Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, u pravu si ! ruter je hg520c... evo informacija koje dobijam

U periodu dok nisam potpisao ugovor stajalo je
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 13564 / 1057
Bandwidth Down/Up(kbps) 8000 / 509
Ako me pitaju za razlog ? Nije mi i dalje jasno kako sam imao onako dobar ping :D

evo kako je kod mene na pirelli ruteru.

Technology: DSL
Protocol: ETHoA
Mode: ADSL2+
Annex Mode:
Type: Fast
Line Coding: Trellis on
Status: No defect
Link Power State: L0
SNR Margin: 32.3 dB Downstream / 42.4 dB Upstream
Attenuation: 13.5 dB Downstream / 5.6 dB Upstream
Output Power: 7.5 dBm Downstream / 11.7 dBm Upstream
Attainable Rate: 19520 kbps Downstream / 1233 kbps Upstream ++++
Connection Speed: 2048 kbps Downstream / 188 kbps Upstream
Connection Duration: 558 hours, 58 minutes

po meni je ovo ok, samo me zanima ovo sto sam stavio plus pored, sta je to? jel to maximalni propust ovog rutera ili sta? dali kojim slucajem mozda mogu nekako tu brzinu da iskorisitm?

Poslednja izmena:
Ako me pitaju za razlog ? Nije mi i dalje jasno kako sam imao onako dobar ping :D

to je bio normalan ping za taj način merenje jer dok script stigne da ograniči brzinu speedtest/pingtest su već zabeležili nizak ping

pa kaži im da si gamer (ako jesi ;))

Attainable Rate: 19520 kbps Downstream / 1233 kbps Upstream ++++
dali kojim slucajem mozda mogu nekako tu brzinu da iskorisitm?

možeš: povećaj brzinu na click 16 jer ti blizina centrale to omogućava ;)
sudeći po SNR kad jednom krene vdsl/vdsl2 "smeška" ti se 44mbit-a :d

u svakom slučaju možeš da probaš da osetiš "vetar u kosi" = par dana pre kraja meseca povećaš na 16mbit i smanjiš prvoga u mesecu i platiš click16 za tih par dana dlujići ~150gb dnevno ;)

možeš: povećaj brzinu na click 16 jer ti blizina centrale to omogućava ;)
sudeći po SNR kad jednom krene vdsl/vdsl2 "smeška" ti se 44mbit-a :d

u svakom slučaju možeš da probaš da osetiš "vetar u kosi" = par dana pre kraja meseca povećaš na 16mbit i smanjiš prvoga u mesecu i platiš click16 za tih par dana dlujići ~150gb dnevno ;)

a vidis sta je problem kad sam ja jednom hteo da prebacim brzinu na 16 mb (dok sam imao onih 3 meseca gratis) su mi rekli da moja parica ne moze vise od 8 mb da izvuce a na kraju sam dobio 6 mb protoka. a i tada sam imao ovaj ruter samo doduse je bio onaj za wifi (mozda je tu bio problem?), a drugo kadgod sam menjao brzinu uvek sam cekao po par dana pa se desilo da nekada mi aktiviraju tada nego tek u sledecem mesecu paket (*** i marva naucilo sta je seno a sta je trava).

nije losa fora to za prebacivanje na par dana ali kada bi to funkcijonisalo kako treba odnosno kako su sami napisali pravila i uslove koriscenja.

ma bilo bi mi dosta samo jedan dan ili dva da poskidam neke igre za ps3 koje su malo vece ali taman bi se ugradio u tih dva dana i skinuo sta mi treba. bilo bi to extra samo da kada bi to funcijonisalo kako treba znaci da ja danas podnesem zahtev a da je vec zahtev sutra odobren i promenjena brzina. ali nazalost kod mene ne moze nista da bude lako nego sve mora da prodje sa njima na gurku i raspravu sa doticnim telekomom.

Poslednja izmena:
a vidis sta je problem kad sam ja jednom hteo da prebacim brzinu na 16 mb (dok sam imao onih 3 meseca gratis) su mi rekli da moja parica ne moze vise od 8 mb da izvuce a na kraju sam dobio 6 mb protoka. a i tada sam imao ovaj ruter samo doduse je bio onaj za wifi (mozda je tu bio problem?), a drugo kadgod sam menjao brzinu uvek sam cekao po par dana pa se desilo da nekada mi aktiviraju tada nego tek u sledecem mesecu paket (*** i marva naucilo sta je seno a sta je trava).

nije losa fora to za prebacivanje na par dana ali kada bi to funkcijonisalo kako treba odnosno kako su sami napisali pravila i uslove koriscenja.

ma bilo bi mi dosta samo jedan dan ili dva da poskidam neke igre za ps3 koje su malo vece ali taman bi se ugradio u tih dva dana i skinuo sta mi treba. bilo bi to extra samo da kada bi to funcijonisalo kako treba znaci da ja danas podnesem zahtev a da je vec zahtev sutra odobren i promenjena brzina. ali nazalost kod mene ne moze nista da bude lako nego sve mora da prodje sa njima na gurku i raspravu sa doticnim telekomom.
ne vidim zasto ti nisu dali 16mbit, jer po tvojim parametrima sa rutera, linija ti je fantasticna.

Da, u pravu si ! ruter je hg520c... evo informacija koje dobijam

kod mene je isto bio FAST, a po prijavi za IPTV je Interleaved. medjutim nije mi se mnogo promenila latencija, veca je za nekih ~5ms na Interleaved.

Јуче сам потписао уговор(студентски пакет) и још увек ми брзина није повећана на 4мбит.
Да ли ја морам нешто да урадим(подешавања у модему и сл.) да би имао пуну брзину?..Или би требало аутоматски да се повећа без било каквих додатних подешавања?

brzinu menjam on line
uvek promene za manje od 24h
(ne zaboravi da čekiraš da ne pristaješ na manju brzinu ako tvoja linija "ne ispunjava tehničke uslove")

desilo mi se da zbog speedup-a ne povećaju odmah na click16 ali tako sam dosao u priliku da "istestiram" liniju jer su mi za prošli superbowl "pustili" 24/3mbit-a
a vrednosti za SNR/Attenuation/Output Power su mi lošije od tvojih.
neko tu "laže" ili tvoj sadašnji ruter ili telekom ;)
što se tiče "žongliranja" sa brzinom na par dana (obzirom koliko vidim imaš zaglavljen speedup na 2mbit na click1) ne znam koliko vremena im treba da to reše
meni su iako sam imao preko leta kao ti "zaglavljen speedup" pustili 16mbit (počela NFL sezona ;)) opet za jedan dan (nisam merio baš u sat) ali ti si u NS i ja u NBGD...

Ja imam aktiviran speed up odavno,sinhronizovan ruter na 2047/185,ali realno 1 Mb brzina

Izgleda taj bag sa Speed-up uglavnom na teritoriji Novog Sada 021 evo meni već ovako skoro tri meseca Click 1.

983163942.png

ne vidim zasto ti nisu dali 16mbit, jer po tvojim parametrima sa rutera, linija ti je fantasticna.

A da li ovo valja ja mislim da je odlično, ili grešim.

ADSL State Show Time
Data Path Fast
Operation Mode G.dmt.bisplus
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 20856 / 1249
Bandwidth Down/Up(kbps) 2048 / 188
SNR Margin Down/Up(dB) 36.0 / 38.2
Attenuation Down/Up(dB) 4.1 / 4.8
Power Down/Up(dBm) 13.4 / 11.3
CRC Down/Up 0 / 0
FEC Down/Up 0 / 0
HEC Down/Up 0 / 0
System Up Time 6:54:09
DSL Up Time 6:52:58
PVC Select
PPP Up Time 0:22:32

A da li ovo valja ja mislim da je odlično, ili grešim.

ADSL State Show Time
Data Path Fast
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 20856 / 1249
Bandwidth Down/Up(kbps) 2048 / 188
SNR Margin Down/Up(dB) 36.0 / 38.2
Attenuation Down/Up(dB) 4.1 / 4.8
Power Down/Up(dBm) 13.4 / 11.3
CRC Down/Up 0 / 0
FEC Down/Up 0 / 0
HEC Down/Up 0 / 0
System Up Time 6:54:09
DSL Up Time 6:52:58
PVC Select
PPP Up Time 0:22:32

Jel' ti zivis na centrali :D? To je vise nego savrseno.

veruj mi da znam o cemu se radi i ko koga laze rekoh bi ti ali ovde u novosdskom telekomu ti vlada ona parola ko koga za****!

brzinu menjam on line
uvek promene za manje od 24h
(ne zaboravi da čekiraš da ne pristaješ na manju brzinu ako tvoja linija "ne ispunjava tehničke uslove")

desilo mi se da zbog speedup-a ne povećaju odmah na click16 ali tako sam dosao u priliku da "istestiram" liniju jer su mi za prošli superbowl "pustili" 24/3mbit-a
a vrednosti za SNR/Attenuation/Output Power su mi lošije od tvojih.
neko tu "laže" ili tvoj sadašnji ruter ili telekom ;)
što se tiče "žongliranja" sa brzinom na par dana (obzirom koliko vidim imaš zaglavljen speedup na 2mbit na click1) ne znam koliko vremena im treba da to reše
meni su iako sam imao preko leta kao ti "zaglavljen speedup" pustili 16mbit (počela NFL sezona ;)) opet za jedan dan (nisam merio baš u sat) ali ti si u NS i ja u NBGD...

neznam do cega je ali vise verujem da je telekom upitanju nego sto je ruter, jer koliko mi se cini ne mogu da setuju ponaosob svaki ruter i svaku paricu na odredjenu brzinu da im prikazuje nego se prikazuje u ruteru realno stanje tvoga linka.

znaci ako to cekiram da ne pristajem na manju brsinu onda nece ni menjati brzinu na linku ili ce pustiti maximalno koliko moze parica?

Izgleda taj bag sa Speed-up uglavnom na teritoriji Novog Sada 021 evo meni već ovako skoro tri meseca Click 1.

983163942.png

nije samo novi sad upitanju i u nisu je isto stanje sto se tice zabadanje centrale i speed up-a!

Poslednja izmena:
evo sta meni stoji u device info

This information reflects the current status of your DSL connection.

Line Rate - Upstream (Kbps): 192
Line Rate - Downstream (Kbps): 2048

ne kontam zasto onda ne mogu da aktiviram speed up a imam onaj kao account za to al kao nemam tehnickih mogucnosti, koji k -.-

imam jedan problem
kada god razgovaram preko bezicnog telefona izgubi mi se veza sa internetom, pa se ponovo uspostavi kad prekinem razgovor. mnogo mi to smeta jer stalno nesto download-ujem sa neta
kada koristim fiksni fon sve je u redu
jel zna neko u cemu je problem i kako da ga resim?
unapred hvala

Jesi siguran da su ti oba telefona spojena posle mikrofiltera?

evo sta meni stoji u device info

This information reflects the current status of your DSL connection.

Line Rate - Upstream (Kbps): 192
Line Rate - Downstream (Kbps): 2048

ne kontam zasto onda ne mogu da aktiviram speed up a imam onaj kao account za to al kao nemam tehnickih mogucnosti, koji k -.-

cek malo! jel vec si jedno aktivirao speed up pa ti se zaglavio ili bas koristis paket od 2 mb. ako je ovo prvo upitanju onda nemoj da se cudis to izbacuje svima jer je speed up zaglavljen i ne moze da aktivira povecanje brzine na 3 sata posto ti je vec brzina povecana na sledeci paket ali za trajno. a ako je ovo drugo i dobijas te informacije telefon u ruke i okreni telekomovu podrsku da ti aktiviraju speed up.

neznam ti ja ni sta je to :D
nego sta trebam da uradim da bi sve radilo kako treba?

Spliter koji si dobio uz opremu da li si pravilno povezao?Ima uputsvo za povezivanje modema i telefona i sve lepo nacrtano?Ne sme da bude povezan telefon pre splitera,zbog toga puca veza.

mislio sam da na spliter povezem 1 preklopnik koji mi daje 2 prikljucka, pa tako povezem oba telefona
jel moze tako?
hvala na odgovorima

Tako vec moze.

Ne živim baš na centrali ali 300m dalje. Pre dve godine telekom je zamenuo kompletnu mrežu, postavili nove podzemne kablove i nove priključne stubove po celom delu grada. A kad su mi počeli čupati i seći stare telefonske vodove koji su prolazili kroz tavane i krovove i ja sam im se pridružio. Skidao, seko,čupao i ja po celoj kući gde god sam imao stari telefonski kabel ili razvodnu kutiju. Razvukao sve nove kablove, priključne kutije i utičnice i dobio sam perfektnu telefonsku liniju. Tako da definitivno dobra instalacija bez vlage i sa zdravim kablovima puno znači. Svi koji imaju mogućnosti i staru instalacuju trebalo bi to da urade, barem sa naše kućne instalacije koja ne zavisi od telekoma i rezultati će biti očigledni.

Kod mene je nesto slicno. 300 m od centrale i novi kablovi, ali sve do bandere. Od bandere do stana vode i dalje stari i vlazni kablovi preko tavana. Zimus sam imao i jednu neugodnost. Kad je bila ona vejavica u martu, sneg je probio crepove i "nastanio" se na gole zice na tavanu. Tad sam imao i zescih problema sa ADSL-om. Ali osusilo se i opet radi nekako. Zbog tih starih kablova sam morao da promenim adsl mode u g.dmt i sve sa IPTV radi stabilno, ali ne verujem da bi izguralo dva IPTV set-boxa ili brzi net od 2 mbps.

Evo kako izgleda situacija:

cek malo! jel vec si jedno aktivirao speed up pa ti se zaglavio ili bas koristis paket od 2 mb. ako je ovo prvo upitanju onda nemoj da se cudis to izbacuje svima jer je speed up zaglavljen i ne moze da aktivira povecanje brzine na 3 sata posto ti je vec brzina povecana na sledeci paket ali za trajno. a ako je ovo drugo i dobijas te informacije telefon u ruke i okreni telekomovu podrsku da ti aktiviraju speed up.

meni se cini ni 1. ni drugo, ja sam pre kreitanja accounta za speed up dobijao rezultate na speed testu 0.87 i 0.12 a kad sam kreirao account onda sam poceo da dobijam 1.0 nesto i 0.16, znaci dobio sam pravih 1 mb, kad sam pokusao da aktiviram speed up sa nadom da ce se zaglaviti izbacilo mi je da nemam tehnickih mogucnosti -.-

Poslednja izmena:
I kod mene u kraju je nova mreza:
SNR Margin Down/Up(dB) 36.5/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 3.0/2.0
Jos samo da telekom da vece brzine..

A ovo ?? Pitam zbog toga shto cu krajem meseca uzeti 4mbps + IPTV

Technology: DSL
Protocol: ETHoA
Mode: ADSL2+
Annex Mode:
Type: Fast
Line Coding: Trellis on
Status: No defect
Link Power State: L0
SNR Margin: 33.6 dB Downstream / 39.8 dB Upstream
Attenuation: 10.0 dB Downstream / 5.0 dB Upstream
Output Power: 0.0 dBm Downstream / -1.7 dBm Upstream
Attainable Rate: 20840 kbps Downstream / 820 kbps Upstream
Connection Speed: 1024 kbps Downstream / 123 kbps Upstream
Connection Duration: 97 hours, 50 minutes

Uvek gledajte kolika vam je trenutna brzina. Jer svakim povecanjem brzine, smanjuje se SNR margin. Da bi net i IPTV pravilno funkcionisali treba da bude SNR margin bar oko 15 (na telekomovom sajtu pise 25).

Imate na ovom sajtu SNR calculator gde mozete da vidite na kojoj brzini ce vas net i IPTV raditi savrseno i bez kuknjave kako net prekida svakih 15 min, a IPTV ima pikselizaciju ili se zaledi.

http://www.farina1.com/calc.htm

posle reinstalacije win-a ping smanjen za 10 na speed testu, na ping testu isto...

Poslednja izmena:
Imam problema sa netom otkad sam potpisao ugovor na onaj studentski paket.Brzina je i dalje 1mbit a trebala bi da bude 4mbit.Zvao sam i ove u korisnicki servis ali slaba vajda.

Ne razumem se bas u ove parametre sa rutera pa ako bi neko mogao da protumaci :

ADSL State Show Time
Data Path Fast
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 10992 / 288
Bandwidth Down/Up(kbps) 4096 / 252
SNR Margin Down/Up(dB) 16.2 / 29.0
Attenuation Down/Up(dB) 37.0 / 20.8
Power Down/Up(dBm) 9.3 / 11.3
CRC Down/Up 62/ 0
FEC Down/Up 114/ 0
HEC Down/Up 138/ 0