Šta je novo?

Nekoliko početničkih Android pitanja...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zaebavas, cak i kad ugasis 'mobile internet', opet ti se trosi kredit?

Zaebavas, cak i kad ugasis 'mobile internet', opet ti se trosi kredit?
Ne, "mobile internet" je upaljen. Nego mi nije jasno šta mi troši GPRS, ako sam 2h dnevno bez WiFija a ostatak dana uvek na mreži? Konkretno, hoću da mi radi Google Talk uvek (kad mi neko piše da mi odmah stigne poruka), ali da li je moguće da on troši toliko, 3-5Mb za par sati, pri čemu se ne dopisujem tada, samo je aktivan u pozadini?

Problem je što trenutno koristim paket bez neta, sa dodatkom za GPRS od 50Mb, na smrdljivom MTSu na kome ne mogu da proverim preostale Mb, niti da uplatim dodatne pre sledećeg meseca, itd, itd... pa pokušavam da ograničim aplikacije koje vuku GPRS nekontrolisano, a da mi opet radi ono što bih ja želeo da radi.

Sad sam stavio na "always ask" za mobile internet, ali onda opet nisam dostupan na gtalku? Pfff...

I da, iako sam sad kući, wifi radi, čim otključam telefon on traži izlaz na net, GPRS ofc :/ Iskuliram ga 3-4 sec, pojavi se ikonica za WiFI, i nestane taj "zahtev" za GPRSom... možda me to zeza, kad god otključam tastaturu, on malo povuče, i tako?

***** :) Našao sam na googlu, spustim "notification" bar, i tu kad kliknem na silent mogu da izaberem 3 stvari koje si naveo :)

Da li mogu nekako da saznam koje mi aplikacije koliko troše GPRS? Na dnevnom nivou, ili nešto slično? Naime, ceo dan sam na WiFi-ju, uz pauze od ~30min, i opet mi ode 3-5Mb dnevno, što mi je puno ako uzmem u obzir da sve radim preko WiFi-ja... isključena sinhornizacija FBa, Gmaila, kao i automatska sinhronizacija; upaljen samo "prenos podataka u pozadini". Da mi je da otkrijem šta mi pravi toliki protok, pa da znam gde da bijem :/

Settings -> Wireless&Network settings - Mobile network i odaberes 'Disabled'.
Sad ti je GPRS ugasen.
Mozes staviti i 'Always ask', pa da te svaki put pita za GPRS...

Izvedi Power control widget da lakse kontrolises Wifi, Bluetooth, GPS, Sync i Osvetljenost displeja

Poslednja izmena:
@ darkos

Moguce je, meni je na Telenor-u bukvalno za pola minuta na Tapatalk-u, znaci ucitao Bench, otisao na aplikacije za mobilne, i pogledao poslednji post u Android aplikacijama.. za to mi je skinuto 35 dinara.

Onda je to sasvim ok, nego odavno smo na adsl-u, odviklo se od brojanja megabajta i minuta online... :/
Dok se ne prebacim na paket sa Mb, biće lepo "Mobile network - Disabled", šta drugo :/

Da li znate neku aplikaciju koja će mi reći koliko tačno šta troši neta (tipa: OperaMini 5,6Mb, Skype 3Mb itd), ali da ima odvojeno protok preko WiFi-ja i GPRSa?

Call Meter recimo.

***** :) Našao sam na googlu, spustim "notification" bar, i tu kad kliknem na silent mogu da izaberem 3 stvari koje si naveo :)

Da li mogu nekako da saznam koje mi aplikacije koliko troše GPRS? Na dnevnom nivou, ili nešto slično? Naime, ceo dan sam na WiFi-ju, uz pauze od ~30min, i opet mi ode 3-5Mb dnevno, što mi je puno ako uzmem u obzir da sve radim preko WiFi-ja... isključena sinhornizacija FBa, Gmaila, kao i automatska sinhronizacija; upaljen samo "prenos podataka u pozadini". Da mi je da otkrijem šta mi pravi toliki protok, pa da znam gde da bijem :/

Stavi widget za silent i za vibrate na ekran pa menjaj tako profile. Lakse je mnogo. Bar meni.

Sto se tice tog protoka ako se dobro secam ima neka fora da ako ti je namesteno da ti wi fi ide u onaj sleep modu kad zatreba nesto sa neta telefon prvo krene da radi sa mobilnim netom dok wifi ne "ozivi".
Kad ozivi prebaci se na njega. Ne znam jel to jos aktuelno to sam negde slucajno zakacio s pocetka. Po ovom tvom opisu deluje da je to to i da je aktuelno ;)
S obzirom da mi je wifi na never sleep a i dobar paket za net nisam imao nekih nezgoda oko toga.

Ako ti wi fi sleep policy ne pomogne za to (bateriji nece sigurno pomoci :) ) widget za mobilni net na ekran pa potrebi :)

Sto se tice tog protoka ako se dobro secam ima neka fora da ako ti je namesteno da ti wi fi ide u onaj sleep modu kad zatreba nesto sa neta telefon prvo krene da radi sa mobilnim netom dok wifi ne "ozivi".
Pa to mi kaži.... :D Naravno da je aktuelno, i to toliko aktuelno da sam ugasio sav GPRS na mobu :d Elem, nisam znao da postoji "advanced" podmeni u WiFi postavkama u kome se nalazi "wifi sleep policy", i 100% je u pitanju ovo da telefon prvo povuče GPRS pa tek onda za par sekundi preuzme Wifi kad ga otključam. U kombinaciji sa vrlo ograničenim protokom to mi je pravilo velike probleme - ceo dan sam na wifi, a megabajti se tope, potpuni zbunj za android početnika :)

Stavi widget za silent i za vibrate na ekran pa menjaj tako profile. Lakse je mnogo. Bar meni.
E, šta ti je evolucija... prvo sam stišavao telefon pa išao u settings - sound - vibrate; onda sam otkrio da mogu samo da spustim notification bar i tu ga stišam na vibraciju (ali u pokretu nekad nije lako "ubosti" notification bar iz prve :) ); da bih sad spoznao da i za to postoji widget. To mi je najveći "problem" kod Androida, uvek zaboravim da postoji widget za sve! :)

Hvala puno na savetima, ovo mi je ulepšalo dan :)

Da se pridružim i ja priči o android početnicima.
I ja posedujem LG GT540 i treba mi pomoć oko aplikacije za backup imenika.
Poželjno bi bilo da se imenik kopira osim na SD i na neku On-line lokaciju.
Imate li ideju koji program bi to odradio korektno?
Gde smešta sinhronizovane podatke sa LG PC Suita?

Pa zar nije dovoljno što ih stavlja na google mail? Šta ćeš bolje?

Pa....u pravu si, ali kako?
U nalogu telefona je podešena sinhronizacija kontakta ali ih u Gmail nalogu na NET-u nema.
Pozz

Da se pridružim i ja priči o android početnicima.
I ja posedujem LG GT540 i treba mi pomoć oko aplikacije za backup imenika.
Poželjno bi bilo da se imenik kopira osim na SD i na neku On-line lokaciju.
Imate li ideju koji program bi to odradio korektno?
Gde smešta sinhronizovane podatke sa LG PC Suita?

U imeniku pritisni Menu->Import/Export->Export to SD card

Nakon toga to isto, samo Import from SD card (fajl koji si prethodno izvezao), odabereš under Google account.

U imeniku pritisni Menu->Import/Export->Export to SD card

Nakon toga to isto, samo Import from SD card (fajl koji si prethodno izvezao), odabereš under Google account.

Hm, zna li neko kako ovo izvesti na androidu 1.6, pošto na ženinom Tattoo-u nema ove opcije, a hteo bih da joj prebacim imenik sa telefona na google?

WF via Tapatalk

Ako nema import na telefonu, to možeš da uradiš na sajtu. Ja sam tako uradio.

Nisi me razumeo, njoj su svi kontakti u telefonu kao 'Phone' i samim tim se ne sinhronizuju sa gmail-om, a ja bih hteo da ih nekako sve prebacim u 'Google' kontakte. Na telefonu postoji samo opcija Import, ne i Export, pa ne znam kako da izvezem ceo imenik.

Evo mene opet :)

Imao sam instaliranu YouTube aplikaciju na telefonu, koju nikad nisam koristio (išao sam na tube preko OpereMini i sve je radilo ok). I onda, treba mi više porsotra, ja obrišem taj YT app, i sad mi pola klipova ne radi, neće da ih učita. A problem je što ne mogu nigde da nađem ttaj app koji sam obrisao (nigde = na marketu). Šta sad? :)

Instaliraj market access ili MarketEnabler i naći ćeš na marketu.

Poslednja izmena:
evo ti, prebaci na sd i instaliraj

klik

Uh, opet problem...
Ilidane, ne mogu da instaliram tvoju verziju, prebacim na SD, pokrenem i dobijem "There is a problem parsing the package."
A instalirao sam Market Enabler, i opet ne vidim (ne mogu da nađem) YouTube na Marketu... dajte još neko rešenje :)

Edit:
Našao sam neki "signed_YouTube.apk", skinuo, prebacio i instalirao, sve radi :) Hvala vam na savetima, još se nisam navikao da tražim stvari mimo Marketa pa ponekad ovako zabagujem :)

Poslednja izmena:
hmm cudno, ja tu moju instaliram bez problema. bitno je da si resio :)

Jel' postoji način da se na ne-rootovanom telefonu (2.2) instaliraju na sd karticu čak i one aplikacije koje to zvanično ne podržavaju? Naišao sam na ovo uputstvo, pa me interesuje radi li to:

Potrebno:

Telefon na kome trči Froyo
ADB instaliran

Uputstva:

1. Uključite debugging na vašem telefonu (Settings->Applications->Development->USB Debugging)
2. Povežite telefon i PC
3. Otvorite Command Prompt (na PC-u Start->Run ukucajte cmd pa Enter)
4. U Command Prompt-u kucajte: adb shell pm setInstallLocation 2
5. Pritisnite Enter

Ok, hvala, probaću.

Pretpostavljam da vidžete ne treba da instaliram na sd? I jel to važi samo za programe koje instaliram od sad pa na dalje, tj. da one koji su već na telefonu moram da reinstaliram da bih ih prebacio na karticu ili postoji neki način i za to?

I da, gde da skinem adb?

WF via Tapatalk

Hvala, uspeo i oslobodio 20mb prostora :)!

Samo jedno upozorenje za buduće naraštaje :-D, ne premeštajte one aplikacije koje koriste vidžete jer isti nakon toga više neće raditi.

WF via Tapatalk

Hm, još jedno pitanje :D:

Sad mi se omalila sd kartica, samo 2gb :). Kad kupim novu, kakva je procedura oko ubacivanja, obzirom da je brdo aplikacija na kartici, da li je dovoljno samo prosto iskopirati sadržaj stare kartice na novu, uključujući i skrivene foldere i fajlove ili ima neka caka? Jel' radio to neko i jel' imao kakvih problema?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno