Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

Jurim bas ovih dana, al' sve AGP, uzecu neki krs za 10e PCI-e :D

btw, jel bas sve jedno koja je, samo da je pci-e, kada disable-ujem integrusu mogu da teram takt koliko moze cpu a graficka ima svoj clock..

Uzeh graficku... za vikend cu da probam domete procesora konacno bez artefakata po ekranu :p

tesko da ce premasiti 4.4Ghz, moj je 100% stabilan na 4.3, na 4.4 i na 1.4v linx+prime prolaze 12h ali zato evo desavalo mi se da se gothic 4 demo zakucavao nakon 15 minuta, moguce da je to neki limit mog primerka ili da ga na 4.4+ treba hladiti na minusu

1407021.png

nisam imao vremena... ovo je na brzak, mada nesto sumnjam da moze jace od ovoga...

Auuu, ja definitivno ima da prodam ovog E3200 i kupim drugog, moj na ovom naponu dostiže "samo" 4ghz... :crash:

ljudi dali je ikako moguce da nateram ovu moju msi i945p v5 neo da radi sa ovim procesorom???

Vecita dilema: Intel burn in test i LinX prolaze bez problema dok Orthos puca posle pola sata (small FFTs test). Kome verovati? (stavio sam najnoviji Linpack sa Intel sajta u Linx i IBT)
Inace radi sve ok u sistemu, multimedija i sl.

Nema razloga za dilemu, ako ti sve ostalo normalno radi.

Nema razloga za dilemu, ako ti sve ostalo normalno radi.

Pa da sve normalno radi onda kad se jave crc greske, cudno anomajije kad se spuca plav ekran.... itd...

SISTEM nije stabilan dok i jedan test puca!, pa i ja sam moj e3300 spustio sa 4.4 na 4.3 zbog toga sve radi ali se ponekad nesto spuca iako linx prolazi 12h.. zato je na 4.3Ghz sve 1000% stabilno

Prethodni procesor mi je bio 2180, overklokovan na 3.2 GHz.
Nisam siguran koji je bio program za testiranje (mislim da je bio Prime), ali je prijavljivao gresku posle par minuta, a meni se racunar nije nikad ni restartovao, niti su zabadale igre, niti sam imao bilo kakvih problema.
Jednostavno, mislim da ti programi dovode procesor u situaciju u kojoj ce se retko (ili nikad) naci kada ga koristi prosecan korisnik.

Retko da ali nikad sigurno ne, ja nevidim poentu nestabilnog Pc-a pa ti se spuca kad se najmanje nadas... takodje delimicno nestabilan PC je po meni nesto najgore jer si ti u fazonu da sve radi a on neispravan anomalije mogu biti banalne pa da spucavanja

Pa dobro, ja sam napisao svoje iskustvo.

A opet ima ljudi (doduse, ne mnogo) kojima test programi prolaze, a 3DMark ili neka igra puca.

Ajd da upanem ovako ko padobranac s pitanjem, u rangu s kim ne klokovanim intel procesorom je naklokovani E3300 na recimo 3-3,3Ghz

Tesko je reci je E3300 ima mizerno malo cashe-a, 1mb u danasnje vreme je stvarno ispod proseka...

A neki intel procesor koji po defaultu ima 1mb i 3.3GHz def klok ne postoji...

Mozda je tao klokovan po perfromansama sa E5200 default ali to je opet samo nagadjanje...

Tesko je reci je E3300 ima mizerno malo cashe-a, 1mb u danasnje vreme je stvarno ispod proseka...

A neki intel procesor koji po defaultu ima 1mb i 3.3GHz def klok ne postoji...

Mozda je tao klokovan po perfromansama sa E5200 default ali to je opet samo nagadjanje...

E sad si lupio i ostao živ... Razlika između E3300 i E5200 je max 8% samo u određenim testovima, sve zavisi od aplikacije...

Izvini sto ti diram procesor nemoj samo da pucas!

Super je E3200/E3300...nema mane...

Lupio sam pa ostao ziv? Kao da sam pricao o ne znam ni ja koliko ociglednim stvarima a ne o dva procesora gde jedam ima 1mb na dva jezgra a drugi 1mb po jezgru...

Inace u drugom kompu imam E3200 oc na 3.6GHz, a pre 2-3 godine sam u mojoj masini imao E5300 oc na 4.0GHz

E posto si ti expert daj reci s kojim intelovim procesorom na default je u rangu E3200 oc na 3.3GHz

Interesuju me efektivne performanse, jasno mi je da nije isto E3300 na 3ghz i E6500 na defaultu. Samo me interesuje koliko zaostaje

Pa imas testove razlike e3200 i e5200 hendikep kesa je od 1% do 10% u zavisnosti od primene u proseku 6-7%..... ba je xbit labs radio poredjenje, dobit sa e7xxx se smanjuje pa je tako razlika u odnosu na e5xxx jos manja reda ~4%

Izvini sto ti diram procesor nemoj samo da pucas!

Super je E3200/E3300...nema mane...

Lupio sam pa ostao ziv? Kao da sam pricao o ne znam ni ja koliko ociglednim stvarima a ne o dva procesora gde jedam ima 1mb na dva jezgra a drugi 1mb po jezgru...

Inace u drugom kompu imam E3200 oc na 3.6GHz, a pre 2-3 godine sam u mojoj masini imao E5300 oc na 4.0GHz

E posto si ti expert daj reci s kojim intelovim procesorom na default je u rangu E3200 oc na 3.3GHz

Ok, ovu mešavinu sarkazma i spama neću komentarisati...

Što se tiče performansi, potpuno ista situacija je bila sa serijama E2xx0 i E4xx0 kao i sa E3xx0 i E5xx0... Keš u nekim stvarima (kao npr. gaming) igra vrlo malu ulogu i to se vidi iz testova kojih je pun internet, svako može da ih nađe. Ako neko hoće, ja ću izvrteti potrebne testove na E3200 na npr. def frekvenciji, 3.2ghz, 3.6ghz i 4ghz, a ljudi koji imaju E5xx0, E6xx0 i ostale serije isto mogu da izvrte testove (na default taktovima) pa da uporedimo.

Ok, ovu mešavinu sarkazma i spama neću komentarisati...

Što se tiče performansi, potpuno ista situacija je bila sa serijama E2xx0 i E4xx0 kao i sa E3xx0 i E5xx0... Keš u nekim stvarima (kao npr. gaming) igra vrlo malu ulogu i to se vidi iz testova kojih je pun internet, svako može da ih nađe. Ako neko hoće, ja ću izvrteti potrebne testove na E3200 na npr. def frekvenciji, 3.2ghz, 3.6ghz i 4ghz, a ljudi koji imaju E5xx0, E6xx0 i ostale serije isto mogu da izvrte testove (na default taktovima) pa da uporedimo.

Zamolio bih cenjene forumase da izvedemo ovaj pokus da bih mogao da se odlucim za procesor, nemam kesa za nov koji je jaci od E3300 a polovnih E6500 i slicnih nema

Sad samo da se javi neka dobra duša i da kaže "evo ja ću"... :)
Pazi, ako nemaš para za jače, E3x00 će ti odilčno obaviti posao (moj ortak je skoro uzeo E3300 i neku MSI G31 ploču za 7000 dinara, uz OC na 3.6, fercera savršeno), ja trenutno ni ne pomišljam o opciji da menjam procesor (a i više nego odličnu BloodIron ploču) za nešto drugo, jednostavno nema potrebe...

Oces rec da ovo moze da gura svjezije naslove bez problema? Pitam posto nisam vidio nista sem podataka na koliko ste ih naklokovali, meni je bitno samo da mi procesor kod igranja ne bude slaba tacka, a nemam potrebu za full detaljima na Crysis-u. Znaci samo da ne bude kad kupim neku dobru grafu (tipa 8800GT) da zakljucim "e sad da mi je i dobar procesor igrao bi se ko covek".

Sa 8800GT si danas na granici igrivosti na jačim podešavanjima...

Ja uz GTS 250 (naklokovana) teram HAWX na high i fullHD rezoluciji, dok Just Cause 2 radi na prirodnoj rezoluciji i high podešavanjima, ali ima isključen AA. Za ostal eigre ne mogu da ti kažem jer se ne igram nešto preterano, a i ovo pričam iz sećanja...

A opterecenje procesora pri igranju?

Sve ovo pitam jer sam davno imao Celerona na socket 478 koji sam sa 2.4 digao na 3.0 (digao bi i vise, ogranicavala me ploca) znaci povecanje 25% a u testovima je bio mozda 5-10% bolji, u igricama je bio isti. Znam da ovo jedva da ima neke veze, al ja sam i dalje skeptik.

Oces rec da ovo moze da gura svjezije naslove bez problema? Pitam posto nisam vidio nista sem podataka na koliko ste ih naklokovali, meni je bitno samo da mi procesor kod igranja ne bude slaba tacka, a nemam potrebu za full detaljima na Crysis-u. Znaci samo da ne bude kad kupim neku dobru grafu (tipa 8800GT) da zakljucim "e sad da mi je i dobar procesor igrao bi se ko covek".

http://forum.benchmark.rs//showpost.php?p=1954939&postcount=47

....za sada cisto malo da krenemo sa demistifikacijom urbane legenede "cpu usko grlo" Koliko je usko procenite sami. Nije ovakava odnos bas u svim igram, narocito ne u par njih optimizovanih za Quad procesore. Ovo je samo mali pokazatelj u kom pravcu ide gaming, svakako ce Quad biti nephodan za maksimalni uzitak, samo ne jos, za sada jeda E5300 na 3.6ghz ima jednako siroko grlo kao u i7 920 dovoljno siroko da sve vozi sa high end grafikom debelo preko 40-50fps i to u 1900x1200 sve na max....

Interesantni rezultati onoga Crysis testa, na niskim rezolucijama postoji bitna razlika u minimalnom framerate-u izmedju ne klokovane i klokovane verzije, al na visokim je razlika zanemarljiva, pretpostavljam zato sto grafika tada postaje "usko grlo".

OK ubjedili ste me, ako budem imao dovoljno para za grafu koja je toliko brza da proc bude "usko grlo" imacu para i za bolji proc od E3300

Nazad
Vrh Dno