Šta je novo?

Kg ne znaci obavezno Kragujevac

U bre ljudi, dokle ćete da se trujete koka-kolom. Probajte alkohol:p

A sto tacno ne valja da se jedu zumanca? Jel samo zbog holesterola? ili goje ili pojma nemam...

Valjaju da se jedu al ne svkai dan po 5 komada

The Incredible, Edible Egg Yolk

In fact, the slew of nutrients in an egg yolk is so comprehensive that a few a day would offer better insurance than a multi-vitamin. Most importantly, the yolk contains most of the nutrients in an egg.

Fear not.

You are now armed with the raw facts from the USDA's nutrition database that shows that missing out on the egg yolks means missing out on the nutrition in your breakfast. Take heart in this the next time you enjoy the incredible, edible egg yolk.

Zabluda da ne valja jesti zumanca je nastala 1964. od strane US ministarstva zdravlja, i oborena je u poslednjih par godina, jer je dokazano da kod zdrave osobe nema nikakvih negativnih zdravstvenih efekata od unosa 4-5 zumanaca dnevno. Ja redovno jedem 4 dnevno. Mnogi strenght gurui jedu i po 10+ zumanaca i 20+ belanaca svaki dan.
Inace, imam 185cm, 88kg, i imam sasvim malo masti, koje mi je bolje da ne skidam :)

domace jaje je verovatno najbolja stvar za dobijanje misica, i gubljenje sala, jer retko koji mlad muskarac dobija salo masnom ishranom(zdrave masti!!!! a ne bilo koje), vec prevelikim unosom UH. Cak, masti su veoma bitne u ishrani, mozak je mast ;) testosteron se stvara od masti ;) Samo bez voca, slatkisa, testa, alkohola, (svega lepoga :D ) i jako bitno za zdravlje - sto manje preradjene hrane (recimo, salame) i trening vam ne treba, jer se mrsavi od negativnog kalorijskog bilansa, ne od treniranja. Uz trening se moze povecati, ali ishrana je kljuc. I jako je skupa

Poslednja izmena:
Nisu problem UH, ali je veoma bitan raspored i kad šta dati organizmu. Ugljene hidrate nije problem uneti za doručak/ručak, ako će se nakon toga potrošiti, ali je problem napucati se uveče, pa onda leći u krevet. Ljudi obično greše, pa uveče jedu mahom namirnice bogate sa UH, kao što su testenine, hleb, pite, forneti, čips, kiflice, što je veoma kalorično i teško može da se potroši pre spavanja, pa se konvertuje u mast.

Sa druge strane, nakon treninga, treba organizmu dati proteina i dovoljno sna, kako bi imao materijala i vremena da rebuilduje mišiće, bez pravile ishrane i dovoljno sna, nema napretka.

Još jedna veoma bitna stvar je voda, čista voda, koju je potrebno unositi tokom dana, a naručito tokom treninga, kako bi organizam bio adekvatno hidriran, a to je veoma bitno iz mnogo razloga.

Kao što je neko već rekao, prečica nema, nikakvo silovanje organizma ne daje rezultate bez posledica.

Bitno je regulisati i ritam spavanja jer bez ritma spavanja, nema ni ritma obroka, pa samim tim ni pravilnog metabolizma, što je osnova svega. Ko recimo dogura budan do 4-5 ujutru, mora jesti jer će teško zaspati od gladi, što je direktan put u bolest, pa nakon toga sledi da će prespavati doručak i ustati tek za ručak, pa se prejesti, pa... jednom rečju rasulo u svakom pogledu, što mlad organizam može da trpi još nekako, ali se stvara dobra podloga za sve moguće boleštine, naručito ako neko već ima genetskih predispozicija.

Sa 17-18 godina i redovnom teretanom uvek sam se drzao na 80 kg sa mojih 185 cm visine.
Sada,sa 35 godina,12 godina braka,troje dece i jednom zenom drzim se na 105 kg. :D

Nisu problem UH, ali je veoma bitan raspored i kad šta dati organizmu. Ugljene hidrate nije problem uneti za doručak/ručak, ako će se nakon toga potrošiti, ali je problem napucati se uveče, pa onda leći u krevet. Ljudi obično greše, pa uveče jedu mahom namirnice bogate sa UH, kao što su testenine, hleb, pite, forneti, čips, kiflice, što je veoma kalorično i teško može da se potroši pre spavanja, pa se konvertuje u mast.

Sa druge strane, nakon treninga, treba organizmu dati proteina i dovoljno sna, kako bi imao materijala i vremena da rebuilduje mišiće, bez pravile ishrane i dovoljno sna, nema napretka.

.

:) ja znam sta si hteo reci, ali neko drugi bi mozda stekao pogresnu predstavu. Na primer, posle treninga ne sme se unositi samo protein. Mislim, sme, ali ce se usporiti napredak, iz prostog razloga sto tad postoji tzv prozor mogucnosti, kada telo putem superkompenzacije vrati u misice sve ono sto je potroseno,i jos vise od toga. Bas zato je obrok posle treninga najvazniji od svih, i mora biti obilan i izbalansiran. Mnogi prave tu gresku, da jedu samo protein posle treninga. Prozor mogucnosi postoji do 0.5h posle treninga, i zato se mora uneti i UH i protein odmah, jer UH stize do krvi (u zavisnosti od vrste za 10-15min, dok protein (sem ako nije whey izolat ili hidrolizat, donekle koncentrat) dospeva u krv tek nakon 40+ min.

I jos jedna greska je da ne treba jesti UH pre spavanja. Treba, ali iskljucivo kompleksne, tj one koji se sporo apsorbuju. Telo ne moze odjednom da apsorbuje veliku kolicinu proteina, tako da ako pojedes samo proteinski obrok, on ce ili biti premali, ili ce biti puno proteina, ali ce telo neke od njih konvertovati u UH. Tako da nista nisi postigao cisto proteinskim obrokom, a pukao si pare.
Jedino ako -pre spavanja- podrazumevas neki manji obrok, a ne veceru, tvoja prica stoji.

pozz

Poslednja izmena:
Nisam mislio 100% proteine nakon treninga, ali pretežno proteinski obrok. Praktikujem da, nakon što završim sa treningom, odmah unesem UH hranu (bananu, bonžitu, plazma ili wellness keks), ali ne veliku količinu, to čisto za taj brzi recovery jer je u organizmu ogroman deficit šećera u tim trenucima. Nakon tuširanja, dakle posle jedno 15-20min, obrok, koji je pretežno proteinski. Primera radi, 200gr pilećeg belog sa (električnog) roštilja, plus nešto malo testenine za špagete od integralnog brašna, preliveno tomatinom. Naravno postoje i mnoge druge varijante, ali ova sa piletinom i tunjevinom mi je omiljena i brzo se sprema. Za dodatne recepte ukucam u google-u "post work meals" pa nađem nešto zanimljivo. :)

Što se tiče UH pre spavanja, tačno je to što kažeš, ali ljudi mahom večeraju namirnice sa ultra visokim glikemijskim indeksom i to u velikim količinama, retko ko uzme integralni pirinač, ovas i sl. ;)

U mojim postovima, gde god sam rekao treba ili ne treba jesti UH ili proteine, ne mislim isključivo, nego preteženo.

Poslednja izmena:
Jos malo teorije, u trenutku kada ne treningu posle oko 20-30 minuta osetite prvi zamor nemojte nikako da stajete, samo malo usporite. U tom trenutku organizam je potrosio primarne zalihe energije (u obliku koji odmah moze da uzme i iskoristi) i prelazi na sekundarne zalihe koje ce vam trajati barem jos 60-70 minuta.

Nakon treninga pozeljno je da ne jedete nista oko 120 minuta za maximaln efekat slabljenja... isti ovi procesi koji su se aktivirali krecu da trose masne naslage tako da tih dva sata znaci dodano slabljenje, naravno, obavezno sto vise tecnosti za vreme i posle treninga. Moje iskustvo je da za kardio trening leti treba bar 2 litra vode i jos jedno litar nakon treninga. Ako se penjete na traku, elitptical/steper isl. obavezno bar pola litre vode uz vas. Nikako nemojte da radite 45 minuta bez unosa tecnosti.

Jos malo teorije, u trenutku kada ne treningu posle oko 20-30 minuta osetite prvi zamor nemojte nikako da stajete, samo malo usporite. U tom trenutku organizam je potrosio primarne zalihe energije (u obliku koji odmah moze da uzme i iskoristi) i prelazi na sekundarne zalihe koje ce vam trajati barem jos 60-70 minuta.

Nakon treninga pozeljno je da ne jedete nista oko 120 minuta za maximaln efekat slabljenja... isti ovi procesi koji su se aktivirali krecu da trose masne naslage tako da tih dva sata znaci dodano slabljenje, naravno, obavezno sto vise tecnosti za vreme i posle treninga. Moje iskustvo je da za kardio trening leti treba bar 2 litra vode i jos jedno litar nakon treninga. Ako se penjete na traku, elitptical/steper isl. obavezno bar pola litre vode uz vas. Nikako nemojte da radite 45 minuta bez unosa tecnosti.

Ovo je maltene sve netacno i vrlo stetno. Posle treninga obrok je moranje i to sto pre. Mrsavi se negativnim cal bilansom a ne izgladnjivanjem. Ovakvom praksom, nejedenja posle trening, biste posle nekog duzeg vremena unistili zdravlje. Ona tezina koju biste tad izgubili bi bila iskljucivo iz misica, sto ima milion stetnih posledica ubuduce; misic je najveci sagorevac kalorija, + sto bi gubitkom misica doslo i do pada metabolizma. Telo bi razbijalo strukturne proteine iz misica i pretvaralo ih u energiju, kortizol bi bio na previsokom nivou, testosteronski pad, pad imuniteta, ko zna koliki pad metabolizma....ne znam otkud ti to

Tako mozes da postignes smanjenje tezine, kroz smanjenje misicne mase, a ne masnih naslaga. Otislo bi i salo, al bi se vratilo cim se vrati na prvobitnu ishranu. To uopste nije opcija. Treba povecati misicnu masu jer ona i kad miruje trosi kalorije, to je najpametniji nacin

Neces izgubiti misicnu masu ako si jeo 2-3 sata pre treninga napr. ali i nisam govorio o resistance vec o kardio treningu.

Video sam mnoge koji se ubiju na traci, i odmah klopa... po meni nema svrhe i definitivno nema efekta. Niko nije rekao da se izgladnjujete niti da nejedete, ali trcati odmah po hranu nakon treninga po meni je skroz pogresno.

Nema veze što je kardio. I da, bukvalno treba trčati po hranu posle treninga jer je tada metabolizam veoma ubrzan (kažu neka istraživanja 4-5 puta, ali nemoj me držati za reč tj. cifru, suština je da je dosta ubrzan) i tada je najbolji mogući trenutak da se organizmu da šta mu treba.

Pogledaj neke sajtove i forume koji se bave baš kardio sportovima (aerobik, trčanje, biciklizam, ...), post workout meal im je svima veoma sličan i svi kažu isto: najbitniji obrok je obrok koji se uzima do 20-30min nakon treninga.

Poslednja izmena:
185cm/115 kg to je pre 10 meseci,body fat cenim da je bilo oko 30 % :) ,sada 185cm/85-87 body fat 13-14%.Sa 115 kg sam se osecao zdarvstveno dobro ali fizicki izgled je bio izuzetno los :).Ishrana se svodila na junk food do besvesti,vodu sam totalno zameno sokovima i alkoholom,jednostavno totalno los odnos prema sopstvenom telu.Kasnije sam poceo da se zamaram i tu sam stavio tacku na takav zivot.
Ishranu sam lagano korigovao i poceo stenju 3 puta nedeljnio po 3-4 km.Kasnije sam kompletu ishranu zasnovao na Carb Rotation dijeti koju i danas primenjujem,setnju sam zamenio jutarnjim HIITom 3-4 puta nedeljno,prvo sa biciklom brze-sporije,kasnije trcanje-brzo hodanje i na kraju brzo-sporo trcanje (puls sam gledao da mi bude 120-150)
Ishrana je isla:svakog dana 1 kg mesa podeljenih na po 25-30 grama proteina po obroku(piletina,junetina,losos,oslic i ponekad curetina) i ponekad tuna i jaja koje sam ubaciovao kao izvor proteina.100-170 grama UH koje sam jeo do 17h gde je glavni izvor pirinac,krompir (bareni),ovsene,jecmene ili razene pahuljice sa jogurtom(fit).Vlaknaste UH sam jeo tokom celog dana ne mesajuci ih sa skrobastim (paprika,sargarepa,kupus,karfiol)radi boljeg varenja i na kraju kao izvor masti sam koristio maslinovo ulje,masti iz ribe,badem i lesnik.
Svu hranu sam bario ili pekao u rerni obavijenu folijom.
Na tezini od 100 kg sam poceo i sa teretanom u kombinaciji sa jutarnjim HIITom (jedan dan HIIT,drugi dan tretana).Odmah posle teretane je isao PWM(dekstroza+whey) a kad dodjem kuci odmah sniclu mesa i pred spavanje ela sir.Minimum 8 sati sna,konzumiranje vode pre,za i posle fizickih aktivnosti se podrazumeva i tako te osnovne stvari.Na 95 kg je pocela i malo ozbiljnija suplementacija,mada to nije bitno za ovi temu.
To je u najkracim crtama moj potpuni obrt ishrane.
I eto,od februara do danas,ne bas lako,ja sam se bukvalno transformisao (bas kao na reklamama pre i posle :) ).Sto je nabitnije osecam se odlicno i psihicki ifizicki.
I da,po meni najbitinije stvari da se dodje do fit linije:pare,samopouzdanje i strpljenje.

Poslednja izmena:
^^
Svaka čast na poduhvatu! :) Inače, verujem da većina ljudi, nakon što pročita šta si sve jeo, ne veruje da je moguće rešiti se suvišnih masnoća tako, ali istina je. Suština je znati šta i kada jesti, a uz fizičku aktivnost rezultat ne može da izostane.

Jedino što se ne slažem da su potrebne pare, mišljenja sam da nezdrava ishrana isto košta (kuleni, čajne, salame, paštete, fast food, pice, slatkiši, sokovi, coca cola, alkohol, ...), a da ne pominjem tek kad dođe ceh za apotekara i lekara. :)

Inače, Ella sir je keva, ja ga jedem jako često i to baš bukvalno pred spavanje, ako me ne mrzi obarim brokoli ili spananć pa ga pomešam sa pola ili čak celim (ako sam jako gladan) pakovanjem Ella sira. Mnogi ne veruju da je moguće pojesti 5 minuta pred spavanje celo pakovanje od 400+gr sira i da se ne ugojiš, ali tako je. :)

Poslednja izmena:
Verovatno si u pravu za novac,ja sam u celokupnu ishranu uracunao i suplementaciju,klot jelo mu dodje na isto.Znam samo da mi je budzet sada malo vise olaksan,uvek pravim neke kompromise :).

Moram da dodam da pored novca, volje i strpljenja morate imati i ''osobu u kuhinji''. Veoma je tesko istrajati ako cela porodica jede ****** a vi spremate sebi i kupujete zasebno.

Verovatno si u pravu za novac,ja sam u celokupnu ishranu uracunao i suplementaciju,klot jelo mu dodje na isto.Znam samo da mi je budzet sada malo vise olaksan,uvek pravim neke kompromise :).

To stoji, ali opet, neko popuši i popije kroz kafu i pivo tu suplementaciju. Ako je nekome skup multivitamin i Whey, neka razmisli koliko koštaju cigarete. Pored toga, nezdrav način života nas često dovede do lekara i apotekara, a to danas čak i u Srbiji poprilično košta.

@qaz
Sam svoj majstor. Obučiš kevu/ženu (ko ti već kuva) par osovnih stvari, tipa da ne trpa po litre ulja u svako hebeno jelo, da ne pravi jela sa zaprškom, to čisto kad ne možeš da stigneš sam da spremiš, ostalo spremaš sam. Postoji jedno prosto pravilo bareno pre nego kuvano, kuvano pre nego pečeno, pečeno pre nego prženo. U principu, prženu hranu bi trebalo svesti na minimum. Maslinovo ulje trpam u sve živo, jedino nije dobro da se termički obrađuje jer kažu da tada postoje kancerogeno. Za prženje i pečenje je bolje koristiti jako malo hladno ceđenog suncokretovog ulja ili još bolje ulje od semenki grožđa koje najbolje podnosi visoke temeprature (ima ga po prodavnicama, košta košta 400-500din flašica).

Poslednja izmena:
Bravo @markokgb.

A zar sir ne goji? :)
I sad manje vise vezano za mrsavljenje, jel one gladijator sprave sluze necemu ili je bolje cepati zgibove, trbusnjake i sklekove?

Ovaj ne goji, ima 0% mlečne masti, znači najposniji mogući, a na pakovanju kaže da 100gr ima 59kcal, dakle celo pakovanje Ella sira kao jedna čokoladica. Ali u stranu brojke, pričam iz iskustva, zaista ne goji i kada se pojede pakovanje u 3h ujutru, pa na spavanje. :)

Sprave su OK, ali one skuplje, ove Telešop varijante za do 20k dinara su smeće. Ako imaš u blizini teretanu, to je bolje rešenje, a od sprava bih pre preporučio krostrenažer ili traku za trčanje, da se održi kondicija preko zime i kišne/vetrovite jeseni.

Poslednja izmena:
Primer ishrane za skidanje viška kilograma.

Ponedeljak

Obrok 1: 3 belanceta, 2 zumanceta
Obrok 2 – skola: blend, belo meso ili sta vec mozes poneti, da ima proteina
Obrok 3 – posle treninga: whey + dekstroza
Obrok 4 – cim dodjes kuci: tunjevina, belo meso, riba, ili jaja – uglavnom 25 do 30g proteina*
Obrok 5 – nakon 3 sata: isto
Obrok 6 – ella pred spavanje – trecina elle ti je dosta

Utorak isto

Sreda – isto, samo za dorucak umesto jaja 50g pirinca ili 70g ovsenih sa mlekom i mericom wheya ili par belanaca

Četvrtak

Obrok 1: 70g ovsenih ili 50g pirinca + whey ili 4-5 belanaca
Obrok 2 – skola: blend, belo meso ili sta vec mozes poneti, da ima proteina
Obrok 4 – cim dodjes kuci: tunjevina, belo meso, riba ili jaja + 50g pirinca*
Obrok 5 – nakon 3 sata: isto
Obrok 6 – ella

Petak isto

Subota i nedelja – mozes uneti 3g UH po kg tezine
Obrok 1: oko 50g UH + 10-20g proteina (npr. 70g pirinca + 2 jajeta)
Obrok 2 – pre treninga: 50g UH + 10-20g proteina (70g pirinca + 100g belog mesa)*
Obrok 4 – kad dodjes kuci: 50g UH + 30g proteina (250g krompira + 100g belog mesa)*
Obrok 5: tunjevina ili tako nesto, bez UH
Obrok 6: ella

Subotom i nedeljom NE RADIS cardio
Ponedeljak, utorak i sreda radis low-intensity cardio – znaci bicikl ili traka na niskom nivou, da ti puls ne prelazi 130-140
Cetvrtak i petak radis cardio sa visokim intervalima – 2min lagano pa minut jako, odredi sebi intenzitet tako da umres za 20 minuta, toliko treba da ti traje
Subota i nedelja samo trening sa tegovima ili bez treninga!

*300g krompira = 70g pirinca = 100g ovsenih = ~ 60g UH
*tunjevina = 150g nekog mesa = 3 cela jajeta ili 5 belanaca + jedno zumance = ~ 30g proteina

Kupus, sargarepe, brokoli, zelena salata, karfiol, *******ci su uvek dobrodosli!!!

Evo i kako sam ja skinuo 15kg za poslednjih 2 meseca:

Smanjio slatko i hleb, kao i porcije.
Simple as that. Inace nemam nikakvu fizicku aktivnost osim voznje.

Vi ste ljudi apsolutno opsednuti gubljenjem kilograma i odlascima u teretanu/neki specijalnim dijetalnim proizvodima etc...

Cista amerikanizacija. Bitno je da covek bude fizicki sposoban, makar prosecno, ostalo je stvar natjecanja i smatram isto bolesnim, jer jer preterivanje i opterecivanje organizma/metabolizma.

A ti vasi obroci etc - takodje nisu zdravi, jer nije pecinski covek uzimao proizvode sa 0% mlecne masti niti dekstrozu.. Mozete vi da verujete u sta hocete i da pricate sta hocete, ali ti proizvodi nisu prirodni a otrovni jesu...

No, vidim ja da se vi time ponosite pa vas necu vise daviti... Samo sam vam, nadam se, malo potpirio mastu da se dublje raspitate o hrani koju jedete, ne samo da gledate kalorijske vrednosti i proteinske vrednosti...

I jos jedna greska je da ne treba jesti UH pre spavanja. Treba, ali iskljucivo kompleksne, tj one koji se sporo apsorbuju. Telo ne moze odjednom da apsorbuje veliku kolicinu proteina, tako da ako pojedes samo proteinski obrok, on ce ili biti premali, ili ce biti puno proteina, ali ce telo neke od njih konvertovati u UH. Tako da nista nisi postigao cisto proteinskim obrokom, a pukao si pare.
Sve sto si napisao pre i posle ovoga stoji, ali ovo je potpuno pogresno. Do 6-8pm(ne budi se svako u 8am)se uz proteine(meso, ribu, belanca) jedu skrobasti UH(pirinac, krompir, testo) a posle vlaknasta(brokoli,nkarfiol) a pred spavanje nikakvi.
Posted via Mobile Device

Zaboravih da dodam..

Sto se tice jela posle treninga, jos u teretani se popije whey protein(sa vodom naravno, 20-30gr dextroze ili maltodextrina, ako se ima para doda se jos ponesto ali ovo je osnova). Treniranje bez sejka posle je budalastina jer gubis misice. A onda posle pola sata-sat ide pun obrok sa oko 250-300gr mesa(oce li se svariti - hoce) i pirinac ili krompir, pa cak i kad je trening uvece.

Nazad
Vrh Dno