Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Vlado sta fali paragonu? 8.0 je odlican i radi bez problema na deset.shestici sa 64bitnim kernelom.

Da upotpunim Vladina negativna zapažanja i da dobiješ pravu sliku o realnim manama Paragona 8, citiraću sam sebe iz jednog prethodnog posta: "...Pored "podnošljive" činjenice da voli u kanti da ostavi djubre neizbrisivo Mac alatima (ima dosta o tome na netu), konstatovao sam ozbiljan bug koji će zakomplikovati život torrentašima. Bez obzira koji klijent koriste, nakog pola - do nekoliko sati obavezno prestaje sa upisom na NTFS partcije (ko je tako setovao, da bi imao pristup skinutim fajlovima i iz Win OS-a), dok upload nastavlja sa radom. Ceo sistem tada postaje nestabilan, zakucava i najčešće je jedino rešenje restart. Isprobavali smo ovo par dana i potvrdjeno je i od strane nekoliko ljudi sa potpuno različitim mašinama, a identičan je problem u 32 i 64 bit modu. Eto, pa ko ima nameru da skida torrente na NTFS particije, neka zna da će morati da primeni jedno od alternativnih NTFS rešenja."

Vlado, hvala na informaciji i linku, kao što se sećaš, upravo sam to čekao :) Sad još da proverimo ima li i Tuxera 64 neke dečije bolesti, ili ih je preležala pre puštanja u opticaj...

Koja ploča, da se kupi, za jedan klonić MacMini-ja?

Zavisi prijatelju šta očekuješ od mašine. Ja sa mojim atomom N270 i GMA950 grafikom ne mogu da gledam HD filmove, ali ta mašinica veličine kutije "Noblica" sa napajenjem od 120W je 24/7 online, stoji bukvalno zalepljena za radni sto odozdo (ponekad zaboravim potpuno da je uošte imam) i svlači non stop nešto sa mreže. Na njoj je Snow L. 10.6.4 i kao takva potpuno opravdava svoju namenu. Ako želiš nešto sa više mogućnosti, lepeza izbora ploča je zaista velika i prvenstveno zavisi od toga kakve uslove tvoja mašina mora da ispunjava (virtualizacija, RAID, šta ti sve treba...) i koliko si voljan da to zadovoljstvo platiš. Ako bi baš da gadjaš nešto nalik na MacMini, pogledaj novija Intelova integrisana rešenja gde su Atomi sa dva prava jezgra, a grafičke mnogo jače od ove moje. To je sigurno vrlo interesantna priča, jer su ovog puta u pitanju integruše sa daleko ozbiljnijim mogućnostima. Sigurno i to može da se natera da lepo radi sa OS X (Intel...), a uostalom, što ne bi bio pionir u toj novoj mini generaciji, svi ćemo ovde navijati za tebe :)

Ti si neki zahebant? Imam, razne memorije, razne 2.5" i 3.5" HDD, razne rezače, malo kućište...
Ako nemaš pametan, čitaj koristan, odgovor bolje da ništa ne pišeš.

Ne znam da li kapiras da treba da navedes koji procesor imas, posto kazes da imas sve osim ploce, a ako ne kapiras zasto... pa tvoj problem i ocigledno ti ne treba pomoc/savet tako da GL.

I ubuduce se suzdrzi vredjanja.

Poslednja izmena:
Da upotpunim Vladina negativna zapažanja i da dobiješ pravu sliku o realnim manama Paragona 8, citiraću sam sebe iz jednog prethodnog posta: "...Pored "podnošljive" činjenice da voli u kanti da ostavi djubre neizbrisivo Mac alatima (ima dosta o tome na netu), konstatovao sam ozbiljan bug koji će zakomplikovati život torrentašima. Bez obzira koji klijent koriste, nakog pola - do nekoliko sati obavezno prestaje sa upisom na NTFS partcije (ko je tako setovao, da bi imao pristup skinutim fajlovima i iz Win OS-a), dok upload nastavlja sa radom. Ceo sistem tada postaje nestabilan, zakucava i najčešće je jedino rešenje restart. Isprobavali smo ovo par dana i potvrdjeno je i od strane nekoliko ljudi sa potpuno različitim mašinama, a identičan je problem u 32 i 64 bit modu. Eto, pa ko ima nameru da skida torrente na NTFS particije, neka zna da će morati da primeni jedno od alternativnih NTFS rešenja."

Meni je OSX primarni OS i svi diskovi su mi HFS+ vec godinama. Windows koristim samo za igre povremeno i to jedan HDD od 250gb sa dve particije gde mi je W7-32bit instaliran cisto zbog igrica... Tako da moja upotreba win diska/paragona se svodi na kopiranje iso imidza na win particiju i instalacija igara preko vmware-a, cisto da ne dzudzim u windowsu bezveze dok se igra instalira 2h :d

Za tux sam odavno cuo ali nije bio "dostupan"... Navodno tux ima "najbolji kod" (microsoft approved), barem tako je nesto pisalo na tuxera.com sajtu u vreme kada se pojavio 10.6 GM tj pre nesto malo vise od godinu dana. :)

Cisto da sumiram ne kazem da je tux los ili da je paragon bolji, samo da ja nisam imao nikakvih (predhodno navedenih) problema sa paragonom, a koristim ga godinama tj. jos od ver. 6. :wave:

Vlado, hvala na informaciji i linku, kao što se sećaš, upravo sam to čekao :) Sad još da proverimo ima li i Tuxera 64 neke dečije bolesti, ili ih je preležala pre puštanja u opticaj...

Proveri pa javi ovde... ja ne mogu jer sam još uvek na 10.5.8-ci...

Što se 10.5.8 ce tiče sve radi ko podmazano... kopirao sam, brisao takođe krdo fajlova iz Lea diretkno bez problema...

Poslednja izmena:
Ne znam da li kapiras da treba da navedes koji procesor imas, posto kazes da imas sve osim ploce, a ako ne kapiras zasto... pa tvoj problem i ocigledno ti ne treba pomoc/savet tako da GL.

I ubuduce se suzdrzi vredjanja.

Kako ne možeš da ukapiraš obično pitanje? Koja PLOČA? Procesore imam svih podnožja koja su danas aktuelna.
Ajd još jednom da pitam, koja ploča za SL a da je moguća instalacija sa najmanje cimanja?

@FlySukhoi
Imam MSI Wind sa sneškom, pa znam kako radi. Malo je sporo, ipak bih nešto brže, poželjno integrisano i što jeftinije :)

Ajd još jednom da pitam, koja ploča za SL a da je moguća instalacija sa najmanje cimanja?

Ajd još jednom da ti napišem...

Bilo koja sa spiska, tj. tabele:

http://cartri.net/blog/downloads

Praktično bilo koja Gigabyte P43/P45 radi SAVRŠENO!

Tu sam da ti pomognem ako negde zapne!
Ja kod sebe sa pločom iz potpisa i sa ovim BIOS-om vozim SL sa samo jednim jedinim KEXT-om a to je FakeSMC!

Još nešto da dodam: Nećeš primetiti apsolutno nikakvu razliku između Hackintosh-a, instaliranog na ovaj način, i recimo iMac-a sličnih performansi. Osim u tišini i dizajnu! Radi kako treba 100%!

Poslednja izmena:
Gledao sam po tom sajtu, ali nisam video neku integrušu koja može ovde da se nahvata. Kućište koje imam za to je malo, nema mesta za grafičku karticu, samo ploča i HDD. Zato sam i napisao MacMini klon, a ne MacPro.

Kako ne možeš da ukapiraš obično pitanje? Koja PLOČA? Procesore imam svih podnožja koja su danas aktuelna.

@FlySukhoi
Imam MSI Wind sa sneškom, pa znam kako radi. Malo je sporo, ipak bih nešto brže, poželjno integrisano i što jeftinije :)

Ocigledno je da ne umes da postavis KONKRETNO pitanje, evo ti primer:

Imam kuciste u koje moze samo mATX ploca sa integrisanom grafikom, procesore imam za sva podnozija tako da mi to nije problem. Sta mi predlazete da stavim, a da radi na OSX-u 10.6 bez problema?

Vidis da si postavio takvo pitanje, onda bi dobio odgovor i ne bi postavljao isto pitanje vec 6x.

Evo ucinicu ti i zamislicu da si postavio konkretno pitanje, jer koja ploca je krajnje ne odredjeno...

Ocigledno je da ti je bolji izbor intel processor minimum C2D, sto znaci da ti treba intelova ploca P/G 45/3 sto se svodi recimo na GA-E7AUM-DS2H koja ima nv9400 grafiku on-board ili GA-EG45M-DS2H sa intelom 4500. Moj predlog ti je da uzmes GA-E7AUM-DS2H ali pitanje da li moze to u opste da se nadje...

U svakom slucaju You've been served! :smackbum:
Oh, and good luck :d

Ne preteruj molim te, covek je lepo pitao, zeli macmini klon, sta tu nije jasno?

Ok... whatever dobio je odgovor:)

Komp sa atx plocom u horizontalnom HTPC kucistu mozes da nazoves macmini...
Samo kazem da je trebao preciznije da postavi pitanje jer je dobio 6 odgovora i opet pita a koju plocu da kupim...

Na konfiguraciji iz potpisa, da li "Sleep" pravi probleme ili sta, jer komp se sam iskljuci nakon nekog vremena (kad ne radim nista, ali su pokrenuti neki programi u pozadini, recimo JDownloader ili ITunes), u podesavanjima sa podesio da se ne iskljucuje, ali bez promena.

Pa ne računar treba da ode u sleep posle nekog vremena, ali svakako ne ako si mu rekao da ne ide! To je malo čudno da budem iskren...

Meni recimo nije hteo samostalno da ode u sleep dok mu nisam zadao schedule sleep. Onda je nekim čudom sve proradilo. Znači prvo probaj ovo da uradiš, pa ako se opet bude isto dešavalo, onda probaj da to rešiš putem programa koji se zove SmartSleep...

Imam
Gigabyte GA-m52l-s3
Ati radeo 4850
AMD x2 4000+

Ovako....u biosu nemam mogucnost da ukljucim ahci mod pa sam probao bez njega, i instalacija prodje pise da je uspesno instalirana ali kada se restartuje racunar pojavi se onaj sivi ekran sa apple logom i vrti onaj kruzic i izbaci neki panic. Ja pokrenem opet installaciju i promenim kernel installira se lepo i opet dodje do sivog ekrana i vrti kruzic u nedogled i nsita ne izbacuje. E sada mislim da je problem u tom "ahci -u" pa me zanima je li postoji mogucnost da na ide instaliram mac?
Imam verziju Mac OS X 10.6.(1,2) Intel/AMD (SSE2, SSE3) by Harazd.
i da imam poseban sata hard tako da necu na istom hardu dva sistema.

EDIT: Evo sada se cuo i zvuk kao testirao je zvucnu ali posle toga se opet nista ne desava.

Siguran si da nema opcija za AHCI?

Hard drives in RAID/AHCI mode are not supported

I nema opcija za AHCI,izvinjavam se...

Poslednja izmena:
Nema , ta ploca ne podrzava. a koji bootloader ne ide preko ahci-a?

Tu ti vec ne mogu pomoci jer je kod mene na ploci bio ukljucen ACHI posto na drugom hardu imam instaliran Win7

Poslednja izmena:
Pa imam i ja instaliran win 7 na ata hardu. Je li to znaci da nije problem ahci?

Bas je u tome problem,pre svakog butovanja Leoparda moras promeniti u AHCI a to tvoja ploca ne podrzava.

Screen%20shot%202010-11-10%20at%2023.36.22.png

Konačno !!!

Auuu, jeste li vas dvojica zadnjih par sati samo na Software Update kliktali? :p

Hvala na info-u u svakom slucaju, ako ste vec instalirali i prosli bez KP, javi te jel sve ok. :)

Auuu, jeste li vas dvojica zadnjih par sati samo na Software Update kliktali? :p

Hvala na info-u u svakom slucaju, ako ste vec instalirali i prosli bez KP, javi te jel sve ok. :)

Šta zadnjih par sati ? ? ? Zadnjih par meseci samo to radim! :D

Nikako mi se ne sviđa 10.6.4 od samog početka i od ovoga mnogo očekujem.

Skida se trenutno, pa ću da pišem kako je prošlo. Mada mislim da sa ovim Catri-jevim BIOS-om ne bi trebalo da bude problema.

http://tonymacx86.blogspot.com/2010/11/mac-os-x-1065-update.html

obratite paznju na ovo:

What we know about 10.6.5 so far...

* Intel Core i3 now identified in System Profiler & About This Mac...
* Updated graphics drivers for ATI and NVIDIA
* Support for the exFAT filesystem used by SDXC memory cards
* 10.5.0 Darwin kernel

zanimljive novine so far:)

instalirao sam update, za sad sve radi, osim widemail i herald addonova za mail ;\

edit: xbanchx64: 15 poena slabiji rezultat nego na 10.6.4
edit 2: bukvalno nikakve promene u grafici, igram igricu Heroes of Newerth, sve isto(vuce se u odnosu na win)
edit3: i dalje screen tearing u firefox sa smooth scrolling extenzijom, i dalje laguje mish, oh well, back to win, nothing to see here >.<

Poslednja izmena:
Update prošao bez problema. Morao sam jedino da vratim stari AppleHDA.kext, jer ALC888 ne radi od 10.6.2.

A je li mogu te kextove da menjam a da ne krecem ispocetka da dizem sistem?
I dovde mi dodje i stane:

Poslednja izmena:
Vrh Dno