Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Pa ja sam sa 8800GT imao 40fps-a i identicne padove na <20 na pojedinim mestima, fps je jako promenjiv od ambijenta.... neko ko je odigrao celu igru i obratio paznju moze da potvrdi zasigurno ma koju konfiguraciju imao....

Ja nisam merio fps dok sam igao , a jesam je presao celu. Sad uzeo opet da igram igra secka i vidno se usporava. Sa 8800gts je radilo odlicno i u to sam veoma siguran jer je bilo proslog meseca ( a i nisam blesav), a sa 460 radi lose. To sto je tebi radila lose i sa 8800, to ne znam zasto je bilo. Znam da je meni bilo ok.

Pa nije bas tako ako 8800 dere gtx 480 u mayi. Jedino ako je 8800gt bila profi kartica koja kosta 2000 evra, a ja to nisam znao.

i jel imas alternative, kako se ATI ponasa?
Jednostavno znas kako kapitalizam funkcionise kad nema konkurencije..... zakljucili da su sa 8800Gt pruzili previse i osakatili putem drivera novu generaciju kako bi ucinili teslu vise primamljivom

i jel imas alternative, kako se ATI ponasa?
Jednostavno znas kako kapitalizam funkcionise kad nema konkurencije..... zakljucili da su sa 8800Gt pruzili previse i osakatili putem drivera novu generaciju

To smo znali od pocetka, cekali smo jos i ti da priznas.

@kuzma_x
otkud znam, mooguce da bude i driver problem jer je engin bas los... ali po onim testovima se zakljucuje da ce 8800gt i gtx460 na tom CPU raditi naverovatnije identicno, jer je igra CPU limitirana

takodje ako su sva pljuvanja NV drivera tacna moze se desiti da je fermi arhitektura u odnosu na stariju malo zahtevnija za na primer 10%, tada bi se razlika u CPU limitiranim igrama itekako videla... (ovo je predpostavka jer objektivnog testa nema)

Ma nebitno, ionako mi nemamo resenje. Ako je novi cpu resenje onda neka bude tako.

bilo bi lepo kad bi neki ponosni vlaskink sa GTX 560 ..... u slucaju da ima neki od starijih CPUova ... testirao neke od igara koje su pravile problem

@ppredrag Ali ti imas dobar procesor, ne razumem sta je problem? On bi trebao da je koristi do kraja.

bilo bi lepo kad bi neki ponosni vlaskink sa GTX 560 ..... u slucaju da ima neki od starijih CPUova ... testirao neke od igara koje su pravile problem

Evo mogu ja da se ponudim. Koje igre? LFD, NFS, dalje? Na šta da obratim pažnju najviše? Gpu usage, još nešto?

NFS ne moras, znamo da trazi quad core da bi radio bez secanja. Sta znam, probaj dead space 2 i mozes i fallout vegas. Jedino moras da mu iz drajvera iskljucis v-sync. I vidi koliko ce da bude zauzece gpu-a.

Te dve igre kod mene rade samo sa 50% gpu-a. Nije kao da secaju, jer idu preko 100 fps-a.

Testiraj pa da vidimo, ako zakuca karticu blizu 100% mozda i uzmem jedan quad za ovu plocu. Nikad se ne zna. :)

I to je ujedno i odgovor na neka pitanja postavljena ovde. Da li je za 460 dovoljan quad core ili mora sandy bridge.

Poslednja izmena:
Ne mislim na to, to sto si mi dao je bilo pre zvanicnih zakrpa. Rec je o zakrpljenoj verziji sa 4 patcha. Znas na koju mislim. Radi ok, ali se grafa trosi samo 50%. Cak i kad se v-sync iskljuci iz drajvera. Onda fps ode do 100 po neki put, ali nikad i opterecenje.

Mada je i glupo testirati tu igru, ona ionako nije zahtevna( stari engine). A i dead space nije zahtevan, tako da ne znam zasta se mi zalimo zapravo. Sve radi ok osim starijih igara. A evo u crysis 2 mi je opterecenje cesto preko 90%.

Jedino drajveri zezaju za stare igre (i to ne sve), ali to ce valjda da srede. Nadam se.

NFS ne moras, znamo da trazi quad core da bi radio bez secanja. Sta znam, probaj dead space 2 i mozes i fallout vegas. Jedino moras da mu iz drajvera iskljucis v-sync. I vidi koliko ce da bude zauzece gpu-a.

Te dve igre kod mene rade samo sa 50% gpu-a. Nije kao da secaju, jer idu preko 100 fps-a.

Testiraj pa da vidimo, ako zakuca karticu blizu 100% mozda i uzmem jedan quad za ovu plocu. Nikad se ne zna. :)

I to je ujedno i odgovor na neka pitanja postavljena ovde. Da li je za 460 dovoljan quad core ili mora sandy bridge.

mislim da su ljudi prijavljivali probleme i sa Q6600 .....

Poslednja izmena od urednika:
evo izvrteo sam i Witcher EE verziju patchovanu na 1.5, CPU 4.6Ghz vidi se lepo da je core 0 zakucan na 100% a core 4 na ~30%, znaci igra je ocajno optimizovana, GPU usage varira od 70-99%, fps takodje varira nenormalno, u igri je dobar ~100fps-a, dok idu animacije (u enginu) tada zna da padne i na 27fps dok je tu GPU usage 99%

eto i sandy bridge na 4.6Ghz je CPU limitiran u igri The Witcher i nemoze uvek da izvuce 99% GPU usage, iako je fps odlican, ali kazem u onom uvodu u igru znao je da padne na 27fps-a (kad razbojnici ulaze kroz kapiju)

Poslednja izmena:
A danas mi se desi da igram BF2 i core zakucan na 400mhz. Rezultat 20-30 frejmova, kao filmskom kamerom. Samo reset mašine je pomogao

A danas mi se desi da igram BF2 i core zakucan na 400mhz. Rezultat 20-30 frejmova, kao filmskom kamerom. Samo reset mašine je pomogao

Pa ok imas problem, ali kakve to veze ima sa GPU usage?

mozda te driver zeza, mozda je pobrljavio, mozda GPU downclockuje jer nema dovoljno snage napajanje, ili je neki HW problem izmedju nje i ploce, a mozda je i neispravna, ima toliko razloga da se to desi i da nema veze sa driverom

Poslednja izmena od urednika:
Imamo istu plocu 770 ud3 v1. dal si overklokovao GPU. Meni se desavao slajdšou kad je bio preveliki overklok pa se gpu resetevoa il sta vec. Morao sam da restartujem komjuter da bi se gpu povratio.To mi se desavalo u Divinity II - DKS kad je frejmaža od 40-50 padala na 17-18 frejma. I da nema veze ovo sa gpu usage ali ima sa verovatno ogromnom nekompitabilnoscu ko zna cega sa necim :). Vido sam da mnogi sa p5 plocama imaju istu situaciju ali mi samo nije jasno kako se ponasaju nove konfiguracije kako amd tako i intel znaci i7 sb ili amdx6 sa cipovima 870-890 posto sam vido po netu da mnogi i sa njime imaju iste probleme kao i mi. Dal je problem samo to il još nešto.

Evo mogu ja da se ponudim. Koje igre? LFD, NFS, dalje? Na šta da obratim pažnju najviše? Gpu usage, još nešto?

Molim te, kumim te, probaj da igras Witcher Enchanced Edition sa Patchom najnovijim (valjda je 1.5).
Zanima me da li ti igra stuca, tj da li ima taj stuttering?

Neznam kako ovo niko nije iskopao....
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/cpus-and-games-2010_12.html

steta test su radili samo sa i5 i i7 procesorima... i test je star pa nema ATI 68xx, zakljucak je da je ATI 5xxx nesto bolji od GTX 4xx, 2xxx i vecem broju igara ali je razlika minorna i u nekim igrama je razlika na strani NV-a.. tako da itekako zavisi od engina ili ti optimizacije drivera za isti (to je vec pitanje)
takodje je pokazano da i7 moze izvuci 10-30% bolju GPU iskoriscenost nego i5, pa onda se tek moze naslutiti gde bi bio neki mator dual core CPU....

Evo i na anadu se poveo rat bez jasnog zakljucka o GPU iskoriscenosti, sve povodom zbog onog 3d mark 2011 testa...
lep post koji MOZDA objasnjava razlike ATI/NV GPU iskoriscenosti
http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=31242392&postcount=59

mada kazem jos se vodi zustra polemika, vecina se slazu da sve treba provrteti kroz igre, i da 3d mark 2011 CPU/physix test nije merodavan za sad....

Poslednja izmena:
Evo skinuo i instalirao sam ove dve nevidjeno glupe igre:d samo da bih za vas testirao. Dobro zagreju kartu to je sigurno. Nema stuttering-a ni u jednoj ni u drugoj. Komotno mogu da se igraju na mojoj masini.
Evo slicica.:wave:

Prilozi

• Dead Space 2011-02-16 22-21-34-54.jpg
    Dead Space 2011-02-16 22-21-34-54.jpg
    181.4 KB · Pregleda: 75
  • Dead Space 2011-02-16 21-51-51-52.jpg
    Dead Space 2011-02-16 21-51-51-52.jpg
    197.9 KB · Pregleda: 75
  • Dead Space 2011-02-16 21-49-06-97.jpg
    Dead Space 2011-02-16 21-49-06-97.jpg
    162.8 KB · Pregleda: 61
  • witcher 2011-02-16 22-32-02-79.jpg
    witcher 2011-02-16 22-32-02-79.jpg
    260.7 KB · Pregleda: 68
  • witcher 2011-02-16 22-38-16-71.jpg
    witcher 2011-02-16 22-38-16-71.jpg
    287.6 KB · Pregleda: 63
Evo nekih modifikovanih drajvera. NE znam da li je već neko postovao, ali evo opet. Ako nekome rešava prolem, neka javi. Ja neću stići danas da reinstaliram drajvere i pucam igrice.

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=335501

SAMO JAVITE AKO IMA BOLJITKA

Ljudi razgranicite sta je stuttering i sta je seckanje!Stuttering je neravnomeran FPS od naglih skokova do naglih padova.Ako vam u igri secka,tipa ako zakuca na 0 FPS na momenat to je trotlovanje i najverovatnije je usled lose optimizacije engine-a igre ili ti samog drivera ka istoj.
Inace ono sto sam mogao da primetim problemi su ucestaliji na AMD plaformama sto me naginje ka mislju da je losa saradnja izmedju graficke karte i samog chipset-a platforme!
Ovo me nebi ni malo cudilo obzirom da se AMD svojski trudio da chipset optimizuje za ATI kartice pa stoga postoji mogucnost da je nekompatibilnost i hw/sw prirode.

Za ove koji se bave programiranjem nek se obrate useru MIPKO pa nek covek iznese svoja iskustva vezana za sve to.

Pošto sam juče uzeo Asus GTX 570 Voltage Tweak, rekoh danas da pustim pored Cryisa 2 i Warhead, čisto da vidim kako ide...

Nisam još pogledao GPU usage, ali igra mi je išla čudno jako, na nekih 40-ak frejmova, a FRAPS je pokazivao 70... :sceptic:

Ukljucio sam Just Cause 2, koji je jelte, Dx10 baja i primetio jednu zabrinjavajucu stvar. Kada sam gledao ka otvorenom moru gpu usage mi je odleteo na 90% ALI kada sam se okrenuo ka sumi fps mi se prepolovio i gpu usage je pao na 50%. JC2 koliko sam video zaposljava jedno jezgro maksimalno a ostala su na nekih 20%-50% ali u pikovima. Znaci da je mozda tacno da kod nvidie postoji uska povezanost izmedju zauzeca procesora i graficke karte. Sto bi znacilo da maximum iz ove karte mogu izvuci samo igre koje koriste sva cetiri jezgra a to je... pa... Jako retko...

Ono sto je nVidia uradila je cista prevara. Da su na kutiji stavili: For MAX gpu usage use procesor on 5Ghz (posto SB nije tada postojao a 4ghz na SB je kao 5Ghz na svemu ostalome), ne verujem da bi ikada prodali i jednu kartu...
nVidiu ne kupujem nikada vise... IKADA!

I da NIJE NORMALNO da AMD PII 955 bude bottleneck za jedan gtx460, mislim to je smesno...

Ljudi razgranicite sta je stuttering i sta je seckanje!Stuttering je neravnomeran FPS od naglih skokova do naglih padova.Ako vam u igri secka,tipa ako zakuca na 0 FPS na momenat to je trotlovanje i najverovatnije je usled lose optimizacije engine-a igre ili ti samog drivera ka istoj.
Inace ono sto sam mogao da primetim problemi su ucestaliji na AMD plaformama sto me naginje ka mislju da je losa saradnja izmedju graficke karte i samog chipset-a platforme!
Ovo me nebi ni malo cudilo obzirom da se AMD svojski trudio da chipset optimizuje za ATI kartice pa stoga postoji mogucnost da je nekompatibilnost i hw/sw prirode.

Za ove koji se bave programiranjem nek se obrate useru MIPKO pa nek covek iznese svoja iskustva vezana za sve to.

Mislim da nema veze. Mnogo se ljudi zali na relaciji Nvidija -Intel, i sam imam problem, a koliko vidim i Daum !!
Primecujem da su mi igre dx9 , mnogo bolje radile na 6850 !!!

Pošto sam juče uzeo Asus GTX 570 Voltage Tweak, rekoh danas da pustim pored Cryisa 2 i Warhead, čisto da vidim kako ide...

Nisam još pogledao GPU usage, ali igra mi je išla čudno jako, na nekih 40-ak frejmova, a FRAPS je pokazivao 70... :sceptic:

Koja ti je igra isla lose?Ako je Crysis 2 to je zbog Beta Release!To imas u temi Crysis 2 for PC !

Da se ne lazemo, definitivno nesto nije u redu !
da li su drajveri ili nesto trece ne znam, znam samo da su mi pojedine igre mnogo bolje radile na 6850 !
Evo u mafiji mi se javlja blago seckanje na 60 fps !!! To nije bio slucaj sa 6850

Crysis 2 je išao brutalno dobro na hardcore detaljima u 1920x1080. Negde na 60 fpsa. Warhead je išao loše...

Znaci kao da ima lag dok Fraps detektuje veci fps.Znam sta je u pitanju.
Sta se desava kad provrtis sinteticki test?Koliko izbaci FPS-a?
Ti koliko znam koristis Win 7 64 sto znaci da si bio pod DX10?
P.S.Promeni potpis.Napisao si GTX 470!

Poslednja izmena:
Vrh Dno