisam nasao koji to dslr do ajde 500e moze da mi obezbedi: kontinualnih 5fps pri konstantnom AFu, raspon objektiva od bar 26-300, hd video, liveview i sl.

Trenutni prozumer koji imam mi zavrsava posao, ali mu fali jos malo snage/mogucnosti, pa zato i kapiram da bi mi neki moderniji prozumer omogucio ono sto mi treba, to je neko moje razmisljanje. Priznajem da nisam probao najnoviji prozumer, ali isto tako nisam probao ni jeftini dslr pa ne znam kako to izgleda. Uglavnom su to bile neke guje koje kostaju ihaahaa.

Bas taj dan kad sam fotkao ovu trku biciklista, bio je i drugar sa njegovom opremom. Fotke su mu stvarno perverzija, ali mu torba vredi bar 3 soma evra.
Ali i to shvatam, on je covek pro, zaradjuje od toga, a ja sa druge strane dosao da slikam drugara kako se trka i on odusevljen kvalitetom fotki, a i ja :)

Evo kako na kraju sve to izgleda kad se amaterski napakuje za drustvo i svoju dusu, a svi zadovoljni.
Snimak je sa druge drke:
http://www.youtube.com/watch?v=xIxGyX-4Bvo

Opet napominjem, rado bih kupio dslr, ali ne mogu da se odreknem od nekih opcija. Zelim da imam samo jedan uredjaj i jedan objektiv koji cu sa sobom nositi, a da ne kosta brdo para. Postoji li takvo resenje?

Ti sa skupljim prosumerom necesh nishta uraditi. Fuji S6500 od 150e ce biti upotreljiviji od najskupljeg ultrazoom prosumera, tako da je totalna glupost bacati 500e na nesto shto je i dalje daleko manje upotrebljivo od DSLRa. Sto se tiche zuma, treba da shvatish da nije isto imati 300mm na DSLRu i prosumeru, zato shto ti mozesh drastichno da kropujesh fotku na DSLRu i da dobijesh kvalitet prosumera, tako da bi ti i neki 18-135 bio dovoljan, a zato bi sve ostalo imao bolje na DSLRu. Cesto se pojavi jeftino Canon 20D, i za 150e, i do 500e mozesh da kupish neki 18-200 objektiv, i ta kombinacija ti je daleko upotrebljivija nego bilo koji prosumer. Problem je shto nema video, i ako ti je to neophodno, nemash izbora nego da uzmesh prosumera. Ali opet, svejedno je da li cesh uzeti Fujija od S6500 ili neki od 500e, Fuji je najbolji od svih...

uhh... ne znam, puno se dvoumim sta da izaberem... potpuno se slazem sa vasom pricom, ali mi je video stvarno potreban... jer ono, imam kameru, a vise koristim video sa aparata nego nju samu tako da se ne mogu odreci toga :(
pa zar je moguce da su aparati novije generacije iz TOP prozum klase losiji od matorog Fujija?

Ova fotka koju si okačio jer je kao "reprezentativna" uopšte ne ide u prilog tvojoj priči. Streseno i muljavo. Fotka nije zadovoljavajuća nego je "Shift+Del".

Heh, a ***, naravno... sve fotografije koje nisu pro treba odmah izbrisati iako ce one nekom biti super uspomena za recimo 30 godina.
Ocigledno da se mi ne razumemo, svako ima svoje visoke prohteve i to je to.
Necu dalje siriti diskusiju jer nisam nasao resenje koje mi treba, a uplicem se u nesto gde ne zelim da budem.
Razmislicu jos jednom o predlogu driver-a pa kako odlucim.
Poz.

Samo jos jedna potvrda za Fujia.. 6500fd ili cak 9600. Stos sa problemom kompakt-prosumer-DSLR je u velicini senzora. Dzabe kompaktima i milion megapiksela.. kada imaju senzor 5x5mm i to je ono sto pravi sum, slabi detalje i unistava sliku. Optika takodje jer je teze napraviti objektiv odlicnih optickih karakteristika i nabiti ga u dimenzije koje pokrivaju tako male senzore.
Ti Fuiji imaju skoro sve opcie koje imau i Entry level DSLR aparati, uz relativno veci senzor odnosno manju razliku u velicini u odnosu na DSLR. Takodje, autofokusni sistemi na Fujiju su za nesto na cemu se ne menjaju objektivi odlicni i generalno su to masine koje su jako upotrebljive i koje ce ti pruziti gomilu zadovoljstva za male pare. DSLR je, ukoliko nisi ozbiljan u nameri da u narednom periodu das ogromnu kolicinu novca za sve i svasta, jedna rupa bez dna u poredjenju sa prosumerima i ako se u kombinaciju ubaci vozenje na automatskim modovima, mozda i gori izbor nego prosumer jer ce ti cesto dati losiju fotografiju. (trebalo bi mi sada dosta da objasnjavam zasto je to tako ali veruj mi da jeste).
Takodje, samo za domet koji ima taj fuji moras da se isprsis podosta kesa na DSLR sistemu.. tj morao bi da imas namanje dva objektiva veeelikog raspona sto je vec oko 250-400 e u nekim najjeftinijim varijantama.

TrtSmrt, malo si povrshno shvatio tu prichu :)

Prvo, milion megapixela je negativna stvar, treba da ih bude manje, optimalno u odnosu na velicinu senzora. Ja ni jednom kompaktu ne bi stavio vise od 6mpx, pravili bi daleko bolje fotografije. Drugo, optiku je mnogo lakshe napraviti za mali senzor, jer logichno, ona moze da bude manja :) Sto je veci senzor, optika mora da bude veca, a to sa sobom povlaci i cenu, i zato su objektivi za DSLR toliko skupi.

A sto se tice price o Fujiju, on nema toliko veci senzor od ostalih, vec jednostavno ima efikasniji, bolji senzor, tako da kombinacija veceg i efikasnijeg senzora kod S6500 i S9600 daje tako dobre rezultate, i posle toliko vremena. Tek je skoro Canon sa senzorom u S90 i G12 uspeo da ga stigne, ali ti aparati su vishestruko skuplji od Fujija danas...

Druze d90 Ti resava posao :))) on je oko 500e polovan mozda koji EVRITJ kako kaze nas sojic :-DDD

pozz svima...
imam jednu malu nedoumicu i nadam se da cu ovde uspeti naci resenje.Trenutno sam zaokruzio svoje zanimanje za dva modela fotoaparata:
http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_finepix_hs10_review/
i
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx30is_review/

zelim da istaknem da sam totalni amater sto se tice fotogarfije i njenih detalja,sumova,iso standarda itd...znaci,ono sto mene zanima jeste koji bi fotoaparat bio bolji izbor po vasem misljenje,fuji ima neke svoje prednosti i opcije a canon svoje ili ako ima neki fotoaparat koji bi mozda zamenio neki od ova dva,voleo bih da ih predlozite. Hvala unapred.

Evo ovako dacu ti moje misljenje, mada mislim da ce me neko napljuvati, ali nebitno... Taj Fuji je oko 390, 400 eur, a i Canon je verovatno tu negde... E sada, koja je poenta uopste da uzmes neki od tih aparata. Jeste da imaju ultra-zoom, ali kvalitet fotke je neusporediv sa dslr-om. Da sam ja na tvom mestu pogledao bi Nikon D3000,D3100, ili Canon EOS 1000D - oni su ti oko 410 sa onim pocetnim kit-om, a nesto su veci od tih pomenutih ultra-zoom aparata. Ako hoces nesto manje mozda razmisli o G11, G12, a jos manje S95 i S90.
Mogao bi i da pogledas EP1 mozda, za NEX3 ti nznm da li je u toj klasi(nisam ga nigde nasao kod nas :S ).

za te pare moze da se kupi neki dslr...npr canon 1000d ili jos bolje...canon 450d, mada posto si pocetnik, mozda bi bilo bolje da kupis neki jeftiniji aparat, a ostatak para da ostavis, pa kad savladas taj aparat, da predjes na dslr...najbolje bi bilo da kupis neki polovan aparat do 100e sa manuelnim funkcijama i da vezbas na njemu, pa kad se izvezbas, onda kupis dslr...mada ako hoces da ucis o fotografiji, mozes odma da kupis dslr, pa polako da vezbas na njemu :D
mozes da skines neke kljige o fotografiji, pa kad ih izucis, onda da kazes koji je budzet, pa da ti predlozimo neki aparat :D bolje neko drugi da te posavetuje, posto ne znam sta da ti predlozim :D

E sada, koja je poenta uopste da uzmes neki od tih aparata. Jeste da imaju ultra-zoom, ali kvalitet fotke je neusporediv sa dslr-om.
Koja poenta? Ajde ovako,najbolje je krenuti redom,kod buraza sam video neki fuji-ev aparat koji je po mom skromnom misljenju pravio fine slike a sada kakve su kvalitete te slike u to ne ulazim niti imam pravo za to jer se ne razumem u te stvari,zato i jesam ovde,jel tako?Zasto ovaj Fuji,mozda zato sto mi se svidjaju sve te neke opcije u njemu,tipa slow motion,ultra zoom,16:9 fotografije,full hd video itd i lici na lijep fotoaparat.Malo sam gledao slike koje su napravljene tim Fuji-em na Flickr-u i eto zasto sam na njega suzio izbor.O Canon nemam puno toga za reci nego mi je eto zapeo za oko. U svakom slucaju,pregledacu i ove modele sto su predlozeni.

Poslednja izmena:
Evo ovako - najbitnije ti je prilikom kupovine da odredis cemu ce ti fotoaparat sluziti. Dakle tu kazes:
- da li ti je bitan zoom i koliki je pozeljan
- da li ces fotkati po danu ili ti je bitno da bude dobar i u losim svetlosnim uslovima
- da li ti je bitan video, i ako jeste koji format je pozeljan
- sta ti je bitno od opcija, kao i da li ces ga koristiti iskljucivo u automatskom modu ili si voljan da ucis malo o manuelnim podesavanjima i kako da izvuces maximum iz aparata
- koliko ti je bitna velicina i tezina aprata
- koliko para si spreman da izdvojis
i slicne stvari.
Tako ces najlakse dobiti odgovor na svoje pitanje. Svi kompakti u prosumeri imaju daleko manje senzore nego dslr-ovi i micro 4/3, samim tim fotografije su uglavnom losijeg kvaliteta (pogotovo po noci). Naravno optika i post-procesiranje igraju ogromnu ulogu u svemu tome, ali o tome ce ti i ostali korisnici kasnije pricati. Dakle odredi prioritete i onda ce sve biti lakse...

- da li ti je bitan zoom i koliki je pozeljan
da ultra zoom je bitan, (moram slikati komsinicu) :D :D,salim se naravno...bilo bi dobro da ima velik zoom

- da li ces fotkati po danu ili ti je bitno da bude dobar i u losim svetlosnim uslovima
naravno da cu vise fotkati po danu ali bi bilo fino da ima bar solidne fotografije i po noci,pod SOLIDNE mislim da se vidi sta je uslikano a kvalitet i te stvari cemo resavati kad se naucim ;)

- da li ti je bitan video, i ako jeste koji format je pozeljan
i to je bitno,cak sto vise treba da je full hd ili bar hd,necu da nosam kameru ili jos gore da je kupujem zbog hd videa,zbog par klipova

- sta ti je bitno od opcija, kao i da li ces ga koristiti iskljucivo u automatskom modu ili si voljan da ucis malo o manuelnim podesavanjima i kako da izvuces maximum iz aparata
verovatno ce zena mozda slikati na auto (mozda i ja ponekad dok ne naucim koristiti manuel opciju),voleo bih da naucim nesto o tome,ovaj fudji koji sam naveo "lici" na pravi aparat,ima te neke precice za AF,WB i sta ti ja znam,ko fol izgleda ozbiljno ali ZNAM nije to kao u DSLR-a,u tome je stvar sto cu se mozda vise uneti u sve to sa malo ozbiljnijim aparatom,zato se i obracam vama koji znate vise o tome,od opcija bi bilo lepo da moze slikati u monokromu ili sephia,da ima sto vise opcija za rucno podesavanje da bih se sto bolje priblizio DSLR varijanti,mozda preterujem ali molim vas da shvatite da zelim uci u novo podrucje koje ne poznajem

- koliko ti je bitna velicina i tezina aprata
pa,eto neka velicina manjeg DSLR-a ili ovih PROSUMER-a ma sta to prosumer znacilo,to me ne zanima,poredim velicinu i izgled,malo sam tezak na ljepotu pa volim kad su stvari lijepe... idemo dalje

- koliko para si spreman da izdvojis
ajde recimo do 400-450 eura

znaci da podvucemo,zelim aparat koji ce manje/vise zadovoljavati ove stvari,ustvari ja bi najvise voleo kad bi mi iskreno naveli kakav je ovaj fuji hs10 bez poredjenja sa DSLR aparatom jer to nije moguce porediti,svima je jasno sta je pro a sta nije ma koliko licilo na pro...nadam se da se razumemo,da mi kazete sa vase tacke gledista koliko je dobar da se naucim na njemu ili nekom slicnom aparatu a da imam te neke opcije koje sam vec naveo. Uh izvinite na ovako dugackom postu.hvala.

Ja imam HS10 i prezadovoljan sam! Ako hoćeš okačiću ti par fotki da vidiš o čemu se radi :)

Poslednja izmena:
Nema ništa tako malo, a tako dobro. Šteta je ne uzeti S90 barem ako budžet postoji.

A sto je bolji ovaj Olympus?

Da, ovaj Oly ima verovatno najbolju optiku među svim kompaktima. Plus što je i najsvetlija što je na kompaktima ikad bila. Time se po upotrebljivosti jako približio bezogledalnim aparatima sa kit objektivima.

Poslednja izmena:
Da ne zaboravim i wirelles kontrolu sa ttl merenjem sa naprimer fl36r , sto daje sasvim novu dimenziju upotrbljivosti ovog malisana

nisam video uživo taj Oly, niti znam da li ga ima u prodaji, ali čitajući testove to bi bio definitivno moj izbor da sad kupujem kompakt.

Stize krajem meseca. Cena khm, nepopularna. U Madjarskoj oko 520e.

^^ Gde bre?!? :zgran:

Ako ima za te pare, odputovaću tamo da ga kupim.

To su sumnjivo niske cene, u Hong Kongu gde je sve ostalo jeftinije nego bilo gde, koshta 420e...

D90 u losim svetlosnim uslovina,

2s14nyo.jpg

Fuji 6500 takodje na istom mestu i u isto vreme.

2vx0hlw.jpg

Naravno da je Nikon bolji u svakom pogledu, ali ni Fuji nije za bacanje. I ko to jos pricha o shumu na 6500???

Nazad
Vrh Dno