Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Pa da,sve u svemu nista.Osim ako izuzmemo da sam za ovih par dana instalirao SL barem deset puta,jer sam uvek hteo da cackam po cistom sistemu,*** nije mi bilo dosta da brisem Extra folder i rebuild cash-a. :D

Pa da,sve u svemu nista.Osim ako izuzmemo da sam za ovih par dana instalirao SL barem deset puta,jer sam uvek hteo da cackam po cistom sistemu,*** nije mi bilo dosta da brisem Extra folder i rebuild cash-a. :D

Pa znas sta? Svaka skola se prvi put placa! ;)

Ali zato sledeci put kada ovo budes uzeo da radis na nekom drugom racunaru, odradices 95% stvari potpuno rutinski!

Upravo tako.Sledeci put ce biti rutinski.Rekao sam vec,pre mozda par meseci,probao sam ovo isto,ali mislim da je bio neki iAtkos,mucio sam se par puta i odustao.Al sad sam se bas bio zainatio.
Jos kad bi SL imao MPC a ne da moram da koristim onaj VLC bilo bi super.

Za graficku sam samo izabrao ATI 4800 patch za 10.6.4 Graphic Update

Grafiku bi bilo najbolje kada bi mogao da resis putem stringa. Potrazi string za svoju karticu na netu ili neki EFIStudio (ako ima) koji podrzava tvoju graficku!

Takodje pogledaj i ovo recimo: http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.6.1#ATI

Upravo tako.Sledeci put ce biti rutinski.Rekao sam vec,pre mozda par meseci,probao sam ovo isto,ali mislim da je bio neki iAtkos,mucio sam se par puta i odustao.Al sad sam se bas bio zainatio.
Jos kad bi SL imao MPC a ne da moram da koristim onaj VLC bilo bi super.

Bez inata nema zanata! :D

Umesto drljavog VLC-a koji i ja ne volim mozes koristiti recimo Chroma player ili recimo MplayerOSX extended... Oba su vrhunska!

Takodje mozes potraziti na netu pluginove za QT-player pa onda preko njega...

meni je trebalo dobrih 50 instalacija dok nisam pogodio sve :p 10 dana sedenja za kompom xD pre neki dan sam tek dovrsio instalciju da radi perfektno, grafika mi nesto stucala, animacije exposea i kad minimizujes prozore, nije radilo smooth, kad sam stavio nvenabler64, sad je kako treba, najteze mi je bilo da uradim DSDT.

edit:
doduse imam jedan problem, imam razer deathadder 3500, i instalirao sam razer drajvere, ali ne radi mi midle click u chromu, niti u safariju, tacnije ne postoji o_O u opcijama ima pass trough, nem pojma sta to znaci, ali to mi je stavljeno za midle click(scroll click), mogu da otvaram stranice u novi tab, ali ne mogu npr da zatvorim tabove sa midle clickom, ili da otvaram bookmark u novi tab, ne kapiram zaasto.

Poslednja izmena:
Ona je vec podrzana pod 10.6.3 i ovo je samo patch za vec postojeci kext.

Pa o tome se i radi. Sustina je da ne diras originalne kextove koji su smesteni u System/Library/Extensions, jer u suprotnom prvi sledeci updejt (na recimo 10.6.5 koji samo sto nije), ce znaciti >>> ajmo Jovo nanovo!

Sad druga je stvar ako je rec o nekom kextu koji mozes ubaciti u root/Extra...

Znam da je beta 10.6.5 izasla.
S obzirom da mi je do pre dva dana sama anatomija Mac OS-a bila spansko selo,kext mi nista nije znacio,ovo je uspeh.

A sada nešto potpuno novo!

http://cartri.net/blog/downloads

Skinuo sam izmenjeni BIOS za moju ploču, felešnuo ga, kompletno obrisao Extra folder na particiji sa Snow Leopard-om, obrisao i boot fajl, instalirao modifikovani Chameleon za Catri BIOS na USB od 1GB i na njemu u Extra folder ubacio samo FakeSMC.kext i LegacyHDA.kext.

Znači nema više DSDT-a, SleepEnabler-a, Disabler-a, Extensions.mkext i ostalih hackintosh *******cija.

Sada mi radi Sleep, Restart, ShutDown, SpeedStep bez ijednog dodatog kext-a i bez Extra foldera na HDD-u.

Vreme odlaska u Sleep je podjednako brzo kao pre, restart i ShutDown takođe, ali je boot nešto brži. Malo, ali ipak primetno!

Nema više razmišljanja prilikom bilo kod update-a. Takođe HDD iz bilo kog Mac-a će da radi potpuno normalno kod mene, kao i moj HDD u bilo kom Mac-u.

Sistam sada koristi AppleIntelCPUPowerManagmentClient.kext i sve radi kao na pravom Mac-u.

I sada neka mi neko kaže za Hackintosh da "to nije to" :D

I sada neka mi neko kaže za Hackintosh da "to nije to" :D

Hahaa... Ima nas jos ovde koji smo skockali OS X na vrlo slican nacin, samo naravno sa DSDT-om. Ja sam napr instalirao Chameleona u root jer me mrzelo da se mlatim vise sa USB fleshom koji mi se do sada nekoliko puta zaglupavio. A inace, osim 4 kexta koji mi se nalaze u Extra, naravno tu je jos DSDT a ostalo je sve netaknuto... Trebalo je vremena da se ovo odradi, ali sam uspeo. Nabudzio sam DSDT propisno tako da i meni radi pomenuti AppleIntelCPUPowerManagment.kext, jedino sleep malo kod mene funkcionise u nesto izmenjenoj formi jer ide preko sleep enablera. U stvari to sto ja imam je neki oblik Deep Sleep funkcije, a to mi je i draza varijanta jer ovako mogu da koristim poslednjeg Chameleona i da imam prakticno operativan hibernate koji funkcionise direktno iz OS X-a i ne ide preko bootloadera! Drugim recima cim kliknem dugmence na kucistu eto ga u sekundi OS X u onom stanju u kome sam ga poslednji put ostavio! :D

Sto se tice butovanja kod mene je to inace veoma brzo i zbilja mi ne treba nista brze od ovoga (mislim da ne traje vise od 30tak sekundi i to sve zajedno sa aktiviranim automatorom koji mi prilikom butovanja odmah zavrsava jedno 3-4 stvari).

A kad se samo setim svojih pocetaka. Bio sam gotovo ubedjen da nikada necu uspeti na ovoj ploci ni da podignem krsteno OS X (gurao sam ga na samo jednom jezgru jedno pola godine).

Poslednja izmena:
Extra Dusko, extra!!!

Poenta sa ovim Cartrijem je u tome sto lik ide u razvoj totalno modifikovanog BIOSa tako da vise Chameleon ili PC EFI nece biti potreban uopste a instalacija Retail SLa ce se pokretati kao i na pravom Mac-u. Znaci nece nam biti potreban nikakav loader ili slicno. Stavis lepo i prosto Retaili SL DVD i pokrenes normalno instalaciju i sve prolazi glatko i iz 1ve, bez po muke a sto je jos bolje radice sasvim prirodno bez ikakvih steroida i patcheva, pako voli neka izvoli.
Bas mi je drago. Ako napravi modifikovane BIOSe za P55 ploce, odoh ja na GA i Retail SLa kako i dolikuje (bez ovih budzevina)...

Neprijatno otkriće u vezi sa Paragonom 8: Iako su mnogi jedva dodočekli da izadje zbog 64 bit podrške, pokazao se vrlo mušičav i to na konkretnim primerima. Pored "podnošljive" činjenice da voli u kanti da ostavi djubre neizbrisivo Mac alatima (ima dosta o tome na netu), konstatovao sam ozbiljan bug koji će zakomplikovati život torrentašima. Bez obzira koji klijent koriste, nakog pola - do nekoliko sati obavezno prestaje sa upisom na NTFS partcije (ko je tako setovao, da bi imao pristup skinutim fajlovima i iz Win OS-a), dok upload nastavlja sa radom. Ceo sistem postaje nestabilan, zakucava i najčešće je jedino rešenje restart. Isprobavali smo ovo par dana i potvrdjeno je i od strane nekoliko ljudi sa potpuno različitim mašinama, a identičan je problem u 32 i 64 bit modu. Eto, pa ko ima nameru da skida torrente na NTFS particije, neka zna da će morati da primeni jedno od alternativnih NTFS rešenja.

Neprijatno otkriće u vezi sa Paragonom 8: Iako su mnogi jedva dodočekli da izadje zbog 64 bit podrške, pokazao se vrlo mušičav i to na konkretnim primerima. Pored "podnošljive" činjenice da voli u kanti da ostavi djubre neizbrisivo Mac alatima (ima dosta o tome na netu), konstatovao sam ozbiljan bug koji će zakomplikovati život torrentašima. Bez obzira koji klijent koriste, nakog pola - do nekoliko sati obavezno prestaje sa upisom na NTFS partcije (ko je tako setovao, da bi imao pristup skinutim fajlovima i iz Win OS-a), dok upload nastavlja sa radom. Ceo sistem postaje nestabilan, zakucava i najčešće je jedino rešenje restart. Isprobavali smo ovo par dana i potvrdjeno je i od strane nekoliko ljudi sa potpuno različitim mašinama, a identičan je problem u 32 i 64 bit modu. Eto, pa ko ima nameru da skida torrente na NTFS particije, neka zna da će morati da primeni jedno od alternativnih NTFS rešenja.

Potvrdjuem da ostavlja patrljke u kanti koji su neizbrisivi normalnim putem. Onix ima opciju za forsirano brisanje i on mi je to resavao. To za torrente nisam znao jer meni torrenti idu na HFS+ particiju, pa onda nije tu bilo nikakvih problema.

No bez obzira na sve ovo uklonio sam ga i instaliro Tuxera NTFS koji sam bas pre dva dana konacno nabavio u full izdanju. Tuxera kopira fajlove pa barem tri puta brze od Paragona, nema ovih anomalija cak mi se i hard redovno izgasi kada nije u akciji na nekih 10tak min sto ranije nije bio slucaj.

Sve u svemu za sada nemam zamerki i mogu samo da dodam Tuxera rules!

Poslednja izmena:
Extra Dusko, extra!!!

Poenta sa ovim Cartrijem je u tome sto lik ide u razvoj totalno modifikovanog BIOSa tako da vise Chameleon ili PC EFI nece biti potreban uopste a instalacija Retail SLa ce se pokretati kao i na pravom Mac-u. Znaci nece nam biti potreban nikakav loader ili slicno. Stavis lepo i prosto Retaili SL DVD i pokrenes normalno instalaciju i sve prolazi glatko i iz 1ve, bez po muke a sto je jos bolje radice sasvim prirodno bez ikakvih steroida i patcheva, pako voli neka izvoli.
Bas mi je drago. Ako napravi modifikovane BIOSe za P55 ploce, odoh ja na GA i Retail SLa kako i dolikuje (bez ovih budzevina)...

Sada da li će lik uspeti da zbudži BIOS tako da nam ne treba ni bootloader, videćemo... ali čisto sumnjam. Mada je i ovako extra!

Samo da prijavim da su mi sitni bug-ovi koji su me nervirali na SL jednostavno nestali. Izgleda da je problem bio u nesavršenom DSDT-u.

Piše da ostali OS-evi rade normalno sa modifikovanim BIOS-om. To nisam probao... Windows ne koristim već nekoliko godina i nemam nameru da počnem.

Extra Dusko, extra!!!

o,ne pa ti ces opet da prodajes hw :)

Piše da ostali OS-evi rade normalno sa modifikovanim BIOS-om. To nisam probao... Windows ne koristim već nekoliko godina i nemam nameru da počnem.

E to sam bas hteo da priupitam... ali ok, ako pise da radi onda radi! ;)

Potvrdjuem da ostavlja patrljke u kanti koji su neizbrisivi normalnim putem. Onix ima opciju za forsirano brisanje i on mi je to resavao. To za torrente nisam znao jer meni torrenti idu na HFS+ particiju, pa onda nije tu bilo nikakvih problema.

No bez obzira na sve ovo uklonio sam ga i instaliro Tuxera NTFS koji sam bas pre dva dana konacno nabavio u full izdanju. Tuxera kopira fajlove pa barem tri puta brze od Paragona, nema ovih anomalija cak mi se i hard redovno izgasi kada nije u akciji na nekih 10tak min sto ranije nije bio slucaj.

Sve u svemu za sada nemam zamerki i mogu samo da dodam Tuxera rules!

Vlado, ja koristim Tuxeru (prezadovoljan) na Atom (32 bit) mašinici namenjenoj baš isključivo za download pošto Atom ne podržava 64 bit instrukcije. Na ozbiljnijoj mašini mi je instalirana kombinacija MacFuze 2.1.7 + NTFS-3G 2010 i to lepo i bez greške radi sa 64bit kernelom. Da ti to nisi provalio neku 64-bitnu Tuxeru? Koliko znam, oni zvanično podržavaju samo 32 bit sisteme. Šta ti to imaš?

Vlado, ja koristim Tuxeru (prezadovoljan) na Atom (32 bit) mašinici namenjenoj baš isključivo za download pošto Atom ne podržava 64 bit instrukcije. Na ozbiljnijoj mašini mi je instalirana kombinacija MacFuze 2.1.7 + NTFS-3G 2010 i to lepo i bez greške radi sa 64bit kernelom. Da ti to nisi provalio neku 64-bitnu Tuxeru? Koliko znam, oni zvanično podržavaju samo 32 bit sisteme. Šta ti to imaš?

Pa to ne bih znao da ti kazem tacno, ali posto ja koristim 10.5.8 prakticno nemam taj problem. Sto se Paragona tice ko sto rekoh brljao je na ovoj konfiguraciji inace...

jedno noob pitanje. kako da podesim drugi hard da bude boot. snow mi se butuje, a hteo bih win?
evo par screen shotova mog kompa. procitao sam help file, ali ne znam kako to da ubacim. boot.plst izgelda ovako

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>Kernel</key>
    <string>mach_kernel</string>
    <key>Kernel Flags</key>
    <string>arch=x86_64</string>
    <key>Timeout</key>
    <string>15</string>
    <key>Theme</key>
    <string>Default</string>
    <key>GraphicsEnabler</key>
    <string>Yes</string>
    <key>EthernetBuiltIn</key>  
    <string>Yes</string>
</dict>
</plist>

jel ovako :):D

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>arch=x86_64</string>
<key>Timeout</key>
<string>15</string>
<key>Theme</key>
<string>Default</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>defaultpartition</key>
<string>00</string>

</dict>
</plist>

Prilozi

• IMG_9738.JPG
    IMG_9738.JPG
    102.4 KB · Pregleda: 33
  • IMG_9740.JPG
    IMG_9740.JPG
    84.4 KB · Pregleda: 30
  • Screen shot 2010-10-09 at 9.27.07 AM.png
    Screen shot 2010-10-09 at 9.27.07 AM.png
    107.9 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena od urednika:
Ako imas vise particija od kojih su neke recimo NTFS a nisu butabilne, mozes ih sakriti na sledeci nacin:

Primer:

Kod:
<key>Hide Partition</key>
<string>hd(0,5) [hd(0,6)]</string>

Ako imas vise particija od kojih su neke recimo NTFS a nisu butabilne, mozes ih sakriti na sledeci nacin:

Primer:

Kod:
<key>Hide Partition</key>
<string>hd(0,5) [hd(0,6)]</string>

Ovo važi samo za Chameleon, ne i za PC EFI 10.6!

Na Leopardu sam uz pomoc programa Ukulele sedeo par sati i izmapirao celu srpsku tastaturu sa svim kombinacijama koje mi trebaju. Nakon instalacije Leoparda taj fajl ******.keylayout prekopiram u /Library/Keyboard Layouts i nakon restarta mogu da odaberem doticnu i sve je odlicno.

Sad sam instalirao Snow i to tako nece da radi. Ajde, stavim Croatian kao kompromis, zbog qwertz rasporeda kad ono nema "et" nikako, sve sam probao.

Pitanje bi bilo kako da instaliram .keylayout da mogu da koristim ko sto sam koristio na Leopardu?

hvala, radi!

super je stvar sto dok ne nabodes pravu particiju on te uvek vraca na snow boot, pa ne mozes se zeznuti da ne mozes da butujesh.

Ovo važi samo za Chameleon, ne i za PC EFI 10.6!

Pa da ali, ako instalira recimo Chameleon 2 rc5, sta ce mu uopste PC EFI 10.6!?

Ja imam ovako namesteno: Win7 na jednom hardu, Leopold na drugom i butujem oba preko ovog Chameleona bez problema! :D

ex Yu tastatura

Na Leopardu sam uz pomoc programa Ukulele sedeo par sati i izmapirao celu srpsku tastaturu sa svim kombinacijama koje mi trebaju. Nakon instalacije Leoparda taj fajl ******.keylayout prekopiram u /Library/Keyboard Layouts i nakon restarta mogu da odaberem doticnu i sve je odlicno.

Sad sam instalirao Snow i to tako nece da radi. Ajde, stavim Croatian kao kompromis, zbog qwertz rasporeda kad ono nema "et" nikako, sve sam probao.

Pitanje bi bilo kako da instaliram .keylayout da mogu da koristim ko sto sam koristio na Leopardu?

Ne znam kako si ti instalirao sistem, kakve si sve zahvate do sad izveo i šta ti je u ovom trenutku najpametnije činiti, ali valja pomenuti/ponoviti nešto jednostavno što mnogi ljudi u stvari ne znaju. Većina distroa na kraju odmah ponude hrvatsku tastaturu (ako je obeležena Croatia prilikom instalacije) ali tu opciju treba ignorisati tako jednostavno ponudjenu i reći "show all", pa pronaći posebno naznačeno "Croatian-PC" i tako završiti instalaciju. Tada se uredno dobijaju "y" i "z" tamo gde bi trebali da budu, a i sva druga slova su gde treba (č,ć,đ...). U tom slučaju "@" se dobija sa "Alt Gr+Shift+2" (bez navodnika, naravno). Ko ne želi da se smara sa Ukelele, a ima našu tastatu, najbolje je da to na ovaj način reši. Ako nekad zatreba neki znak koji se retko koristi, pod "Keyboard" u System preferences se štiklira "Show Keyboard & Character Viewer in menu bar", pa po potrebi pozove iz menu bara "Show Keyboard viewer" i kucka malo po toj virtuelnoj tastaturici koja se pojavi, dok se ne prikaže željeni znak. Vremenom se zapamti gde je šta, a tako je i inače najmanje razlike u odnosu na Win. E sad, ako ti baš želiš da kastomizuješ tastaturu po svojoj specijalnoj zamisli, onda "Ukelele", pa peške...To je ozbiljna igranka.

Pa da ali, ako instalira recimo Chameleon 2 rc5, sta ce mu uopste PC EFI 10.6!?

Ja imam ovako namesteno: Win7 na jednom hardu, Leopold na drugom i butujem oba preko ovog Chameleona bez problema! :D

Ma naravno.
Nisam tako mislio ...

Igranku sam zavrsio pre 2 godine kad sam instalirao Leoparda prvi put, par sati i to je to, al mi je svaka kukica tamo gde treba da bude. Pojavila se tastatura sa imenom "logitech" u spisku i to je to. Ne znam sta je bilo ili nisam dobro gledao ili stvarno nije bila tu. Uglavnom, Library/Keyboard layout, logout pa login i tastatura je na spisku i spremna za upotrebu, @ je Alt-V, uglaste i viticaste zagrade, znakovi interpunkcije i slicno, sve je na svom mestu. Ovo sam sve uradio jer radim i na PC masinama i iz prakticno-brzinskih razloga ovo je najbolje resenje.

Potrebno je dakle:

1. raspakovati i kopirati fajl iz attach u Library/Keyboard layout,
2. uraditi logout pa log in, nisam siguran al meni nije htelo na SL pa sam i restart,
3. System Preferences / Language&Text stiklirati tastaturu gde pise Logitech a umesto zastavice je mala siva tastatura.
screenshot20101010at736.png

4. System Preferences / Keyboard / Modifier Keys jos promeniti Control u Command i Command u Control

i imate full PC serbian raspored tastaturu na Mac-u.

screenshot20101010at725.png

Kod:
http://rapidshare.com/files/424157904/logitech.keylayout.zip

Pitanje za sve Vas?

Naime, u System Preferences imam VoodooHDA ikonicu koja mi otvara panel za štelovanje zvučnih parametara. Tu sve lepo namestim šta mi odgovara i setovanja se zapamte do prvog restarta sistema i tako iz početka...
Ima li neko ideju kako da sredim situaciju, tj. da setovanja koja tu ostavim ostanu tako zapamćena do narednog podešavanja a ne do restarta...?????

Screen shot 2010-10-10 at 07.33.17.png, Screen shot 2010-10-10 at 07.33.49.png.

Vrh Dno