Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

Ja mislim da se ti sprdas samo da bi hvalio SAMOLED tek tako.

Mi pricamo o tome koliki je potrosac SAMOLED, i ti dodjes i kazes da je SAMOLED bolji jer telefon kada ga ne koristi ima duzu autonomiju :D :D :D

Svako ko koristi bar malo logiku slozi ce se da ako hoces da testiras potrosnju ekrana, prvo treba da ga koristis :)

Naravno da to je to, i ja samo to kazem, osetno veca rezolucija daje stvarno ostru sliku.

Pa nije to bas tako jednostavno. :)
Tvoja logika bi bila ispravna da pustas identican fajl,na identicnom plejeru,koristeci identicne kodeke,i da sve to tera identican hardver. Znachi,samo ekran da je razlicit.
Posto nista od navedenog nije tako,taj playback test mu vise dodje zabavnog karaktera nego neko egzaktno merenje i moze da ga tumaci ko kako hoce.
:)

Evo RONIN je razumeo i pre mog boldovanja, valjda ce i tebi biti jasno :d nije kvantna fizika :)

ma ljudi taj test nema veze sa egzaktnim merenjem... :) cisto pokazivanje koliko moze da izdrzi u loop-u ili upotrebi... cak su zamenili par faktora kod drugog testa...

suludo diskutovati o tome :d
Ma OK je to bre... po ovom testu, iPhone moze vise da izdrzi duze u loop-u pustanje videa. Sa druge strane, Wave ima bolju autonomiju overall :)
It's all good :)

Ipak, treba za jos nesto koristiti *telefon* osim za gledanje filmova... tj. filma u kontinuitetu :p
(ali telefon... za gledanje filmova... kako to smesno zvuci :d:d:d)

BTW, ja sam probao svojevremeno ovaj test... pustio neki film koji sam prebacio sa kompa, brightness na 50%, zvuk na 1 (da mi ne smeta :))... moj fon je isterao 8 sati i 20 minuta.

@akki
Razumem, da su tu u igri i drugi faktori, ali ne razumem ako su svi ti testovi nemerodavni odakle samo ti imas prave informacije i znas da je SAMOLED manji potrosac od retine?
Video si neku Samsung reklamu? :)

U svakom slucaju i sa onim testovima gore, kada se koristi ekran moze da se stvori bar neka (ne mora da bude 100% precizna) slika o tome koliko utice ekran na autonomiju telefona.

Ali ono sto me bunilo je bila tvoja tvrdnja da kada se ne koristi ekran stalno na wave ima bolju autnomiju i to znaci da je AMOLED bolji.

Poslednja izmena:
Znas da na Galaxy-u S tamo negde u opcijama imas i informaciju koliko u % od baterije trosi sam ekran? :) :p

koji svi ti testovi? :) imas samo test tog doktora koji meri suludo, sto sam objasnio zasto, i test sa gsm arene koji nije test potrosnje ekrana i nije ni radjen naucnim metodama... oba testa ne mere direktno potrosnju ekrana....

Ja nikada nisam rekao da samo ja imam prave informacije :) skoro sve sto ja pisem se moze lako proveriti i pronaci na netu... za vetjinu stvari sam kacio linkove i/ili objasnjavao sta i kako :) a izmedju ostalog jedna od tih info je saopstenje samsunga o potrosnji koju su potvrdili renomirani sajtovi i nije demantovana od strane apple-a...

Ne moze da se stvori slika jer je previse drugih faktora koji uticu na to koliko tje trajati playback... prosto nemoguce je znati sta najvise utice, da li hw, kodeci, optimizovanost OS, prijem signala etc... suludo je i pomisliti da ovim mozes da dobijes sliku o ekranu...

CARe, znam da si radio... zezao sam te da li si spavao :d

Poslednja izmena:
I sto je najjace glavni glasnogovornici su kovacm koji nije ni video ekrane i priest77

ja nisam glasnogovornik vec sam samo trazio test sa nekim realnim podacima i merenjima sto upravo i jeste test koji sam gore okacio (www.displaymate.com). (a jedino sto si mi ti dao su oni testovi tipa "meni je ovo bas cool")

dovoljno je pogledati sta je sve Dr. Raymond Soneira radio, i za koga. (sigurno bi se obradovao da cuje da ga tamo neki lik sa foruma proziva :D)

inace stvarno ima dosta toga da se procita na www.displaymate.com vezano za displayje uopste.

p.s. trenutno sam u velikoj guzvi i stizem da procitam tred samo na brzinu pa ako sam nesto propustio da objasnim slobodno me podsetite i dobitjete objasnjenje cim steknem malo vremena pod uslovom da ne bude prica o necemu sto sam vetj objasnio ili sto je suludo...
o veliki guru displeja, jedva cekamo da nas ti prosvetlis! :d

kolko gluposti se moze procitati u ovom tredu

Kako ne znas kako objasniti? :) svodjenje ovoga testa na dva faktora je upravo nacin merenja kakav vrsi ovaj dr. i to je indirektno merenje i totalno je suludo sem za cinjenicu koliko tje izdrzati telefon u konstantnom loopu sto se kaze i u samom testu...

Na ovo uticu: CPU, GPU, velicina RAM-a, optimizovanost sistema, nacin dekodiranja, jacina signala, osvetljenost ekrana, velicina baterije, broj njenih ciklusa i stanje etc...
Ma bre... instalirati na oba telefona "flešlajt" aplikaciju... prebaciti na belu boju i podesiti intenzitet osvetljenja tako da bude što sličniji, mereno pod pravim uglom. Pa koji duže izdrži... to je jedini merodavan test. :)

Ko se prijavljuje za isti? Ja ću doniram Vejva. :)

Taj tekst isto tako kaže da "najbolju" sliku daje Motorola Droid, a da je najperspektivnija tehnologija AMOLED. :D
sto i jeste...

ovo je samo deo testa Dr. Raymonda...

IPS LCD ima sličnu prosečnu potrošnju po pikselu kao i AMOLED. Prvi je ekonomičniji sa svetlim scenama, a drugi sa tamnim, pa im je prosek tu negde. Ali... Super AMOLED je još jedno 20% ekonomičniji zbog visoke integracije, barem prema Samsungovim tvrdnjama.

i SAMOLED je najtanji display pa je opet iPhone4 tanji telefon od Galaxyja ;)

Ipak... sve je ovo samo češkanje jezika i prstića jer trenutno i iPhone i Wave imaju fenomenalne ekrane i reč je samo o nijansama (barem za veliku većinu ljudi).
e pa *** Magic ne moze to tako! lepo smo rekli da nista nije tu subjektivno nego da je SAMOLED oprao pod sa Retinom! :d
(i hvala na screenshotovima i infromativnim postovima! :wave: ;))

Poslednja izmena:
U regularnoj upotrebi ne znaci da je imao ukljucen ekran non stop i da je ekran taj sto je igrao glavnu ulogu u autonomiji.
Naravno da ne... pošto iPhone ima problema sa prijemom jadan mora mnogo više da se troši! :d

da ne bi bilo problema sa signalom za tvoj test prebaci telefone u flight mode :)

Znaci tamo gleda akki :)
Ali gde to gleda na iPhone? :)
Pa nema akki Galaksiju... :p
Ima tvog ljubljenog ajFona 4... pa opet pljuje po njemu :d

Joooooj, kako bi drugacija prica bila da je hteo Samsung da (pro)da S-AMOLED Apple-u kada se Steva raspitivao za isti kako bi ga metnuo u iP4... nego mu ovi zatvorili vrata pred nosem :p
Kako bi se S-AMOLED tada dizao u nebesa od strane ovih istih fanboya... :D

2 akki:
Ma znam da ti znas :d, to sam napomenuo cisto zbog ostalih sto prate i ucestvuju i ovoj polemici... cisto da vide da to nije samo prazno slovo na papiru i rezultat koji moze da se dobije samo po nekim testiranjima, a nikako u kucnim uslovima i telefonima/baterijama u rukama krajnjih korisnika.

iP4 ima dobru autonomiju, i sve dok SAMOLED telefoni nemaju bolju autonomiju sve to hvalisanje SAMOLEDA pada u vodu.
Ali imaju je. :p

Isti prica je i sa time da rezolucija na iP4 nije nista posebno. Prava je uzivancija kada gledas koliko je ostra retina, ne kazem da recimo sPhone ima neupotrebljiv ekran ali ako hoces mozes bez problema da vidis pixele na njemu, dok na iphone toga nema, sve izgleda perfektno ostro. Nemoguce je reci da je tu razlika neprimetna i da je to nepotrebno.
Čekaj, pazi, stani, vidi... O.K. lepši prikaz... Ali ti naravno kapiraš kolika je signifikansa toga. Mislim, upotrebna vrednost... :trust:

To je kao da kažeš da je Ferari 550 Maranelo sr@nje zato što ide samo 300 km/h, a Bugati Vejron čak 400 km/h! :S:

Pa nije to bas tako jednostavno. :)
Tvoja logika bi bila ispravna da pustas identican fajl,na identicnom plejeru,koristeci identicne kodeke,i da sve to tera identican hardver. Znachi,samo ekran da je razlicit.
Posto nista od navedenog nije tako,taj playback test mu vise dodje zabavnog karaktera nego neko egzaktno merenje i moze da ga tumaci ko kako hoce.
:)
To je suština!

Pa nema akki Galaksiju... :p

Pa gde si ti video da ja tvrdim da akki ima sPhone? :)

On pljuje po iP4 ali koliko vidim ne menja ga za ove sto hvali sa SAMOLED-om, sto dovodi u pitanje i njegovu iskrenost :)

ja nisam glasnogovornik vec sam samo trazio test sa nekim realnim podacima i merenjima sto upravo i jeste test koji sam gore okacio (www.displaymate.com). (a jedino sto si mi ti dao su oni testovi tipa "meni je ovo bas cool")
super je to sve ali lepo rekoh sta tu ne valja i zasto... nisam video da si nesto odgovorio na to? sto se tice toga sta sam ja kacio dovoljno je samsungovo zvanicno saopstenje koje nije pobijeno...

dovoljno je pogledati sta je sve Dr. Raymond Soneira radio, i za koga. (sigurno bi se obradovao da cuje da ga tamo neki lik sa foruma proziva :D)
Jos jednom super sto je sve to radio ali ovo sto je radio ovde nema veze sa mozgom kao i njegovo pljuvanje po retini... Ja sam rekao konkretne stvari a on sam u testu govori o indirektnom merenju ako je toliki strucnjak moze lepo da uzme displej i izmeri direktno potrosnju to mu valjda nije problem umesto da meri relativnu potrosnju...

Pozovi slobodnog doktora na forum i ja tju mu lepo objasniti zasto je njegovo merenje budalastina.... voleo bih da cujem zasto nije jednostavno izmerio potrosnju ekrana vetj je isao indirektnom metodom i racunao relativnu potrosnju...
i zasto meri pod istim peak luminance i odakle mu podaci da je white background tipicna... :d

inace stvarno ima dosta toga da se procita na www.displaymate.com vezano za displayje uopste.
moze da se procita dosta toga ali kvalitet toga je diskutabilan...

o veliki guru displeja, jedva cekamo da nas ti prosvetlis! :d
standardna prozivka.. malo glupo ispada kada si ti jedan od tih koji trazi da objasnjavam jer ja prvi nisam ni poceo da pricam o ovome vetj je bila direktna prozivka ( ne lupaj etc.. )

On pljuje po iP4 ali koliko vidim ne menja ga za ove sto hvali sa SAMOLED-om, sto dovodi u pitanje i njegovu iskrenost :)
gde si ti video da ja pljujem po iPhone 4?

Telefon ne cini samo displej... bas zato sto imam iPhone 4 bi trebalo da ga hvalim a ne pljujem ( mada ga nisam nigde popljuvao niti cu, jer postoji razlika izmedju gledanja telefona ili necega iz apple kao svetog i realnog sagledavanja cinjenica... )

To je suština!
nije da se hvalim, al rekoh ja to post pre :d

Pa gde si ti video da ja tvrdim da akki ima sPhone? :)
Ma salim se... nego si rekao da tako gleda potrosnju Galaksije - iz menija :d

Isto k'o sto se salim kada kazem da pljuje iPhone 4 :)
Ima i Wave-a, koliko se secam... ;)

2 magick:
Ma bre... nebitno je to, test je elementaran i neozbiljan :)
Cisto onako, usput... da se stekne neki osnovni uvid what's what.

Uostalom, vi's da su ovi sa GSM Arene usr@ali motku kada su testirali iPhone-ovu autonomiju, pa zaboravili da ubace GPS-iranje u test... sto je, potencijalno, feature koji najvise jede bateriju :)

@akki
Razumem, da su tu u igri i drugi faktori, ali ne razumem ako su svi ti testovi nemerodavni odakle samo ti imas prave informacije i znas da je SAMOLED manji potrosac od retine?
Video si neku Samsung reklamu? :)
Informacije o različitim tehnologijama su široko dostupne. Naravno, detaljni podaci o konkretnim proprietary implementacijama tih tehnologija (LCT/OLED/Plasma...) su dobro čuvana tajna, ali ipak... ako postoji koncenzus o tome da OLED ima nižu potrošnju, onda to nije bez razloga. Uostalom, zato su proizvođači LCD panela i počeli da prosvetljavaju svoje displeje OLED-om.

Trenutna situacija je takva kakva je i sve više počinje da liči na CCD vs CMOS ili Plasma vs LCD...

To da je Super AMOLED manji potrošač zvuči logično, ali se slažem da jedino kvalitetan empirijski test može to da potvrdi.

Ali ono sto me bunilo je bila tvoja tvrdnja da kada se ne koristi ekran stalno na wave ima bolju autnomiju i to znaci da je AMOLED bolji.
Kao što je R_O_N_I_N lepo objasnio, teško je direktno porediti potrošnju ekrana kroz video aplikaciju jer tu ima mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Vrlo je moguće da Samsung nema dobar kodek pa troši više resursa te tu gubi više energije nego na samom ekranu, ali to nećemo znati dok neko ne uradi merodavan test. :)

gde si ti video da ja pljujem po iPhone 4?

Pitaj CARa jer on kaze:
Mada i moje misljenje je isto, cak sta vise ispadas interesantniji i objektivniji ovde na forumu :) jer ga imas i kazes (iz prve ruke) da ekran na njemu nije nesto, bolji je SAMOLED, tako izbegavas da ti bilo ko kaze: "svaki ciga hvali svoga konja" :)

Uostalom, vi's da su ovi sa GSM Arene usr@ali motku kada su testirali iPhone-ovu autonomiju, pa zaboravili da ubace GPS-iranje u test... sto je, potencijalno, feature koji najvise jede bateriju :)
A da li je to baš bilo slučajno i zašto nije objavljen korigovani test? :trust:

Pitaj CARa jer on kaze:

Mada i moje misljenje je isto, cak sta vise ispadas interesantniji i objektivniji ovde na forumu :) jer ga imas i kazes (iz prve ruke) da ekran na njemu nije nesto, bolji je SAMOLED, tako izbegavas da ti bilo ko kaze: "svaki ciga hvali svoga konja" :)
***, priest... si video ti onaj smajli na kraju recenice, s razlogom je tamo? :trust:
Salio sam se... covek samo govori kako je ekran na Wave-u/Galaxy-u S bolji nego na iPhone-u 4. Ne pljuje iPhone u globalu... kao sto pak ne pljuje ni Retinu, uostalom - samo kaze da je S-AMOLED jednostavno bolji, sveukupno.

A kao neko ko ima i nosi upravo taj iPhone 4, pa opet tvrdi nesto drugo... meni bi to bilo merodavnije misljenje od bilo koga ko svoga konja hvali (ima iPhone 4 i hvali Retinu, tj. obrnuto - ima Wave/Galaxy i hvali S-AMOLED). Izgleda da je samo ovde suprotno i drugacije... :trust:

2 magick:
Dobro pitanje...
In fact - odlicno pitanje.

Pitaj CARa jer on kaze:
CAR se salio :)

bojim se da nisam skapirao, umoran sam jako? :) ti mislis da pljujem iP4?

btw, sto se tice toga da hvalim svoga konja ili objektivnosti, ja se dugo bavim telefonima, na netu sam takodje dugo i mnogi znaju jos dok sam bio moderator na ms ili sa drugih foruma, da sam promenio milion modela i da sam jako cesto bio kritican prema modelima koje sam imao jer su imali realne mane... ali ne kupuje se telefon samo iz racionalnih razloga :)

A da li je to baš bilo slučajno i zašto nije objavljen korigovani test? :trust:
zato sto je nebitno :) bitnije je nepobijeno samsungovo saopstenje ( da li neko stvarno misli da bi apple da retina trosi manje ostao nem? a izmeriti to nije nuklearna nauka... )...

uostalom taj blog cita smesan broj ljudi :)

IPHONE 4 ekran je ostar,vidljiv iz svih kuteva,solidne boje,nema vidljive mreze piksela,mogao je biti malo veci oko 3,8inch.
Galaxy2,vidljiva mreza piksela,doima se kao da ima manju rezoluciju,vrlo dobra vidljivost iz kuteva,odlican prikaz boja
---ovo je moje misljenje---

Čini se da ima manju rezoluciju od navedene ili manju rezoluciju od Retine? Pošto Galaxy S od Retine svakako ima manju rezoluciju i to za čitavih 60 posto. Pritom ima i za pola inča veći ekran od iPhone 4.

Tebi svaka čast ako si primetio mrežu piksela pošto očigledno imaš jako oštar vid.

Čini se da ima manju rezoluciju od navedene ili manju rezoluciju od Retine? Pošto Galaxy S od Retine svakako ima manju rezoluciju i to za čitavih 60 posto. Pritom ima i za pola inča veći ekran od iPhone 4..
Živ li si? Mislim da proverim... pošto si tako lupio. :d

Kakvih bre crnih 60% manja rezolucija!?!?!? 30-ak % je bliže realnosti, ali ne i u svim aspektima.

Inače, kladim se da NIKO ili barem 90% ljudi koji učestvuju u ovoj diskusiji ne znaju ni šta je "rezolucija".
rolleye0010.gif

Matematika mi nikad nije bila jača strana ali:

800*480*1.6=614400=960*640

Pogrešno sam se izrazio, Retina ima 60% veću rezoluciju od SAMOLED-a :)

Inače, kladim se da NIKO ili barem 90% ljudi koji učestvuju u ovoj diskusiji ne znaju ni šta je "rezolucija".
rolleye0010.gif

Pošto smo na IT forumu, u temi gde raspravljamo o ekranima na mobilnim telefonima rezoluciju definišemo kao broj tačaka na ekranu. To što rezolucija u drugom kontekstu ima nešto drugačije značenje je apsolutno nebitno za ovu raspravu i samo je nepotrebno opterećuje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno