Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

10 do 15% klok za klok. Ne znam da li je to dovoljno ubrzanje.

Evo ja prvi put otvaram stranicu sa chrom-om i vidim sve slike...

Test je glupost, jer uopste nije testirana snaga integrisanog GPU-a, vec su samo videli koliko je napredovala arhitektura CPU-a... A kao sto se vidi, ubrzanja su suma sumarum, 10%.

Cene ce biti slicne Lynnfieldu, ali glavno pitanje postaje da li Intel ima nameru da sa svakom generacijom menja socket? Upgrade path za LGA1156 ne postoji, to je prakticno vec sada mrtva platforma.

Sto se napredaka tice, ocekivano, i u skladu sto smo videli u onom preview-u na Anandu.

Uzgred, bas su lepo ispostovali NDA ;)

Ma AMD FTW :)

Preterali su, novi soket, jednu platformu su ubili (koliko je pozivela, godinu dana?!?), i sad Sandy, vrhunac ubrzanja od 15%, u najboljem slucaju....
Ne svidja mi se Intelova politika, pogotovu ne Sandy, Nehalem je bio boom, ovo je obican Flop...

nije sigurno Flop, ali bome nije ni revolucija kako je to Anand prikazao ;)

Intel shows `Sandy Bridge` CPU at 4.9GHz

Ne znam da li je stara vest ali evo..

Intel has demonstrated one of its new Sandy Bridge enthusiast desktop CPUs overclocked to 4.9GHz, with air-cooling only.

During a benchmarking session for media today in San Francisco, Intel demonstrated a Sandy Bridge CPU (which will be released in about three months, officially named `Second generation Intel Core processor` but still following the current i3/i5/i7 naming scheme) running at an incredible 4.9GHz.

Even more impressively, the system was air-cooled only - no liquid cooling in sight.

Intel requested that we not disclose the original speed of the CPU before overclocking, as it is yet to announce the speeds that Sandy Bridge CPUs will ship at.

During the demo, which you can see below, an Intel spokesman observes that the benchmark result in Cinebench is faster than a 12 core AMD Opteron.

http://www.youtube.com/watch?v=hKGnaTrxS_k&feature=player_embedded

Jeste stara vest, ali meni sve to pomalo gubi smisao. Mislim, jeste ovo specifican forum, ali smo danas pored rezultata Sandy Bridge-a saznali i da ce 65% prodaje Intela u ovom kvartalu ciniti LGA775 procesori, a da je Nehalem/Westmere na ispod 1%. Ne treba mi (a verujem ni ooogromnoj vecini ljudi) quad na 5GHz za posao, dosta mi je i Core i3 ;) Cak i za igranje ima boljih resenja nego stuci 500e u otkljucani SB procesor sa plocom.

Bah...

Pa ako tako gledamo danas prosecan racunar zavrsava posao ali ce nauka i dalje da napreduje.
Mi se tu ne pitamo toliko u toj meri.Jedini zastoj moze da bude ako im se sa ekonomske strane ne isplati da stancuju nove cpu-e,"izmisljaju" nove socket-e..
Tih 5Ghz je marketing a i prezentacija mogucnisti jedne arhitekture.Ako bih ga ikad uzeo za sigurno bi ga nasvirao na max.Ta vest najvise privlaci entuzijaste..

Ne napreduja tehnologija dovoljno koliko nam pare izbija iz dzepa, to je tuga...

Tih 5Ghz je marketing a i prezentacija mogucnisti jedne arhitekture.Ako bih ga ikad uzeo za sigurno bi ga nasvirao na max.Ta vest najvise privlaci entuzijaste..

Ma naravno da si u pravu, ali se postavlja pitanje do kada ce uspevati da navlace ljude na kupovinu necega sto im (u vecini slucajeva) i ne treba.

Uzgred, bice interesantno videti sta ce biti sa LN2 overklokom SB procesora, ako na vazduhu idu toliko, tj koliki ce biti max mnozilac.

Nemojte molim vas da pisete na tu foru. Nije to samo do kompjutera, u svim segmentima tehnologije je slicna stvar, o auto industriji da ne pricam. Nece intel da izbaci novu platformu tek onako. A to, koliki ce procenat prodaje uzeti sandy u odnosu na starije platforme... Ako nije problem suzdrzite se takvih komentara, jer 5000 proizvoda moze na taj nacin da se komentarise. Ako nemam pare da kupim, nemoram da pljujem i tvrdim da je to cisto izbijanje para iz dzepa. Tema nije "Da li se isplati kupiti sandy ili ostati na core i7,5..."

nije sigurno Flop, ali bome nije ni revolucija kako je to Anand prikazao ;)
Anand :) heheh, pa tesko da ima vece paljevine od njega kada je rec o bilo cemu sto stize iz Intela ;)

koneptualno SB se ne razlikuje od "prethodne generacije" toliko da je pitanje da li je precinzije da se zove "refresh" ili "nova generacija"

Ono sto je meni totalno nejasno, a ne vidim da je neko negde napisao smisleno objasnjenje, jeste koji je razlog kreiranja nove platforme?!

Sem cinjenice da ce ljudi biti naterani da kupuju nove ploce, odnosno da ce proizvodjaci istih morati da kupuju od Intela jos jedan skup chipsetova, ja ne vidim drugog razloga.

Za poslovicno neuke product managere, ovo ce biti nocna mora, te mi ona analiza od nedavno da SB u opste nece boostovati prodaju, sve vise ima smisla!

Realno ko god poseduje LGA1156 platformu i odgovarajuci procesor nema nikakav insentiv da predje na novu platformu, a umesto kupovine nove ploce i novog procesora, logicnije je da tu (ne bas malu) kolicinu para potrosi na neki novi graficki akcelerator iz NVIDIA-e ili AMD-a... ili neku drugu kmponentu (monitor, SSD...)

Evo sta o Sandy Bridge-u kaze neko ko je malo dublje usao u arhitekturu:

Sandy Bridge is one of the most ambitious and aggressive microprocessors designed at Intel. The degree of complexity and integration is simply astounding. It combines a new CPU microarchitecture, a new graphics microarchitecture, each of which is a substantial departure from the previous generation. On top of that, the chip level integration has taken a huge step forward; with a much more complex system agent and a new L3 cache and ring interconnect shared by all the components. Coherent communication between the CPU and GPU in Sandy Bridge is a substantial advance for the industry and presents many opportunities. Dealing with all these different facets of Sandy Bridge in a single discussion is impossible given the scope of changes.

Sandy Bridge is a fundamentally new microarchitecture for Intel. While it outwardly resembles Nehalem and the P6, it is internally far different. The essence of an out-of-order microarchitecture is tracking, re-ordering, renaming and dynamically scheduling operations to achieve the limit of data flow. Nehalem and Westmere rely on the same mechanisms that date back to the original P6. Sandy Bridge changes the underlying out-of-order engine and uses the more efficient approach taken by the EV6 and P4. That one change alone qualifies Sandy Bridge as a different breed entirely from the P6. But, there are changes in almost every other aspect of the design. The uop cache is a huge improvement for the front-end, largely by eliminating many of the vagaries of x86 fetch and decode. The implementation is quite clever and achieves many of the aims of the P4’s trace cache, but in a far more efficient and reliable manner. AVX improves execution throughput and most importantly, the more flexible memory pipelines benefit almost all workloads.

A te kineske testove bih ja stavio on hold dok ne izadje procesor i testira ga vise poznatijih sajtova.

I ne znam zasto kuknjava oko Sandy Bridge-a, dobicemo Intel Quad Core procesor u 32nm, ono sto nismo imali do sad, i to poboljsan i to za male pare. Sta ces vise ;)

Intel will release ten models of Sandy Bridge processors which include Core i7/i5 series and their price will range from US$317 to US$177.It is noteworthy that in the Core i7 series,Core i7-2600K is priced at US$317,only US$23 higher than the standard version.
Sandy Bridge Core i3 series processor won’t come out until February 20th,available at the price between US$195 and US$117.
In addition,Intel will introduce super-low power consumption processor Pentium G620T faced with entry -level market,has TDP of only 35W.Other three Pentium series products will appear in the 2nd quarter.Among them,Pentium G620 is with the lowest price of US$64.

Bice lepo ako zaista budu ovakve cene. Uz to, 22nm shrink - Ivy Bridge ce raditi na P67/H67 plocama, tako da postoji neka buducnost za LGA 1155, za razliku od bas nikakve za LGA 1156.

Otom potom. Možda power management bude drugačiji, pa ti opet treba nova ploča iako je socket isti. Ili će biti potrebna C revizija čispeta, ili nešto slično.

Bolje bi bilo da probaju da naprave cipset kod koga bi se procesori mogli dodavali preko procesorske kartice slicno kao nekad na amigi cime bi znatno olaksali nadogradnju PC racunara umesto sto stalno izmisljaju nova procesorska podnoznja.

Postalo je odavno ocigledno da je strategija intela nov serija cpu nov cipset i da se cpu treba kupovati zajedno sa maticnom plocom.
Ko ima i3 i dalje moze da kupi i5 ako mu zatreba veca snaga .
Nemam nameru da branim intel stvarno bi mogao da ima kompatibilnost unazad sa nekim smanjenim funkcijama radi lakse nadogradnje ali sta je tu je intel je odavno cvrsto odlucio tako ne vredi vise ni kukati.

Ovo po tabelama obecava, ima zanimljivih jeftinijih modela koji bi trebalo da se lepo klokuju.

Po ovome sto vidim, sve sam vishe siguran da je bilo dobro sto sam odmah otishao na x58 platformu i tu cju se i zakucati duuuuuuuuuuuuuugo dugo :d

Ovo po tabelama obecava, ima zanimljivih jeftinijih modela koji bi trebalo da se lepo klokuju.
Za to klokovanje još treba da se vidi. Anand je najavio da se klok generator seli sa ploče na sam procesor. OC će biti moguć samo promenom množioca koji će naravo biti zaključan osim na posebnim (skupljim) serijama. Cela zabava polako gubi čar kada tata određuje šta možeš a šta ne možeš.

Nazad
Vrh Dno