Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ja sam procitao sve, ali se slabo snalazim... Proradio mi je Kalyway 10.5.2, preko toga ne uspevam nista. Jel moze neko da mi na brzinu sazvace sta je najbolje da skidam za moj komp? Skinuo sam par instalacija SL-a, ali nista nisam uspeo. 10.5.2 mi je radio savrseno dok nisam ubacio ovaj GTX 260.

Hvala

Ne vidim niti jedan jedini razlog zbog koga ne bi mogao da poteras sneska na toj masini!

A posto se slabije snalazis, najjednostavniji metod bi bio recimo da pokusas da instaliras iAtkos S3 v2... E sad morao bi da obratis malo paznju na neke stavke prilikom instalacije, ali u principu trebalo bi da ti sve proradi iz prve... Napravi jednu manju particiju za probu, pa na nju instaliraj sneska...

A iz 10.5.2ke pokusaj da odradis DSDT za svoju plocu, sa recimo ovom alatkom: DSDT patcher GUI

Nakon instalacije 10.6-ce ubaci DSDT u root i pokusaj onda da podignes sistem. Takodje bi morao mozda malo da editujes apple.boot.plist ali o tom potom...

I da vidi da sad vec instaliras chameleon 2 rc5 obavezno... izguglaj to...

Odradi prvo ovo, napravi probu pa se javi...

Poslednja izmena:
Pokusavam vec satima iAtkos S3 v2 (bar mislim da je v2, provericu), svaki put uspe instalacija, ali svaki put mi se javi i neki problem, pa nece da bootuje. Od svih stavki sam izabrao da se instalira samo ono sto mi je logicno, nikakve gluposti koje nemam, ali nesto ne radim kako treba. Procitao sam 15 installation guide-ova, poludecu vise i razbicu monitor.

Hitno mora pravi Mac da se uzima ako ovako nastavim :) (to planiram svakako)

Dobro sam odradio sve oko particija, osecam da me ubijaju neke sitne gluposti po ploci koje samo smetaju. Sta treba u biosu da se odradi, mozda sam tu nesto zaboravio.

Bas sam se primio, moram da ga nateram nekako... 10.5.x mi je radio idealno sa 8800GTX (koji je crkao), ne bi ni jurio Snow Leopard, ali zbog ove graficke ispada da moram.

AKo moze jedan vodic za *****e, od biosa pa nadalje za ovaj konkretan slucaj, ne moras mnogo da se raspises, cisto da znam sta ne smem da propustim.

Hvala unapred na svemu.

PS: nemam vise nista, na nuli sam, moram sve ponovo...

Poslednja izmena:
Pokusavam vec satima iAtkos S3 v2 (bar mislim da je v2, provericu), svaki put uspe instalacija, ali svaki put mi se javi i neki problem, pa nece da bootuje. Od svih stavki sam izabrao da se instalira samo ono sto mi je logicno, nikakve gluposti koje nemam, ali nesto ne radim kako treba. Procitao sam 15 installation guide-ova, poludecu vise i razbicu monitor.

Hitno mora pravi Mac da se uzima ako ovako nastavim :) (to planiram svakako)

Dobro sam odradio sve oko particija, osecam da me ubijaju neke sitne gluposti po ploci koje samo smetaju. Sta treba u biosu da se odradi, mozda sam tu nesto zaboravio.

Hvala unapred na svemu.

Bas sam se primio, moram da ga nateram nekako... 10.5.x mi je radio idealno sa 8800GTX (koji je crkao), ne bi ni jurio Snow Leopard, ali zbog ove graficke ispada da moram.

PS: nemam vise nista, na nuli sam, moram sve ponovo...

Kao prvo, moraš izabrati AHCI mod u BIOSu za SATA/IDE kontroler. DVDRW mora da ti bude SATA tip a takođe i HDD. Prilikom instaliranja morašć odabrati pečovan qooupz kernel koji je prilagođen za non suported CPUs i naravno da vidiš kako ćeš odraditi instalaciju sa tom gtx 460 jer je, između ostalog, i ona uzrok zabadanja sistema na početku... Svaki prvi boot nakon friške instalacije se radi sa -v -f flegovima da bi omogućio sistemu da odradi mkext-ove...

Eto kako početi ;).

OK, to je jasno, s tim sto mi DVDRW nije SATA, a radio je u 10.5.x :(

AHCI sam izabrao...
Izabracu taj kernel (mada mislim da sam ga vec birao)

Ok, prvi boot sa -v -f (to mi je sve potpuno nepoznato, samo pratim uputstva sa svih strana k'o mentol)

Hvala, idem dalje (tj. da li da idem zbog dvd-a?)

PS: meni kad se zabode sistem, ja ne znam sta posle da mu radim, tu je za mene game over, jedino da krenem od pocetka :)

Znam da smara sto sam ovako uleteo, ali moram nesto da uradim :)

Poslednja izmena:
OK, to je jasno, s tim sto mi DVDRW nije SATA, a radio je u 10.5.x :(

AHCI sam izabrao...
Izabracu taj kernel (mada mislim da sam ga vec birao)

Ok, prvi boot sa -v -f (to mi je sve potpuno nepoznato, samo pratim uputstva sa svih strana k'o mentol)

Hvala, idem dalje (tj. da li da idem zbog dvd-a?)

PS: meni kad se zabode sistem, ja ne znam sta posle da mu radim, tu je za mene game over, jedino da krenem od pocetka :)

Znam da smara sto sam ovako uleteo, ali moram nesto da uradim :)

Jesi li ti uopšte pokrenuo iAtkos instalaciju ili nisi???
Ako si pokrenuo pa odmah nakon pokretanja zabode onda je to zbog DVDRWa (na prvom mestu) pa zatim sledi grafika pa ko zna šta još...
Kernel je takođe jako bitan....

Ja sam čupao kosu sa glave dok ga nisam naterao da se instalira na AMD mašini i to je naprasno proradilo tek nakon BIOS apdejta gde su u AMDu promenili i verziju AHCI podBIOSa...

Poslednja izmena:
Pa naravno da jesam, sve vreme o njoj pricam, radi mi DVD, nego si me zbunio sto si rekao da mora da bude sata, a nije.

Pa naravno da jesam, sve vreme o njoj pricam, radi mi DVD, nego si me zbunio sto si rekao da mora da bude sata, a nije.

Ne mora sata, ako ti je ata DVD instaliraj JMicronATA2.kext i trebalo bi da si resio ovaj problem...

I ne bi bilo lose za pocetak da malo editujes apple.boot.plist tako sto ces mu dodati sledece linije:

Kod:
<key>ForceHPET</key>
<string>Yes</string>

Ovo je meni resilo problem AppleIntelCPUPowerManagement.kext-a koji je redovno zakucavao sistem prilikom butovanja...

Drugo, zakaci ovde neki shot kad zakuca da vidimo sta te muci konkretno...

Poslednja izmena:
Ok, ali odakle da mu pristupim (rekoh da sam pocetnik u ovome). AKo nisam uspeo da podignem sistem, odakle da editujem apple.boot.plist?

Ok, ali odakle da mu pristupim (rekoh da sam pocetnik u ovome). AKo nisam uspeo da podignem sistem, odakle da editujem apple.boot.plist?

Pa rekoh ti da odradis manju probnu particiju, pa da tu instaliras sneska. Onda mu mozes uvek pristupiti iz 10.5.2-ke. To je jedan nacin...

Drugi malo losiji je da u windowsu instaliras Mediafour.MacDrive i onda odatle pristupis fajlovima.

Napravi cistu instalaciju iAtkosa (bez i jednog jedinog dodatnog kexta - znaci vanila) i svakako bez extra foldera jer on isti kreira da bude nevidljiv. Znaci nakon instalacije (iz windowsa ili 10.5.2-ke) odes u root 10.6-ce i napravis folder Extra i u njega smestis apple.boot.plist koji recimo da ga ne juris na hardu mozes povuci odavde: Foxconn P35A - Full Vanilla 10.6.4.zip

To ti je moj paket pa ces taman moci da vidis kako treba da izgleda struktura extra foldera, u stvari kopiraj ovaj moj ceo na to mesto samo obrisi DSDT, a koliko se secam trebalo bi da sam unutra ostavio i komande za kameleona. Tako da ces s time da budes full settled. Jedino sto DSDT fajl koji ces naci unutra ti ne igra. Njega obrisi jer on je za Foxconn P35, a izradi svoj i na to mesto ga postavi.

Sto se tice DSDT-a kada ga kreiras bice ti ispisan malim slovima. To moras promeniti da izgleda ovako: DSDT.aml

Oh i btw, kad OS X zakuca to nije game over, nego pause / break... znaci tek pocetak... OS X nema registar pa samim time nema sekiracije kad se ovo desi...

[edit]

Unutar ovog paketa imas i pomenuti kext za ata DVD tako da ce ti to odmah raditi...

Poslednja izmena:
Pa nema sekiracije kad imas odakle da mu pristupis, a je se ternutno igram tako da nemam odakle :). Nece gtx 460 da mi radi na 10.5.x (bar ja nisam uspeo). Napravicu novu strategiju, pa krecem, sad vec imam dovoljno podataka, hvala na svemu...

Nisam siguran ali x460 bi trebalo da ti radi na 10.6-ci native... Zato ti je bolje da odmah krenes odatle. Zmija se bije u glavu!:)

Nisam siguran ali x460 bi trebalo da ti radi na 10.6-ci native... Zato ti je bolje da odmah krenes odatle. Zmija se bije u glavu!:)

Generički podržane kartice na SLu su GTX 2xx serije i HD 5xxx serije i to od 10.6.4 apdejta za HD 5xxx...

Ivane, koliko vidim nema leka za ovu GTX460 karticu jos uvek. Mnogo je taze, ali strpi se malo jer verujem da ce uskoro i ona biti podrzana... ;)

Poslednja izmena:
Ok, hvala, sta da se radi... Kad bi je bar naterao da radi u 10.5.x...

Da li je neko uspeo da natera GTX 295 da radi na SL? Uputstava koliko hoćeš, ali crni ekran ostaje. Ili ja negde opasno grešim, a da nisam toga ni svestan. Kartica je Asus ENGTX 295 (dual PCB). Ovde bi bilo korisno nečije empirijsko iskustvo, pa ako je neko probao...

Koja ploča, da se kupi, za jedan klonić MacMini-ja?

Pa eno covek vec nedelju dana prodaje plocu i proc OS X ready:)

Evo ja cu da prodam plocu,procesor,graficku,memoriju,hard,sve instalirano, da ucinim coveku;).
Proradilo sve iz prve bez ikakvih podesavanja.:banana:

Ne treba mi konfiguracija, imam sve ostalo osim ploče. Ajd ponovo :) Koju ploču da kupim?

Vlado, ja koristim Tuxeru (prezadovoljan) na Atom (32 bit) mašinici namenjenoj baš isključivo za download pošto Atom ne podržava 64 bit instrukcije. Na ozbiljnijoj mašini mi je instalirana kombinacija MacFuze 2.1.7 + NTFS-3G 2010 i to lepo i bez greške radi sa 64bit kernelom. Da ti to nisi provalio neku 64-bitnu Tuxeru? Koliko znam, oni zvanično podržavaju samo 32 bit sisteme. Šta ti to imaš?

Враћам се на овај пост с разлогом...

NTFS for Mac
The fastest way to read and write Windows disks from Mac is here

System requirements

An Intel or PowerPC Mac
Mac OS X 10.4, 10.5 or 10.6
Works in both 32-bit and 64-bit kernel modes

http://www.tuxera.com/products/tuxera-ntfs-for-mac/

Значи збогом Paragon... :wave:

Koja ploča, da se kupi, za jedan klonić MacMini-ja?

Znaci treba neka mini-ATX mobo ili cak micro, kol'ko se ja secam FlySukhoi je pominjao nesto slicno, mislim da je 945 chipset, ali nema ga da se ukljuci u polemiku. Pogledaj neki od njegovih posto-va unazad.

Poslednja izmena:
Vlado sta fali paragonu? 8.0 je odlican i radi bez problema na deset.shestici sa 64bitnim kernelom.

Па фали му... врло често уме да корумпира корпу плус tuxsera па барем 2 пута брже копира фајлове од Paragona... И морам да ти признам да до сада нисам имао нити један једини и најмањи проблем у раду. Једноставно нема багова, корумпираних фајлова и томе сл од чега пате и NTFS-3G и Paragon...

Пробај па ћеш се и сам уверити. ;)

Такође ми се допада и то што под tuxerom, други хард диск на коме је иначе NTFS код мене намештен, се сада гаси када је неактиван, док је са Paragonom нон стоп радио. Можда неко ово и воли, али ја не пошто је хард о коме говорим WD 640GB black edition који је бучан ко сам ђаво. Другим речима, у овој варијанти ми је рачунар поприлично тиши, мање троши струје и мање се греје...

Такође сам му укључио spotlight индексирање и то ми је радило без и најмањег проблема... Е сад јес да је прво индексирање потрајало али после тога је све радило како треба. На крају сам ипак искључио то јер ми не треба обзиром да на том харду немам ништа што има везе са OS X-ом тако да ми се не исплати да смарам систем и овај хард безвезе, а оно што ми одатле треба (филмови и музика) се налази у пар фолдера које могу увек да одрадим пешке...

Али у принципу, коме ово значи може и то да одради без да га боли глава...

Poslednja izmena:
Paa evo ponovo... koje komponente imas?

Ti si neki zahebant? Imam, razne memorije, razne 2.5" i 3.5" HDD, razne rezače, malo kućište...
Ako nemaš pametan, čitaj koristan, odgovor bolje da ništa ne pišeš.

Nazad
Vrh Dno